Pátek 7. května 1926

Před tváří celého parlamentu obviňuji přímo stranu lidovou, že ona byla původcem celé štvanice za vysokými agrárními cly. Moravští sedláci zvedají s agrárními činiteli boj o Moravu na život a na smrt, a odtamtud vyrostl celý útok. Aby agrárníci nezůstali pozadu, přidali se k nim a někde učinili ještě náskok. Strana lidová není stranou lidu, nýbrž je to strana černé sociální reakce, stojící příkře proti zájmům pracujících vrstev. Klerikály volil chudý horský lid, textiláci v Podkrkonoší, chudáci na Šumavě, chudáci z hladové bramborářské Českomoravské vysočiny, horníci na Ostravsku a nezámožní lidé ve městech. Teď se strana lidová svým voličům odvděčuje. Statisíce chudáků bude proklínati stranu lidovou pro tuto její politiku, miliony žen-hospodyň povstanou proti nim, aby s ní vyrovnaly svůj těžký účet. Nebylo a není reakčnější a protilidovější strany, nežli jsou oni. Spáchali jste pánové ne sedm, ale sedmdesát hlavních hříchů proti vlastnímu národu a proti pracujícímu lidu. Do svého čela v "Pražském Večerníku" napsali jste pyšně v dubnu své heslo: "Sociální politika je drahá. Sociálních vymožeností je dost a s dalšími se musí počkat". (Výkřiky posl. dr J. Nováka.) To znamená tedy, že strana lidová nechce dělati zákon o přestárlých dělnících, že nechce dělati stavební ruch, že nechce dělati daňovou reformu ani závaznost kolektivních smluv, ale že nejprudčeji stojí proti státním a veřejným zaměstnancům, prohlašujíc otevřeně: "Nedostaneme-li kongruu, nebude předlohy státních zaměstnanců!" Musí se zachvěti srdce milionů venkovského a městského lidu nad tímto prapodivným programem strany lidové. Je to zvláštní zjev, že agrárníci, kteří si dávají často přídomek pokrokových lidí, sedli v poslední době klerikálům úplně na lep. Co říkají křesťanští dělníci a odborové organisace páně Čuříkovy té zdražovací politice a politice vysokých cel strany lidové, je věru jejich věcí, a ne vlastně jejich věcí, to je věcí všeho dělnictva, aby otevřelo oči těm zbloudilým, kteří sedli na lep a dali se ve vlek pánům a bývalé šlechtě. Velkostatkářská agrární cla odhlasují klerikálové za to, že agrárníci budou snad hlasovati pro zvýšení kněžských platů. (Výkřiky posl. Matíka.) Vy nejste farář, nepleťte se do toho! To je přece věc neslýchaná.

A stejně podivnou úlohu hrají ve věci agrárních cel páni národní demokraté. Národní demokraté spojili se s Němci a Maďary pro agrární cla a již nyní žádají Němci za toto hlasování na československé buržoasii výpalné. Vůdce Hakenkreuzlerů Karg již vede Němce k tomu, aby si nechali své hlasování pořádně zaplatiti. Jsme povděčni znalci celních otázek p. posl. inž. Dvořáčkovi, že aspoň on jediný v celé národní demokracii měl dostatek odvahy, aby poukázal, že tímto způsobem otázky celní se ve státě řešiti nemohou.

Ubohou úlohu hraje při celé akci a zápasu celním strana politických živnostníků. Sami jsou pro volný obchod, ale protože strana politických živnostníků jest jenom filiálkou agrárníků v městech (Výkřiky poslanců živnostenské strany.), musili ovšem její páni vůdcové v této věci sekundovati. A právě na ně měli by si posvítiti lidé v městech i lidé z vesnic, protože v bezedných kapsách komisionářů na jatkách, jejich velkoobchodníků a spekulantů mizí výtěžky těžké práce zemědělcovy i dělníkovy. (Výkřiky posl. Najmana.) Nezapomeneme, že to byl často sám pan posl. Najman, který vytýkal, že prý není drahoty, jak to my socialisté často líčíme, ale že jsou prý chudí lidé zmlsaní, že prý na Vinohradech jedí přední maso, obyčejný salám a černý chléb, ale že prý ten proletářský Žižkov má jiné chuti a chce jen to nejlepší atd. Ať se pánové nediví této politice a taktice chudého lidu. Za svoje těžce vydřené peníze nemůže se spokojiti s každým brakem a je pochopitelné, že hospodyně nemajíce mnoho peněz, musejí kupovati úsporně a opravdu jen to, co mohou všechno ve své domácnosti do posledního gramu spotřebovati. (Posl. Křemen: Maso, kdežto na venkově jedí brambory!) Na vás to není zrovna vidět! (Veselost. - Výkřiky.)

Bylo by svrchovaně zapotřebí v kritické této době, aby zástupci všeho pracujícího lidu v republice vyvarovali se všeho, co by je navzájem rozdvojovalo a rozeštvávalo. Lituji proto velmi, že strana komunistická neukládá si nikterak této reservy. Komunisté nechtějí pořádek, nýbrž radují se z povstalého chaosu a sporu všech proti všem. A v této době, když obě socialistické strany statečně odrážejí nápor buržoasie, spojené s Němci a Maďary, krok za krokem, komunistická strana nepřetržitě útočí ve svém tisku i na schůzích ne na kapitál a reakci, nýbrž na nenáviděné sociálpatrioty. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Právě tyto dny vystoupili jste (obrácena ke komunistickým poslancům) v Praze, vy komunisté, proti Masarykovi (Výkřiky posl. Kreibicha.) o slavnosti 1. máje. Na severu Čech nosíte potupné mapy republiky (Výkřiky komunistických poslanců.), ve Štěchovicích strhli jste a pošlapali státní vlajku a nazýváte náš stát "potratem!" (Posl. Kreibich: To je lež! - Výkřiky komunistických poslanců.)

Varuji československé dělníky komunistické před touto taktikou. Pan Kreibich, pan Neurath a dr Gáti nepřejí si sblížení pracujícího lidu, třebaže stále a nepřetržitě o tom žvaní. (Veselost.) Tito vůdcové jsou zároveň vůdci iredenty maďarské a německé. Odstrčili jste dr Šmerala a jiné české předáky, abyste mohli slovenské a české dělníky vésti tam, kam by dobrovolně nikdy nešli. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Želím hluboce této desorientace komunistické strany, ale nedivím se jí. Vždyť III. internacionála chová se k malým slovanským státům stejně nenávistně jako pan Kreibich, a uvážíme-li, že současně sovětské proletářské Rusko (Výkřiky posl. Kreibicha.) jde na lep imperalistickým velkoněmeckým plánům, že presidentovi Hindeburgovi, zakrytému místodržiteli Hohenzollernů, který spálil tisíce ruských vesnic a pobil miliony ruských mužíků, podává Moskva ruku zapomínajíc, že ty ruce německých předáků jsou poskvrněny krví ruského lidu a ruského mužíka, nedivíme se, že je tu opravdu jisté rozčarování a úzkost v srdci každého socialistického a československého člověka.

Vždyť se tím vyplnil jen starý sen Bismarckův, který vždycky usiloval dostati Rusko do područí, aby pak volně mohl vyhrožovati celé ostatní Evropě. A když se to Bismarckovi za 40 let politické práce nepovedlo a když toho nedocílili pro odpor Viléma a jeho nepochopení tehdejší státníci předváleční, najednou se to podařilo v době, kdy Rusko, sovětské Rusko je vedeno lidmi z IlI. internacionály. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Jaký to truchlivý pohled na národy a státy 71/2 roku po skončené světové válce! Locarno ohroženo, Německo, Rusko a Italie hrozí Evropě a my si doma ležíme ve vlasech. Na severu a na východě zavírá se past nad naším státem a česká buržoasie rozpřahuje se při tom na lid. Anglie dává buržoasii naší strašné a výstražné znamení. Ohromná současná stávka jakoby byla ozvěnou nespokojenosti u nás. Anglickému proletariatu patří naše láska a obdiv. Macdonald usuzuje však střízlivě a opatrně vede masy, jest si vědom své ohromné odpovědnosti, není hazardér, jací se rodí ve III. internacionále. Vždyť i on je anglicky vlastenec, ví, že ani nejstrašnější sociální bouře nesmaže velikou a starou ostrovní říši, základnu anglického národa s povrchu. To mu usnadňuje celou jeho práci. I náš stát stojí na pokraji velikých sociálních zápasů vyvolaných naší a německo-maďarskou buržoasií. Republika naše nemá však bohužel jistoty pevné a staré anglické říše. Náš stát není obklopen mořem vody, nýbrž mořem krutých a nenávistných nepřátel a proto nese strašnou odpovědnost ten, kdo v době všeobecné evropské nejistoty vyvolává uvnitř státu obrovské spory a zápasy, aniž ví, kam až všechny vášně se mohou vybíjeti.

Proto československá strana socialistická obrací se v této těžké chvíli s této tribuny k srdci a svědomí každého poctivého občana tohoto státu. Varujeme před všemi krajnostmi, ale také ohlašujeme, byl-li vypovězen boj, že tento boj přijímáme. Byli jsme ochotni jednati o souboru všech otázek, na nichž má zájem průmysl, zemědělství a obchod. Jsme si vědomi odpovědnosti za veliké masy pracujícího lidu, byli jsme však odmítnuti a útok vede se jednostranně.

Lituji opravdu, že v této předůležité době dnešních akcí nestojí v čele lidé rázu Švehlova, jehož poctivost lásky k vlasti jistě nebude podezírána.

V jeho nepřítomnosti mnozí demagogové v chaosu doby chtějí vynést svoje osobičky na povrch, aby bez ohledu na rozvrat státu mohli se uplatniti. Páni se připravili, lid se připravuje také. Železničáři, malozemědělci, kováci, horníci a všechen pracující lid měst i venkova se chystá k velikému zápasu. Cítíme všichni, že v době jednoho, dvou roků a možná, že ještě v mnohem kratší době rozhodne se u nás osud současné i budoucí generace. 28. říjen jest nám všem dnem posvátným, ale zůstal nám jako socialistům mnoho dlužen. Národní většina tohoto státu není zaručena, většina pokroková nemůže se probíti k úspěchům a 70% národa, pracující lid potřebuje chleba a klidu. Zde jsou úkoly, za které se naše strana staví s celou vážností situace a za jejich probojování obětujeme všechno, třeba i vlastní stranu! (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dalším řečníkem je pan posl. dr Hanreich. Dávám mu slovo.

Posl. dr Hanreich (německy): Dámy a pánové! Oba referenti uvedli vládní návrh o schválení obchodní smlouvy s Japonskem tak krátce a s doprovodem tak bezvýznamným, že již z toho je viděti, jak důležitý či jak málo důležitý jest celý návrh pro národní hospodářství tohoto státu. Podle toho bude nám patrně předložena obchodní smlouva s Honolulu nebo s Tahiti, avšak důležitá ujednání s oněmi státy, která mají pro nás opravdu životní důležitost, se odkládají. Poukazuji jenom na to, že do dneška ještě nebylo uznáno sovětské Rusko, a musím říci, že by bylo pro hospodářství tohoto státu, nehledě k politické zálibě nebo odporu k sovětskému systému, zajisté význačně důležité, abychom to co nejdříve dohonili. Nepovažuji tudíž za nutné zabývati se blíže obchodní smlouvou s Japonskem, domnívám se spíše, že je nutno pátrati po hlubších příčinách, proč není možno obchodně-politická ujednání sjednati s těmi státy, které mají hlavní význam pro obchodní politiku Československa, a nemohu přejíti skutečnost, že tu z největší části mají vinu nemožné politické a naprosto nekonsolidované hospodářské poměry tohoto státu.

Po léta již jsme poukazovali na to, že není trvale možno, aby česká všenárodní koalice dovedla provozovati politiku, která by mohla prospěti zemi a lidu. Názory v otázkách kulturních, hospodářské zájmové rozpory ukazovaly vždy spíše různost mínění a proto byly nezbytnými věčné kompromisy koaličních stran. To šlo, pokud to právě jíti mohlo, pokud také sousední státy trpěly následky války, muselo však vésti k poměrům neudržitelným, jakmile svět okolo nás si uvědomil, že musí býti provedena skutečná konsolidace a že hospodářství zase žádá velitelsky své právo. Vůdcové staré koalice mohou si přičítati sebe větší politickou zásluhu, že po tolik let dali státu vládní systém ve smyslu českonárodním, skutečnou státně politickou vymožeností to však nebylo. Především vůdcové tohoto systému nedovedli podati důkazu schopnosti o tom, že dovedou na skutečně zdravé základy postaviti stát, za nějž děkují hlavně poválečné konjunktuře. Nepochopili především zásady švýcarské, že lásku ke státu nelze míti jenom v ústech, nýbrž že nutno tuto lásku také posilovati prakticky obětmi všeho druhu. Švýcarští Němci, národ většiny, zřekli se z lásky k vlastnímu státu, vybojovanému těžkými boji, politické a národnostní souvislosti s velkým německým mateřským územím, nejsou Němci, nýbrž Švýcary, a tím ostatním menšinovým národům umožnili, že oni mohou Švýcarsko rovněž považovati za svoji otčinu. Zde ve státě byl český národ postaven jako nejvyšší ideál a druhým národům ukládány jenom oběti pro stát, který nikdy neměl býti a nikdy nemohl býti státem jejich, jemuž měly vždycky dávati, aniž by se jim také něčeho náležitě dostávalo od něho.

Až také zde budou státníci takového názoru, jak je to obvyklé ve Švýcarsku, pak můžeme spoléhati na to, že bude možno vytvořiti politické a hospodářské základy státu, které jedině umožní existenci státu a rozkvět země.

Ačkoliv volby podaly zřejmý důkaz, že starý systém české národní koalice jest obehraným klavírem - pan dr Kramář se nebude zlobiti na mne, že opakuji toto jeho okřídlené slovo - pokoušeli jste se přece celé týdny a měsíce udržeti tento přežilý systém. Všechny pokusy ukázaly se marnými a tak tu dnes stojíme v parlamentě s úřednickou vládou v čele a tato úřednická vláda nemá téměř pevné většiny, což je příznačné. V důležitých otázkách není možna dohoda v táboře staré koalice. Otázka zavedení zemědělských cel rozpoutala úporný boj mezi občanskými a socialistickými stranami na české straně. Jest samozřejmé, že nemůže býti naší starostí jako strany oposiční, abychom se starali o to, jak tyto otázky budou rozřešeny, a chci tudíž nejprve několika slovy prohlásiti naše stanovisko právě ve věci agrárních cel.

Návrh, který podala česká agrární strana v senátě a včera také v poslanecké sněmovně, jest iniciativním návrhem strany, není předlohou vládní a podle toho řídí se naše stanovisko k tomuto návrhu především momenty věcnými. V poslední době byla kritisována namnoze z české a z německé strany naše podpora návrhu české strany agrární a domnívám se, že jest vhodno, poukáži-li na skutečnost do jisté míry pikantní, že již tu byly vládní předlohy, pro něž, ačkoliv jejich přijetí bylo zajištěno spojenou českou většinou, hlasovaly také německé strany zcela nadbytečně. Kolega Windirsch včera se již zmínil o několika takových předlohách. (Výkřiky posl. Knirsche.) To byly ovšem zákony, pane kolego Knirschi, které zajímaly hlavně městské obyvatelstvo, a nás chtěli byste dnes patrně odbýti starým příslovým: "Quod licet Jovi, non licet bovi. (Posl. Knirsch [německy]: To je velký rozdíl!) Ano, zajisté má se vždy říci: "Sedlák, to je něco jiného." Ano, pánové, na tom stanovisku již nejsme, naše organisace zajisté již vnesly sebevědomí také do zemědělského obyvatelstva a s tímto sebevědomím a z něho plynoucími důsledky nutno právě počítati. Mnohem důležitější pro naše hledisko však jest, že návrh české strany agrární, který byl uveden s takovou pompou, nevyrostl v zahradním pařeništi této strany, nýbrž jest věrným otiskem návrhu mého kolegy Mayera, který podal 16. února, v němž již žádá agrární cla, a to přesně téhož druhu. Vzpomeňme si, že máme nařízení československé vlády ze dne 9. června 1923, v jehož první části byla udělána podivuhodná fasáda, k vůli agrárníkům. V něm byla konečně slíbena ochrana celní, byl zaveden koeficient 6, byť ne dostatečný, přece však pro nás dosti významný a pak přišla proslulá methoda. Ve čl. II byl zatím vyvěšen hezky vysoko na podívanou. Tento článek druhý totiž obsahuje ustanovení o pohyblivých clech, jimiž se dokořán otevřely dvéře keťasům a podobným bursovním veličinám, aby mohli dělati dobré obchody, proto byl v únoru podán návrh Mayerův a ten návrh má toto znění: "Vláda se vyzývá, aby čl. II. vládního nařízení ze dne 4. června 1925, č. 111 Sb. zák. a nař., neprodleně zbavila účinnosti, zachovávajíc zároveň čl. I tohoto nařízení." A nyní přichází pan senátor Donát a přináší něco zcela nového: "Vláda se vyzývá, aby ihned zrušila ustanovení čl. II vládního nařízení ze dne 4. června 1925 a za to uplatnila celní sazby, jež jsou stanoveny ve čl. I zmíněného nařízení." Vidíte, prvenství návrhu Donátova dá se těžko dokázati. A tu je tam ještě druhý passus, aby společně s hospodářskými zájmovými zastupitelstvy bylo neprodleně započato s přípravnými pracemi pro vydání definitivního československého celního tarifu - a to senátor Donát rovněž přijal z návrhu Mayerova. Pochopíte, že to pro nás zajisté znamená malou změnu celé situace, že samozřejmě nemůžeme dobře dnes zraditi a zapříti dítě, jež jest naším dítětem, že nemůžeme dobře dnes nechati padnouti návrh Mayerův právě proto, že čeští agrárníci si teprve potom rozmyslí usilovati o rozumnou věc, když něco u nich vznikne. (Výkřiky posl. dr Hnídka.)

Nemohu si pomoci, kolego Hnídku, pokud něco vychází od nás, nejde to. Tenkráte bylo koaliční seskupení ještě dosti silné, vy všichni jste v něm byli zajati, váš flirt byl tehdy ještě silný, takže jste nepochopili ještě nutnosti, domýšleli jste se, že koalici nutno stavěti nad národ, nad selské obyvatelstvo. Ve slabé chvíli jste měli záchvat, že byste mohli dělati také něco lepšího, a poněvadž nyní zde tento záchvat jest, nemůžeme upustiti od svého stanoviska, které jsme zásadně hájili a vždy hájiti budeme. Včera kolega Mašata sám s tribuny projevoval lítost a žal nad vaším jednáním v několika létech právě ve všech otázkách agrárně politických. Jest skutečností, že nelze českou agrární stranu ušetřiti výtek, a to výtek nejtěžšího druhu. Chtěl bych se ptáti: Kdo byl vinen trváním korupčního nehospodářského a nesociálního obilního hospodářství obil. ústavu, také v létech poválečných, kdy již přece dávno byl čas je odstraniti. Vlastenectví těchto pánů, československých agrárníků se domnívalo, že nutno dávati státu více, než on dáti mohl, a jak žalostná byla úloha, kterou stát hrál při zrušení tohoto vázaného hospodářství. Muselo přijíti ministerstvo Černého I. Teprve nařízením byla věc tak napolovic provedena. Pak jste nadávali, rozčilovali jste se, že jenom polovice byla uvolněna, a socialisté naložili Černému na hřbet, že polovici uvolnil, a uvnitř byly obě strany rády, že v tomto případě svoji povinnost vykonal. Kdo je vinen tím, že majetková dávka byla zemědělcům předepsána v takové závratné výši, právě těm, kteří nemohou si ovšem platiti právní poradce jako průmysloví baroni, kteří pak roztahují a zkracují jejich bilance, jak oni chtějí.

Proč jen jste nám po celá léta přenechávali novinářský boj? Nehnuli jste ani prstem, a když byla zavedena cla průmyslová, když se najednou mluvilo o zlaté paritě, když byla zavedena průmyslová cla dvaceti až čtyřicetinásobná proti clům mírovým, kde byli čeští páni agrárníci, kde byl jejich český ministr zemědělský? Nebyli doma. A nyní bych se zeptal, jaký máte dík za to od druhých vrstev a stran, které z toho mají užitek, za takové plnění domnělé a předpokládané vlastenecké povinnosti? Že se dnes musíte rváti o nutnou ochranu zemědělců se svými blízkými druhy ze včerejška. Od roku 1920 a 1921 máme zmocňovací zákon o clech. Ministrům obchodu, zemědělství a financí dostalo se práva zaváděti, zrušovati, zvyšovati, snižovati cla, zkrátka plein pouvoir. Tu musím říci, že ministr obchodu svou povinnost zplna vykonal. Ještě dnes máme na bavlněné zboží koeficient 21 a 32, na zboží tkané a pletené, k němuž náležejí také punčochy a ponožky, koeficient 25 až 30, na klobouky koeficient dvacetinásobný, na boty 21- až 34násobný, patrně k vůli panu Baťovi, na zboží mydlářské a voskové 30- až 43násobný, na kosy a srpy 20násobný, na zemědělské stroje 19- až 20násobný, na elektromotory 36- až 40násobný koeficient.

Vím ovšem, velká část těchto pánů (obrácen k něm. soc. demokratickým poslancům) bude snad míti zájem na těchto věcech. U kos a srpů a u zemědělských strojů jejich zájem ovšem přestal. Avšak vždy je to zajímavo, že se tu především můj kolega Schweichhart rozčiloval na koeficienty pro zemědělské výrobky. A tu bych se rád zeptal pana kolegy Hnídka, kde pak byla vaše strana, když byla zaváděna nová cla, zda spala, zeptal bych se, kde byl ministr zemědělství vaší strany p. Staněk, kde ministr Hodža? Kde jste byli? Nebyli jste doma, nebo jste spali, domnívali jste se, že to můžeme snésti a že nic nepotřebujeme? Agrární cla nejsou snad naším vynálezem, chtěl bych konstatovati především, že agrární cla nejsou také něčím, co chceme dnes zavésti na vzdory svým spotřebitelům. Skutečností jest, že agrární cla existovala již ve starém Rakousku a v jiných státech a ještě existují. Avšak přišla válka, byla snaha dovážeti potraviny z ciziny, agrární cla byla proto zrušena, resp. koeficient snížen na nulu. Válka skončila, pro zemědělství nastaly poměry ne právě růžové, celní koeficient nula však nám zůstal. To je něco, co se nedá snésti. Jest samozřejmo, že máme právo žádati, aby byla opět sjednána parita, rovnoprávnost, spravedlnost, a pokud tak tomu není, musí býti náš požadavek uplatňován.

Nejsem ovšem zařízen přímo na cla, nejsem žádným celním fanatikem. Mohl bych si bezevšeho představiti, že by bylo možno chrániti zemědělství prostředky zcela jinými, že by se mu mohlo pomoci jinak. Jsem v každé době ochoten o takových prostředcích jednati a činně spolupracovati o jich uskutečnění. Avšak něco nemohu ovšem schvalovati: Že se nám jenom slibuje a nic nedává. Pánové, velkými thematy, s kterými se vždycky při takové příležitosti počíná, když mají býti zajištěny životní podmínky zemědělství, které však nikdy splněny nebývaly, tím nemůžeme se nasytiti, to je vyloučeno, to je nemožno! Také srovnávání s poměry v jiných státech kulhá, jako všechna srovnání kulhají. Řeklo se, že v Dánsku není celní ochrany, poněvadž zemědělci mají zájem na tom, aby bylo dováženo krmivo, poněvadž země vyváží dobytek. Je to pravda. Dánsko je malá země se 3 miliony obyvatelů. To ovšem není mnoho. Země je poměrně ve své struktuře jednotna. Dánsko jest země mimořádné zemědělské bonity, má přímořské podnebí, hodí se podivuhodně k pěstování krmiv a země má především vzorné zemědělské organisace. Především nemá Slovenska a Podkarpatské Rusi, a nemá rozdílů, jako my na příklad mezi Hanou a Slezskými horami. To je první věc, k níž nutno přihlížeti. Nemohu totéž zaváděti tam, kde jest horské hospodářství, kde není kapitálu, kde není organisace, a nemohu tuto zemi srovnávati s nějakými nejlepšími řepnými kraji, kde částečně máme organisace vzorné. Avšak ještě k něčemu jinému třeba hleděti. Dánové mají tak přes vodu před nosem velkou Anglii s 8milionovým městem Londýnem. Dle toho se specialisovali na výrobu mléka, jako my, jihomoravští sedláci, jsme se specialisovali na výrobu mléka, na pěstování zeleniny, na vývoz těch předmětů, jichž potřebuje velkoměsto Vídeň. Avšak, velectění pánové, jest nemožno, aby sedlák v Podkarpatské Rusi mohl dělati totéž, jako sedlák dánský. To je vyloučeno a proto jest to jen pro efekt, dělají-li se taková přirovnání. Velký žaludek Londýna může býti zaopatřován Dánskem. Dánsko má v Londýně jistý trh a podle toho se specialisovalo na výrobu mléka a pěstování vepřového dobytka. Tak se věc má. Země jest dovozní zemí pro obilí, pro krmivo, má však nadbytek jenom u těch dvou nebo tří produktů, které jsem jmenoval. Dánsko jest zemí vzorné zemědělské kultury a proto je právě u nás nemožno srovnávati se s ním, poněvadž nejsou u nás dány pro to základní podmínky.

Možno také srovnávati s Rumunskem, Jugoslavií nebo Polskem. Tu se nám řekne: Proč mohou tyto země o tolik laciněji dovážeti sem vepřový dobytek? Pánové, půda venku v těchto zemích nestojí skoro nic, pozemková renta je nízká, společné pozemky nesmírně veliké a tamější zemědělec, i nejmenší, má možnost zahnati svůj dobytek na jaře na pastvu za minimální poplatek a ke konci roku dáti výtečný dobytek do prodeje. Velectění pánové, vím zajisté, že se mi namítne, proč bychom to neměli také tak míti. Opatříte-li mi v této sněmovně většinu, která nedisponuje jenom hlasy, rukama, nýbrž také má k ruce materielní peněžní hodnoty, aby mohla provésti v našich poměrech totéž, jestliže kromě toho chcete založiti velkou společnost pro vývoz lidí, aby bylo pár milionů lidí, o něž je tu příliš mnoho, vyvezeno do světa, pak můžeme přejíti k poměrům rumunským a jugoslávským. Prozatím je to pro nás nemožno právě bez těchto základních podmínek. My nemůžeme přejíti rychle z intensivního provozu k extensivnímu, aniž bychom nevyvolali pro zemi nejtěžší sociální nebezpečí. Statisíce a miliony lidí by bylo bez chleba, statisíce a snad miliony by rozmnožily armádu nezaměstnaných. Domnívají-li se pánové, že se k tomu nemusí přihlížeti, je to jejich věc.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP