Středa 9. června 1926

V poslední době pozorovali jsme s jistým zadostiučiněním, že spotřebitelské kruhy a spotřebitelské strany přiznávají existenci zemědělské krise. Vážíme si toho vysoko, že aspoň jednou je tu takové přiznání, že malé a střední zemědělství skutečně prožívá krisi. Přece však nelze je přiměti k tomu, aby nám přáli ochranného cla, nýbrž doporučují nám na odstranění krise zemědělství: 1. svépomoc zvýšením výroby, 2. změnu výroby, 3. lepším vzděláním zemědělců a 4. opatřením moderních pomůcek.

Budu se nyní trochu zabývati těmito čtyřmi body, poněvadž vidím, že to je krvavá teorie a že tu do toho mluví lidé, kteří nemají o praksi ani zdání, kteří nemusí spolupracovati a kteří neoceňují poměry tak, jako ten, kdo v nich vězí.

Bod 1.: Svépomoc zvýšením výroby. Tu chybí především provozovací kapitál - a jest staré přísloví: z ničeho nestane se nic. Právě v zemědělství musí býti poměrně velký provozovací kapitál, zcela jiný než u mistra obuvnického, který se však u tohoto zúrokuje mnohem lépe, než v zemědělství, kde zúročení dělá nejvýše 2%, jde-li to dobře a nepřijde-li něco do toho. Vidíte, že pro nedostatek provozovacího kapitálu není možno zvýšiti výrobu, když současně přistoupí k tomu ještě špatná výnosnost podniku. Že chybí provozovací kapitál, nuže, to lze velmi lehce vysvětliti. Máme za sebou 5 let války. Opatřováním provozního materiálu, který byl z jednotlivých hospodářství násilím odebrán za války, opatřováním dobytka a pod., opravami budov, majetkovou dávkou, ztrátou při válečných půjčkách, jedenáctinásobným zatížením daňovým atd., sociálním zařízením na naše útraty, zmenšením pracovní doby, příplatky k péči o nezaměstnané a pod., tím vším ztracena byla ta trocha provozního kapitálu, která tu byla, a dnes stojíme před skutečností, že zemědělství jest knihovně zadluženo 5 miliardami. Při takovém břemeni dluhů zapsaných v knihách pozemkových dá se těžce ještě sehnati provozní kapitál, aby mohla býti výroba zvýšena, aniž byla předem zajištěna také výnosnost. Svépomoc, kterou v tom směru provádíme, záleží větším dílem v tom, že rodina zemědělcova s dětmi musí pracovati ještě více, než v letech dřívějších, při čemž k tomu přistupuje dnes ještě ohromný nedostatek pracovních sil na venkově. My ovšem platíme na péči o desetitisíce nezaměstnaných, avšak moje manželka nemůže dostati služebnou, která umí dojiti. Musí ráno a večer býti první a poslední ve stáji a dobytek sama obstarávati a v městě možno na každém rohu zakopnouti o lidi, poněvadž nová zařízení to specielně dámám krásně opatřila. Buď nedělají vůbec nic a dají se živiti od rodičů, anebo jdou do 5 hodin do továrny a pak se jde, na tah. To je skutečnost! Bohužel, svým zákonodárstvím v uplynulých 6 letech, zrušením reglementace prostitutek, dovedli jsme to.: šťastně tak daleko, že nevěstinec začíná venku již v silničním příkopě, poněvadž všechno s může jíti za tímto oborem výdělku. Je laciný n a snadno lze peníze vydělati.

K bodu 2: "Změna výroby" bych podotkl: Pisatelé článku v městském tisku jistě nemají l ani zdání, jak se v horách pole zřizují, jinak m by musili věděti, že na jílovitých půdách, kde je nejvýše 10 až 12 cm úrodné země, kde se každé dva nebo tři kroky pluhem najede na kámen, nelze nic začíti se změnou výroby. Co chci změniti? Tu možno síti jenom žito a snad se také podaří síti potom ještě oves a ve vyšších polohách len, poněvadž len potřebuje kratší vegetační doby. Vidíte, že velmi lehce čít se řekne "změna výroby". Přes to bylo to největší části uděláno, avšak jaké jsou výsledky toho? Z orné půdy udělaly se louky, poněvadž to vyžaduje menší režie. Poněvadž se nevyplácela, nebyla však ani louka náležitě se hnojena, takže z velké části bylo dosaženo jenom jediné žně, tedy louka dává malý výnos. My jsme sami ve lnářském kraji viděli, mol ze pěstování lnu, poněvadž se již nevyplácel, bylo vyřazeno a zavedeno pěstování obilí, které ovšem s hubeným výnosem 6 až 10 % q z hektaru teprve nemohlo vynášeti. Tak vidíte, kam vedou taková zbožná přání ze spotřebitelských kruhů na povznesení zemědělství bez ochranných cel, poněvadž tato přání právě jsou z velké části vůbec neproveditelná.

Bod 3. Lepší vzdělání zemědělců. To je také kapitola pro sebe. To říká velkoměšťák. My máme jenom jednotřídní a dvojtřídní školy na a on, který má příležitost ke všem možným školám, doporučuje mně lepší vzdělání mého syna. Je to pouhý výsměch. Kde pak jsou újezdní občanské školy, které nám byly slíbeny již jednou ve starém Rakousku? Dodnes jich nemáme. Naše děti musí se spokojiti s obecnými školami jednotřídními, nejvýše - trojtřídními. Při dnešním nedostatku dělníků bude také velmi těžko, aby zemědělec, je-li vůbec požehnán dětmi, mohl posílati své syny do zemědělských odborných škol, poněvadž předně nesežene peněz a pak hlavně, poněvadž mu dítě chybí při práci. To je velmi smutné, sám to říkám, to je nejsmutnější, to se mne také nejvíce dotýká, avšak vidím, že se tomu nedá odpomoci, poněvadž nelze odstraniti nedostatek dělníků v hospodářství, nikdo nechce jíti na venkov, je to práce nižšího druhu, to jsou méněcenní lidé, vždy se s námi jedná jako s takovými, a tak se s námi jedná v jistém směru také při projednávání těchto ochranných cel zemědělských.

Bod 4. Opatření moderních pomůcek. To je vůbec módní dráždění. Podívejte se na platný nyní celní sazebník. Chci-li koupiti své manželce moderní odstředivku, musím platiti proti dřívějšku 45násobnou celní sazbu, naproti tomu mé výrobky jsou bez ochrany. Kde jest parita? (Posl. Wünsch [německy]: Pak nesmíte ten systém podporovati!) Avšak kdybyste aspoň byli již dávno začali, městská inteligence se dosud nehnula, aby se touto otázkou zabývala. Nyní se nám najednou vyčítá, že bychom měli tento celní systém svrhnouti. My jsme ochotni svrhnouti jej, uvidíme, jak daleko půjde vaše pomoc. Zavedeme rovnost a pak uvidíme, kde zůstane vaše láska. Prosím, připomenu vám to. Požadují-li se dnes na takové věci tak nesmírná lichvářská cla, která nám prostě znemožňují něco si opatřiti, pak ani moderní pomůcky nepomohou, a my budeme stále hospodařiti primitivně a extensivně.

Všechny tyto návrhy, i když jsou dobře míněny - to přiznávám, že jsou dobře míněny - nedají se provésti a jmenovitě ne u horského hospodářství a u malých a středních rolníků. Na velkostatku dá se spíše něco dělati, poněvadž využitím strojů a technických pomůcek, ušetřením pracovních sil se to může vyrovnati. Na našich horách jsou tyto pomůcky více méně zbytečné, poněvadž se s nimi prostě nedá pracovati. Říká se, že také jiné země provedly změnu hospodářství a pod. Poukazuje se na Dánsko. To je tisíc a jedna noc. Staví-li se nám dnes Dánsko za vzor a vychvaluje-li se a říká se, že musíme to dělati také tak, pak je to bláznovství. Dánsko se svým vysloveně přímořským podnebím, se svou rovinou, se svým selským obyvatelstvem, se svým malým průmyslem, mohlo to provésti a přejiti od obilnářství k lukařství, poněvadž je tam lukařství následkem přímořského podnebí ještě výnosnější než obilnářství. To je jeden hospodářský moment a druhý moment jest, že vláda byla v rukou lidí, kteří se starali o vzdělání sedláků. Proto byly tu také prostředky, aby se vzdělání zemědělců energicky a pronikavě provádělo. Spotřebitelské kruhy mají, bohužel, stále ještě fixní ideu o bohatých sedlácích, kteří peníze měří na pytle. To je tupost inteligence, pravím. Kdyby tomu tak opravdu bylo, muselo by dojíti přímo k útěku z měst, lidé by se jistě o to prali, aby přišli na venkov, aby rovněž mohli měřiti peníze na pytle. Vidíme však právě naopak, že nastává zarážejícím způsobem pro populační politiku útěk z venkova a venkovské obyvatelstvo jde do měst. Věc musí tu tedy míti háček, a tato hloupá myšlenka může žíti skutečně jenom v mozku některých lidí, kteří ji vždy zase do jisté míry rozšiřují.

Zatížení ochrannými agrárními cly, které připadá na spotřebitelské obyvatelstvo, nemusí se vlastně objeviti v plné míře. Přiznávám, že se částečně objeví, domnívám se však, že také jiné heslo Karla Marxe jest oprávněno: "Není-li ochranného cla a zemědělství se ruinuje, nedostanu konec konců také nic." U průmyslového cla to jistým lidem ještě neškodilo. Tu jich ani jednou nenapadlo, jak se tu ubližuje dělníkům, úředníkům a střednímu stavu, právě tak jako nám. Neboť i moje manželka a mé děti potřebují na příklad vlněných punčoch, a na ty byla v předválečné době celní sazba 285 Kč, nyní však 8550 Kč. Tedy o to kupuji punčochy pro svoji rodinu dráže, jak je také dráže musí kupovati dělník. Tu se ku podivu nikdo nehnul. Přijde-li však trojnásobný koeficient na pšenici, hnou se všichni. To je zvláštní! Při 30násobném koeficientu nehne se nic, ačkoliv valorisace koruny jest jen sedminásobná. Jestliže tehdy před válkou při staré celní sazbě nikdo nezemřel hlady, když na obili byla sazba taková a taková, a když tehdy průmysl mohl žíti s tak malými sazbami, proč nemůžeme také činiti nárok na valorisaci koruny, proč se jenom průmyslu přiznává 30násobné hodnocení koruny a zemědělství nic? Kde tu je parita, kde tu je rovnoprávnost? Každý stav má býti chráněn. Po válce, když se určité kruhy všemi silami stavěly proti zrušení vázaného hospodářství, říkaly, že by nemohly již dále žíti, kdyby vázané hospodářství bylo zrušeno, a hle, co se stalo? Uplynulo 3/4 roku a věci byly lacinější než dříve a byly tu v dostatečné míře. Obavy, které projevují jednotlivé kruhy, že budou zdraženy potraviny, mohou býti oprávněny, avšak nemusí. Počnete-li snižovati nepřiměřená cla na mnohé spotřební předměty, budeme vám velmi vděčni a statně budeme pomáhati, aby tu došlo k rovnoměrnému ocenění. Pro nás neznamená ochranné clo zrovna zvýšení cen. Pro nás přichází v úvahu kromě čistě ethického momentu, plynoucího z rovnoprávnosti, hlavně moment jisté stabilisace odbytu. Již dříve jsem se zmínil, že trpíme odbytovou krisí, že sice máme mnoho dobytka a obilí, že však nelze nic odbýti. Důkaz mohu podati v každé době a jako vážného svědka pro to uvádím také pana ředitele hospodářské školy v České Lípě, s nímž jsem tento pokus musil provésti. Poněvadž nemůžeme prodati žito, musili jsme je semlíti, abychom měli pro svůj dobytek aspoň otruby. (Německé výkřiky: Proč jste ho nemohli prodati?) Poněvadž nešlo na odbyt. (Německé výkřiky: Nikoliv, poněvadž spotřebitelé nemají peněz!) Přestaňte s tím přece, hned vám budu vypravovati, jak jsem své dělníky platil před válkou a jak jsou na tom moji dělníci nyní. Před válkou platil jsem svému hospodářskému kočímu, samostatnému dělníku, 20 až 24 K, nyní 240 až 300 Kč, tedy desetkráte více. Přeji mu toho, on si to zaslouží. Také své služce v hospodářství, dojičce, platil jsem dříve 16 až 20 K měsíčně, k tomu ovšem také stravu, dnes 180 až 220 Kč, tedy rovněž desetkráte více. Přeji jim toho. (Německé výkřiky: Je to týdně?) Nikoliv, měsíčně. (Německé výkřiky: Za to si mnoho může koupiti!) Nepovídejte mně přece něco takového, já sám jsem byl 20 let zemědělským dělníkem. Nebudete mi vyprávěti, nejdříve musíte sám něco prodělati, potom teprve můžete do toho mluviti. Tu mně chce někdo něco povídati, který o takových pracích nemá ani zdání.

My platíme také dělníkům stavebním. V r. 1913 před válkou musel jsem něco stavěti a tehdy platil jsem stavebnímu dělníku za hodinu 36 h. Letos jsem musel stavěti kůlnu a platil jsem za hodinu 5,20 Kč, to jest tedy 14 a 1/2krát více. Valorisace dělnických mezd, které platíme my sedláci, není tak špatná. Co platí továrníci knoflíků, do toho mi nic není. To si musí dělnictvo s továrníky samo vyjednati, za to nemohu býti já jako sedlák činěn odpovědným. My platíme slušně. Nejlepší důkaz zcela nesprávné argumentace jest také, že státní index potravin ukazuje sám, že se zvýšení potravin pohybuje mezi 800 a 900%. To klidně přiznáváme. Říkám vám jen, že já jako sedlák mám z toho jenom 600 až 800%, poněvadž ostatní procenta padnou zase do rukou překupníků. Nejsem tedy osobně odpověden za eventuelní zvýšení životní úrovně. Můžeme to případně vypočítati na malém příkladě, zda z toho mám více než dříve, zda se mi vede tak skvěle. Mně by bylo mnohem milejší, kdybych měl v hospodářském směru dobu předválečnou. Když jsem tehdy prodal tele za 60 K, mohl jsem si za to koupiti oblek, pár bot, košili, spodní kalhoty a klobouk, a když dnes prodám tele za 450 Kč, pak sotva dostanu oblek a ten jest ještě horší obleku předválečného. Odkud přichází zlepšeni pro nás? Vím, co jsem za své peníze dostal dříve, a co dostanu za ně nyní. Řekl jsem již, že také z toho je viděti, že také malý a střední rolník má zájem na hnutí o ochranná cla, nikoliv jen proto, aby bylo dosaženo vyšší ceny, to jest částečně vyšší ceny, nýbrž hlavně aby byla umožněna stabilisace odbytu, který je dnes volným dovozem úplně podvázán. My malí a střední zemědělci si připadáme, jako bychom vězeli v pytli, do něhož se všechno lije, abychom se tam utopili, ačkoliv by bylo v pytli dosti potravin, abychom se uživili. Naše dnešní výroba by mohla stačiti, kdybychom ji nemusili zkrmiti, poněvadž otruby jsou právě tak drahé jako žito, částečně ještě dražší. Skladiště nabízelo nám za žito 120 Kč, nepřivezeme-li ho, je to skladišti milejší, poněvadž obilí neodbude. (Různě výkřiky na levici.) Mluvím o severních Čechách, tam jsou ceny trochu vyšší než jinde, proto neuvádím také žádných číslic falešných.

Dal jsem 100 kg žita do mlýna, nechal je semlíti. Dostali jsme 50% chlebové mouky, 48 kg po 2,20 Kč, dohromady 105 Kč 50 h, 10 kg krmné mouky po 1,40 Kč, dohromady 14 Kč, 39 kg otrub po 1 Kč 10 h, dohromady 42 Kč 90 h, takže jsem v celku dostal 162 Kč 50 h, z čehož jsem zaplatil melného 15 Kč, takže mi za jeden metrický cent žita zbylo vždy ještě 147 Kč 50 h. Dovoz do mlýna musil jsem nésti ze svého, avšak také k obchodníku musí se obilí dovézti. Rozdíl 27 Kč 20 h plyne do kapsy bursovnímu a keťaskému obchodu a dělá skoro 24% ceny žita. Tu jest páka, kde by bylo nutno se opříti. Netkví to ve zdražení žita, nýbrž v překupnictví, v nekalém meziobchodu, poněvadž se do toho vměšuje příliš mnoho rukou, často 5 rukou a když každá odvleče jenom 5%, aniž sama co vyrábí, jest obilí drahé. Pekař jen tak vyjde, z 48 kg mouky udělá nejvýše 66 až 67 kg chleba po 2 Kč 56 h, takže mu zbude jen něco přes 70 Kč. Hlavní věcí tedy bude nasaditi páku u obchodu bursovního a řetězového, který zdražuje jednotlivý výrobek. Ani sedlák, ani ochranné clo nás tak nezatěžují, jako toto překupnictví.

Čeští socialisté jsou proti zdražení potravin. Chci k tomu říct několik slov. Tato strana měla dosud v rukou ministerstvo železnic, nikdy však neučinila nějakého opatření, aby něčím rovněž přispěla k zlevnění potravin, ačkoliv železniční ministr jest přece povolaným činitelem, který má závažné slovo při stanovení dopravních sazeb. Jest strašlivé, slyšíme-li, že doprava jednoho metrického centu obilí z Terstu do Prahy stojí 15 Kč 70 h a jednoho metrického centu obilí z Košic do Prahy 29 Kč 10 h. To je přece ochuzování vlastního státu. Kde pak jsou strany spotřebitelů, pánové, které vždy předstírají, že hájí dobro spotřebitelů? Doprava jednoho kusu dobytka z Terstu do Prahy stojí 56 Kč 59 h a z Košic do Prahy 258 Kč. Dovolte mi, vždy se nadává na zemědělství, avšak jsou tu ještě jiní mnozí činitelé, kteří rovněž přispívají při zdražení, a to měrou velmi vydatnou.

Jak řečeno, opatřete nám výnosnost, pak bude možno zvýšiti výrobu a učiniti se nezávislým na cizině. Pak také sama sebou padne výtka kol. Krebse, který se již dnes obává, že stát dostane do ruky příliš mnoho celních příjmů. Bude-li zaručena výnosnost, pak se výroba zvýší sama sebou, pak budeme míti v každé době dostatek žita, a budeme moci snížiti dovoz pšenice na míru nejmenší. Při srovnání s dobou předválečnou klesla plocha osetá pšenicí a žitem o 317.394 ha. Při nejmenším výnosu 10 q pšenice z hektaru bylo by tedy zemi k disposici o 3 miliony metrických centů pšenice více. Proč již neexistuje tato osevná plocha pro obilí? Poněvadž se přestalo vypláceti, na půdě se pěstují jiné plodiny. Vzrostla plocha jetelová o více než 100 tisíc ha, louky o 61 tisíc ha, lesy o 74 tisíc ha, rybníky více než o 18 tisíc ha, a zastaveno a neobděláno jest přes 90 tisíc ha. Bohužel nemáme po ruce přesných dat z Podkarpatské Rusi, takže nutno předpokládati, že posledních 21 tisíc ha v onom území stalo se rovněž pastvinou anebo leží ladem. Kdybychom seli pšenici a žito ve výměře předválečné, mohli bychom si ročně ušetřiti 700 milionů Kč, které jdou do ciziny, zatěžují naši obchodní bilanci a samozřejmě nepřispívají ke zdaru státu. Že je to možno, viděli jsme před válkou a za války v Německu. Poněvadž Německo ochrannými cly přivedlo zemědělství na takovou výši, která by vlastně měla býti normální v přelidněných zemích středoevropských, proto sklízí se tam nejméně 20 q z hektaru a nikoliv 12 nebo 13 q z ha, jako u nás. Pak budeme více vyráběti a staneme se nezávislými na cizině, ani dělnictvo se nebude již museti báti, že se mu dováženým obilím housky zdraží.

Kolega přede mnou uvedl diagram, který bylo možno viděti v letošní hospodářské výstavě, avšak nepoužil ho správně. Jestliže v únoru 1925 stála pšenice 276 Kč a v únoru 1926 jen 184 Kč, klesla o 43%. Housky však podržely stejnou cenu. Přes to nadává se jenom zemědělcům. Přirazím-li k tomu 30 Kč cla na pšenici, dostanu cenu 214 Kč a ještě daleko ne 275 Kč. Proč musí býti zdražena houska? Vysvětlete mi, hrabě Oerindure, tento rozpor v přírodě! Mají-li housky určitou cenu při ceně obili 275 Kč, pak mohou podržeti tutéž cenu také při ceně obilí 214 Kč. Kdo mi to popře, je demagog. U žita je to mnohem horší, neboť to stálo v únoru 1925 234 Kč a v únoru 1926 jen 121 Kč. - To je pokles cen o 48%, naproti tomu u 1 kg chleba klesla cena jenom o 3%. Ani zde se to neobjevuje v té míře, jak klesla cena u obilí, po případě jak pokles cen zostřuje situaci zemědělskou. V roce 1925 dostali jsme za 1 kg hovězího masa živé váhy 8 Kč 50 h, kdežto v únoru 1926 dostali jsme 6 Kč 20 h, pokles cen o 30%. Snížení cen u řezníka činí rovněž jenom 4%. Vidíte, že vinen není sedlák, nýbrž že z části je vina někde jinde, a že nemůže býti jenom nám přenecháno odstraniti tento zlořád. Vezmou-li spotřebitelské kruhy městské, které samy mnohdy dovolávají se své inteligence, věc do ruky, my již pomůžeme svými silami zatlačiti a dostati věc na jinou kolej. Avšak na straně spotřebitelově musí tu býti dobrá vůle, aby byl bursovní a řetězový obchod trochu odstraněn.

Vracím-li se nyní k finančnímu výnosu zemědělských cel, poznamenávám, že stát jistě bude těchto příjmů velmi potřebovati. Připomenu-li vám, že 1. července t. r. vstoupí v účinnost sociální pojištění, které zatíží všeobecně měšec poplatníků několika sty miliony korun, připomenu-li vám vzrůstající počet nezaměstnaných v průmyslových střediscích, kteří rovněž musí býti vydržováni ze státních peněz, nesdílím míněni kol. Krebse, který praví: "Jak můžeme dáti státu tolik milionů"? On již se vynasnaží, aby právě jeho lidé z toho něco dostali. Před tím mluvil o nezaměstnanosti, která stále se rozmáhá. Péči o nezaměstnané platí stát z daní a do daňového měšce plynou také příjmy z cel. (Posl. Krebs [německy]: Pro nezaměstnaně není třeba ani jednoho a 1/2 milionu!) Pane kolego Krebsi! Pamatuji se ještě zcela dobře, že ministr Habrman překročil rozpočet ministerstva sociální péče o 375 milionů podporami nezaměstnaným. Ostatně domnívám se, že břemena celní může z největší části nésti dovážející cizina. Budu-li dnes pěstovati pšenici na panenské půdě v Kanadě, Argentině a také v jižním Maďarsku v Banátě a v části Rumunska, dosáhnu poměrně malou prací a s menším anebo vůbec žádným hnojením mnohem většího výnosu, než v naší stoleté obdělané půdě, která poskytuje aspoň trochu náležitého výnosu jenom při velké práci a hnojení. Výrobní náklady v oněch zemích budou ovšem nízké, nehledě ani k malým potřebám obyvatelstva, takže cena pšenice v těch zemích může býti tak nízká, že i zatížena byvši celní ochranou, může klidně přejíti hranice, aniž musí býti zatížen domácí konsum. Právě tak je to u dobytka. Důkazy mám po ruce. Na vola, který je těžký 500 kg a za kterého se platí v Rumunsku 1400 Kč, přijde 360 Kč cla. To u našich cenových poměrů nemá významu a proto také může dodávající cizina z velké části toto ochranné clo nésti. Co získáme, jest stabilisace našeho odbytu. Dnes sem přicházeli voli za 1400 Kč a konkurencí úplně nás potlačili. Jako svědka uvádím kolegu Hálkeho, který jel z Ostravy do Prahy s polským velkostatkářem a tento klidně prohlásil: "Vaše cla se nás nemohou dotknouti, hlavní věcí jest, můžeme-li sem dobytek dovážeti." Neboť při láci dobytka v Polsku nebrání jim tato poměrně malá celní sazba, a proto není zcela správné, pracuje-li odpůrčí strana vždy s takovými argumenty, že konsumující obyvatelstvo musí nésti celé toto zvýšení cla.

Ku konci chci se ještě dotknouti politických kombinací, které se navazovaly s různých stran na naši podporu tohoto celního návrhu. Vlastním původcem, nemýlím-li se, bylo "České Slovo". Neznám příčin, které přiměly "České Slovo", že právě nás viní z toho čin u, že totiž tuto podporu neděláme zadarmo. Ubezpečuji zde "České Slovo", že nejsme špinavci a že za to nic nebudeme požadovati. Neboť zde jde o paritní rovnoprávnost s jiným povoláním a nikoliv o obchod. Ani císař Josef II., ani Hans Kudlich neptali se při politickém osvobození selského stavu, udělají-li při tom obchod, oba na to zle doplatili. Také my již dnes zle doplácíme, poněvadž jsme podezíráni, v poněvadž nás mají za schopny nízkého jednáni, to není pěkným znamením pro ty, kteří to opakovali v novinách, pro veškerý německy tisk, Prahou počínaje. Tam jistě jsou samí špinavci, když mohou předpokládati u nás takový špinavý čin. Neboť jaký kdo je lump, tak myslí také o druhém. Pro nás je to základním požadavkem rovnoprávnosti a my jsme s tím nespojovali žádného politického handlování. Byl to iniciativní návrh českého kolegy, avšak návrh jest pro nás, a my budeme pro něj hlasovati právě tak, jako čeští sedláci z volebního okresu Horní Benešov volili Němce Hanse Kudlicha, poněvadž věděl, že je osvobodí. (Výkřiky komunistických poslanců.) Co mluvíte, je znamením, že vůbec nic nevíte o životě na venkově a že jste tak daleko, že si ani nemůžete připomenouti, že konečně také pocházíte z venkovského obyvatelstva. Připadáte mi jako pták, který sám kálí do vlastního hnízda. (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Podporujeme-li iniciativní návrh, domnívám se, že jsme se tím nedopustili zločinu. My jsme nepodporovali ani vlády ani jinak někoho, nýbrž bojovali za své právo. Někdo se obává, že svoji podporou mohli bychom pomoci českým stranám z úzkých, že se ona všenárodní koalice zase sejde. My jsme řekli: Ve jménu božím, ať vypadá koalice tak neb onak, nebo ať přijde národnostní diktatura, to jest nám zcela jedno, avšak je tu návrh, který prospívá našemu venkovskému lidu, a ten budeme podporovati! Druhé německé, jakož i jiné strany, které nám to tak měly za zlé, hlasovaly pro ochranu nájemníků, pro sociální pojištění, pro všechny možné zákony, kde my jsme nehlasovali. My jsme prováděli oposici, byli však aspoň tak slušní, jako prostí sedláci, že jsme vám nenadávali. Vy jste to dnes učinili. My jsme dělali nyní to, co druhé německé strany tak často dělaly v poslední zákonodárné periodě, a nám se za to dostává nadávek. "Ano, hloupí sedláci, to je přece něco zcela jiného! Ti to mohou dělati, my nesmíme." Toto stanovisko si prostě zapovídáme, budeme dělati to, co považujeme za správné, nikoho nebudeme urážeti, rádi pomůžeme. musí-li to býti, avšak nedáme se odvrátiti od správné cesty. Dosud vždy jsem zažil, že lze něco lépe udělati s rozumem, nikoliv však terorem. Postup, který se opírá o násilí a teror, v nepovede k cíli. Ať v českém obyvatelstvu převládá dnes to neb ono mínění, prozatím jsme tu, utopiti nás nemůžete a snísti nás také nemůžete. Proto tu zůstaneme, a abychom zde zůstali, o to bojujeme a budeme se snažiti, abychom si hospodářsky polepšili tak dalece, abychom nemusili jíti se svými ženami a dětmi žebrotou. Ostatně na konec chci říci ještě slovo pánům ze skupiny spotřebitelů o měšťáku a inteligentu, o říšském Němci Bedřichu Naumannovi, který chtěl za války vytvořiti střední Evropu, tedy právě tu myšlenku, která je vám nejbližší. Pravil velmi výstižně: "Bylo by úplně zvráceno, kdyby někdo chtěl býti jenom měšťákem a pohrdati venkovským základem. To je naprosto falešné. Kdykoliv zasedáte ke stolu, požíváte selské píle." Tak pánové! I když tato celní předloha neznačí náš ideál, budeme přes to pro ni hlasovati na vzdory všemu a všem! (Potlesk.)

Místopředseda Stivín (zvoní): Slovo dále má pan posl. Srba.

Posl. Srba: Slavná sněmovno! Musím svůj referát zahájiti projevem hlubokého politování nad způsobem, jakým dočasná celní většina projednává a hodlá projednati látku tak nesmírného dosahu a takového národohospodářského významu, jako je otázka celní. Jedná se o předlohu, jejíž finanční dosah jen pro státní pokladnu odhaduje se na 500 mil. Kč a celkový dosah zatížení obyvatelstva na 2 až 3 miliardy. Pánové budou snad popírati tyto cifry a přece nemohou vůči nim uvésti jiné, poněvadž tak malá byla jejich svědomitost ve přípravě tohoto návrhu, že ani neopatřili výpočty o jeho finančních důsledcích, ač to zákon přímo předpisuje. V každém jiném parlamentě věc takového dosahu projednávala se po řadu měsíců, byli vyslýcháni znalci, vyslovili své mínění ministři, poněvadž každý si byl vědom, že jsou to opatření osudná pro celá jednotlivá odvětví a pro miliony obyvatelstva. Když se jednalo u nás o sociálním pojištění, kol. Dubický po 8 až 9 měsíců uplatňoval svoje námitky a názory ve výboru a pořád ještě nebyl dosti moudrým a přinášel nové návrhy. O stavebním ruchu se radíme více než rok, a je to věc svrchovaně důležitá, ale jedná-li se o uvalení daní na pracující třídy tohoto státu, páni by nejraději v zemědělském výboru vyřídili tuto důležitou věc za jeden večer. (Tak jest!) To není projednávání zákonů, to je pokus o odnesení kořisti.

Těžko jest charakterisovati v celém tomto sporu státních zájmů stanovisko vlády. Víme velice dobře, že tato vláda úřednická, o níž jistá část našeho tisku s takovou oblibou tvrdí, že je zárukou největší nestrannosti, je ve skutečnosti bezmocná proti tomuto stranickému diktátu, jejž nejvíce brání strany, které z části stojí proti tomuto státu a jeho existenci. Vysvítá to z toho, že strany, které dnes rozhodují, nepřipustily tuto vládu vůbec k projevu v Národním shromáždění (Tak jest!), ač je to její právo a její povinností. Kdybyste se nebáli jejího mínění, byli byste její mínění připustili. Já si vážím vysoce charakterových vlastností a osobní kvalifikace jak p. předsedy vlády, tak i ostatních členů vlády, já jsem je viděl při práci jako úředníky, a někteří z nich byli dokonce mými učiteli a zůstanu jim vždy vděčen za to, co jsem se od nich naučil. Neváhám říci jako dělník a sociální demokrat, že až na některé nepatrné výjimky naše vysoké úřednictvo, byť i nebylo socialistické, je vysoce kvalifikované a také charakterní. Mám pochopení pro obtíže jejich postavení, že mají rozhodovati o zájmu stran, nemohouce se opírati o nic jiného než o zdravý rozum, který právě v tomto zápase je zatlačován do pozadí. Ale nikdo na světě by nepochopil, že existuje vláda, která v takové věci neřekne zřetelně a jasně své mínění, nechť jest jakékoli. To není vláda těch stran, které dnes předložily návrh, nejméně je to vláda německých agrárníků a klerikálů (Tak jest!), kteří jinak stojí proti tomuto státu. To je vláda celého státu, ona nějaké mínění musí míti a musí je vyjádřiti. Zde nejde o to, že jedna část uvalí daně na obyvatelstvo a pak po anglicku zmizí a dále bude vládnouti jiná vláda a bude důsledky této politiky odnášeti. Vláda musí nésti důsledky této politiky pro budoucnost. Jestliže vláda s předlohou se ztotožňuje, má to říci, abychom věděli, jak vůči ní stojíme, a stojí-li vláda proti ní, má to také říci stranám majority, aby věděly, jak stojí, má-li námitky proti jednotlivým položkám, má je také říci a uplatniti, dokud je čas. Víme, že vláda v této věci je v zajetí, ale pánové, to jste neměli těmto vysoce kvalifikovaným lidem a úředníkům dělati, že ve věci tak důležité udělali jste z nich nuly! (Výborně! - Potlesk socialistických poslanců.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP