Čtvrtek 12. června 1924

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Košicích za svolení k trestnímu stíhání posl. Tausika pro zločin násilí podle § 2, odst. 1 a § 3, odst. 1 zák. čl. XL z r. 1914 (tisk 4580).

Zpravodajem jest p. posl. Špaček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Špaček: Slavná sněmovno!

Sedrie v Košicích požádala předsednictvo poslanecké sněmovny přípisem ze dne 21. října 1922, č. B 7511/1922/2, o souhlas k trestnímu stíhání posl. Tausika pro výše označený zločin násilí, jehož se prý dopustil dne 30. července 1922 při slavnosti komunistické strany v Košicích, pobuřováním davu a spolupůsobením k veřejnému násilí na některých členech bezpečnostní stráže v Košicích, jež mělo za následek zranění 12 strážníků státní policie. Podle předložených soudních spisů, jmenovitě opisů četných svědeckých výpovědí protivil se posl. Tausik rozkazu policie, vybízející k rozchodu obecenstvo, účastnící se na nepovoleném veřejném průvodě, vybízel k odporu proti nařízení policie a zavinil prý útok davu na stráž bezpečnosti, který měl za následek srážku, v níž bylo 12 strážníků zraněno. Vybízel prý dav, jmenovitě komunistické skauty k pochodu ku předu a k útoku na stráž výroky, jako na př.: "Zpět na tu sebranku! Hurá na ně! Vraťte se na tu bandu policajtskou, bijte do nich! Jen za mnou! Nemůže se vám nic státi! " a pod. Napadl prý jednoho strážníka, který zatkl výtržnici Marii Pazdernákovou, která pokřikovala na strážníky slovy: "Smradlaví strážníci vraždí!", plival prý před ním a vyzýval jej, aby ji pustil, spílal mu a snažil se zatčenou mu z rukou vyrvati, vyhrožoval prý stráži slovy: "Jen běžte, vy po. . . . pendrekáři, bíti do bezbranného lidu, já vám ukážu, vy budete na mne pamatovati," nazýval rozkaz polic. rady Vohlídala klukovinou a surovostí, že prý je Vohlídal blázen a vyhrožoval, aby se chránili strážníci pustiti Vohlídala samotného na ulici. Když se rozprchlý dav opět seřadil, postavil se v jeho čelo, volaje: "Nic se nebojte, dělejte co chcete, stojím za vámi!" Dva strážníky vyzýval pak k opuštění jejich místa slovy: "Jménem zákona vás zatýkám a vyzývám vás jménem zákona, abyste toto místo opustili, já mám na udržování pořádku své skauty, policii jsem nevolal a také ji tady nepotřebuji." Na to obrátil se k několika individuím cikánského vzezření, oblečeným ve skautské kroje s výzvou: "No pojďte, zrobte pořádek! " (Slyšte!)

Imunitní výbor jednal ve schůzi dne 10. dubna 1924 o této záležitosti resp. o inkriminovaných činech a výrocích posl. Tausika a většinou přišel k přesvědčení, že, kdyby bylo trestní oznámení správné, nebylo by možno spatřovati ve slovech a činech posl. Tausika dovolenou míru poslanecké kritiky, resp. výkon poslaneckého mandátu, neboť jistě nepatří k výkonu poslaneckého mandátu, způsobí-li někdo, že při srážce je 12 strážníků zraněno. Proto posl. Tausik byl pozván do schůze imunitního výboru, aby se vyjádřil o těchto záležitostech, a pan posl. Tausik prohlásil, že by si přál svého vydání, aby mohl prokázati nejen bezpodstatnost všech těchto žalob, nýbrž také - jak sám řekl zde ve své řeči k jiné své záležitosti - aby mohl prokázati, jakým nemravným, surovým, resp. nevhodným způsobem policie a orgány bezpečnostní na Slovensku a Podkarpatské Rusi, jmenovitě v Košicích si vůči manifestacím, jmenovitě strany komunistické počínají.

Vzhledem k věci samé a jakož i vzhledem k tomuto přání p. posl. Tausika navrhuje imunitní výbor posl. sněmovně, aby žádosti sedrie v Košicích v této záležitosti vyhověla a k trestnímu stíhání posl. Tausika svolila. (Souhlas.)

Místopředseda dr. Hruban (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen, dám proto ihned hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem imunitního výboru předneseným p. zpravodajem, aby posl. sněmovna svolila k trestnímu stíhání p. posl. Tausika, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina, tím posl. sněmovna se usnesla, že svoluje k trestnímu stíhání p. posl. Tausika. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Budeme jednati o dalším odstavci pořadu, jímž je:

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin urážky na cti podle §u 2 a §u 4, odst. 2 zákonného článku XLI z roku 1914 (tisk 4581).

Zpravodajem je pan posl. Konečný, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Konečný: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě žádá dožadovacím spisem ze dne 10. března 1924, za vydání k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin dle § 2 a § 4, odst. 2 zák. čl. XLI z roku 1914.

Žaloba motivuje trestný čin posl. Darulovi za vinu kladený takto: "Dne 8. září 1923 konala se v Píšťanech veřejná schůze lidu, na níž referoval posl. Darula. Při schůzi asistoval okresní náčelník Alexandr Minarik, který za řeči posl. Daruly upozornil jej, aby držel se programu. Při tomto napomenutí odvětil prý mu posl. Darula: "Blbák, Vy si myslíte, že keť ste sami blbák, že sme blbáci všetci." Výrokem tímto cítí se býti okr. náčelník Alexandr Minarik dotčen na své cti, v důsledcích čehož požádal žup. úřad v Bratislavě o zplnomocnění k podání žaloby proti posl. Darulovi pro výše uvedené výroky. Zplnomocnění dostalo se mu pod č. 5320/1923 prez.

Imunitní výbor posuzuje tuto záležitost usoudil, že v tomto případě nelze odníti posl. Darulu trestní odpovědnosti, neboť jedná se o soukromou urážku cti službu konajícího státního úředníka a činy tohoto druhu nelze krýti poslaneckou imunitou. Navrhuje tudíž, aby se poslanecká sněmovna usnesla vydati posl. Darulu k trestnímu stíhání pro přečin urážky cti.

Místopředseda dr. Hruban: Poněvadž není nikdo ke slovu přihlášen, dám ihned hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby sněmovna svolila k trestnímu stíhání posl. Daruly, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trestnímu stíhání posl. Daruly.

Budeme jednati o dalším předmětu pořadu, jímž jest:

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro urážku na cti (tisk 4590).

Zpravodajem jest pan posl. Rouček. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Hlav. stát. zastupitelství v Košicích žádá za vydání posl. Tausika pro urážku na cti, které prý se dopustil tím, že na schůzi v Krompachách urážlivě se vyslovil o četnictvu.

Imunitní výbor poslanecké sněmovny neshledal v uvedených výrocích posl. Tausika urážky četnictva v tom smyslu, jak žaloba odůvodňuje, poněvadž inkriminované věty v souvislosti s ostatním textem řeči posl. Tausika obsahují kritiku, na niž poslanec na veřejné schůzi má právo.

Navrhuje proto imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby posl. Tausik k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Poněvadž není nikdo ke slovu přihlášen, dám ihned hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Tausika, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Tausika.

Budeme jednati o dalším předmětu pořadu:

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Levoči za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro urážku na cti (tisk 4591).

Zpravodajem je pan posl. Rouček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Rouček: Slavná sněmovno! Sedrie v Levoči žádá za zrušení poslanecké imunity posl. Tausika pro přečin urážky na cti. Jmenovaného přečinu prý se posl. Tausik dopustil na schůzích ve Smolníku a v Krompachách, kde obvinil bývalého ministra dr. Mičuru, chéfa presidiální kanceláře ministerstva pro správu Slovenska dra Hollu a obecní představenstvo ve Smolníku z nečestného jednání. Vedle toho nazval četnického nadporučíka Františka Kroupu vrahem.

Imunitní výbor posl. sněmovny shledal, že uvedené výroky jsou vytrženy z celkového textu řeči posl. Tausika a že v souvislosti textové, pokud tato jest neporušena, zmíněných urážek neobsahují.

Navrhuje proto imunitní výbor poslanecké sněmovně, aby nesvolila k vydání posl. Tausika.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen, dám tedy hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem zpravodajovým, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání posl. Tausika, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se nesvoliti k trestnímu stíhání posl. Tausika.

Budeme jednati o dalším předmětu pořadu, jímž jest:

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti sedrie v Nitře za vydání posl. Daruly pro přečin podle § 14, č. 5 zákona na ochranu republiky (tisk 4623).

Zpravodajem jest pan posl. Nejezchleb-Marcha.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Nejezchleb-Marcha: Slavná sněmovno! Sedria v Nitře žádá posl. sněmovnu, aby byl vydán posl. Darula pro přečin podle § 14, č. 5 zákona na ochranu republiky, spáchaný obsahem řeči promluvené dne 8. listopadu 1923 na veřejném projevu v Píšťanech. Posl. Darula mezi jiným tvrdil, že v republice Československé netrestají úřady ani keťasů ani bankéřů, ale za to pracující lid.

Imunitní výbor poslanecké sněmovny Národního shromáždění činí návrh, aby posl. Darula poslaneckou sněmovnou vydán nebyl.

Místopředseda dr. Hruban: Nikdo není ke slovu přihlášen, dám proto ihned hlasovati.

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje, aby posl. sněmovna nesvolila k trestnímu stíhání pana posl. Daruly, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím odepřela posl. sněmovna svolení k trestnímu stíhání pana posl. Daruly.

Přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze. Prve než přikročím k ukončení schůze, rozhodneme hlasováním podle § 69 jedn. řádu, zda a kdy jest zahájiti rozpravu o interpelaci označené za naléhavou, která rozdána byla v 271. schůzi posl. sněm. dne 6. června 1924. Jest to naléhavá interpelace posl. dr. Czecha a druhů vládě o vypsání voleb v územích, jež dosud nejsou zastoupena v zákonodárných sborech (tisk 4655).

Žádám za přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 4655. Naléhavá interpelace posl. dr. Czecha, Tauba, Schäfera a druhů vládě o vypsání voleb v územích, jež dosud nejsou zastoupena v zákonodárných sborech.

Tážeme se vlády:

1. Jak ospravedlní vláda nynější protiústavní stav?

2. Kdy zamýšlí vláda provésti volby v územích, jež dosud nejsou zastoupena?

Místopředseda dr. Hruban: Podatelé navrhují, aby rozprava se zahájila ihned.

Kdo souhlasí, aby této za naléhavou označené interpelaci přiznána byla rozprava podle §§ 69, 65 a 68 jedn. řádu, a aby rozprava tato dle návrhu podatelů zahájila se ihned, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Tím rozprava přiznána nebyla.

Dovolenou na dnešní schůzi udělil jsem posl. Pikovi, Prokešovi, Kasíkovi. Leiblovi, na týden posl. Udržalovi - vesměs pro neodkladné záležitosti.

Chorobou omluvil se posl. Sajdl.

Byly provedeny některé změny ve výborech. Žádám, aby byly přečteny.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Klub poslanců "Bund der Landwirte" vyslal do výboru ústavně-právního posl. Jos. Fischera za posl. dr. Hanreicha.

Klub poslanců čsl. soc.-dem. strany dělnické vyslal do výboru ústavně-právního posl. Remeše za posl. Hvizdáka; do výboru zemědělského posl. Alb. Chalupu za posl. Ertla.

Klub slovenských ľudových poslanců vyslal do výboru kulturního posl. Boboka za posl. Hancko.

Klub poslanců čsl. národní demokracie vyslal do výboru kulturního posl. Purkyňovou za posl. Rosolovou, a posl. dr. Hajna za posl. dr. Lukavského.

Místopředseda dr. Hruban: Došly některé spisy. Žádám za přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Předseda senátu sdělil přípisem ze dne 4. června 1924 k tisku 1099 sen., že senát usnesl se ve 210. schůzi dne 4. června 1924 k návrhu posl. sněmovny, aby lhůta stanovená §em 43 úst. listiny k projednání usnesení senátu o vládním návrhu zákona o původském právu k literárním, uměleckým hudebním a výtvarným a fotografickým dílům (tisk 3238 posl. sněm.) byla prodloužena o dalších 5 měsíců.

Místopředseda dr. Hruban: Mezi schůzí byl tiskem rozdán a současně přikázán výboru iniciativnímu návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 4676. Návrh posl. dr. Czecha, Hackenberga, dr. Haase a druhů, aby byl předložen návrh zákona o výkonu trestu politických vězňů.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 13. června t. r. ve 12 hod. v poledne s

pořadem:

1. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení senátu (tisk posl. sněm. 4645) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 1877 a 1889), jímž se státní správa zmocňuje ke zcizení a postoupení státních nemovitostí v obvodu zrušené pevnosti Josefovské (tisk 4674).

2. Zpráva výboru rozpočtového k usnesení senátu (tisk posl. sněm. 4646) o vládním návrhu zákona (tisk sen. 1876 a 1888), jímž se uděluje zmocnění ke zcizení státních nemovitostí v Lánech a ve Východné (tisk 4675).

3. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se stanoví mírový počet československého vojska na dobu od 1. října 1924 do 30. září 1927 (tisk 4643).

4. Zpráva výboru zahraničného a rozpočtového o vládnom návrhu (tisk 4600), ktorým sa predkladá Národnému shromaždeniu R. Č. "Úmluva" medzi republikou Československou a Kráľovstvom Maďarským o vzájomnom nakladaní so súkromými poisťovňami a o finančnej úprave starých poisťovacích smlúv na život, ujednaných v bývalých korunách uhorských a rakúskych, ktorá bola so záverečným zápisom podpísaná v Prahe dňa 13. júla 1923 (tisk 4673).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání posl. Daruly pro přečin podle § 14, č. 1 zákona na ochranu republiky (tisk 4624).

6. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání posl. Daruly pro zločin vlastizrady podle § 144, bod 3 trestního zákona a pro zločin krádeže podle § 333 a § 336, bod 3. trest. zákona (tisk 4625).

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Liberci za vydání k trestnímu stíhání posl. Kostky pro přečin podle §§ 14 a 15 zákona na ochranu republiky (tisk 4631).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Mostě za vydání posl. Patzela k trestnímu stíhání pro přečin podle § 15, č. 1 a § 14, č. 2 zákona na ochranu republiky (tisk 4648).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Kunsta pro přečin podle § 4, odst. 2 zák. čl. XL z r. 1914 (tisk 4649).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 14, čl. 5 zákona na ochranu republiky, dále pro urážku inspektora Brunnera, okresního náčelníka Mareše atd. podle § 2, § 3, odst. II. č. 1 a 2, § 8: 3 zák. čl. XLI z r. 1914 a § 2, § 3, odst. II. č. 1 (2) § 9:6 téhož zák. čl., dále pro přestupek podle § 46 čl. XL z r. 1879 (tisk 4650).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání k trestnímu stíhání posl. Tausika pro přečin podle § 11, č. 1 a 2, § 15, č. 2 a § 18, č. 1, 2 a 3 zákona na ochranu republiky (tisk 4651).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Košicích za vydání k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin podle § 18, č. 2 a zločin podle § 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (tisk 4652).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za vydání k trestnímu stíhání posl. Hlinky pro přečin pomluvy tiskem podle § 1, § 3, č. 1 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 4574).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za svolení k trestnímu stíhání posl. Daruly pro přečin osočování politických úřadů podle §§ 1 a 3, č. 1 a 2 a § 9, č. 6 zák. čl. XLI z r. 1914 (tisk 4576).

15. Zpráva výborů živnostenského a zahraničního o vládním návrhu zákona (tisk 4447), kterým se předkládá Národnímu shromáždění R. Č. k dodatečnému souhlasu prozatímní úprava obchodních styků mezi Československou republikou a královstvím Dánským, sjednaná v Praze dne 31. ledna 1924, uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 8. února 1924, č. 34 Sb. z. a n. (tisk 4503).

Jsou námitky proti mnou navrženému pořadu nebo době schůze? (Nebyly.)

Námitek není. Návrh můj je přijat.

Prohlašuji dnešní schůzi za skončenu.

(Konec schůze v 5 hodin odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP