Čtvrtek 31. března 1921

Předseda: Dne 24. března 1921 byly poštou tiskem rozeslány odpovědi.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1830. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. Matznera a druhů o odpovědi okresního obilního úřadu ve Val. Meziříčí skladištnímu družstvu ve Frenštátě u Šumperka na Moravě (tisk 794).

Tisk 1831. Odpověď ministra sociální péče na interpelaci posl. Dietla a druhů ministru vnitra o události na nádraží v Cartlech, okres kaplický (tisk 958).

Tisk 1832. Odpověď správce ministerstva financí na interpelaci poslanců Pittingera, dr. Hanreicha a soudr. o přikazování cukru pro výrobu vína z matolin (tisk 1344).

Tisk 1833. Odpověď správce ministerstva financí na interpelaci poslanců Böhra a soudr. o určitých směrnicích pro sestavování obecního rozpočtu a pro úpravu obecních financí (tisk 1463).

Tisk 1834. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Raddy, Pittingera a druhů o německých školách v Miroslavě (tisk 994).

Tisk 1835. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci posl. dr. Földessyho a druhů, jak se nakládá s nováčky maďarské národnosti (tisk 946).

Tisk 1851. Odpověď ministra obchodu, veřejných prací a sociální péče na interpelaci posl. Petrovického a soudr. pro rušení zákona ze dne 23. ledna 1920, kterým se omezuje prodej a pronájem hotelů a pensionátů a pro přezírání kompetence hotelového instruktorátu (tisk 1213).

Tisk 1852. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Lukavského, dr. Hajna a druhů o nepřípustném jednání učitelky Brabcové v Chrudimi (tisk 1100).

Tisk 1853. Odpověď ministra vnitra na interpelaci posl. Špatného, Trnobranského a spol. o ztracených spisech v ministerstvu vnitra, jednajících o protestu proti volbě starosty v Hostivaři (tisk 766).

Tisk 1854. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. Petrovického, dr. Hajna a soudr. o nezahájeném dosud vyučování na pokračovací škole živnostenské v Hradci Králové (tisk 1135).

Tisk 1855. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. Skaunicové, Malé a soudr. o snížení moučné dávky (tisk 1465).

Tisk 1856. Odpověď ministra železnic na interpelaci posl. Buřívala a spol.

1. o odepření náhrad dělmistrům za práci přes čas nad zákonitou dobu pracovní,

2. o odškodnění za spoluúčast dělmistrů při úředních prohlídkách parních kotlů (tisk 1103).

Tisk 1857. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. Špačka a soudr. o nařízení zemské politické správy moravské ze dne 16. prosince 1920, č. 40761 k utvoření okresních školních výborů (tisk 1295).

Tisk 1858. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. Hudce a soudr. o dobrozdání Nejvyššího účetního kontrolního úřadu, vyžádaném soudem jako znalecký posudek v určité trestní záležitosti, které se však odpírá soudu s odkazováním na úřední tajemství (tisk 1246).

Tisk 1859. Odpověď ministra zahraničních věcí na interpelaci posl. Rýpara a spol. o zadržování československých vojínů zajatců v Italii (tisk 986).

Tisk 1864. Odpověď ministra zahraničních věcí na interpelaci posl. Surányiho a soudruhů o poměru R. C. S. vůči Maďarsku (tisk 739).

Tisk 1892. Odpověď vlády na interpelaci posl. Surányiho a soudr. o volbách v Podkarpatské Rusi (tisk 1248).

Tisk 1893. Odpověď ministra vnitra a spravedlnosti na interpelaci posl. Blažka, Skaláka a soudr. o surovém nakládání se zatčenými vězni a o tom, že s nimi dosud není zavedeno vyšetřování (tisk 1255).

Tisk 1894. Odpověď ministra veřejných prací na interpelaci posl. Dubického a soudr. o nedostatečném přídělu uhlí pro okresy Poděbrady a Král. Městec (tisk 1104).

Tisk 1895. Odpověď správce ministerstva financí na interpelaci posl. Adámka, Koška a soudr., proč se nepřijímají čeští dělníci do tabákové továrny v Lanškrouně (tisk 1576).

Předseda: Počátkem dnešní schůze byla tiskem rozdána usnesení.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1905. Usnesení senátu N. S. R. Č. o návrhu sen. dr. Karasa a soudr. (tisk 213 sen.) na úpravu služebních požitků zřízenců obecních a okresních (tisk 552 sen.)

Tisk 1937. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona stran směny nemovitého státního majetku.

Tisk 1938. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona stran zcizení státního nemovitého majetku.

Tisk 1939. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu ve věci osnovy zákona, kterým se rozšiřuje platnost předpisů o ochraně známek a částečně se mění ustanovení zákona z 24. července 1919, č. 471 Sb. z. a n.

Tisk 1940. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládnom návrhu zákona, ktorým si sriaďuje Riaditelstvo československej štátnej dunajskej plavby v Bratislave.

Tisk 1941. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona, kterým se zavádí 24hodinové počítání času.

Tisk 1942. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu ve věci osnovy zákona o zřízení aktuárských úředníků u báňských úřadů.

Tisk 1943. Usnesení senátu N. S. R. Č. o vládním návrhu zákona o dopravních daních.

Předseda: Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány těsnopisecké zprávy:

Těsnopisecká zpráva o 31. schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č. v Praze v sobotu dne 4. prosince 1920.

Těsnopisecká zpráva o 32. schůzi poslanecké sněmovny N. S. R. Č. v Praze v úterý dne 14. prosince 1920.

Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány návrhy a současně přikázány výboru iniciativnímu. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1902. Návrh posl. Uhla, Jokla, Häuslera a druhů na zrušení čl. II. nařízení vlády republiky Československé ze dne 27. března 1919, č. 157 Sb. z. a n., o prodloužení působnosti zákona o podpoře nezaměstnaných.

Tisk 1903. Návrh posl. Šamalíka, Adámka, Fr. Navrátila, Rýpara, Tomika a soudr. na úplné uvolnění polních plodin, zrušení ministerstva zásobovacího a ústředen.

Tisk 1904. Návrh posl. dr. Matouška, dr. Lukavského a druhů na přeřazení celních úředníků ze skupiny C do skupiny B.

Předseda: Počátkem dnešní schůze byly tiskem rozdány interpelace. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1867. Interpelace posl. Petrovického a druhů ministru železnic o zlepšeném propůjčování nákladních vozů.

Tisk 1868. Interpelace posl. dr. Kafky, Kostky a druhů vládě o zabavení časopisu "Deutsche Zeitung Bohemia" dne 13. února 1921.

Tisk 1871. Interpelácia posl. Svetlíka, Darulu, Borovszkého a súdr. ministrovi vnútra a ministrovi s plnou mocou pre správu Slovenska ohľadom škôd spôsobených diviakmi dedinskej chudobe v župách Liptovskej a Gemerskej.

Tisk 1872. Interpelácia posl. Borovského, Svetlíka a súdr. na ministra vnútra a ministra s plnou mocou pre správu Slovenska ohľadom provokácie robotného ľudu v Krompachoch.

Tisk 1879. Interpelace posl. dr. Matouška, dr. Lukavského, G. Navrátila, Špačka, a druhů veškerým ministerstvům o zvláštních příplatcích pro úředníky vedoucí, pro úředníky, kteří zastávají několik referátů.

Tisk 1881. Interpelace posl. dr. Uhlíře, J. Černého, Chalupy, dr. Hajna, Laube, Bradáče, Stivína, dr. Matouška. Petrovického, Trnobranského, dr. Černého, Pechmanové, dr. Kubíčka, Netolického a spol. min. železnic o projektu české severovýchodní hlavní dráhy.

Tisk 1882. Interpelácia posl. Vrabca a spol. ministru spravedlnosti a ministru s plnou mocou pro Slovensko v záležitosti porušenia tlačovej slobody.

Tisk 1883. Interpelace posl. dr. Baerana a druhů ministrovi národní obrany o zacházení s nováčky.

Tisk 1884. Interpelace posl. dr. Kafky, Kostky a druhů vládě o zabavení periodického časopisu "Deutsche Zeitung Bohemia" ze dne 2. března 1921.

Tisk 1885. Interpelace posl. dr. Kafky, Kostky a druhů vládě o obsazení ředitelstva zemské úřadovny všeobecného pensijního ústavu.

Tisk 1911. Interpelace posl. dr. Baerana a druhů ministru národní obrany, jak se jedná s nováčky.

Tisk 1912. Interpelace posl. dr. Medingera a druhů ministru financí o smlouvách s Rakouskem, aby se zabránilo dvojitému zdanění.

Tisk 1913. Interpelace posl. dr. Schollicha, dr. Luschky, inž. Junga a druhů ministru školství a národní osvěty o uzavření německého ženského učitelského ústavu v Opavě.

Tisk 1914. Interpelace posl. Uhla, Jokla, Häuslera a druhů ministru národní obrany, aby postiženým obcím dostalo se v plné výměře zaplacení za ubytování vojska.

Tisk 1916. Interpelace posl. Windirsche, Simma a druhů ministru železnic, aby bylo zlepšeno spojení se severovýchodními Čechami.

Tisk 1919. Interpelace posl. Jokla, Čermaka, Kirpalové a druhů ministerskému předsedovi, jak se poslední dobou ve zvýšené míře konfiskuje.

Tisk 1920. Interpelace posl. dr. E. Feyerfeila, Matznera, dr. Schollicha a druhů ministru pro zásobování lidu o donucovacích opatřeních, zamýšlených při výkupech obilí.

Tisk 1922. Interpelace posl. dr. Kafky, Kaisera, dr. E. Feyerfeila, dr. Petersilky a druhů vládě o zacházení se spolkem "Böhmerwaldbund".

Tisk 1923. Interpelace posl. dr. E. Feyerfeila a druhů vládě, jak postupuje kaplická okresní správa, přikazujíc půdu nuceně propachtovanou.

Předseda: Dále byly tiskem rozdány odpovědi.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1860. Odpověď vlády na interpelaci posl. Bergmana, Maška, Zavřela a soudr. o opatření, jaké míní učiniti, aby se zabezpečila existence úředníků a zřízenců na zabraných velkostatcích, kteří parcelací velkostatků přijdou o existenci.

Tisk 1861. Odpověď předsedy vlády na interpelaci posl. Bergmana a soudr. o jmenování odborných poradců pro příděl zabrané půdy státním pozemkovým úřadem.

Tisk 1862. Odpověď ministra vnitra, spravedlnosti, školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Bartoška, Langra a soudr. o persekuci učitele Josefa Kudena v Kunovicích na Moravě.

Tisk 1863. Odpověď předsedy vlády na interpelaci posl. Surányiho a soudr. o nepřístojnostech občanských a vojenských úřadů v Podkarpatské Rusi o protidělnickém jich stanovisku, o iredentické působnosti, o protizákonném uvěznění legionáře Nicsaje, o zadržení invalidních a sirotčích podpor, o objektivní příčině iredentismu a o nelidském vydávání a podloudném předávání příslušníků Československé republiky Horthyovcům.

Tisk 1899. Odpověď ministra školství na interpelaci posl. dr. W. Feierfeila, Böhra a soudr. o službách božích na středních školách.

Tisk 1900. Odpověď ministra obchodu na interpelaci posl. Kostky, dr. Kafky, dr. Medingera a druhů o dani z vývozních zisků.

Tisk 1901. Odpověď vlády na interpelaci posl. Bergmana, Maška, Zavřela a soudr. o zastoupení zemědělského živlu ve státním pozemkovém úřadě.

Tisk 1906. Odpověď ministra veřejných prací na interpelaci posl. dr. Keibla a druhů o nedostatečném dodávání uhlí městu Děčínu.

Tisk 1907. Odpověď vlády na interpelaci posl. inž. Kalliny a soudr. o událostech v Chebu při narukování branců ve dnech 12., 13. a 14. října 1920 a na interpelaci posl. Hillebranda a soudruhů o krvavých událostech chebských.

Tisk 1908. Odpověď předsedy vlády a ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Raddy a soudr. o německé měšťanské dívčí škole v Miroslavě.

Tisk 1909. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci posl. dr. Baerana a druhů o protizákonném zavření obecné školy v Božím Požehnání.

Tisk 1910. Odpověď správce ministerstva pro zásobování lidu na interpelaci posl. dr. Lodgmana, Křepka, Böhra, inž. Junga, dr. Kafky, Krause a druhů, jak ministerstvo zásobování přednostně zásobuje konsumy moukou.

Předseda: Přikazuji výboru rozpočtovému:

Tisk 1660. Státní účet (pokladní) za listopad a prosinec 1918 (podle závěrek došlých do konce ledna 1921).

Dodatek k tisku 1660, týkajícímu se Státního účtu (pokladního) za listopad a prosinec 1918.

Tisk 1782. Zprávu komise Národního shromáždění pro kontrolu dávky z majetku a z přírůstku na majetku.

Přikazuji tato vládní nařízení:

Výboru brannému a rozpočtovému nařízení vlády republiky Československé ze dne 4. března 1921 o poskytnutí výpomoci Starodružinníkům.

Výboru zásobovacímu a výboru pro záležitosti průmyslu, obchodu a živností nařízení vlády republiky Československé ze dne 14. března 1921, kterým se dočasně zastavuje účinnost několika předpisů o obchodování hovězím dobytkem a o zásobování hovězím masem a masnými výrobky.

Přikazuji tyto vládní návrhy jednotlivým výborům:

Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Výboru zemědělskému a rozpočtovému vládní návrh zákona, jímž se povoluje úvěr k boji proti nákazám zvířecím, zvláště proti moru skotu (tisk 1865).

Výboru právnímu a rozpočtovému vládní návrh zákona, jímž se povoluje užíti dílčích dluhopisů, jež vydá město Brno v úhrnné jmenovité hodnotě 50,000.000 Kč, k ukládání nadačních, sirotčích a podobných kapitálů (tisk 1866).

Výboru soc.-politickému a rozpočtovému vládní návrh zákona o drahotních přídavcích k důchodům podle zákona o pensijním pojištění (tisk 1898).

Předseda: Navrhuji, aby výboru ústavnímu pro vládní návrh, kterým se předkládá ke schválení Národnímu shromáždění smlouva uzavřená v Praze dne 29. června 1920 mezi republikou Československou a říší Německou o státním občanství (tisk 1821), který jsem tomuto výboru dodatečně přikázal, stanovena byla ku podání zprávy lhůta 14denní.

Sněmovna jest schopna se usnášeti.

Kdo jest pro navrženou lhůtu, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To jest většina. Navržená lhůta jest přijata.

Přistupujeme k dennímu pořadu dnešní schůze, a to k prvnímu odstavci, kterým jest

1. zpráva výboru I. dopravního, II. rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1612), jímž se doplňuje zákon ze dne 22. července 1919, čís. 438 Sb. z. a n., o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace (tisk 1848).

Zpravodajem výboru dopravního jest posl. Jan Černý, zpravodajem výboru rozpočtového posl. dr. Srdínko.

Uděluji slovo prvému p. zpravodajovi za výbor dopravní posl. Janu Černému.

Zpravodaj posl. Jan Černý: Slavná sněmovno! Zvýšení a zlevnění veškeré výroby v naší republice jest jistě zájem eminentně státní. Dnes nestačí jistě síla lidských rukou, aby vykonala veliké práce, které v tak moderním státě, jako je náš, leží před námi. Dnes jest jisto, že jest třeba využíti všech moderních technických pomůcek, přírodních sil, abychom je zapřáhli do práce na poli zvýšení výroby a činnosti.

V zájmu využití přírodních sil jistě na nejpřednějším místě jest využití sil vodních způsobem, který nejvýhodněji umožňuje provedení soustavné elektrisace celého státu. K tomuto účelu vydán byl revolučním Národním shromážděním zákon z 22. července 1919 čís. 438, kterýžto zákon dal určitým podnikům značná práva. Ta potom umožňují, že právě v těchto intencích jest možno vykonati co nejvíce. Ve smyslu rovněž tohoto zákona z 22. července 1919, čís. 438 Sb. z. a n. ministerstvo veřejných prací vypracovalo program soustavné elektrisace, kterážto má býti páteří podpory výroby v celém našem státě. Bylo seznáno hned, že veliký úkol provésti elektrisaci, neprovede sám stát, že v této věci jest nutno, aby ještě byli přibráni k pomoci interesenti jiní, a proto na provedení této elektrisace bylo stanoveno, že budou podporovány smíšené společnosti, tedy společnosti smíšeného podnikání jako společnosti výrobní, jako společnosti rozvodu elektrické energie, které se státem a jinými korporacemi veřejnými provedou tento veliký úkol. Stát má samozřejmě veliký interes na tom, aby elektrisace byla provedena co nejrychleji. Také práva, která přiznal určitým společnostem, které splní podmínky zákona ze dne 22. července 1919, jsou velice značná. Stát chce si také zachovati příslušný vliv, aby řešení soustavné elektrisace se dálo skutečně programově, a proto sám chce vstoupiti do těchto smíšených společností se svým vlastním kapitálem. Původní zákon z 22. července 1919 vykazoval, že přiznání práva ve smyslu tohoto zákona může býti dáno jenom takové společnosti, která prokáže, že účast veřejných činitelů, totiž státu, zemí, korporací místní samosprávy a do té doby ustavených elektrárenských družstev musí býti minimálně 60% kapitálu celkového podniku. Ovšem schválení tohoto zákona stalo se roku 1919 za poměrů finančních namnoze značně jiných, než jaké dnes stojí před námi. Poměry ty se značně změnily. Drahota a nedostatek peněz způsobují, že ty veliké úkoly, které na stát a jeho obyvatelstvo činí provedení soustavné elektrisace, vyžadují tak velikého kapitálu, že stát nemá příslušných prostředků, aby příslušné korporace samosprávy mohly svůj úkol splniti. Následkem toho znění zákona brzdilo provedení toho velikého úkolu, který právě měl býti na základě toho zákona vyvolán, a je nutno, aby zákon ten byl do určité míry opraven. Oprava tohoto zákona ve smyslu vládního návrhu měla se státi tím, že účast... (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. Jan Černý (pokračuje): ... kapitálu veřejného měla býti snížena až na 25%. Zde byl myšlen podle osnovy vládního návrhu kapitál státu, zemí a korporací samosprávy event. okresů a žup. V původní osnově zákona ze dne 22. července 1919 byl k tomu ještě kapitál do té doby ustanovený a k těmto společnostem přistoupivších svépomocných družstev kvalifikován jako kapitál téže kategorie. Vládní osnova v návrhu ovšem toto vypouští.

Dopravní výbor, jednaje o této předloze, vrátil se k původnímu znění zákona z 22. července 1919 a doplnil opět toto znění v tom smyslu, že kapitál těchto družstev uznán je jako kapitál stejné ceny, jako je ten, který je veřejným podnikáním, veřejnými korporacemi upsán. Zkušenosti, které za tuto krátkou dobu trvání zákona byly získány příslušnými správními orgány, vedly také k tomu, že do určité míry zákon plně nevyhovoval. Šlo totiž o to, že měla elektrisace býti provedena soustavně, že je také namnoze nutno, aby některým společnostem výrobním nebo konsumním rozvodovým mohlo býti nařízeno, aby v zájmu správné prosperity celého podnikání byly donuceny spojiti se s podobnými společnostmi nebo výrobnami v nejbližší blízkosti, jestliže toho prosperita a rentabilita celého podnikání a technický program vyžaduje. V původní osnově toto právo nebylo tak zdůrazněno, a proto bylo nutno při novelisování tohoto zákona podrobněji toto právo příslušným orgánům státním přiznati. Zákon původní měl platnost pro Československou republiku mimo Podkarpatskou Rus a nyní bylo také třeba, aby i na toto území, naší správě podléhající, platnost tohoto zákona byla rozšířena. Přiznaná práva společnostem výrobním nebo i konsumním jsou značná, namnoze je přiznáno právo, že určitá právní jednání nepodléhají jistým poplatkům, a výhody tyto má přiznati ministerstvo financí. Původní osnova zákona dávala toto právo ministerstvu financí tak, že v případě, když nepřiznalo ministerstvo financí tohoto práva, nemusilo udávati důvody, proč je nepřiznává.

V této věci dopravní výbor doplnil původní znění vládou předložené osnovy v tom, že ministerstvo financí je pak povinno, aby oznámilo ministerstvu veřejných prací příslušné důvody, proč takovým podnikům všeobecně užitečným určitá práva důchodková přiznána nebyla, a toto potom jest povinno předložiti věc elektrárenské radě jako orgánu, který má býti směrodatným pro posuzování nebo provádění soustavné elektrisace v celém našem státu.

Velevážení pánové! Vybudování vodních sil a elektráren na dolech jest důležitou otázkou, jest otázkou takovou, na které přímo závisí bytí a nebytí a prosperita určitého podnikání v našem státě. V této věci jest pak také na místě, že stát příslušným orgánům, plnícím v této věci své povinnosti, přiznává velké výhody. Výhody tyto zákon přiznává dnes tak, že je možno skutečně jich použíti, že zákon stane se zákonem živým, že bude často používán a že z toho prospěch vzejde celému státu a všemu jeho obyvatelstvu.

Z této příčiny dovoluji si zákon, jak byl dopravním výborem schválen, předložiti vám, abyste hlasováním jej schválili. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo zpravodaji za výbor rozpočtový panu posl. dr. Srdínkovi.

Zpravodaj posl. dr. Srdínko: Slavná sněmovno! Se stanoviska rozpočtového výboru jest třeba přičiniti ke zprávě poznámky trojího druhu.

První týká se § 1. My obyčejně se zde obíráme novelami zákona, kterými se potom na stát uvalují větší požadavky, avšak v tomto případě novelou tohoto zákona se stát zprošťuje povinnosti, poskytovati vysoké položky při účasti na těchto podnicích, a snižuje se tato dávka do možných až 25%. S tohoto hlediska jest vítána novela i pro rozpočtový výbor, poněvadž nároky na finance státní jsou tím zmenšeny.

Druhá poznámka týká se § 5 této osnovy zákona. Ministerstvo financí totiž může k návrhu ministerstva veřejných prací prohlásiti některý podnik za všeužitečný a propůjčiti mu výhodu, podle které buďto při sloučení s jinými podniky nebo při přeměně právní formy nebo při převedení vlastnictví úleva týká se slevy placení převodních poplatků a přirážek buď z části nebo úplně. Jestliže ministerstvo financí nepovolí takovou výhodu, jest podle § 5 této novely povinno oznámiti důvody, proč tak neučinilo, ministerstvu veřejných prací a ministerstvo veřejných prací předloží tyto důvody s tímto oznámením nejbližšímu sezení státní rady elektrárenské.

Třetí poznámka týká se resoluce, kterou doporučuje dopravní výbor. V resoluci té se vyzývá vláda, aby předložila osnovu zákona, podle kterého by se usnadnila přeměna společností s ručením obmezeným podle zákona z roku 1906 ve společnost podle zákona z roku 1873. Hlavně jde při tom o to, aby při likvidaci takové společnosti podle zákona z roku 1906 se nemusely platiti převodní poplatky, a v té příčině se vyzývá vláda, aby v nové osnově dovolila, aby tato likvidace se nemusela prováděti, a tím aby společenstvo zdaněním jmění společnosti nebylo zkráceno v základním svém kapitálu. Rozpočtový výbor doporučuje také tuto resoluci a jinak na celé osnově zákona neprovedl žádných změn a navrhuje, aby slavná sněmovna novelu tohoto zákona z roku 1919 přijala tak, jak jest vytištěna ve zprávě dopravního výboru. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Budeme tedy hlasovati. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Míním dáti hlasovati tím způsobem, že bychom hlasovali najednou o celé osnově zákona, který má pouze? paragrafů, společně s nadpisem a úvodní formulí. Pozměňovací návrh žádný učiněn nebyl, můžeme tedy tak hlasovati.

Námitek proti tomuto způsobu hlasování není? (Námitky nebyly.) Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona s §§ 1 až 9, s nadpisem a úvodní formulí, jak jest obsažena ve zprávě výboru dopravního a rozpočtového, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen v prvém čtení.

Zbývá nám ještě rozhodnouti o resoluci doporučené dopravním výborem a výborem rozpočtovým, která jest rovněž obsažena v tištěné zprávě výborové. Není proto třeba ji čísti.

Kdo souhlasí s touto resolucí, schválenou oběma výbory, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Také tato resoluce jest schválena a tím jest vyřízen 1. odstavec denního pořadu dnešní schůze.

Přistoupíme k druhému, jímž jest

2. zpráva výboru I. rozpočtového, II. ústavního o vládnom návrhu (tisk 1040) ohľadom mimoriadnej župnej prirážky na Slovensku (tisk 1877).

Zpravodajem výboru rozpočtového je posl. Boboka zpravodajem výboru ústavního posl. dr. Markovič. Uděluji slovo zpravodaji prvému p. posl. Bobokovi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP