Pátek 13. června 1924

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje podle usnesení výborového, aby posl. sněmovna svolila k trestnímu stíhání p. posl. Daruly.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trestnímu stíhání posl. Daruly a vyřízen je odst. 6 pořadu dnešní schůze.

Přejdeme k odst. 7, jímž jest:

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti krajského soudu v Liberci za vydání k trestnímu stíhání posl. Kostky pro přečin podle §§ 14 a 15 zákona na ochranu republiky (tisk 4631).

Zpravodajem je p. posl. dr. Patejdl, jemuž dávám slovo.

Zpravodaj posl. dr. Patejdl: Slavná sněmovno! Krajský soud v Liberci žádá za vydání posl. Kostky pro přečin podle §§ 14 a 15 zákona na ochranu republiky.

Podle obsahu trestního oznámení okresní politické správy v Jablonci ze dne 17. února 1923 shledává se podstata uvedeného přečinu v několika výrocích řeči, kterou proslovil uvedený poslanec 17. února 1923 v Lučanech na veřejné protestní schůzi proti dávce z majetku a sice "že jsme vůči Francii vasalský stát", že sesměšňoval vládu, jakým způsobem dělá rozpočty, dále že řekl: "kdybychom se sešli, abychom si řekli, že daně platiti nebudeme a kdybychom si řekli, že daně platiti nemůžeme, pak by viděli, jestli by v pokladnách byly nějaké přebytky", a konečně výrokem, "že všechny splátky dávky z majetku se platit nemusí, jenom dvě třetiny splátky, o ty další splátky že by vláda stoupnutím koruny obdržela více než co od poplatníků žádá."

Imunitní výbor vzal v úvahu, že uvedený poslanec po stránce věcné zaujal před svými voliči kritické stanovisko k politickým a hospodářským poměrům republiky, stanovisko odpovídající jeho politickému nazírání jako oposičního poslance, že v řeči jeho nelze shledávati ani pobuřování proti samostatnosti státu ani vybízení k hromadnému neplnění veřejnoprávních povinností, uložených zákonem, a protože řeč tu po stránce formální, řeč poslance před voliči, sluší považovati za činnost politickou vyplývající z výkonu poslaneckého mandátu, navrhuje, aby svolení j trestnímu stíhání posl. Kostky pro přečin podle §§ 14 a 15 zákona na ochranu republiky dáno nebylo.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, budeme hlasovati.

Pan zpravodaj podle usnesení výborového navrhuje, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání p. posl. Kostky.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Kostky a vyřízen je odst. 7 pořadu dnešní schůze.

Přejdeme k odst. 8, jímž jest:

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mostě za vydání posl. Patzela k trestnímu stíhání pro přečin podle § 15, č. 1 a § 14, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 4648).

Zpravodajem je pan posl. Maxian, jemuž uděluji slovo.

Zpravodaj posl. Maxian: Slávna snemovňa! Naznačených prečinov dopustil vraj sa posl. Patzel tým, že dľa oznámenia četníckej stanice v Podbořanoch, trestnému spisu v opise pripojeného, pri schôdzi konanej v Kešticiach pobádal prítomných účastníkov nemeckej národnosti, aby neplatili dane, slovami: "Alles in den Kampf und keine Steuer zahlen."

Poneváč rečená schôdza patrne sa konala ako manifestácia oproti bremenán daňovým, nelzä v inkriminovanom výroku spatriť vážnu vybídku, aby skutočne dane platené neboly, ale vyzvanie k boju proti výške predpísaných daní legálnymi prostriedky.

Jedná sa totižto len o kritiku výšky predpísaných daní, ktorá kritika súvisí s politickou činnosťou a výkonom poslaneckého mandátu menovaného poslanca. Preto imunitný výbor navrhuje, aby posl. Patzel pre prečiny výšuvedené k súdnému stíhaniu vydaný nebol.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, budeme hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje podle usnesení výborového, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání p. posl. Patzela.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání p. posl. Patzela a vyřízen je odst. 8 pořadu dnešní schůze.

9. odstavcem pořadu je:

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Kunsta pro přečin podle § 4, odst. 2 zák. čl. XL z roku 1914 (tisk 4649).

Zpravodajem je p. posl. Rouček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavní sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích žádá za vydání posl. Kunsta pro přečin podle svrchu uvedeného paragrafu, kterého se prý dopustil tím, že bránil službu konajícím zřízencům dráhy v tom, aby podle služebních předpisů odstranili z vozu cestujícího, hrubě porušivšího pořádek v jízdním voze.

Imunitní výbor navrhuje, aby posl. Kunst k trestnímu stíhání vydán byl, poněvadž žalovaný čin nebyl v souvislosti s vykonáváním poslaneckého mandátu.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá. Budeme hlasovati. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Pan zpravodaj podle usnesení výborového navrhuje, aby posl. sněmovna svolila k trestnímu stíhání posl. Kunsta.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trestnímu stíhání p. posl. Kunsta a vyřízen je odst. 9 pořadu dnešní schůze.

Přejdeme k 10. odstavci, jímž je:

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 14, čl. 5 zákona na ochranu republiky, dále pro urážku inspektora Brunnera, okresního náčelníka Mareše atd. podle § 2, § 3, odst. II, č. 1 a 2, § 8:3 zák. čl. XLI z roku 1914 a § 2, § 3, odst. II, č. 1 (2), § 9:6 téhož zák. čl., dále pro přestupek podle § 46 zák. čl. XL z roku 1879 (tisk 4650).

Zpravodajem je p. posl. Rouček, jemuž uděluji slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Kosicích žádá za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečiny podle svrchu naznačených paragrafů. Uvedených přečinů prý se posl. Tausik dopustil na schůzi v Krompaších dne 8. července 1923.

Imunitní výbor usnesl se:

1. posl. Tausik a nevydati pro přečin týkající se zákona na ochranu republiky, poněvadž tohoto přečinu v jeho řeči neshledal;

2. naproti tomu usnesl se imunitní výbor navrhnouti poslanecké sněmovně, aby posl. Tausik vydán byl pro urážku na cti inspektora Brubnera, okres. náčelníka Mareše, župana Rumanna, dr. Klímy a nadporučíka Kroupy.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, budeme tedy hlasovati.

Pan zpravodaj navrhuje podle usnesení výborového, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle §u 14, čl. 5 zák. na ochranu republiky.

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje. prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna se usnesla nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 14, čl. 5 zákona na ochranu republiky a vyřízena je první část návrhu výboru imunitního.

Dále navrhuje pan zpravodaj podle usnesení výborového, aby posl. sněmovna svolila k trestnímu stíhání posl. Tausika pro delikty podle § 2, § 3, odst. II, č. 1 a 2, § 8: 3 zák. čl. XLI z r. 1914 a § 2, § 3, odst. II, č. 1 (2), § 9:6 téhož zák. článku a podle § 46 zák. čl. XL z r. 1879.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trestnímu stíhání posl. Tausika pro delikty právě uvedené.

Tím je vyřízen odst. 10 pořadu dnešní schůze.

Přejdeme k odst. 11, jímž je:

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 11, čís. 1 a 2, § 15, čís. 2 a § 18, čís. 1, 2 a 3 zákona na ochranu republiky (tisk 4651).

Zpravodajem je pan posl. Rouček, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě žádá za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 11, č. 1 a 2 zákona na ochranu republiky a pro přečin rozšiřování poplašných zpráv podle § 18 čís. 1, 2 a 3 atd.

Uvedeného činu se posl. Tausik prý dopustil na veřejné schůzi v Trenčíně dne 1. května t. r., kde vytýkal, že dvanáct bodů Washingtonské deklarace se u nás nedodržuje, ale že tu vládne nejostřejší diktatura. Dále ze napadal pozemkový úřad, který prý nepracuje tak, jak by vlastně měl a že kdyby vypukla nová světová válka, nebylo by robotnictvo takové, jako za bývalého Rakouska.

Imunitní výbor navrhuje poslanecké sněmovně, aby posl. Tausik k trestnímu stíhání vydán nebyl, poněvadž jeho výroky nijakým způsobem nepřekročily meze přípustné poslanecké kritiky.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Budeme tedy hlasovati.

Pan zpravodaj podle usnesení výborového navrhuje, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Tausika.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Tausika.

Vyřízen je odst. 11 pořadu.

Projednáme ještě odst. 12 pořadu.

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin podle § 18, čís. 2, a zločin podle § 15, čís. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 4652).

Zpravodajem je pan posl. Rouček. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích žádá za vydání k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin podle §u 18, č. 2 a zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky. Činů těch se posl. Darula prý dopustil řečí na schůzi konané dne 28. října ve Štípníku, ve které pravil mimo jiné toto:

"My proti německému proletariátu bojovat nebudeme, němečtí proletáři nejsou pro nás nebezpečni, a když nám dají zbraň, budeme bojovat jen jako červení."

Imunitní výbor neshledal ve výrocích posl. Daruly žádného provinění podle svrchu zmíněného paragrafu a navrhuje proto poslanecké sněmovně, aby posl. Darula k trestnímu stihání vydán nebyl.

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata tedy odpadá. Budeme hlasovati.

Pan zpravodaj podle usnesení výborového navrhuje, aby poslanecká sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání p. posl. Daruly.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání p. posl. Daruly a vyřízen je odst. 12 pořadu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání pořadu.

Máme usnésti ještě některé lhůty.

Přikazuji:

výboru rozpočtovému usnesení senátu o vládním návrhu zákona o zrušení odměn uchopitelů případně udavačů daňových přestupků a o použití přebytků důchodkových pokut (tisk 4657);

výboru dopravnímu usnesení senátu o vládním návrhu zákona o zrušení částí okresních silnic I. třídy Prostějov-Boskovice - Svitávka a Sloup-Valchov (tisk 4665)

a navrhuji, aby oběma výborům uloženy byly k podání zprávy o těchto usneseních lhůty 5denní.

Kdo souhlasí s navrženými lhůtami, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Dále přikazuji výborům dopravnímu a rozpočtovému vládní návrh zákona o výkupu místní dráhy Holič-Hodonín (tisk 4670) a navrhuji, aby jim uložena byla k podání zprávy o tomto vládním návrhu lhůta 5denní.

Kdo souhlasí s navrženou lhůtou, prosím, nechť zdvihne ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Pan posl. Čuřík žádá o udělení dovolené na 1 měsíc pro cestu do Ženevy.

Kdo souhlasí s udělením této dovolené, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená tato jest mu udělena.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány některé interpelace. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 4636. Sbírka interpelací:

I. posl. dr. Budayho a spol. min. školstva a nár. osvety v záležitosti štátnej ľudovej školy v Podbrehy-Lehôtke,

II. posl. Tománka a spol. min. školstva a nár. osvety o divadelnom predstavení pre školskú mládež v Trnave,

III. posl. Tománka a spol. min. predsedovi o 6 milionovej subvencii Oskarovi Nedbalovi na zájazd do Španielska,

IV. posl. dr. Kubiše a spol. min. pošt a telegrafov o priberanie nových českých síl k pošte,

V. posl. Tománka a spol. min. predsedovi v záležitosti vyhlásenia Husovho dňa za štátny sviatok,

VI. posl. Tománka a spol. min. vnútra a min. pravosúdia o nespravodlivom zhabaní 12. čísla "Slov. Ľudových Novin" zo dňa 21. marca 1924,

VII. posl. Tománka a spol. min. vnútra o štatáriume v obci Boleráz,

VIII. posl. Windirsche a druhů min. financí, jak frýdlantská berní správa postupuje proti rolníkům při vyměřování daně z obratu,

IX. posl. Windirsche a druhů min. vnitra, že novopacká okresní politická správa nedbá ustanovení jazykového zákona ze dne 29. února 1920, č. 122 Sb. z. a n.,

X. posl. Kostky, dr. Kafky a druhů min. financí, že bankovní úřad zvýšil úrokovou míru,

XI. posl. Heegera, Jokla, dr. Haase a druhů min. železnic, že němečtí dělníci byli z rozkazu ministerstva železnic vypuzeni z továrny na vagony ve Studénce,

XII. posl. dr. Lodgmana a druhů min. soc. péče o prováděcím nařízení k zákonu ze dne 21. prosince 1923, č. 248 Sb. z. a n., jímž se mění zákon o nemocenském pojištění,

XIII. posl. dr. Schollicha a druhů předs. vlády a min. vnitra, že novojičínská okresní politická správa zakázala černo-červeno-zlaté prapory,

XIV. posl. dr. Medingera a druhů min. financí, aby se držitelům titrů předválečných dluhů dostalo odškodnění za opožděné vyplácení úroků,

XV. posl. dr. Medingera a druhů min. financí o převzetí zajištěných předválečných dluhů Československou republikou,

XVI. posl. dr. Medingera a druhů min. financí o převzetí některých titrů rakouského nezajištěného předválečného dluhu Československou republikou,

XVII. posl. Kostky, dr. Kafky a druhů vládě o používání jazyka při dodávkách a obchodní korespondenci s vojenskými úřady.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány Zápisy o 265. a 266. schůzi posl. sněmovny.

Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 17. června t. r. ve 3 hod. odpol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o usnesení senátu (tisk posl. sněm. 4637) k usnesení posl. sněmovny (tisk sen. 1857 a 1885) o vládním návrhu zákona (tisk posl. sněm. 4518 a 4567) o inkompatibilitě (tisk 4678).

2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se prodlužuje účinnost zákona ze dne 12. srpna 1921, č. 322 Sb. z. a n., ve znění zákona ze dne 21. prosince 1921, č. 482 Sb. z. a n., a zákona ze dne 21. prosince 1922, č. 400 Sb. z. a n., o podpoře nezaměstnaných (tisk 4671).

3. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se povoluje dodatečný úvěr k podpoře nezaměstnaných (tisk 4672).

4. Druhé čtení osnovy zákona o částečném zákazu námezdného kojení (tisk 4647).

5. Druhé čtení osnovy zákona o zcizení státních nemovitostí v obvodu zrušené pevnosti Josefovské (tisk 4674).

6. Druhé čtení osnovy zákona o zcizení státních nemovitostí v Lánech a ve Východné (tisk 4675).

7. Druhé čtení ratifikačního usnesení, kterým se schvaluje "Úmluva" mezi Republikou Československou a Královstvím Maďarským, sjednaná podle čl. 198 smlouvy Trianonské o vzájemném nakládání se soukromými pojišťovnami a o finanční úpravě starých pojišťovacích smluv na život, ujednaných v bývalých korunách uherských a rakouských, jakož i závěrečný zápis, podepsané v Praze dne 13. července 1923 (tisk 4673).

8. Zpráva výboru zemědělského o usnesení senátu (tisk 4111) k vládnímu návrhu zákona (tisk sen. 1555 a 1598) o plemenitbě hospodářských zvířat, a to koní, skotu, vepřů, ovcí a koz (tisk 4691).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání k trestnímu stíhání posl. Hlinky pro přečin pomluvy tiskem podle § 1, § 3, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 4574).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za svolení k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin osočování politických úřadů podle § 1 a § 3, c. 1 a 2, a § 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 4576).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání j trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin urážky presidenta republiky podle § 11, č. 2, a § 40 zákona na ochranu republiky a pro přečin urážky vlády ve smyslu § 2, § 3, odst. II, č. 1 a 2, § 8, č. 2 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 4653).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Jablonci n. N. za vydání k trestnímu stíhání posl. Simma pro přestupek urážky na cti (tisk 4654).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu ve Znojmě za vydání k trestnímu stíhání posl. dr. Schollicha pro zločin podle §§ 65 a 58 tr. zák., přečin podle §§ 279, 305 tr. zák., přestupek podle § 312 tr. zák. a §§ 14 a 19 zákona shrom. (tisk 4658).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Novém Jičíně za vydání k trestnímu stíhání posl. dr. Schollicha pro zločin podle § 65 b) tr. zák. (tisk 4659).

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti kráj. soudu v Mostě za vydání k trestnímu stíhání posl. dr. Schollicha pro zločin podle § 15, odst. 3, případně podle § 16, odst. 2 zákoba na ochr. republiky (tisk 4660).

16. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Olomouci za vydání k trestnímu stíhání posl. dr. Schollicha pro přečin podle § 305 tr. zák., event. přečinu podle § 15, č. 2 zákona na ochr. republiky (tisk 4661).

17. Zpráva výborů živnostenského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 4447), kterým se předkládá Národnímu shromáždění RČ k dodatečnému souhlasu prozatímní úprava obchodních styků mezi Československou republikou a královstvím Dánským, sjednaná v Praze dne 31. ledna 1924, uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. února 1924, č. 34 Sb. z. a n. (tisk 4503).

Je snad nějaká námitka proti mému návrhu? (Nebyla.)

Není tomu tak. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 1 hod. 30 min. odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP