Pátek 11. března 1921

Předseda: Mezi dnešní schůzi byly tiskem rozdány a zároveň přikázány výboru iniciativnímu návrhy:

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1755. Návrh posl. Sladkého, Tučného a spol., aby město Frýdlandt nad Ostravicí bylo zařaděno do vyšší třídy místních přídavků.

Tisk 1743. Návrh posl. dr. Czecha, Hillebranda, Tauba a soudr. na zřízení pomocných škol.

Tisk 1753. Návrh posl. Jokla, Heegera, Häuslera a druhů na vybudování severomoravsko-slezské železniční sítě.

Předseda: Během dnešní schůze byl tiskem rozdán vládní návrh.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1773. Vládní návrh zákona, kterým se mění některá ustanovení zákona o úrazovém pojištění dělníků.

Předseda: Mezi dnešní schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1768. Zpráva výboru rozpočtového o návrhu poslance Josefa Mayera a druhů (tisk 1015) na změnu zákona ze dne 1 června 1889, č. 91 ř. z. o poplatkových úlevách pro úvěrní a záložní spolky (pokladny pro úspory a půjčky).

Tisk 1769. Zpráva I. rozpočtového výboru, II. výboru pro obchod, průmysl a živnosti o návrhu poslanců Veverky, Petrovického a soudruhů (tisk 160), aby lhůta k podání žádosti živnostníků, válkou poškozených, o pomocný úvěr poválečný, končící dne 4. července 1920, byla prodloužena do konce roku 1921.

Tisk 1771. Zpráva I. kulturního výboru, II. rozpočtového výboru o návrhu poslanců Chalupníka, Prokeše, J. Černého a soudruhů (tisk 696), jimiž se žádá zařadění do rozpočtu na rok 1922 obnos 5 milionů Kč na stavbu státní průmyslové školy ve Vítkovicích.

Tisk 1773. Zpráva rozpočtového výboru o petici (787) Včelařského spolku pro Jičín a okolí.

Předseda: Mezi dnešní schůzí byly tiskem rozdány interpelace. Žádám o jich sdělení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Tisk 1742. Interpelace poslance inž. Junga a druhů ministrovi vnitra a ministrovi spravedlnosti, jak znojemské úřady neustále porušují zákony a jak znojemské zastupitelství porušilo poslaneckou imunitu.

Tisk 1746. Interpelace poslance Nejezchleba-Marchy a soudruhů ministru zásobování a ministru zemědělství o drakonických pokutách a rozsudcích, kterými okresní obilní úřady na Moravě pronásledují zemědělce, že z různých příčin nemohli dodati předepsaný obilní kontingent.

Tisk 1767. Interpelace posl. Koudelky a soudr. ministru sociální péče o vyplácení podpor v nezaměstnání demobilisovaným vojínům.

Tisk 1774. Interpelace posl. Laube, Tučného, Zeminové a spol. ministru sociální pece o hrozící stávce úředníků a zřízenců velkostatkářských z toho důvodu, že zaměstnavatelé zrušili dne 17. února 1921 kolek dne 19. května 1920.

Tisk 1761. Interpelace posl. Trnobranského, Špatného, Langra a spol. ministrům soc. péče a vnitra o nepřístojnostech úřadů při stávce dělnictva firmy bratří Scheinostové, továrna na klobouky v Rajhradě na Moravě.

Tisk 1764. Interpelace poslanců Bergmana, dr. Matouška a druhů vládě o závazné úpravě existenčních poměrů aktivních úředníků a zřízenců velkostatků.

Předseda: Nastaly tyto změny ve výborech:

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Klub poslanců republikánské strany čsl. venkova vysílá do výboru kulturního za posl. dr. Klimo posl. dr. Šrobára, do výboru ústavního za posl. dr. Medveckého posl. Vranýho, do výboru zdravotnického za posl. Jar. Hálka posl. dr. Ivana Hálka.

Došel návrh posl. Tausika, aby byla podle § 51 jednacího řádu udělena důtka poslanci Pociskovi pro urážlivý výrok v dnešní schůzi učiněný. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Přikazuji tuto věc výboru imunitnímu.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 15. března 1921 o 2. hod. odpol. s tímto

denním pořadem:

1. Druhé čtení osnovy zákona o státním příspěvku k podpoře v nezaměstnanosti (tisk 1538).

2. Druhé čtení osnovy zákona o náhradě předsedů, místopředsedů a členů obou sněmoven Národního shromáždění republiky Československé (tisk 1585).

3. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se vláda zmocňuje k dalšímu slučování a rozlučování obcí, k změně hranic obcí, okresů, žup a zemí, jakož i k potřebným opatřením s tím souvisejícím (tisk 1741).

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1541) o přechodných ustanoveních u daně domovní pro místa spojená s městy Prahou, Brnem a Olomoucem (tisk 1758).

5. Zpráva výboru dopravního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1466), kterým se pozměňují ustanovení § 34 zákona ze dne 9. dubna 1920, č. 260 Sb. z. a n., o úpravě uhelného hospodářství (tisk 1766).

6. Návrh, aby zkráceným řízením podle § 55 jednacího řádu vyřízen byl vládní návrh na urychlené projednání návrhu zákona o státní investiční půjčce dopravní (tisk 1651).

7. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1651) o státní investiční půjčce dopravní (tisk 1770).

8. Návrh, aby zkráceným řízením podle § 55 jednacího řádu vyřízen byl vládní návrh zákona (tisk 1649), jímž se vláda zmocňuje, aby zjistila titry předválečného dluhu rakouského, uherského a rakousko-uherského.

9. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1649), jímž se vláda zmocňuje, aby zjistila titry předválečného dluhu rakouského, uherského a rakousko - uherského (tisk 1765).

10. Zpráva výboru zemědělského o návrzích poslanců Dubického a spol. (tisk 832), Koudelky a spol. (tisk 570), Zierhuta a spol. (tisk 260), dr. Hahna a spol. (tisk 285), Zierhuta a spol. (tisk 442) a dr. Lehnerta a spol. (tisk 445) na doplnění zákona ze dne 27. května 1919, č. 318 Sb. z. a n., o zajištění půdy drobným pachtýřům (tisk 1500), spolu s ústní zprávou výboru zemědělského o petici Jednoty čsl. malozemědělců, domkářů a živnostníků v Postupicích a okolí, žádající urychlené provádění pozemkové reformy (320 pet.).

11. Návrh, aby zkráceným řízením podle § 55 jednacího řádu byl vyřízen vládní návrh zákona, kterým se mění některá ustanovení zákona o soudní příslušnosti a soudním řízení v občanských věcech a o projednání pozůstalostí (tisk 274).

12. Návrh, aby zkráceným řízením podle § 55 jednacího řádu projednán byl vládní návrh zákona, kterým se mění § 4 zákona ze dne 14. dubna 1920, č. 331 Sb. z. a n., o zemském správním výboru pro Čechy (tisk 1611).

13. Ústní zpráva výboru imunitního o návrhu poslance Pociska, aby udělena byla důtka poslanci Tausikovi.

14. Ústní zpráva výboru imunitního o návrhu poslance Surányiho, aby udělena byla důtka poslanci dr. Hodžovi.

5. Ústní zpráva výboru imunitního o návrhu poslance Tausika, aby byla udělena důtka poslanci Pociskovi.

Jsou snad námitky proti tomuto mému návrhu? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 10 min. večer.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP