Pondělí 21. prosince 1925

Začátek schůze ve 3 hod. 30 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: inž. Dostálek, Slavíček, dr Spina, Stivín.

Zapisovatelé: Vávra, Zierhut.

270 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda dr Švehla; ministři Bechyně, dr Beneš, dr Dolanský, inž. Dvořáček, dr Hodža, Mlčoch, dr Nosek, dr Srdínko, Stříbrný, Šrámek, Tučný, dr Viškovský, dr Winter; za ministerstvo spravedlnosti odb. přednosta dr Polák.

Z kanceláře sněmovní: sněm. tajemník dr Říha, jeho zástupci Nebuška, dr Mikyška.

Předseda (zvoní): Zahajuji 6. schůzi posl. sněmovny.

Pan posl. dr E. Beneš dostavil se do dnešní schůze.

Dosud měl dovolenou, neboť ve funkci ministra zahraničí zdržoval se v cizině, a nemohl se účastniti schůzí a složiti poslanecký slib.

Ježto před tím podle §u 6 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přikročíme ke slibu podle §u 22 úst. listiny a §u 6 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací jazykem českým, pan posl. dr E. Beneš ke mně přistoupí a slovem "slibuji" a podáním ruky vykoná předepsaný slib.

Žádám pana tajemníka sněmovny, aby přečet formuli slibu, a pana posl. dr E. Beneše, aby přistoupil ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Sněm. tajemník dr Říha (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Posl. dr E. Beneš (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají. Potlesk poslanců čs. strany socialistické.)

Předseda: Udělil jsem dovolené: dodatečně na minulou schůzi dne 19. prosince 1925 p. posl. Burianovi pro neodkladné zaměstnání; na dnešní schůzi posl. inž. Kallinovi z rodinných důvodů.

Došlo oznámení o změnách ve výboru imunitním. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Do výboru imunitního vyslal klub poslancov slovenskej ľudovej strany posl. dr Kubiše za posl. dr Ravasza; klub poslanců čsl. nár. demokracie posl. dr Samka za posl. Votrubu.

Předseda: Došel tento návrh. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte):

Návrh posl. Čermáka, Cibulky a soudr. na úpravu služebních, odpočivných a zaopatřovacích požitků civilních a vojenských státních zaměstnanců.

Předseda: Došel mne dotaz.

Zástupce sněm. tajemníka dr Mikyška (čte): Dotaz posl. Bolena, Kršiaka, dr Gátiho a soudr. předsedovi posl. sněmovny o případu posl. Tausika.

Předseda: Výboru imunitnímu přikazuji tyto žádosti:

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Žádosti:

zem. trest. soudu v Praze ze dne 15. prosince 1925, č. Tl XIV 402/25/16, za souhlas s trest. stíháním posl. Brodeckého pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem obsahem 1. odstavce článku "Od nacionalismu k bestialitě je jenom krok", uveřejněného v čísle 17. časopisu Železniční zřízenec z 10. června 1925 (č. J 15-II);

kraj. soudu v Litoměřicích ze dne 19. prosince 1925, č. Tl 91/25, za souhlas s trest. stíháním posl. L. Wenzela pro přestupek urážky na cti spáchaný tiskem (letáky) proti Jindřichu Gabrielovi (č. J 16-II);

okres. soudu ve Zlíně ze dne 15. prosince 1925, č. T 381/25/11, za souhlas s trest. stíháním posl. Mikulíčka pro přestupek proti bezpečnosti cti podle §u 487 tr. z. ca Čmelák, Šafář a Hřebíček (č. J 17-II);

kraj. soudu v Liberci ze dne 18. prosince 1925, č. Tk 201/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Neuratha pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (č. J 18-II);

soudní stolice v Hustu ze dne 23. října 1925, č. Nt III 184/25/2, předloženou hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích ze dne 17. prosince 1925, č. 15.115/25, za souhlas s trest. stíháním posl. Sedorjaka pro přečin rušení obecného míru podle §u 14, č. 5 a pro přečin podle §u 18, č. 1 a 2 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923, č. 50 Sb. z. a n., jichž se dopustil výroky na schůzi ve Veljatýně dne 21. června 1925 (č. J 19-II).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu schůze, jímž je:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o usneseni senátu (tisk sen. 1 a 6) k vládnímu návrhu zákona (tisk 15), jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, č. 471 Sb. z. a n., o změně některých ustanovení trestního práva a ustanovení tento zákon doplňujících prodlužuje a současně některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského (tisk 23).

Zpravodajem výboru ústavně-právního je p. posl. dr Jos. Černý. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr J. Černý: Slavná sněmovno! Předmětem jednání je usnesení senátu o vládním návrhu zákona, jímž se platnost zákona ze dne 22. prosince 1921, č. 471 Sb. z. a n., jakož i ustanovení zákon tento doplňujících prodlužuje a současně se některé jeho předpisy rozšiřují na obor soudnictví vojenského.

Citovaný zákon, jakož i zákon ze dne 18. prosince 1919, č. 1 Sb. z. a n. z r. 1920 mají za účel umožniti nerušený průběh výkonu trestního soudnictví u soudů porotních a soudů sborových a zabrániti tak úplnému ochrnutí v tomto důležitém odvětví státní správy, jehož agenda oproti letům předválečným vzrostla měrou netušenou. Ulehčení toho dostává se trestním soudům v prvé řadě podle zákona z 18. prosince 1919, t. zv. restrikcí senátů sborových soudů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a sice v tom smyslu, že počet členů trestních senátů u sborových soudů I. a II. stolice snižuje se o jednoho a zavádí se dále instituce samosoudců ve věcech trestních u sborových soudů I. stolice na celém území republiky.

Další úleva ve výkonu trestního soudnictví dosažena byla tím, že jednak odstraněn byl vliv poválečného znehodnocení měny na trestné činy proti majetku, jejichž kvalifikace i trestní sazby jsou namnoze odvislými od pevných peněžních hranic, jednak odstraněny důsledky, které z toho a z poválečného vzestupu kriminality pro příslušnost a zatížení soudu vůbec vzešly. Podle zákona ze dne 22. prosince 1921, č. 470 Sb. z. a n., je oprávněn veřejný žalobce navrhnouti, aby trestní čin, přináležející podle majetkové hodnoty před soudy porotní, byl vzhledem ke znehodnocení hodnoty peněžní projednán před soudy sborovými I. stolice. Trestní čin, který náleží k příslušnosti sborového soudu I. instance, může býti přikázán jednomu členu onoho soudu, jako samosoudci, jestliže veřejný žalobce navrhne pro obviněného jako hlavní trest ztrátu svobody do 6 měsíců, a to buď samu o sobě, buď vedle trestu peněžitého, anebo jedině trest na penězích. Konečně je podle téhož zákona dána veřejnému žalobci možnost, aby u majetkových trestních činů navrhl, přihlížeje k povaze činu, ke znehodnocení peněz a k malé nebezpečnosti pachatele pro cizí majetek, mírnější potrestání, místo pro zločin jen pro přestupek (na Slovensku a v Podkarpatské Rusi pro přečin) a tím založil příslušnost soudů okresních.

Konečně navrhuje vláda, aby účinnost čl. 1. §§ 9 a 10 zák. č. 471 z r. 1921 Sb. z. a n., byla rozšířena i na soudy vojenské, pro než ustanovení tato dosud neplatila. Vojenský prokurátor může totiž navrhnouti, aby při trestních činech majetkových místo pro trestání pro zločin nastoupilo potrestání pro přečin, což bude míti zřejmě za následek ulehčení soudům divisním oproti malé celkem agendě soudů brigádních. Opatření tato, která projednávanou vládní osnovou se navrhují, stala se nutnými, poněvadž účinnost zákonů, kterými soudnictví trestní se ve smyslu naznačeném upravuje, vyprší dnem 31. prosince 1925.

Podle návrhu senátu stanoví se doba, na kterou se platnost zákona tohoto má prodloužiti, do 31. března 1929.

Ústavně-právní výbor navrhuje, aby poslanecká sněmovna přijala usnesení senátu beze změny. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Oznamuji, že za ministerstvo spravedlnosti se dostavil do schůze k projednávání této osnovy pan odb. přednosta dr Polák.

Ježto k rozpravě není nikdo přihlášen, přikročíme ihned k hlasování.

Osnova zákona má 3 články, nadpis a úvodní formuli. Jelikož mně nebyly podány pozměňovací návrhy, dám hlasovat o celé osnově zákona najednou podle zprávy výborové.

Námitek proti tomu není? (Nebylo.)

Není jich. Prosím pány poslance, aby zaujali místa. (Děje se.)

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, t. j. s jejími třemi články, nadpisem a úvodní formulí, a to ve znění navrženém p. zpravodajem, které je shodné s předchozím usnesením senátu, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím je schválena osnova ve čtení prvém podle zprávy výborové, a to ve znění shodném s předchozím usnesením senátu.

Bude-li schváleno zkrácené řízení podle §u 55 jedn. řádu, přikročíme později ke druhému čtení jejímu.

Nyní přistoupíme ke druhému odstavci pořadu schůze, jímž jest:

2. Pokračování v rozpravě o vládním prohlášení.

Ke slovu přichází pan posl. Hlinka.

Posl. Hlinka: Slávna snemovňa! Ctení páni a vznešené dámy! Voľby 15. novembra 1925 ukázaly, že cesta, po ktorej ide slovenská ľudová strana, je cestou správnou. Keď v minulom Národnom shromaždení vystúpil rečník slovenskej ľudovej strany na tomto mieste, proti nemu nepovstal nikdy člen Národného shromaždenia národnosti českej, nemeckej alebo maďarskej, ale vždy povstal Slovák, ktorý hovoril, že slovenská ľudová strana nemá práva hovoriť menom národa, že slovenská ľudová strana reprezentuje tu len 24% a niekoľko stotín procenta národa. Dnes, vznešená snemovňa, je toto tvrdenie podvrátené. (Tak je!)

Nakoľko dnes ja z poverenia mojej slovenskej ľudovej strany hovorím, hovorím nie už ako jednotka, nie už ako zástupca slovenskej ľudovej strany, ale hovorím tu ako jediný reprezentant slovenského národa. Slovenský národ 15. novembra môjmu programu a pokračovaniu dal za pravdu. 61,2% Slovákov hlasovalo na slovenskú ľudovú stranu, 498.000 čistých slovenských voličov išlo s čistým svedomím pred urny a odsúdilo tých pánov, ktorí sa hlásili k národnosti československej (Tak je!) a preto, pánovia, tuná nebude hovoriť dnes jednotlivec Hlinka, ani týchto 23 mužov, ale bude hovoriť slovenský národ. (Tak je!)

Pánovia a dámy! Ja sa nebudem zaoberať malichernými otázkami incidentov posledných dvoch-troch dní, ja nebudem vzpomínať všetkých krívd, ktoré boly za 7 rokov na Slovenskom národe popáchané. Keby som o tomto mal hovoriť, to by som musel napísať celú knihu a musel by som nie mne danú lehotu dvoch hodín, ale dobu jedno- alebo dvojročnú vyčerpať. Ja nechám maličké príčiny, nebudem vzpomínať tie krivdy, ktoré sa páchaly od 15. novembra, to ukáže iný rečník, čo sa dialo. Ja pôjdem len vo veľkých rysoch. Ja chcem len to dokázať menovite a špeciálne drovi Kramářovi, ktorý tvrdil v sobotu tuná, že keď my hovoríme, že slovenský národ nebol nikdy československým národom, naše tvrdenia sú utopické, že nemá pravdu a myslím, že keď to dokážem historiou, životom i politikou, pánovia moji, potom zmeníte vašu mentalitu a pristúpite na naše náhľady, a pristúpite i na to, že my ideme tou cestou. ktorá je daná českému a slovenskému národu ku konsolidácii pomerov v Československej republike. (Tak je!)

Dr Kramář hovoril, že sú to utopistické snahy a utopistické tvrdenia, ako by slovenský národ nebol býval kedysi československým. Ja myslím, že najmúdrejším a najlepším je, keď človek zo svojho domu donesie najprv dôvody V knihe "Zákony spisovnej reči slovenskej a pravidlá slovenského pravopisu", ktorú napísal Kamil Suchý, tedy Čech, lektor jazyka slovenského na Jagellonskej univerzite v Krakove, lektor jazyka českého na tejže univerzite, doktor filozofie a magister slobodného umenia na Albertovej univerzite v Královci, doktor filozofie na univerzite vo Viedni atď., na str. 197, pánovia moji, sa tvrdí: "Keď p. Albert Pražák, profesor univerzity Komenského v Bratislave, uverejňuje sto alebo tisíc mienok (ale neuverejnil doposiaľ ani jediného dôkazu, a to je rozdiel), sto alebo tisíc jednotlivcov o tom, že vraj jestvovala kedy jednota obidvoch jazykov, slovenského a českého, tedy to má význam čiste literárny. Pre jazykozpyt je to celkom bez významu. Jazykoveda učí, že takej jednoty od prvých počiatkov tých obidvoch slovanských jazykov až po dnes nikdy nebolo ani po dobu jednej jedinkej minúty. Keby pán profesor Pražák chcel, tedy by tou istou vedeckou metodou mohol posbierať a uverejniť sto alebo tisíc alebo desaťtisíc, alebo stotisíc, alebo ešte viac písaných alebo tlačených dokladov o tom, že si raz celé ľudstvo myslelo, že Slnko obieha okolo Zeme. Výsledok by bol ten istý. - Podali sme dôkaz o tom, že takej jednoty nebolo a v nasledujúcich odsekoch podáme ešte mnoho iných dôkazov".

Hovorí to profesor. Slávna snemovňa! O tom hovoríte, že by československá jednota bola bývala v predhistorickej dobe. To je vecou zbytočnou a jalovou. Snáď táto jednota bola v deviatom a desiatom storočí, tedy keď sme mali tú veľkomoravskú ríšu, v dobe Cyrilo-Metodejskej, ale vieme, že vtedy nebolo ešte národov, vtedy boly kmeny a keby tomu i tak bolo bývalo v jedenástom století, práve to boli Česi, ktorí sa odtrhli od tej veľkomoravskej ríše a oni by bývali tí, ktorí by tú jednotu boli naštrbili a roztrhli. Doba prebudenia národov, vznešená snemovňa, prišla teprve za časov francúzskej revolúcie a dobre viete vy, páni moji, a vieme aj my, ako vyzeral stav a osud českej reči práve tu v Prahe a v českom národe. O tom vám nebudem hovoriť, o tom nám povie lektor a profesor pražskej univerzity Jaroslav Vlček, ktorý v "Dejinách slovenskej literatúry" na stránke 27. a 32. píše toto: "Čeština, ešte v šestnástom storočí a počiatkom sedemnásteho panujúca reč v štátnom verejnom i domácom živote v Čechách, na Morave a v Sliezsku, po "Obnovenom sriadení zemskom" z r. 1627 a úpornej protireformácii slovom i skutkom, bola na počiatku osemnásteho veku osihotená už iba na robotujúcu sedľač; - .... jasná doba Kralickej biblie stemnela; český jazyk i doma, vo svojích vlastných sídlach, ostal bez vlády, veľadenia a záštity.

Niekdajší spisovný jazyk Slovákov, čeština biblie Kralickej, v domove svojom v Čechách i na Morave a v Sliezsku temer vymierala, a von zo svojích hraníc slabo účinkoval už iba tieňom dávnej minulosti ako evanjelická reč obradná".

U Slovákov, slávna snemovňa, národné prebudenie a národné povedomie sa začínalo teprv osemnástym storočím, 1780, vtedy keď Bernolák a jeho škola, jeho učenie, tovarišstvo začalo hlásať, že Slováci potrebujú svoju slovenskú spisovnú reč, literárny jazyk, vtedy boly položené základy, že Slováci sú svojrázny, suverénny a neodvislý národ, bratský slovenský národ, ale celkom rozdielny od českého národa. Pravda, že jeden zlomok národa slovenského - asi  1/5, 18 až 20% - evanjelici i ďalej podržali úradnú reč ako svoju liturgickú, ako svoju cirkevnú reč, ale, pánovia moji, táto reč Čechov nebola rečou slovenskou, rečou evanjelických Slovákov, ale bola to reč slovenskej evanjelickej úradnej cirkvi, a ako to Jaroslav Vlček hovorí: "rečove prúd ľudový nevnikajúci do písiem a kníh tiekol široko a životom hovorená slovenská reč nikdy nebola zamenená českou rečou". R. 1840 Slováci tým skutkom všetci až na nepatrný zlomok prijali spisovnú slovenskú reč.

Že je tomu tak, vznešená snemovňa, to netvrdíme len my, ale tvrdí to náš najväčší politický odporca, najväčší hlásateľ čechoslovakizmu dr Hodža, ktorý vo svojej knihe "Rozkol" píše toto: "Slovenskí mladíci - ktorých Praha tak rada mala, lebo sálala z nich slovenská srdečnosť - doviedli vzletným prienosom ohnivých svojich myšlienok uchvátiť - toto naše mladé Slovensko vstupovalo do svojej veľkej doby. (Na strane 112.)

V auguste roku 1845 začaly vychodiť Štúrove Slovenskje Národnje Noviny a ako by sa princ z pohádky bol dotknul Slovenska čarodejným prútom. Ako by tlumenej spisovateľskej plodotvornosti boly praskly nastavené hate, tak zaplavila razom Slovensko ľudová spisba neslýchaného bohatstva i pestroty. Spisba cirkevná je šmahom zatisnutá do úzadia, jej polia podmanila si báseň, rozprávka, ľudová povesť, poučný spis hospodársky, kalendár, výchova i politika. Sládkovičovou Marinou a Detvanom dostáva sa novej slovenčine básnikovho posvätenia.

Terajšie Slovensko a Slovensko len pred troma rokmi sú dve k nepoznaniu rozdielné veci. Mladšie pokolenie a zo staršieho to, ktoré nemalo nároku na slávu spisovateľstva českého, sú za slovenčinu." Toto hovorí dr Hodža.

Čo hovorí o tom Vlček, ráčte, slávna snemovňa, počuť. Znateľ zlatej slovenskej literatúry, ktorý s opravdovou láskou sa túli k spisovnej reči slovenskej, čo hovorí? "Čo sa do tých čias nepodarilo nijakému skutku literárnemu na Slovensku, to spravila slovenčina. Všetko sa pohýbalo. I náruživosti sa rozputnaly síce a nemilobohu vzrástla veľká polemická literatúra, ale zkrsol i rezký život a rozvily sa najkrajšie kvety našej poezie".

Tedy takto hovoria tí páni. Hovoril teda národ a ako jednotlivec má právo povedať, kto som a čo som, má právo voliť si meno, keď prišiel k plnoletosti, tak aj slovenský národ, či je on slovenským, či slovenský národ je československým, jedon a ten istý názov, o tom, pánovia moji, nemá právo rozhodovať ani Národné shromaždenie, ani jednotliví Česi, o tom nemôže rozhodovať nikto iný než suverénny svojrázny slovenský národ. (Tak je! - Potlesk ľudových poslanců slovenských. - Výkřiky: A co moravští Slováci, to je něco jiného?)

Na podopretie toho donesiem zase len dáta. Historické veci sa nedajú, pánovia moji, ani sympatiami, ani antipatiami, ani poznámkami odbyť... (Hlas: Ani politickým interesom!)

My zahynieme, ak neprelomíme, ľad spisovného jazyka českého, poneváč pod úradným jazykom národný život mrzol, národ prebudiť bolo potrebné, jeho jazyka bolo potreba, aby sme sa k národu v jeho mluve, v jeho jazyku blížili. (Posl. Špaček: Vždyť užíváte českých výrazů!) Ráčte trochu poshovieť, nebudem vás presvedčovať mojimi dátami a dôkazy, poviem, čo hovoria vaší vlastní štátotvorní politikovia.

1. januára roku 1922 - možná, že je tu prítomný Samuel Zoch, dnes poslanec republikánskej strany - počujte, čo vám píše o československom národe a o vašom systéme.

"Niet väčšej nespravodlivosti, ako hanu kydať na Štúra, že zapríčinil rozkol. Slovenská spisovná reč bola dejinnou potrebou a bez nej by sa Slováci neboli mohli zachovať. A preto mal Štúr po dnes pravdu, lebo jedine slovenská reč umožňovala kultúrny život na Slovensku. Bez nej by nás bol stihol osud Rusínov a zadunajských Vendov."

Slávna snemovňa! Hlása to i dr Hodža, keď píše v "Rozkole" toto:

"Proti Bernolákovým subjektívnym pohnútkam pri pokuse o slovenskú samostatnú spisovnú reč sa jednako nelzä stavať zásadne odmietave. Čo on mohol videť okolo seba, to bola duchovná púšť a politická zastrčenosť ľudu, a to v dobe, keď západný individualizmus napospol začal vnikať do duchovného stroja národných jednotiek, preberať ich k povedomiu a určovať ich politický ruch." Takto píše dr Hodža.

A napriek tejto skutočnosti a udalosti roku 1840 Slováci si ustálili svoj spisovný jazyk, svoju literárnu reč, a to svoju slovenčinu. Čo sa dialo vtedy v Čechách? Veď padaly hlasy: "Vždyť my Slováků nepotřebujeme", a Havlíček predsa len povedal to, vyjadrujúc heslo: "Ja som nie Slovan, ale Čech".

Len tejto ľahostajnosti môžeme pripísať, vznešená snemovňa, že nedošlo k splneniu, čo žiadal Manifest Slovákov z 19. marca r. 1849. Žiadal, aby tie kraje uhorské, kde Slováci kompaktne bývajú a kde hovoria svojou slovenskou rečou, boly vykrojené z Uhorska. Na to, pánovia, čo sa stalo? Keď bol cisárovi manifest predložený, sľúbil splnenie jeho. Ale federalistickí politikovia českí s Maďarmi sa spojili a povedali toto - ráčte počuť. Žiadali federáciu národov historicky oprávnených, samosprávu zemí a korún s bývalou štátnou existenciou, medzi ktorými, pravda, pre Slováka, Rusína, Srba nebolo miesta: zaň hovorily iba národopis, živá prítomnosť, právo ľudské.

A tak potom čo sa stalo? Roku 1848 a 1849 chopili sa Slováci zbrane. Hurban a jeho pomocníci-gardisti povstali do boja za slobodu slovenského národa - a čo sa stalo? Píše jeden Slovák-národovec tej doby do "Slovana" Havlíčkovho, že "Slováci neboli vtedy tak podporovaní od toho jednotného národa československého, ku ktorému mali patriť i Slováci, ako by si boli zaslúžili. Bloudkovi bolo naložené, aby nebolo dovolené mu tiež českú mládež za slovenské práva mobilizovať." K tomuto odpovedá potom redakcia "Slovana": "Po porážke Austrie pri Solferine počaly vanúť nové vetry. Maďari začali sľubovať národnostiam rešpektovanie ich práv, že im dajú to, čo im patrí a čo majú dostať." A čo sa stalo? Slováci 6. a 7. júna r. 1861 sa sišli v Turč. Sv. Martine a sostavili "Slovenské Memorandum". Čo žiadali v tom Memorandume? Žiadali, "aby osobnosť Slovákov a vlasteneckosť ich reči bola uznaná a zabezpečená zákonom, aby osobnosť tá v priestore, ktorý zaujíma ako celistvá národopisná massa, bola uzákonená pod menom "Slovenského Okolia"; aby národné a rečové práva boly vymerané podľa zásady úplnej rovnosti národov uhorských: teda v hraniciach Okolia slovenčina uznaná za orgán života verejného, školského, cirkevného..." A čo sa stalo? Na to nám tiež odpovie Vlček: "Len čo sa však rozišli zástupcovia národa, na všetkých stranách krajiny zblčala žravá agitácia proti Memorandu, zahraničie, novinárstvo, menovite i bratské, zastupujúce historicko-politické individuality a neuznávajúce práva prostej živej národnosti, písalo proti nemu a na krajinskom sneme ho umlčali." (Předsednictví převzal místopředseda Stivín.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP