Čtvrtek 5. března 1925

Předseda (zvoní): Byl podán resoluční návrh. Žádám, aby byl přečten.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Resoluční návrh posl. Tauba, dr. Holitschera, Kirpalové a druhů:

Vláda se vybízí, aby vypracovala a do dvou měsíců předložila sněmovně návrh zákona, jímž se spojuje občanské a vojenské zdravotnictví.

Úspor tím dosažených budiž užito k vybudování nemocnic a zdravotnictví vůbec.

Předseda: Návrh tento je dostatečně podporován a je předmětem jednání.

Ke slovu není již nikdo přihlášen. Debata je skončena.

Závěrečné slovo dávám panu zpravodaji posl. Johanisovi.

Zpravodaj posl. Johanis: Slavná sněmovno! Osnova zákona, jak ji zpracovaly výbory zdravotnický, branný a rozpočtový, celkem našla souhlas a v zásadě nebylo proti ní námitek. Resoluční návrh kol. Tauba, dr. Holitschera, Kirpalové a soudr. vyžaduje, aby se sněmovna usnesla vyzvati vládu, aby do dvou měsíců předložila sněmovně návrh zákona, jímž se spojuje občanské a vojenské zdravotnictví. Úspor tím dosažených budiž užito k vybudování nemocnic a zdravotnictví vůbec.

Je nesporno, že návrh sám má v sobě celou řadu výhodných motivů, nedoporučujeme však jeho schválení ve sněmovně, nýbrž navrhuji jménem svým i jménem ostatních zpravodajů, pana kol. Davida a pana kol. Roudnického, aby návrh byl přikázán k projednání a posouzení výboru zdravotnickému.

Do debaty však o čistě odborné otázce byly přineseny, jak jsme slyšeli, také některé motivy politické. Tak komunistická strana vstoupila dnes do sněmovny rozdvojena a oficielně její mluvčí zde pan kol. posl. Burian a pan posl. kol. Bubník dali na jevo, že v této straně došlo k tak hlubokým rozporům, které se ostatně daly čekati už delší dobu, a mnohé odstavce prohlášení zejména kol. Bubníka dávají tušiti, že páni vzájemně na sebe mají co žalovati.

Avšak pan kol. posl. Burian zneužil svého vystoupení na této tribuně způsobem nehodným a nanejvýše urážlivým proti hlavě tohoto státu, panu presidentu Masarykovi. Nechci zde rozebírati, jménem koho zde mluvil, zdali svým anebo jménem svých nejbližších přátel, o nichž po něm bývalý a ještě nedávný jeho přítel a soudruh pan posl. Bubník zde uvedl, že je to společnost podvodníků, ničemů a zločinců. Mínil-li tím pan posl. Bubník pražskou společnost či také moskevskou společnost, nechť veřejnost posoudí sama. Dělnictvo československé i ono, jež hlásí se doposud do tábora komunistického, jistě nesouhlasí s tímto surovým výpadem a odsoudí jej co nejrozhodněji.

Komunisté rázu pana kol. Buriana, který jsa vychován školou německou, těžko chápe poměr k národu, nemají v lásce tento stát a je to o nich také docela dobře známo. Proto chápeme, že nemohou míti také lásky k presidentovi tohoto státu. Dělnictvo však jako třída jistě musí odsouditi neslušný výpad pana Buriana, poněvadž právě president Masaryk je jednou z osob, které dělnictvu jako třídě přinesly příliš mnoho obětí. Nebudu zde vypočítávati, co pan president Masaryk dělnické třídě přinesl, zejména v době za Rakouska, což dovedeme oceniti nejen my starší v dělnickém hnutí, nýbrž i naši potomci. Náš president Masaryk je tak velikou hodnotou mravní, společenskou a politickou, vyniká svými osobními vlastnostmi tak vysoko, že není třeba před tak nízkými výpady ho obhajovati. Surové napadání a nadávky zde panem posl. Burianem projevené padnou zpět na ty, jimiž byly prosloveny a k nimž byly adresovány.

Tolik považuji za povinnost jako zpravodaj objektivně zde konstatovati. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Dále má slovo zpravodaj výboru branného, pan posl. David.

Zpravodaj posl. David: Slavná sněmovno! Pan kol. Burian použil debaty o této vládní předloze k útoku na hlavu státu, presidenta Masaryka. Pokládám za povinnost co nejrozhodněji odmítnouti tento útok. President Masaryk celým svým životem a svou velkou prací dokázal několikráte lásku k pracující třídě a všem utiskovaným. Již více než před 30 lety vydal knížku o 8hodinové době pracovní a vždy svými spisy i slovem zdůrazňoval nutnost řešení sociální otázky. V době, kdy většina inteligence se stranila dělnictva, chodil profesor Masaryk mezi ně, poučoval je, bojoval s ním o lepší jeho život. Roku 1905 účastnil se památných demonstrací dělnických za všeobecné právo hlasovací. President Masaryk stál vždy v řadách těch, kdo pracovali a bojovali za sociální a politická práva pracujícího lidu. Útok p. kol. Burian a na presidenta Masaryka je proto nejen nedůstojným této sněmovny, ale i naprosto nespravedlivým, neboť jestli někdo si získal velkých zásluh o lepší život dělníka, tak je to na prvním místě náš velký president Masaryk. (Výborně! Potlesk.)

Pracující lid československý bude ho proto vždy ctíti, a to nejen jako svého učitele, nýbrž i jako svého spolubojovníka. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Zpravodaj výboru rozpočtového p. posl. Roudnický se vzdává slova.

Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Osnova zákona tohoto má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli. Jelikož nebyly podány pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati o celé osnově zákona najednou.

Námitek proti tomuto způsobu hlasování není? (Nebyly.) Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí, ve znění navrženém pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve čtení prvém.

Čteni druhé navrhnu na pořad schůze příští.

Zbývá nám ještě rozhodnouti o podaných návrzích resolučních.

Jsou to nejprve dvě resoluce výboru zdravotnického, jež jsou otištěny ve zprávě, není tedy třeba je čísti.

Kdo s nimi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Obě tyto resoluce výboru zdravotnického jsou schváleny.

Dále je zde jedna resoluce výboru branného, která je také otištěna v rozdané zprávě. Nedám ji tedy čísti.

Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Také tato resoluce je schválena.

Konečně je zde resoluce, kterou podali pp. posl. Taub, dr. Holitscher, Kirpalová a soudr. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Resoluční návrh posl. Tauba, dr. Holitschera, Kirpalové a druhů:

Vláda se vybízí, aby vypracovala a do dvou měsíců předložila sněmovně návrh zákona, jímž se spojuje občanské a vojenské zdravotnictví.

Úspor tím dosažených budiž užito k vybudování nemocnic a zdravotnictví vůbec.

Předseda: Kdo souhlasí s přečteným resolučním návrhem, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Páni zpravodajové navrhují, aby resoluční tento návrh byl přikázán výboru zdravotnickému.

Kdo s návrhem na přikázání této resoluce zdravotnickému výboru souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh na přikázání výboru jest schválen.

Tím vyřízen jest odstavec první pořadu schůze.

Přerušuji projednávání pořadu. Upozorňuji však předem, že dnes bude ještě zapotřebí z důvodů formálních konati schůzi druhou.

Před ukončením schůze chci dáti hlasováním rozhodnouti o naléhavých interpelacích, jež byly rozdány ve schůzi 323, a to o naléhavé interpelaci posl. Witticha, Pohla a druhů vládě o pastýřském listu slovenských biskupů, jakož i o naléhavé interpelaci posl. dr. Czecha, Tauba, Hackenberga a druhů ministru spravedlnosti, že provádění tiskového zákona odporuje právu.

Žádám o přečtení záhlaví a petitu prvé interpelace, totiž interpelace posl. Witticha, Pohla a druhů vládě o pastýřském listu slovenských biskupů.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

5045. Naléhavá interpelace posl. Witticha, Pohla a druhů vládě o pastýřském listu slovenských biskupů.

Tážeme se vlády:

Jest vláda ochotna ještě v tomto zasedání předložiti návrh zákona na odluku církve od státu?

Předseda: Páni navrhovatelé žádají, aby rozprava se zahájila ihned. Připomínám, že na tuto naléhavou interpelaci rozdána byla již také tiskem odpověď vlády počátkem dnešní schůze - tisk 5062.

Kdo tedy souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu a aby rozprava tato byla zahájena ihned, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh na přiznání rozpravy byl zamítnut.

Dále jest zde naléhavá interpelace pp. posl. dr. Czecha, Tauba, Hackenberga a druhů ministru spravedlnosti, že provádění tiskového zákona odporuje právu.

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

5047. Naléhavá interpelace posl. dr. Czecha, Tauba, Hackenberga a druhů ministrovi spravedlnosti, že provádění tiskového zákona odporuje právu.

Tážeme se pana ministra:

1. Ví o tomto zřejmém porušování zákona?

2. Co zamýšlí učiniti, aby zjednal platnost porušenému právu?

Předseda: Na tuto naléhavou interpelaci také již došla odpověď min. spravedlnosti a byla rozdána tiskem v této schůzi (tisk 5063).

Páni posl. dr. Czech, Taub, Hackenberg a druzi žádají, aby rozprava, bude-li usnesena, byla zahájena ihned.

Kdo tedy souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci byla přiznána rozprava ve smyslu příslušných paragrafů jednacího řádu a aby rozprava tato byla zahájena ihned, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh na přiznání rozpravy byl zamítnut.

Došel mne návrh posl. Pohl a podle §u 68 jedn. řádu, aby o odpovědi vlády, tisk 5062, na interpelaci posl. Witticha, Pohla a druhů o pastýřském listu slovenských biskupů (tisk 5045) zahájila se ihned rozprava.

Návrh tento odpovídá požadavkům §§ 65 a 68 jedn. řádu, neboť návrh jest podán včas a každý poslanec jest k němu oprávněn.

Dám o něm tudíž hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem posl. Pohla, aby o odpovědi vlády, tisk 5062, na interpelaci o pastýřském listu slovenských biskupů zahájila se ihned rozprava, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Také tento návrh byl zamítnut, rozprava přiznána nebyla.

Dále mi byl podán návrh posl. dr. Czecha podle §u 68 jedn. řádu, aby o odpovědi ministra spravedlnosti, tisk 5063, na interpelaci posl. dr. Czecha, Tauba, Hackenberga a druhů o provádění tiskového zákona (tisk 5047) zahájila se ihned rozprava.

Také tento návrh odpovídá požadavkům §§ 65 a 68 jedn. řádu a dám o něm hlasovati.

Kdo tedy souhlasí s návrhem posl. dr. Czecha, aby o odpovědi ministra spravedlnosti (tisk 5063) na interpelaci o protiprávním provádění tiskového zákona zahájila se ihned rozprava, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava tedy přiznána nebyla.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala dnes za 5 minut, t. j. v 6 hod. 10 min. večer s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu 324. schůze.

Je snad nějaká námitka proti tomuto návrhu? (Nebyla.)

Není jí. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hodin 5 minut večer.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP