Úterý 13. února 1923

4. Druhé čtení osnovy zákona o ražbě československých dukátů (tisk 3968).

Zpravodajem je pan posl. Remeš: Táži se ho, má-li nějakou korekturu.

Zpravodaj posl. Remeš: Nemám.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna přijala osnovu zákona tohoto také ve čtení druhém a vyřízen je odst. 4 poradu dnešní schůze.

Přerušuji projednávání poradu schůze.

Než ukončím schůzi, máme podle § 69 jedn. řádu hlasováním rozhodnouti o některých naléhavých interpelacích, zda a kdy je o nich zahájiti rozpravu. Interpelace ty rozdány byly v předešlé 186. schůzi dne 9. února. Jsou to naléhavé interpelace jednak o nezaměstnanosti a hospodářské krisi, jednak o zahraniční situaci a konečně o potrestání soudců.

Ježto o hospodářské krisi a zahraniční situaci podány byly ještě další interpelace naléhavé, které rozdány byly před počátkem dnešní schůze, dám hlasovati v dnešní schůzi také o těchto dnes rozdaných interpelacích, neboť předmětem svým souvisejí s naléhavými interpelacemi rozdanými ve schůzi předešlé. (Hluk. - Předseda zvoní.) Prosím o klid. Jde o tyto interpelace:

Naléhavá interpelace posl. Kučery, Tesky, Warmbrunna a soudr. vládě o provádění zákona o podpoře nezaměstnaných.

Rozdána byla v předešlé schůzi. Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3977. Naléhavá interpelace posl. Kučery, Tesky, Warmbrunna a soudr. vládě o provádění zákona o podpoře nezaměstnaných.

Podepsaní se táží vlády:

1. Jest vláda ochotna prováděti zákon o podporách v nezaměstnanosti co nejliberálněji a dáti politickým úřadům I. stolice pokyn, aby, povolujíce podpory v nezaměstnanosti, měly na zřeteli skutečný prospěch nezaměstnaných?

2. Jest vláda ochotna naříditi výplatu podpor pro ony okresy a odbory, pro které dosud výplata podpor v nezaměstnanosti nebyla povolena?

3. Jest vláda ochotna uznati výbory nezaměstnaných, svěřiti jim setření majetkových poměrů nezaměstnaných a naříditi politickým úřadům I. stolice, aby při rozhodování o žádostech o podpory slyšely napřed výbory nezaměstnaných? 

4. Jest vláda ochotna naříditi politickým úřadům I. stolice, aby dbaly přísně toho, aby nezaměstnaným, jimž byla přidělena práce, dostávalo se podle zákonného předpisu zvláštního příspěvku 1 Kč za hodinu?

5. Jest vláda ochotna odvolati nespravedlivá ustanovení výnosu min. soc. péče o výplatě podpor v nezaměstnanosti válečným poškozencům?

6. Jest vláda ochotna učiniti okamžitá opatření, aby byly neprodleně zahájeny investiční práce, na něž je preliminována úhrada v letošním rozpočtu a předložiti poslanecké sněmovně přesný seznam těchto prací s udáním nákladu na ně povoleného a s udáním doby, kdy s prací bude započato?

7. Jest vláda ochotna odvolati výnos, kterým mají býti sníženy podpory v nezaměstnanosti z 10 Kč na 7 Kč a z 8 Kč na 5 Kč?

8. Jest vláda ochotna všude tam, kde toho vyžaduje zájem nezaměstnaných, zříditi zprostředkovatelny práce a povoliti výplatu podpor v nezaměstnanosti prostřednictvím obecních úřadů?

Předseda: Dále je naléhavá interpelace posl. Johanise, dr. Lukavského, dr. Noska, Slavíčka, Staňka a soudr. ministru soc. péče a ministru veř. prací ve věci hospodářské krise a nezaměstnanosti.

Také tato interpelace byla rozdána v předešlé schůzi. Žádám o přečtení záhlaví a petitu této interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3989. Naléhavá interpelace posl. Johanise, dr. Lukavského, dr. Noska, Slavíčka, Staňka a soudr. ministru soc. péče a ministru veř. prací ve věci hospodářské krise a nezaměstnanosti.

Se zřetelem k trvající hospodářské krisi a nezaměstnanosti táží se podepsaní, jaká opatření byla až dosud učiněna, aby hospodářské krisi a nezaměstnanosti bylo čeleno, a jaké jsou další úmysly vlády v tomto směru?

Předseda: Dále jde o naléhavou interpelaci posl. Dietla, Čermaka, R. Fischera a druhů ministru pro zásobování lidu o účelných opatřeních proti stoupání cen.

Žádám rovněž o přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3992. Naléhavá interpelace posl. Dietla, Čermaka, R. Fischera a druhů ministrovi pro zásobování lidu o účelných opatřeních proti stoupání cen.

Podepsaní interpelanti dovolují si tázati se pana ministra pro zásobování lidu:

1. Jak pan ministr ospravedlní svůj souhlas se zvýšením ceny cukru?

2. Co zamýšlí pan ministr podniknouti, aby zvrátil toto neodůvodněně zvýšení cen a zabránil, aby se podobný postup již nikdy neopakoval?

3. Co bylo důvodem, že udělil souhlas k vývozu mouky, ač sami nejsme s to, abychom z domácí výroby uhradili svoji spotřebu a potřebujeme dovozu z ciziny?

4. Jaké kroky zamýšlí pan ministr pro zásobování lidu podniknouti, aby pokračovalo snižování cen, započavší v druhé polovici roku 1922?

5. Jakých donucovacích opatření zamýšlí pan ministr užíti proti všem, kdo vůči snižování cen chovali se záporně anebo snížili tak směšně nepatrně, že jest to přímo paskvilem snižování cen?

Předseda (zvoní): Konečně jde o naléhavou interpelaci posl. Schäfera, Roschera, Pohla a druhů vládě o opatřeních proti hospodářské krisi a proti jejím následkům.

Žádám rovněž o přečtení záhlaví a petitu této naléhavé interpelace.

Zástupce sněm tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3994. Naléhavá interpelace posl. Schäfera, Roschera, Pohla a druhů celé vládě, že se nečiní opatření proti hospodářské krisi a jejím následkům.

Podepsaní táží se celé vlády, je-li konečně ochotna:

1. provésti opatření, ohlášená provoláním ze dne 10. září m. r., jež by potlačila hospodářskou krisi a opatřila práci pro oběti krise;

2. stupňovati výrobní možnosti průmyslu tím, že v dostatečně míře sníží všechna tísnivá zatížení, jako v poměru k jiným státům příliš vysoké nákladní a poštovní sazby;

3. zrušiti uhelnou dávku;

4. zákonem pečovati, aby provozování smělo se omeziti neb zastaviti jen po předcházejícím přezkoumání příčin a jen v nejnutnějších případech;

5. poskytnouti potřebné prostředky, aby se v průmyslových okresích Československa mohly provésti již zamýšlené nouzové stavby?

Předseda: Míním dáti hlasovati najednou o všech 4 interpelacích, nejprve o zásadní otázce, zda se rozprava přizná. Pak bychom hlasovali o otázce termínu, ježto o něm jsou zde dva odchylné návrhy.

Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí, aby se všem těmto 4 naléhavým interpelacím přiznala rozprava, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Tím byla přiznána naléhavost, resp. usnesena rozprava o všech těchto 4 interpelacích.

Co do termínu rozpravy navrhují tazatelé interpelací tisky 3977, 3992 a 3994, aby rozprava o těchto interpelacích zahájena byla ihned.

Naproti tomu návrh pana posl. dr. Noska zní, aby o všech 4 interpelacích zahájena byla rozprava dne 20. února t. r., a to rozprava pro všechny tyto interpelace společná.

Dám hlasovati nejprve o návrhu, aby byla zahájena debata ihned, tedy o návrhu tazatelů podavších interpelace tisky 3977, 3992 a 3994, totiž pp. poslanců Kučery, Tesky, Warmbrunna a soudr., dále pp. posl. Dietla, Čermaka, R. Fischera a druhů a posl. Schäfera, Roschera, Pohla a druhů.

Kdo souhlasí s tím, aby o těchto třech interpelacích zahájena byla debata ihned, prosím aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Návrh jest zamítnut.

Kdo souhlasí teď s návrhem pana posl. dr. Noska, aby o všech 4 interpelacích zahájena byla rozprava dne 20. února, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Rozprava byla usnesena na den 20. února t. r.

Zbývá nám rozhodnouti o dalších dvou naléhavých interpelacích, jež dotýkají se zahraničních záležitostí.

Jest to především naléhavá interpelace pp. posl. Křepka, Böhra, dr. Kafky a druhů vládě o zahraniční situaci a ohrožení evropského míru.

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3983. Naléhavá interpelace posl. Křepka, Böhra, dr. Kafky a druhů vládě o zahraniční situaci a ohrožení evropského míru.

Tážeme se vlády:

1. Jest pan ministr pro věci zahraniční ochoten podati v poslanecké sněmovně sám přesnou a jasnou zprávu o nynější zahraniční situaci a sněmovně umožniti, aby v rozpravě po ní zahájené formulovala své stanovisko?

2. Jest pan ministr věcí zahraničních ochoten prohlásiti, že nemáme závazků, které jsou s to, aby přivodily nebezpečí, že by Československá republika zatažena byla do nějaké mezinárodní zápletky?

3. Jest pan ministr věcí zahraničních ochoten, přihlížeje k obsazení Poruří, jehož následky se velmi pronikavě dotkly politických a hospodářských zájmů Československé republiky a jejího obyvatelstva, užíti práva, které každému členu Svazu národů poskytuje čl. 11 statutu Svazu národů, a všemi silami působiti, aby Svaz národů zasáhl do německo-francouzské zápletky stran Poruří?

Předseda: Poněvadž nebyl dán návrh na společné projednání obou podaných interpelací, dám o každé z těchto dvou interpelací rozhodnouti zvláště.

Kdo souhlasí, aby byla naléhavost přiznána, resp. rozprava usnesena o sdělené naléhavé interpelaci, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest menšina. Rozprava usnesena nebyla.

Další naléhavá interpelace je pp. posl. dr. Czecha, Čermaka, Hillebranda a druhů ministrovi pro věci zahraniční o zahraniční situaci.

Žádám o přečtení záhlaví a petitu.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3993. Naléhavá interpelace posl. dr. Czecha, Čermaka, Hillebranda a druhů ministrovi pro věci zahraniční o zahraniční situaci.

Podepsaní interpelanti se táží:

1. Jest pan ministr pro věci zahraniční ochoten dostaviti se do příští schůze poslanecké sněmovny a podati podrobnou zprávu o zahraniční politické situaci?

2. Jest ochoten stykem se spojenými mocnostmi působiti, aby porurská zápletka byla co nejrychleji odklizena?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby se této naléhavé interpelaci přiznala rozprava, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava přiznána nebyla.

Zbývá rozhodnouti o naléhavé interpelaci p. posl. dr. Keibla a druhů ministru spravedlnosti o potrestání soudců v Teplicích-Šanově.

Žádám, aby bylo přečteno záhlaví a petit.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 3984. Naléhavá interpelace posl. dr. Keibla a druhů ministrovi spravedlnosti pro nezákonité potrestání několika německých soudců okresního soudu v Teplicích - Šanově přednostou tohoto soudu.

Podepsaní táží se pana ministra spravedlnosti:

1. Ví pan ministr spravedlnosti o tomto případu a schvaluje jej?

2. Ne-li, jest ochoten zrušiti uvedené nezákonné usnesení teplického přednosty soudu a co zamýšlí naříditi, aby se podobné případy příště neopakovaly?

Předseda: Kdo souhlasí s tím, aby přečtené naléhavé interpelaci přiznána byla rozprava, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Rozprava přiznána nebyla.

Ukončím schůzi, žádám však pány poslance, aby zde setrvali, poněvadž bude svolána za 5 minut po ukončení schůze další schůze z důvodů formálních, týkajících se přidělení vládní předlohy dnes rozdané.

Ukončím schůzi. Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze konala se dnes za 5 minut, t. j. v 6 hod. 20 min. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce 187. schůze.

Jsou snad nějaké námitky proti mému návrhu? (Námitek nebylo.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 6 hod. 15 min. večer.)

 


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP