Pátek 17. listopadu 1922

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto předmětu a přerušuji projednávání pořadu dnešní schůze vůbec.

Měli bychom ještě hlasovati podle §u 69 jedn. ř. o interpelaci označené za naléhavou, která rozdána byla ve 168. schůzi posl. sněmovny dne 16. listopadu t. r., ale poněvadž není dostatečné presence, odkládám hlasování do některé z příštích schůzí.

Mám teď ještě odpověděti na dva dotazy, učiněné předsedovi sněmovny podle §u 70 jedn. řádu.

Pan posl. dr. Radda podal mně dne 7. t. m. dotaz podle § 70 jedn. řádu, jak předsednictvo odůvodňuje vyloučení několika míst z jeho interpelace, která po vypuštění těchto míst vytištěna byla jako tisk 3740/XX a rozeslána poštou dne 18. července 1922.

K dotazu tomuto uvádím v odpověď, že předsednictvo zabývajíc se touto interpelací a zejména vyloučenými místy, shledalo v nich vybízení k odporu proti státním činitelům, a proto tato místa jako projevy ohrožující bezpečnost státu podle § 9, lit. m) jedn. řádu z interpelace vyloučilo. (Posl. dr. Radda [německy]: Pane předsedo, jednáte proti jednacímu řádu! Jest vaší povinností dotaz přečísti!)

Prosím pana dr. Raddu, aby si přečetl jednací řád. (Posl. dr. Radda [německy]: Musíte se říditi jednacím řádem! Dotaz musíte přečísti! To je v jednacím řádu!)

Volám pana posl. dr. Raddu k pořádku. (Posl. dr. Radda [německy]: Ale naučte se nejdříve jednacímu řádu!)

Volám pana posl. dr. Raddu znovu k pořádku. (Posl. dr. Radda [německy]: Pro mne! To je mi lhostejno! Ale podle jednacího řádu se musíte říditi! Přečtěte dotaz podle § 70 jedn. řádu!)

Dovoluji si sděliti, že v § 70 našeho jedn. řádu stojí tato slova: "Každý poslanec může se dotázati předsedy sněmovny nebo předsedy výboru po jejich opatřeních; dotaz je podati písemně kanceláři sněmovní a jest naň do 14 dnů ve sněmovně odpověděti, při čemž tázaný - tedy předseda sněmovny - obsah dotazu sdělí". Povinností předsedy je tedy sděliti jen obsah.

Pan posl. inž. Kallina sděluje v dotazu předsednictvu, že mu byl doručen přípis okr. soudu v Karlových Varech ze dne 27. října 1922, jímž předvolán byl k výslechu jako obviněný ze zločinu podle § 65 tr. ř., a táže se, jaké kroky předsednictvo učiní k ochraně jeho poslanecké imunity, kterou tím povazuje za porušenu.

Předsednictvo vyžádalo si vyšetření případu u ministerstva spravedlnosti a toto sděluje přípisem ze dne 16. listopadu 1922, č. j. 55.122/22, že obeslání posl. Kallinovi bylo vydáno omylem kanceláře a že soudce byl vyzván k ospravedlnění. Současně ministerstvo projevilo politování nad nemilým pochybením a žádá, aby bylo omluveno.

V originál přípisu lze panu dotazovateli nahlédnouti ve sněmovní kanceláři.

Dovolenou na dnešní schůzi udělil jsem posl. Bečkovi, posl. Čundrlíkovi, posl. Geršlovi, posl. Kubalovi, posl. Lehockému, posl. Jar. Markovi, posl. Svobodovi pro neodkladné zaměstnání.

Dodatečně udělil jsem dovolenou na schůze v tomto týdnu posl. Darulovi pro neodkladné zaměstnání, posl. Kunstovi z rodinných důvodů.

Přikročím k ukončení schůze.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 21. listopadu 1922 v 10 hod. dopol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu dnešní schůze.

Je snad proti tomu námitka? (Nebyla.)

Není jí. Návrh můj je přijat.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

(Konec schůze v 7 hod. 20 min. več.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP