Středa 9. června 1926

(Začátek schůze v 11 hod. 49 min. dopol.)

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Spina, Slavíček, inž. Dostálek, Stivín.

Zapisovatelé: dr Gažík, Chalupník.

263 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Černý, ministři dr Engliš, dr Fatka, dr Haussmann, dr Krčmář, dr Peroutka, inž. Roubík, dr Říha, dr Slávik, dr Schieszl, za ministerstvo zemědělství odb. rada dr Martilík a min. taj. dr Dvořák, za ministerstvo obchodu min. taj. dr Preis a inž. Novák.

Z kanceláře sněmovny: sněm tajemník dr Říha, jeho zástupce dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 28. schůzi poslanecké sněmovny.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Klub poslanců čsl. strany socialistické vyslal do výboru soc.-politického posl. dr Patejdla a Knejzlíka za posl. Procházku a inž. Záhorského.

Klub poslancov slovenskej ľudovej strany vyslal do výboru rozpočtového posl. Hvozdzíka za posl. Pázmána.

Klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru v iniciativního posl. Wagnera za posl. Platzera a do výboru rozpočtového posl. Wagnera za posl. Hellera.

Předseda: Došel přípis od vlády. Žádám za sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 5. června 1926, č. j. 9001/26 m. r., že vláda předložila senátu k projednání a schválení návrh zákona, kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákonů o soudním řízení ve věcech občanských a o řízeni exekučním.

Předseda: Došly naléhavé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Naléhavé interpelace:

posl. Jílka, Hakena a soudr. vládě o katastrofální povodni v oblasti říčky Mrliny a Blatnice;

posl. Simma, Krebse, L. Wenzela a druhů vládě o škodách, které živelní pohromy dne 5. a 6. června způsobily v severních Čechách v údolí Nisy, Ploučnice, Kamenice, Labe a Ohře.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečteni.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Dotazy posl. Krebse:

ministru spravedlnosti o jazykových zkouškách u pražského vrchního zemského soudu,

ministru věcí zahraničních o výměně 2%ních stofrankových srbských losů z roku 1881.

Předseda: Došla odpověď. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Odpověď min. soc. péče na dotaz posl. Krause, Siegla a druhů o připravovaném zrušení živnostenských společenstevních nemocenských pokladen.

Předseda: Počátkem schůze byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

333. Zpráva výboru soc.-politického k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců.

K 333. Zpráva výboru rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 100) zákona o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců.

334. Zpráva výborů soc.-politického, kulturního a rozpočtového k vládnímu návrhu (tisk 101) zákona o úpravě platových a služebních poměrů učitelstva obecných a občanských škol (učitelského zákona).

335. Zpráva soc.-politického a rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 102) zákona o platových poměrech státních obecních (městských) a obvodních lékařů.

360. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů (tisk 320), aby byl vydán zákon, jímž se částečně mění celní sazebník pro československé celní území.

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

362. Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje a částečně mění zákon o vojenském kázeňském a kárném právu, jakož i o odnětí vojenské hodnosti a přeložení do výslužby řízením správním.

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji:

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Žádost sedrie v Bratislavě ze dne 30. května 1926, č. Tk 964/26/8, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Bratislavě ze dne 4. června 1926, č. 7659/26, za souhlas s trest. stíháním posl. Steinera pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n., event. přestupek podle nařízení bývalého maďarského ministerstva vnitra č. 766 z r. 1898, jichž se dopustil výroky na schůzi dne 13. února 1926 ve Várkonyi (č. J 201-II).

Předseda: Posl. Haken a soudr. podali podle 2. odstavce §u 46 jedn. řádu návrh, aby se pan min. předseda dostavil do schůze posl. sněmovny, v níž bude tento návrh odhlasován, a podal zprávu o stanovisku vlády k provádění jazykových nařízení a o koncesích německým politickým stranám v této otázce.

Žádám za přečtení návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. Hakena a soudr.:

Poslanecká sněmovno, račiž se usnésti:

Poslanecká sněmovna vyzývá podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu posl. sněmovny, pana min. předsedu, aby se dostavil do dnešní schůze posl. sněmovny a podal zprávu o stanovisku vlády k provádění jazykových nařízení a o koncesích německým politickým stranám v této otázce.

Odůvodnění. V poslední době množí se případy, že jsou porušována nejen základní demokratická jazyková práva národnostních menšin, nýbrž i ustanovení jazykového zákona, pro menšiny i tak dosti nespravedlivá, při provádění jazykových nařízení vládou a různými státními orgány. Na druhé straně se šiří zprávy, že vláda vyjednává s německými stranami, tak zv. "celní koalice", o koncesích menšinám v oboru jazykového práva. Jelikož tu jde o důležité věci pro celý stát a v něm bydlící národnosti, o kterých nelze vyjednávati za kulisami, nýbrž jež patří před širší veřejnost a před forum parlamentu, jest náš návrh oprávněn.

Předseda: Návrh vyhovuje jednacímu řádu, dám o něm tudíž rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním a vyhovím při tom projevenému přání, aby bylo provedeno sčítání hlasů. Prosím pány zapisovatele, a to pana posl. Ježka, aby provedl sčítání v pravých dvou úsecích, pana posl. Chalupníka, aby provedl sčítání ve dvou úsecích středních, a pana posl. dr Petersilku, aby provedl sčítání v levých dvou úsecích a na předsednické tribuně. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Hakena a soudr., aby se pan ministerský předseda dostavil do schůze poslanecké sněmovny a podal žádanou zprávu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Podle sděleného výsledku sčítání hlasů vyslovilo se pro návrh p. posl. Hakena 99 hlasů, proti návrhu 144 hlasů. Je tudíž návrh většinou hlasů zamítnut. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Posl. Zeminová a druzi podali podle 2. odstavce §u 46 jedn. řádu 10 návrhů, aby se do dnešní schůze dostavili a učinili prohlášení, týkající se vydání zákona, jímž se částečně mění celní sazebník: 1. pan min. předseda, 2. p. ministr financí, 3. p. ministr vnitra, 4. p. ministr spravedlnosti, 5. p. ministr soc. péče, 6. p. ministr zásobování, 7. p. ministr zásobování, 8. p. ministr zemědělství, 9. p. ministr obchodu, 10. p. ministr zahraničí a obchodu. Žádám za přečtení návrhů.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze posl. sněmovny ihned byl povolán pan min. předseda Černý, aby jasně prohlásil stanovisko vlády k navrhovanému novému celnímu sazebníku a podal záruku, že návrh tisk 320 nebude míti škodlivých následků pro životní úroveň obyvatelstva tohoto státu, jakož i pro klid ve státě a pro zabezpečení možnosti vývozu průmyslových výrobků na základě čl. V zmíněného návrhu. Současně nechť předseda vlády předloží přesná statistická čísla, jaké výhody získají z návrhu tisk 320 malí zemědělci do 3 ha výměry a kolik velkostatkáři při výměře přes 100 ha.

Pokud pan min. předseda neučiní žádaného prohlášení, budiž schůze pléna sněmovny přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby byl do dnešní schůze posl. sněmovny ihned předvolán ministr financí dr Engliš, aby podal přesnou zprávu, kolik státní pokladně vynesou zemědělská cla a jakým způsobem použije ministerstvo financí získaných obnosů.

Pokud pan ministr financí neučiní tohoto prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze posl. sněmovny byl ihned povolán ministr vnitra, aby podal zprávu o tom, jak budou postiženi novým zdražením životních potřeb státní zaměstnanci po uzákonění návrhu tisk 320 o změně celního sazebníku, jakož i o tom, jaký pak bude skutečný efekt nové úpravy platové státních zaměstnanců.

Pokud ministr vnitra neučiní žádaného prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Trnobranského, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze posl. sněmovny byl ihned povolán ministr spravedlnosti dr Haussmann, aby podal podrobnou zprávu, jaké opatření učinil k zamezení lichvy moukou, masem, tuky a jinými životními potřebami v důsledku návrhu tisk 320 o zavedení zemědělských cel.

Pokud pan ministr spravedlnosti neučiní žádaného prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze pléna posl. sněmovny povolán byl ministr soc. péče, aby sdělil, o kolik se zhorší životní úroveň dělnictva, soukromých a veřejných zaměstnanců při zavedení vysokých zemědělských cel podle návrhu tisk 320.

Pokud pan ministr soc. péče neučiní žádaného prohlášení, budiž schůze pléna sněmovny přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Práška, Buřívala, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby byl ihned povolán ministr zásobování do dnešní schůze posl. sněmovny a podal podrobnou zprávu, jaké následky bude míti zavedení zemědělských cel pro všechny vrstvy konsumentů.

Pokud pan ministr zásobování neučiní tohoto prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Bergmanna, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby byl do dnešní schůze posl. sněmovny ihned povolán ministr zásobování, aby podal přesnou zprávu o předražování dobytka na pražských jatkách v důsledku zpráv o zavedení zemědělských cel podle návrhu tisk 320.

Pokud pan ministr zásobování neučiní tohoto žádaného prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Buřívala, Práška, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze pléna sněmovny byl ihned povolán pan ministr zemědělství, aby oznámil, jak hodlá zameziti zdražovací spekulaci s obilím a moukou na plodinových bursách v důsledku návrhu tisk 320.

Pokud pan ministr zemědělství neučiní žádaného prohlášeni, budiž schůze pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Bergmanna, Trnobranského, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby do dnešní schůze posl. sněmovny byl ihned povolán ministr obchodu, aby podal přesnou zprávu o dovozu a vývozu obilí, masa, dobytka živého i poraženého, tuků, bramborů, vajec a mlýnských výrobků za rok 1925, kterážto statistická zpráva je nevyhnutelně nutná pro posouzení návrhu tisk 320 o novém celním sazebníku.

Pokud pan ministr obchodu neučiní žádaného prohlášeni, budiž schůze pléna přerušena.

Návrh posl. Zeminové, Práška, Buřívala, Knejzlíka a soudr. podle §u 46 jedn. řádu:

Podepsaní poslanci žádají, aby byl ihned povolán do dnešní schůze posl. sněmovny ministr zahraničí a ministr obchodu, kteří by sněmovně podali přesné zprávy o tom, zdali po uzákonění návrhu tisk 320 bude možno uzavírati výhodné obchodní smlouvy, zejména s okolními státy, jako jsou: Maďarsko, Jugoslavie, Rumunsko, Rakousko, Italie, Polsko atd.

Pokud pan ministr zahraničí a pan ministr obchodu neučiní žádaného prohlášení, budiž schůze sněmovního pléna přerušena.

Předseda (zvoní): Návrhy vyhovují jednacímu řádu, dám o nich tudíž rozhodnouti bez rozpravy prostým hlasováním.

Mám v úmyslu dáti hlasovati o všech těchto návrzích, které mají podobný petit, najednou.

Jsou proti tomu námitky?

Posl. Haken: Navrhuji, aby se o každém návrhu hlasovalo odděleně a aby se při každém sčítaly hlasy. (Hluk. - Různé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Kdo souhlasí s námitkami, které přednesl pan posl. Haken, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Námitky nebyly schváleny. Dám tedy hlasovati o všech návrzích najednou.

Kdo tedy souhlasí s přečtenými zde návrhy posl. Zeminové a druhů, aby jmenovaní pp. ministři, t. j. min. předseda, ministři financí, vnitra, spravedlnosti, soc. péče, zásobování, zemědělství, obchodu a zahraničí se dostavili do dnešní schůze posl. sněmovny a učinili žádané prohlášení, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrhy jsou zamítnuty.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž jest:

1. Zpráva výborů zemědělského a rozpočtového o návrhu (tisk 320) posl. Mašaty, Staňka, Petroviče, dr Zadiny, Adámka, Koška, dr Noska, Tománka, dr Polyáka, Pavlačky a druhů, aby byl vydán zákon, jimž se částečné mění celní sazebník pro československé celní území (tisk 360).

Zpravodajem výboru zemědělského... (Výkřiky poslanců komunistických.)... je pan posl. dr Zadina, výboru rozpočtového pan posl. Adámek. (Posl. dr Zadina vstupuje na řečnickou tribunu. - Výkřiky a odpor poslanců komunistických. - Předseda zvoní.)

Žádám o klid.

Prosím p. zpravodaje, aby odešel s tribuny, neudělil jsem mu dosud slova. (Zpravodaj posl. dr Zadina odchází s tribuny. - Různé výkřiky.)

Prosím o klid. (Výkřiky posl. Kreibicha. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid. (Výkřiky posl. Zeminové. - Výkřiky na levici. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid. (Stálé výkřiky posl. Zeminové a posl. Prokeše. - Výkřiky komunistických poslanců.- Předseda zvoní.)

Jenom následkem hluku, při němž nelze slyšeti prohlášení předsedovo, může se státi takové nedorozumění, jako se stalo tentokráte. (Výkřiky na levici.)

Pan posl. Remeš podal mně tento návrh: Žádám o přečtení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP