Středa 26. října 1921

Předseda (zvoní): Rozprava o zprávě ministerského předsedy o situaci jest skončena a je nám tudíž podle § 65 jednacího rádu hlasovati, zda sněmovna prohlášení ministerského předsedy schvaluje, čili nic, neboť nebyl podán návrh, aby se hlasování odložilo.

Budeme tedy hlasovati. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili. (Děje se.)

Kdo tedy souhlasí, aby prohlášení pana ministerského předsedy se schválilo, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Sněmovna schválil a prohlášení ministerského předsedy a tím je denní pořad dnešní schůze vyřízen. (Potlesk. Ovace ministerskému předsedovi.)

Učiním ještě některá sdělení presidiální, než přikročím k ukončení schůze.

Omluveni jsou nemocí posl. Albin Chalupa nejméně na 1 měsíc, posl. Záruba na 7 dní, a předkládají oba lékařské vysvědčení.

Byly provedeny některé změny v klubech a výborech. Žádám o jich sdělení.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Klub poslanců republikánské strany čsl. venkova oznamuje volbu nového předsednictva: předseda posl. Ant. Švehla; místopředsedové: posl. Malypetr, dr. Blaho, Mašata, Rychtera; jednatelé: posl. Bradáč a Rud. Beran.

Týž klub vysílá do výboru zdravotnického posl. Chlebounovou za posl. dr. Blaho.

Klub der deutsch.-sozialdemokratischen Arbeiterpartei vysílá do výboru rozpočtového posl. Dietla za posl. Hirsche a na schůze dne 26. a 27. t. m. posl. Schweichharta za posl. Deutschovou.

Klub poslanců čsl. strany lidové vyslal do výboru zahraničního pro schůzi dne 24. října t. r. posl. dr. Mazance za posl. dr. Kmeťko a posl. dr. Noska za posl. Onderčo; do výboru branného posl. Roudnického za posl. Vrabce.

Klub der deutsch. sozialdemokratischen Arbeiterpartei vyslal do výboru branného pro schůzi dne 24. října t. r. posl. dr. Holitschera za posl. Jokla.

Klub der deutsch. christlich-sozialen Volkspartei vyslal do výboru zahraničního pro schůzi dne 24. října t. r. posl. Böhra za posl. dr. W. Feierfeila, do výboru branného pro týž den posl. Böhra za posl. Budiga.

Předseda: Došly některé vládní návrhy. Žádám o jich sdělení.

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Přípisem min. předsedy ze dne 21. října 1921, čís. 30.341/21 m. r., předložen byl vládní návrh zákona, jímž se upravuje vyučování v naukách obchodních, v moderních jazycích, v krasopise, v těsnopise a ve psaní na stroji.

Min. předseda přípisem ze dne 26. října 1921, č. 4587/1214 S m. r., předkládá vládní návrh zákona, kterým se povoluje úvěr na opatření výzbroje, výstroje, zásob a různého vojenského materiálu až do výše 500,000.000 K.

Předseda: Dále došly ještě tyto spisy od vlády:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Min. předseda zaslal sem přípisem ze dne 19. t. m., č. 30.108/21 m. r., vyjádření min. obchodu k resoluci, tykající se povznesení společenstevního, peněžního vyrovnání a úvěru zemských svazů živnostenských, výdělkových a hospodářských družstev, jež přijata byla v 67. schůzi posl. sněmovny dne 19. května 1921 k návrhu posl. Kostky, dr. Kafky a druhů.

Předseda: Postupuji výboru živnostenskému.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Přípisem ze dne 22. října 1921, čís. 30.028/21 m. r., vyjádření min. soc. péče k resoluci, tykající se zařadění 100,000.000 Kč na zavedení starobního a invalidního pojištění, 50,000.000 Kč na podporu úvěru pro výrobní družstva dělnická a 50,000.000 Kč na podporu úvěru pro výrobní družstva živnostenská do rozpočtu na rok 1922, jež přijata byla v 85. schůzi posl. sněmovny dne 6. srpna 1921,

přípisem ze dne 22. října 1921, čís. 30.273/21 m. r., vyjádření min. zemědělství k resoluci, týkající se zařadění částky 50,000.000 Kč pro výrobní družstva zemědělská do rozpočtu na r. 1922, jež přijata byla v 85. schůzi posl. sněmovny dne 6. srpna 1921,

přípisem ze dne 22. října 1921, čís. 30.295/21 m. r., vyjádření min. zemědělství k resoluci, tykající se zostření předpisů o ochraně před morem skotu, jež přijata byla v 75. schůzi posl. sněmovny dne 12. července 1921.

Předseda: Postupuji tato tři vyjádření výboru rozpočtovému.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Přípisem ze dne 22. října 1921, čís. 30.302/21 m. r., vyjádření min. soc. péče k resoluci, tykající se vyplácení důchodů a záloh válečným poškozencům, kteří bydlí v cizině, jež přijata byla v 84. schůzi posl. sněmovny dne 6. srpna 1921 k návrhu posl. Kostky.

Předseda: Postupuji výboru soc.-politickému.

Žádám o sdělení došlých dotazů a návrhů.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Dotaz posl. Netolického ministru financí o nesprávném postupu členů revisního odboru při ministerstvu financí.

Dotaz posl. Sedláčka, Kaderky, Bezděka, Janalíka ministru vnitra, proč dosud v četných okresích politických, zejména na Moravě, nejsou ustaveny okresní výbory školní.

Dotaz posl. Borovszkého ministrovi vnútra v záležitosti zrušenia reálnych práv kominárskych majstrov, nového rozdelenia pracovných okresov a usporiadania životných a pracovných pomerov delníkov.

Dotaz posl. dr. Körmendy Ékese ministrovi školstva v záležitosti substitučného platu Alexandra Wágnera, učiteľa v Stószu.

Dotaz posl. dr. Körmendy Ékese ministrovi vnútra o terroristickom jednaní četníctva v Gömörhosszúsző.

Dotaz posl. dr. Luschky ministru železnic o náhlém propuštění Augusta Homoly ze služeb železničních.

Návrh posl. Tayerle, Geršla, Roschera, dr. Haase a soudr. na doplnění a změnu zákona z 12. srpna 1921, č. 322 Sb. z. a n., o podpore nezaměstnaných.

Návrh posl. Laube, Pelikána, Sladkého a spol. na novelisaci zákona o ochraně nájemníků.

Návrh posl. Laube, Pelikána, Sladkého a soudr. na novelu k zákonu o stavebním ruchu ze dne 11. března 1921, č. 100 Sb. z. a n.

Předseda: Dále došla naléhavá interpelace.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Naliehavá interpellácia posl. dr. Körmendy Ékesa, Szentiványiho a súdr. celej vláde o škodlivej správe a vysokom obťažení poľného hospodárstva na Slovensku.

Předseda: Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány interpelace a odpovědi.

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 3088. Interpelace posl. dr. Raddy a druhů vládě, že okresní politická správa ve Znojmě zakázala vyvěsiti plakát o schůzi v Micmanicích.

Tisk 3105. Interpelace posl. dr. E. Feyerfeila a druhů vládě o nezákonném postupu obecního zastupitelstva a železničního staničního úřadu v Budějovicích proti německé menšině tohoto města.

Tisk 3106. Interpelace posl. dr. Schollicha a druhů ministrovi vnitra o trestech při sčítání lidu ve Lhotce v okrese bíloveckém.

Tisk 3116. Interpelace posl. Palme, Häuslera a druhů ministrovi pro věci zahraniční o koupi přádacích strojů.

Tisk 3131. Interpelace posl. Dubického a druhů ministrovi pošt a telegrafů o vyplácení vkladů, uložených chudými vkladateli v poštovní spořitelně vídeňské.

Tisk 3132. Interpelace posl. Dubického, Mašaty a druhů správci ministerstva zásobování o nedostatečné distribuci obilí, dodaného na letošní kontingent.

Tisk 3135. Interpelace posl. Zierhuta a druhů min. předsedovi jako předsedovi min. rady o pozemkové reformě.

Tisk 3138. Interpelace posl. Schuberta a druhů ministrovi vnitra, že v Ronšperku byl stržen a poškozen pomník císaře Josefa.

Tisk 3139. Interpelace posl. Bezděka, Sedláčka a soudr. ministru školství a nár. osvěty o poměrech na obecné škole v Protivanově na Moravě.

Tisk 3143. Interpelace posl. Skaunicové, Svetlika a soudr. ministru vnitra a ministru s plnou mocí pro Slovensko o zabití dělníka Streďanského četnickým nadporučíkem Taichmannem ve Velkých Topolčanech.

Tisk 3146. Interpelace posl. Kostky, Schälzkyho, dr. W. Feierfeila a druhů ministrovi soc. péče o válečných poškozencích bydlících v cizině.

Tisk 3117. Odpověď min. vnitra a min. spravedlnosti na interpelaci posl. Zierhuta, J. Mayera, Schuberta a druhů o nezákonném zatčení tajemníků stran Pfrognera, Bareuthera, Demala a Bedřicha Hassolda četnictvem a o neudržitelných poměrech v politickém okrese stříbrském (tisk 2567).

Tisk 3118. Odpověď správce min. pro zásobování lidu na interpelaci posl. J. Mayera a druhů o kontrole potravin na trati chebsko-plzeňské (tisk 2268).

Tisk 3126. Odpověď min. věcí zahraničních a min. soc. péče na interpelaci posl. Hausmanna, Jokla, Heegera, Schustera a druhů o podpoře hlučínských dělníků postižených hornoslezskými zmatky (tisk 2686).

Tisk 3129. Odpověď vlády na interpelaci posl. Laube a spol. o neodkladném vyšetření škod a finanční pomoci obyvatelstvu 17 obcí na Mělnicku, postižených krupobitím (tisk 2640).

Tisk 3130. Odpověď min. s plnou mocou pre správu Slovenska na interpelláciu posl. dr. Dérera a súdr. ohľadne zákazu oslavy dna narodzenín presidenta republiky ve Výšnom Čabyne (tisk 2576)

Tisk 3140. Odpověď vlády na interpelaci posl. Skaunicové, Mikulíčka, Malé a soudruhů o snížení moučné dávky, zvýšení cen mouky a o zásobovacím plánu pro rok 1921-1922 (tisk 2558).

Předseda: Výboru iniciativnímu byly přikázány tyto návrhy, počátkem dnešní schůze tiskem rozdané:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 3133. Návrh posl. Roudnického a soudr. na pomoc poškozeným živelní pohromou v obcích Kožlí a Žárovně v okrese prachatickém.

Tisk 3137. Návrh posl. Kučery a soudr. na zákonné stanovení nároku na náhradu výloh, po příp. ušlé mzdy členům okresních zastupitelstev (okresních správních komisí).

Tisk 3141. Návrh posl. dr. Hálka a súdr. v záležitosti požiaru v obci Dolnom Hričove.

Tisk 3142. Návrh posl. Schuberta a druhů ve věci pohořelych v obci Racově, okrese tachovském.

Tisk 3145. Návrh posl. Bergmana, Maška a druhů na poskytnutí státní pomoci pohorelym v obci Vracovice v okrese vlašimském.

Předseda: Ve věcech imunitních došla tato zpráva:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Hlavné štátne zástupitelstvo v Bratislave přípisem ze dne 20. října 1921 č. 12.170/1921 hl. št. z. predkládá žádost sedrie, jako trestního soudu v Bratislavě ze dne 15. října 1921, č. 5471-5/21, za souhlas k stíhání posl. Kubala pro zločin pobuřování podle § 172, odst. 1. a 2. tr. z., a § 19, zák. čl. LXIII z r. 1912.

Předseda: Přikazuji výboru imunitnímu.

Přikazuji toto vládní nařízení výboru zásobovacímu:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Nařízení vlády republiky Československé ze dne 13. října 1921, č. 369 Sb. z. a n., kterým se zavádějí dopravní osvědčení na zásilky jatečného dobytka včetně jatečných koní, masa, masných výrobků, drůbeže, másla a vajec do pohraničního území republiky.

Předseda: Mezi schůzí byla tiskem rozdána interpelace:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 3148. Interpelace posl. dr. Jabloniczkého a druhů ministrovi financí o postupu při přehlídce licencí k prodeji a výrobě lihovin na Slovensku.

Předseda: Mezi schůzí byl tiskem rozdán návrh a současně přikázán výboru iniciativnímu:

Sněm. tajemník dr. Říha (čte):

Tisk 3149. Návrh posl. dr. Hahna a druhů na zařádění města Chrastavy ze IV. třídy místních přídavků do vyšší třídy.

Předseda: Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze byla svolána písemně, po případě telegraficky s pořadem, který podle §§ 40 a 9 jedn. rádu stanoví předsednictvo sněmovny.

Jsou proti mému návrhu námitky? (Nebyly.)

Není. Návrh můj je přijat. Schůze je skončena.

(Konec schůze ve 3 hod. 35 mim. odpol.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP