Pátek 7. května 1926

(Začátek schůze v 11 hod. 32 min. dopol.)

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Spina, inž. Dostálek, Slavíček, Stivín.

Zapisovatelé: Petrovič, Rýpar.

240 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vády: min. předseda Černý; ministři dr Engliš, dr Haussmann, dr Kállay, dr Peroutka, dr Říha, dr Slávik, dr Schieszl, Syrový.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupce Nebuška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 20. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené udělil jsem: dodatečně na včerejší 19. schůzi p. posl. Tayerlemu, na dnešní schůzi pp. posl. Kleinovi a Brožíkovi, vesměs pro neodkladné záležitosti.

Došla oznámení o změnách ve výborech. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Klub poslanců čsl. živnostensko-obchodnické strany středostavovské vyslal do výboru zahraničního posl. Jiráčka za posl. Najmana.

Klub poslanců "Vereinigter parlamentarischer Klub des Bundes der Landwirte, der Deutschen Gewerbepartei und der Ungarischen Nationalpartei" vyslal do výboru imunitního posl. Platzera za posl. Hodinu.

Klub poslanců "Deutsche soz.-dem. Arbeiterpartei" vyslal do výboru zahraničního posl. dr Czecha za posl. Dietla; do výboru imunitního posl. Heegera za posl. Pohla.

Předseda: Došla naléhavá interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Súrna interpelácia posl. Siváka a spol. min. predsedovi, ministru zahraničia a ministru školstva a nár. osvety vo veci nespravedlivého a stranníckeho udelovania novinárských štipendií.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Dotazy:

posl. Bečko:

ministru nár. obrany v záležitosti chovania neznámeho generála čsl. armády,

ministru soc. pečlivosti a ministru financií v záležitosti rozdelenia staropenzistom zbytku z odbytného Rimamuránskej spoločnosti;

posl. Adámka, Krejčího, Hintermüllera a druhů vládě o převádění dobytka na rumunských a polských hranicích;

posl. Sladkého:

ministrům školství a nár. osvěty a financí o nutnosti bezodkladně zahájiti stavbu budovy pro české státní ref. reál. gymnasium v Novém Bohumíně,

ministru školství a nár. osvěty, kdy hodlá předložiti k zákonnému projednání osnovu zákona o výchově dítek duševně úchylných,

vládě, zvláště ministrům železnic a financí, o dávce z úředních výkonů podle zákona čís. 53/1925 Sb. z. a n. pokud se týká podniků veřejno-právních korporací,

vládě, zvláště pak ministru vnitra a ministru financí o kritickém finančním stavu některých slezských obcí a o jeho sanaci;

posl. Knejzlíka:

ministrům zemědělství, soc. péče a veř. prací o zřízení průmyslového státního podniku na Šilpersku, severní Morava,

ministru zemědělství:

o sestátnění lesů, patřících řádu německých rytířů na severní Moravě a ve Slezsku,

o zakázaném přístupu do státního parku "Obůrka" v Jemnici na Moravě,

o regulaci potoka Bystřičky v povodí městyse Dřevohostic na Moravě,

ministrům školství a financí ve věci sestátnění městského koedukačního učitelského ústavu v Olomouci.

Předseda: Došla odpověď. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Odpověď min. soc. péče na dotaz posl. Krebse a druhů o volbách pro valnou hromadu v okresních nemocenských pokladnách.

Předseda: Počátkem schůze byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh:

257. Návrh posl. Koudelky, A. Chalupy a soudr., aby byl vydán zákon o ubytování zaměstnanců zemědělských podniků.

Přistoupíme k projednávání 1. odst. pořadu, kterým je:

1. Zpráva výborů zahraničního a živnostenského o vládním návrhu (tisk 223), kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení obchodní smlouva sjednaná mezi republikou československou a Japonskem v Praze dne 30. října 1925 (tisk 245).

Budeme pokračovati v rozpravě, započaté v předešlé schůzi.

Ke slovu jsou přihlášeni ještě tito řečníci: na straně "pro" pp. posl. Zeminová, inž. Dvořáček, na straně "proti" pp. posl. dr Hanreich, Chlouba a Platzer.

Dávám slovo pí. posl. Zeminové.

Posl. Zeminová: Slavná sněmovno! Současná doba byla tak bohata na veliké události politického, hospodářského a sociálního rázu, že je pochopitelno, když obě socialistické strany vzepřely se stálému oddalování poslanecké sněmovny a žádaly kategoricky pilné její zasedání a současně projednávání oněch zákonů, na nichž má obyvatelstvo životní zájem. Protože také pan ministerský předseda se povážlivě politickým stranám a parlamentu vyhýbal (Tak jest!), podaly včera obě socialistické strany žádost, aby premier vlády v dnešní schůzi tlumočil stanovisko úřednického kabinetu k současným ožehavým otázkám, zejména k otázkám celním, ku přímo životní potřebě zákona o stavebním ruchu, jakož i aby podal zprávu o opatřeních, která úřednická vláda učinila proti rostoucí drahotě v téže době, kdy na venku skutečně ceny četných produktů poklesly.

Již včerejšího projednávání nevelké předlohy o obchodní smlouvě s Japonskem použily všechny strany, aby tlumočily svoje stanovisko k mezinárodní i vnitropolitické situaci. V názorech stran jsou ovšem veliké rozdíly, diktované sociálními, politickými i národnostními jejich programy. V jednom se však poslanecké kluby jednomyslně shodují, že situace zahraniční je nejistá a vnitropolitické poměry tak rozhárané, jak jsme nikdy za vlády pevné majority neviděli. Z temného pozadí lidského egoismu vynořují se otázky tak sporné a ožehavé, že by bylo třeba vzácné lásky ke státu, zejména u československých stran, aby si uvědomily, kam se řítíme. (Výborně!)

Za poměrů tak napjatých měl by parlament zasedati denně, vláda by měla státi v čele všem akcím, které by urovnávaly nesnáze a ulamovaly hroty všem výstřelkům, které by šly z prava nebo z leva. A když uvážíme, že letos po prvé za řadu posledních let již od nového roku objevil se pokles bilance našeho vývozu, bylo to přímo výstražným znamením nám všem, okamžitě se měli sejíti zástupci vlády, parlament a zejména zástupci naší výroby zemědělské a průmyslové, aby se radili, jak tomuto hrozivému nebezpečí celého státu odpomoci. Co budou platna komukoliv vysoká cla, kdyby pod vzrůstem drahoty a pod vnitřními zápasy sociálními zakolísala snad naše měna, zrovna jak to vidíme bohužel v přítomné době v Polsku, Francii, a jako to prožila loni Italie a jiné státy.

Měšťanské strany - lituji toho velmi utekly na ráz od rozvážné celostátní a národní politiky, jenom aby rozpoutáváním stavovských vášní mohly agitovati. Snad cítí, že situace vytvářená 15. listopadem není tak jistá a že to vítězství, kterého docílily, může býti případnými nějakými novými volbami opětně zvráceno.

Nám socialistům se vytýkala vždycky třídní politika, a najednou vidíme, že od obrany republiky a odpovědnosti za vnitřní klid ve státě neutíkají dělníci, neutíkají socialisté, neutíkají malí lidé z vesnic a měst, nýbrž že právě československá buržoasie vrhla se na politiku čistě třídní i za cenu zakolísání státního klidu a jistoty. (Výborně!)

Myšlence národní solidarity a sociální rovnováhy sil zadal 15. listopad 1925 strašnou ránu. (Výkřiky komunistických poslanců.) Já vám také odpovím. Do té doby měli jsme silnou národní majoritu a vládu. Tři roky byli jsme dáváni celé Evropě za příklad stability a jistoty. V koalici, ve které socialisté měli silnou posici, ve které 82 socialistických poslanců stálo proti 85 zástupcům měšťanských stran, nikdy by se nebyli odvážili klerikálové žádati zvýšení kněžských platů a nikdy by byli nepřišli agrární zemani s diktátem agrárních cel. (Výkřiky posl. Roudnického.) Vy bojujete jen za svůj prospěch, pane kolego Roudnický. (Posl. Roudnický: Jako vy!) Vám kněžím jde o to, abyste dostali přidáno (Posl. Roudnický: Každý stejně! Každý hájí své!), bez ohledu na bídu, která dnes prolíná veškeré obyvatelstvo tohoto státu. (Výborně! Potlesk.)

Ale 15. listopad zvolil 60% měšťáků a ti přešli ihned k útoku. (Posl. Roudnický: Proč neřeknete, že jste dříve také hlasovala pro zvýšení platů duchovenských? Vždycky dosud jste hlasovala pro!) Vám to voličové spočítají, pane polní kuráte.

Měšťáci počítali, že udeřila pro ně příznivá hodina, aby mohli rozpoutáním stavovského svého sobectví přispěti k rozbití všech dosavadních útvarů, ručících za stát.

A při vší té bídě a rozháranosti chybí našemu státu pevné politické vedení. Úřednická vláda vidí zachmuřený mezinárodní obzor, vidí rostoucí krisi hospodářskou, chápe, že spojování agrárníků s černou reakcí, (Výkřiky posl. Roudnického.) s maďaronskými klerikály a s iredentou německo-maďarskou nebude štěstím pro stát ani nebude prospěchem pro všechny vrstvy. (Výkřiky komunistických poslanců.) Úřednická vláda ignorovala sněmovnu, vůdce stran nesvolávala k poradám, o pracovní program se nestarala. Roku 1920 obdivovala se namnoze politická veřejnost určitému státnickému umění pana premiera úřednické tehdejší vlády Černého. Proto také, když přišla nyní doba rozpaků a zmatků, opětně byl povolán pan Černý v čelo úřednické vlády. Ale najednou vidíme, že ministerský předseda je velmi politicky nehotový, protože nestojí tu již duch svatý bývalé politické "pětky", (Výkřiky komunistických poslanců.) která radila a pomáhala, když bylo zapotřebí. (Tak jest!)

Přes nechuť úřednické vlády vymohli jsme si toto svolání parlamentu, aby bylo jasno, zdali vláda a sněmovny jsou schopny nějaké positivní práce. Socialisté budou nutiti vládu, aby dodržela slib, daný sněmovnám jasným prohlášením vlády, že povede stát v duchu a programu bývalé koalice. A obě minulé koalice měly přece v zásadách dohodnuto, že se nyní uzákoní celá řada nutných předloh, jež byly většinou již v minulé koalici hotovy. Naše strana kategoricky v zájmu klidu celého státu trvá na tom, aby i úřednická vláda probrala se z mrákot a nasadila všechny páky k tomu, aby nový požitkový systém státních zaměstnanců nebyl oddalován, nýbrž aby byl proveden v květnu, jak na to čeká celá státně zaměstnanecká veřejnost. (Potlesk.)

Slib vlády, že předloží nyní neobyčejně důležitý zákon o přestárlých, kvitovali jsme opravdu s povděkem. Včera pak obě socialistické strany zvláštním podáním návrhu donucují vládu, aby řekla své určité stanovisko k nesmírně důležitému zákonu o podpoře stavebního ruchu. Desetitisíce nebydlících čeká na tento zákon jako na smilování, obce jsou bezradny, odehrávají se scény, které se rovnají zoufalství a statisíce lidí čeká na práci. (Posl. Kreibich: Vítězství koalice!) Vy jste toho nejvíc vybojovali! Pět roků zde sedíte a nepřinesli jste ani to nejmenší pracujícímu lidu. (Výkřiky posl. Horpynky.)

Na 30 oborů práce jest bez stavebního ruchu opravdu v těžké krisi. Stavební ruch jest otázkou státní nezbytnosti a nikoliv spornou otázkou politickou. (Posl. Kreibich: Nemohli jsme napraviti všechny vaše chyby!) Vy jste ještě nic nenapravili, kam vy šlápnete, sedm let tráva neroste, jest to viděti v Maďarsku, Bavorsku, Italii: zmocnili jste se vedení a přivedli jste národ do zkázy a rozvratu a přispěli k vítězství opravdové reakce s prava. To jest ta vaše práce! (Výkřiky komunistických poslanců.)

Ministerský předseda ve svém exposé zaručil také provedení zákona o závaznosti kolektivních smluv. Důležitý jest zákon o zemědělských společenstvech a komorách.

Reklamujeme dále slíbený celostátní zákon pachtýřský právě pro malé zemědělce důležitý a nutnou, již za minulé koalice sjednanou daňovou reformu.

Měsíce však utíkají a netrpělivost lidu roste, vláda předlohy nepředkládá a o požitkovou soustavu se starala věru málo. Měšťanské strany pak počítají, že až dostanou kongruu a svoje agrární cla, že všechno ostatní může padnouti pod stůl. Proto tento prudký odpor socialistů a jistě i většiny obyvatelstva tohoto státu proti nejnovějšímu klerikálně-agrárnickému útoku.

O celních otázkách československá strana socialistická chce jednati s plnou vážností, jakou vyžadují, ale v duchu bývalých dohod učiníme tak po splnění sjednaného programu. Kongruu odmítáme však zásadně a bezpodmínečně, bez ohledu na všechny strany. (Výkřiky lidových poslanců: Co tomu řekne Prášek?) Nebojíme se zápasů, do kterých bez vlastní viny jdeme. Ani Volná myšlenka, ani československá církev nepotřebuje v okamžiku, jakmile dojde k odejmutí výhod kongruy římským kněžím, podpory, protože 90% katolíků uteče z římské církve, jakmile by měli platiti jediný haléř vydání na svoje kněžstvo. (Výkřiky lidových poslanců.)

Miliony chudého lidu, zmámeného volební demagogií a sliby reakce, volilo agrárníky, klerikály, národní demokraty a politické živnostníky. Nezámožní lidé jsou však strašně rozčarováni nenávistnou a protilidovou politikou těchto stran. Za svoje hlasovací lístky dostávají nyní ve tvář políček, že se má sice přidat kněžím a pomoci bursovním spekulantům, ale zdražiti při tom hladové sousto milionů pracujícího lidu.

Po celá léta třásly se národy k jaru před bezohlednou dravostí mezinárodních bursiánů, skupujících od nich lacino obilní zásoby, aby na jaře a přede žněmi mohli zásoby hoditi na trh a diktovati ceny těchto produktů a tak vyháněním cen žali miliony, které neseli. Také loni prožili jsme podobný hrůzný útok bursiánů, zejména amerických, kteří na celém světě vyhnali prudce ceny obilí a mouky do výše. Též bursa pražská, brněnská, bratislavská a ostatní chtěly využíti této situace ke svým účelům. Ale tehdejší koaliční vláda, ve které socialisté měli silné zastoupení, vzepřela se energicky útoku spekulace.

Sám ministr zemědělství pan dr Hodža vyhrožoval loni na jaře bursám státním dozorem, event. i zavřením, nebudou-li nekalé živly z bursovních trhů odstraněny. Před rokem koaliční vláda za vedení náměstka Stříbrného a ministra zásobování dr Frankeho srážela energicky ceny řadou preventivních opatření, zejména používajíc zásob, které získala, ke sražení vysokých cen a dnes po roce přicházejí tytéž měšťanské československé strany, které loni bursovní spekulaci potíraly, aby obstaraly to, co dříve dělávala mezinárodní spekulace sama.

Čtyři měsíce přede žněmi, když 70% i vesnického obyvatelstva musí nakupovati mouku a obilí, přichází určitá klika agrární strany v senátě i ve sněmovně, aby zdražila živobytí 5/6 obyvatel tohoto státu. A agrárním zemanům jdou na pomoc zbožní katolíci, Maďaři a Němci. Divná, prapodivná to koalice, ve které si leží v objetí vlastenci čeští s maďaronskými luďáky a Němci rázu pánů dr Hanreicha a dr Medingera, kteří chodí štváti proti našemu státu za hranice.

Národní tradice Švehlova byla odkopnuta vlastními jeho lidmi, pojem vlasti a národa pošlapán a včerejší vlastenci národně-demokratičtí, klerikální a agrární spřáhli se k útoku s Němci a Maďary proti nezámožným vrstvám vlastního národa. Jsou lidé u nás, kteří vedeni osobními cíli přáli si spojenectví s Němci. Došlo k tomu, k čemu pracovali, stará koalice je rozbita, národní myšlenka opuštěna, spojenectví s Němci navázáno, ale za tak těžkých sociálních otřesů, že konce viděti nelze.

Mluvčí našich malozemědělců sen. Čipera ohlásil jménem celé československé strany socialistické, že se řešení celních otázek nevyhýbáme a zejména malému zemědělci a zemědělskému dělníku poskytneme ochranu za všech okolností. (Posl. Krejčí: Takhle rekvisicemi, že ano!) Nemluvte o rekvisicích, mohli bychom potom ukázati na mnohého vašeho předáka, který rekviroval dobytek, malým zemědělcům bral poslední krávu z chléva a šanoval bohaté velkostatkáře za doby válečné. Máte příliš mnoho másla na hlavě, než abyste o rekvisicích mluvili.

Nevyhýbáme se jednání celnímu se vší vážností a poskytneme malému zemědělci i zemědělskému dělníku ochranu za všech okolností. K řešení otázek celních jest však času, řekla bych, více v září, jak to naši malozemědělci sami tvrdí, v době, když malý zemědělec sklízí se svých políček, aby za stržený groš kupoval nejnutnější životní potřeby.

Agrární strana však nechce cla v září, aby pomohla malému zemědělci, diktuje je nyní, kdy z toho budou míti zisky přečetná agrární družstva a bursy, na nichž agrárníci jsou pány. (Výkřiky poslanců strany republikánské.)

Chápeme, že převážným bohatstvím malého zemědělce jest pěstování dobytka. Proto jsme s takovou vášnivostí bojovali za příděl půdy drobným lidem, aby si dobytek mohli držeti. Ale právě agrárníci byli největšími nepřáteli poctivé pozemkové reformy, rvali půdu pro své zbytkové statkáře, nadržovali velkostatkářům a dělali s nimi dohody... (Výkřiky lidových poslanců.) Ale vždyť tomu nerozumíte a neznáte věc! (Výkřiky posl. Kreibicha.) Pane kol. Kreibichu, nemluvíte pravdu! My jsme proti praksi Pozemkového úřadu bojovali 5 roků, 5 roků voláme po jeho reorganisaci, 5 roků žádáme, aby se malému člověku dostalo práva, mezi tím co vy organisujete irredentu proti tomuto státu, my jsme běhali po českých vesnicích, abychom malého člověka pozvedli, napřímili, abychom mu nedovolili, aby se sehnul pod knutou bohatých pánů z vesnic, nýbrž aby šel hájit s námi své právo. Vás tam vidět nebylo, vy jste se vesnicím vyhýbali, to bylo příliš mnoho práce, a dnes chcete klidit úspěchy z práce těch druhých. (Tak jest! - Výkřiky posl. Kreibicha.)

Ale právě agrárníci šidili o půdu malého člověka a sjednávali s velkostatkáři tak zvané dohody, které byly proklínány všemi malými lidmi. (Výkřiky posl. Biňovce a Leibla. - Předseda zvoní.)

Ochranu dobytkářství našeho měly prováděti zejména obchodní smlouvy s agrárními státy, a tu zase konstatujeme, že právě ministerstvo zemědělství, vedené agrárníky, nechalo náš stát zaplaviti dobytkem z Polska mnohonásobným překročením povoleného a ujednaného kontingentu. Mluví se otevřeně o tom, že na dovozu polského dobytka vydělala hodně některá družstva, která nejsou daleko od agrárních zemanů. Při tom agrárníci sabotují obchodní smlouvu s Maďarskem, které odebírá z našeho státu jenom textilu za 550 milionů Kč. Z těchto ukázek je vidět, kdo je přítelem malých zemědělců a kdo je jejich odpůrcem.

Uznáváme ochotně, že ceny venku mnohých produktů opravdu poklesly, ale ani ministr zásobování lidovec p. dr Dolanský, ani jeho nynější nástupce p. dr Hausmann neučinili od loňského prosince ničeho, aby se tento pokles cen venku objevil ve snížených cenách ve městech. Státní zaměstnanci, zaměstnanci soukromí, malí živnostníci a všechno dělnictvo otevřeně hlásají, že budou rádi i levněji pracovati, jen když dostanou všechno, co nutně potřebují k výživě, také za přiměřeně snížené ceny. Při dobré vůli a silné státnické schopnosti min. předsedy dalo se zde docíliti uspokojení venkova tím, že snížením životních nákladů ve městech mohl venkov nakupovati potřebné průmyslové výrobky také levněji. A tak mohl býti spokojen člověk městský i venkovský, jen kdyby byl vyřazen dravý meziobchod mezi oběma základními pilíři našeho státu.

Ale drahota ve městech neklesá, nýbrž roste, potraviny jsou v ohromném měřítku falšovány, lidé okrádáni na váze i jakosti, jaký potom div, že každý za těchto poměrů žádá plným právem přídavek na mzdách a platech a nikoliv aby mohl uvažovati o opaku. A když uvážíme, že uhelný průmysl máš je ve strašné krisi, že stavební odbory stojí přes rok, že krise v oděvním průmyslu roste, že v kovoprůmyslu se práce omezuje a že nyní ohromné obory textilní hlásí, že se bude na příště pracovat jen tři dny v týdnu, nedivte se, že i lid se bude bránit vaší zdražovací metodě do krajnosti. Pak dojde k otevřenému zápasu všech proti všem. Vy jste 15. listopadu vyhráli většinu, chudý lid vám k ní pomohl, vy ten útok na kapsy chudáků většinou v parlamentě můžete snad vyhráti, ale nebude vám to nic platno, protože veškerý pracující lid zvedne okamžitě veliké sociální zápasy za zvýšení svých mezd a platů a převalí se to opět do rostoucí drahoty.

Na útok klerikálů na životní zájmy obyvatelstva odpoví naši malozemědělci, zemědělští dělníci i socialistické strany tím, že budou uvažovati o prosazování zákona, podle kterého všechna církevní půda patřící farám, děkanstvím, biskupům, řádům a nadacím církevním musí býti rozparcelována do posledního hektaru, aby kněžstvo přestalo míti chuť na zdražování a vrátilo se k úkolu, který mu byl církví určen, starati se o duše lidské a ne o půdu, hmotné statky a lidský mamon, jak to dělají nyní.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP