Sobota 4. prosince 1920

138. Resoluční návrh posl. inž. Junga a soudr. ke kap. XVII.:

"Podepsaní navrhují, aby se poslanecká sněmovna usnesla:

"Ministerstvo železnic se vybízí, aby pronikavě zlepšilo dopravní poměry v severní Moravě a západním Slezsku, zejména budiž o lepší spojení k rychlíkům, jedoucím ve směru Praha-Bohumín a zpět, postaráno tím, že na trati Olomouc, Krnov, Opava a zpět budou jezditi denně dva páry rychlovlaků."

139. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.:

"Vláda se vyzývá, aby se zabývala železniční odbočkou z Mor. Třebové přes Hochstein do Šilperku a aby neprodleně učinila přípravné práce.

Náklady tohoto podniku budou hrazeny z výtěžků."

140. Resoluční návrh poslance inž. Kalliny, dr. Luschky, dr. Brunara a dr. Schollicha ke kap. XVII.:

"Podepsaní navrhují: Poslanecká sněmovno račiž se usnésti:

Ministr železnic se pověřuje, aby podporoval co nejúčinněji provedení projektu lokálních drah Aš - Grün, Frimburk - V. Kunčinoves - Sandhübel a Olbersdorf - Hermanstadt-Zukmantel, a pojal je do stavebního programu pro lokální dráhy na rok 1921."

141. Resoluční návrh posl. Simma, dr. Lehnerta a soudr. ke kap. XVII.:

"Poslanecká sněmovna nechť se usnese:

Vládě se ukládá, aby podala v nejkratší lhůtě návrh zákona, který by se týkal vybudování dráhy Rychnov-Jablonec nad Nisou, a aby příslušný díl stavebního nákladu tohoto projektu zařadila do rozpočtu na rok 1921."

142. Resoluční návrh posl. Knirsche a soudr. ke kap. XVII.:

"Vláda se vybízí, aby co možná nejdříve podala poslanecké sněmovně návrh zákona, obsahující tyto zásady:

Každému zaměstnanci, dále každému samostatnému živnostníku, který ve svém podniku nezaměstnává více nežli 4 pracovní síly, přísluší jednou v roce, a to pro jeho osobu, jeho ženu a nezletilé v jeho domácnosti žijící dítky, nárok na jednu bezplatnou jízdu tam a zpět do libovolné vesnice, ležící v Československé republice za účelem zotavení, po případě dovolené."

143. Resoluční návrh posl. inž. Kalliny a soudr. ke kap. XVII.:

"Podepsaní navrhují: Sněmovno račiž se usnésti:

Ministru železnic se ukládá, aby úředníkům a zřízencům obecním a okresním nařízením přiznal snížené jízdné v stejné míře jako zaměstnancům státním."

144. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.:

"Ministerstvo železnic se vyzývá, aby poskytlo duchovním bez rozdílu vyznání, zaměstnaným v duchovní správě a ve službě školní, výhody při jízdě na státních drahách československých v téže výměře, v jaké byly přiznány dosud ostatním ostatním zaměstnancům."

145. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.:

"Navrhuje se, aby ministerstvo železnic rozšířilo výhody při jízdě, které byly přiznány státním zaměstnancům a učitelům, také na učitelské síly soukromých škol a soukromých učebných ústavů, nadaných právem veřejnosti."

146. Resoluční návrh poslance Najmana, Horáka a soudr. k ministerstvu železnic stran slev na dráze pro slepce ke kap. XVII.:

"Ministerstvo železnic se vyzývá, aby vydalo nařízení, kterým stanoví se sleva na dráze pro cestující slepce.

Každý slepec jest jistě těžce postižen ztrátou zraku a proto má býti hleděno k tomu, aby existence jejich byla pokud možno co nejvíce ulehčena. Z té příčiny jest jistě spravedlivo, když jim bude poskytnuta sleva na dráze."

147. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.:

"Navrhuje se, aby ministerstvo železnic postaralo se o zavedení zmírněných jízdních cen rychlíkových tarifů pro blízké spojení, tak aby na tratích do 50 km místo dosavadních nejmenších pásmových příplatků 32 Kč. pro I. tř., 16 Kč. pro II. a 8 pro III. tř. zavedeno bylo další příplatkové pásmo za poloviční cenu a to 16 Kč. pro I. tř., 8 Kč. pro II. a 4 Kč. pro III. tř."

148. Návrh resoluční posl. Simma, dr. Lehnerta a druhů ke kap. VII.:

"Poslanecká sněmovno račiž se usnésti:

Vláda se vyzývá, aby v nejkratší době dodala Národnímu shromáždění plán, vztahující se na přestavbu a přístavbu nádraží v Jablonci, jakožto předlohu zákona a aby zařadila do státního rozpočtu na rok 1921 doplňující částečný obnos nákladu na provedení projektu."

149. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.:

"Ministerstvo železnic se vyzývá, aby působilo na ředitelství buštěhradské dráhy, aby ihned přestavělo, resp. vystavělo nádraží v Chomutově."

150. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.

"Minist. železnic se vyzývá, aby přestavělo a zvětšilo státní nádraží v České Lípě způsobem odpovídajícím tamnějším dopravním poměrům."

151. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.

"Vláda se vyzývá, aby k odstranění přímo neudržitelných dopravních poměrů na nádraží v Trutnově neprodleně provedla včasnou přestavbu, pokud se týče příslušným způsobem toto nádraží zvětšila.

152. Resoluční návrh poslance Bobka a druhů ke kap. XVII.

"Ministerstvo železnic nechť se postará, aby bylo ihned přikročeno k vystavění moderní a v každém směru vyhovující nádražní budovy v Novosedlicích.

153. Rezolučný návrh poslanca inž. Botto a spol.:

"Poslanecká snemovňa sa usnáša:

Do rozpočtu štátnych investícií pre rok 1921 nech je pojatá aj stavba železnice z Tisovca do Muráňa v župe gemerskej. Železničná čiara táto je významná nielen pre župu, ktorá má nepatrný počet železníc, ale má aj nezmernú dôležitosť strategickú. Dlžka železnice obnášala by maximum 10 km."

154. Resoluční návrh poslanců Böhra, dr. Keibla a soudruhů na naléhavé zlepšení železničního spojení v severních Čechách (položka rozpočtová: ministerstvo železnic):

"1. Vláda se vyzývá, aby co nejdříve zahájila stavbu dráhy Šluknov-Sohlander, po mnoha let již žádanou, aby posléze bylo touto krátkou tratí připojeno šluknovské dopravní území, bohaté na průmysl, ku železniční síti sousedního státu a dalším otevřením šluknovsko-rosenhainského dolování na rudu následkem dovážení do nejbližšího místa pro analisuru ve Freiburku ve Slezsku byla by dobrá vyhlídka na rentabilitu.

2. Vláda se vyzývá, aby posunovací koleje na trati Praha-Georgswalde ve stanicích Bakově až včetně do České Lípy tak rozšířila, po případě prodloužila, aby vjezd následujících vlaků nebyl zpožďován a odstraněno jinak nevyhnutelné zpožďování a ohrožování osobních a nákladních vlaků. Dále jest rovněž po celá léta požadovaná přeměna zastávky Georgswalde-Filipsdorf v pravidelné nádraží k vůli konečnému bodu trati, nalézajícímu se v cizině, nutností také ve finančním zájmu státu.

3. Vláda se vyzývá, aby konečně také na tak důležité trati Praha-Georgswalde po případě Praha - Warnsdorf a Praha - Sebnitz jezdilo opět po jednom páru vlaků sem a tam.

4. Vláda, po případě ministerstvo železnic se vyzývá, aby v zájmu státní vážnosti před cizinou, jakož i také v zájmu mládeže a veřejné slušnosti vždycky pečovala o to, aby skandální, mravům se příčící kresby a písemné poznámky na záchodech vagonů, na stěnách a paženích železničních stanic a jejich záchodech byly smazány, dále stíženy vhodnými nátěry a dopadení pachatelé takových neslušností, aby byli přísně potrestáni.

5. Správa železniční se vyzývá, aby uskutečnila po léta požadované zkrácení severočeské železniční dopravy do Prahy a současně aby otevřela dubský okres pro železniční dopravu tím, že zřídí spojovací trať z viržberského obvodu k trati české severní dráhy k libockému obvodu severozápadní dráhy.

6. Ministerstvo železnic se vyzývá, aby při prozatímním výpomocném překládání železničních zřízenců a úředníků, trvá-li déle než 14 dní, poukázalo tomuto personálu, kterému jest se starati na tak neurčitou dobu o svou dřívější a novou domácnost, po případě pobyt, přídavky odpovídající nynější drahotě.

7. Železniční správa se vyzývá, aby zřídila vlastní ředitelský okres státních drah pro německá území severních a severozápadních Čech, a to tím spíše, poněvadž usiluje o sestátnění dalších soukromých drah."

155. Resoluční návrh posl. Hirsche a soudruhů ke kap. XVII.:

"Ministerstvu železnic se ukládá, aby ihned ujalo se stavby domků obytných pro zaměstnance v krajích s národnostními menšinami, aby tak odpomoženo bylo nynější bytové nouzi zaměstnanců."

156. Resoluční návrh posl. Grünznera a soudruhů ke kap. XVII.:

"Vláda se vyzývá, aby bezodkladně podnikla všechny kroky, aby všichni propuštění, přeskočení, přesazení anebo jinak těmito opatřeními poškození státní zaměstnanci bez odkladu dostali se k svému plnému právu, a sice, jak pokud se týče do placení všech jim neprávem zadržených příjmů, tak i aby opět byli dosazeni na služební místa a domovské stanice, ve kterých dříve byli, se započtením celé doby, po kterou proti své vůli a bez své viny byli zbaveni služby, jak do postupu příjmového, tak do služebního a se započtením do požitků pensijních, pokud se týče provisijních."

157. Resoluční návrh poslance Beutela a soudruhů ke kap. XVII.:

"Ministerstvu železnic se ukládá, aby vydávalo veškeré instrukce, úřední listy a jiné služební pomůcky dvojjazyčně (německy, česky), aby bylo možno personálu osvojiti si jich znalost a tak zabránilo se nebezpečí v dopravě železniční, jež jinak nevyhnutelně by bylo toho důsledkem."

158. Resoluční návrh posl. Grünznera a soudruhů ke kap. XVII.:

"Ministerstvu železnic se ukládá, aby dodatečně a bez odkladu zařadilo zaměstnance, kteří dosud byli pomíjeni pro nedostatečnou znalost anebo neznalost služební řeči nebo nebyli trvale stanoveni, do třídy a platové stupnice jim podle doby služební a kvalifikace náležející aby tak napravena byla křivda na nich spáchaná."

159. Resoluční návrh poslance Uhla a soudruhů ke kap. XVIII.:

"Vláda se vyzývá, aby působila k tomu, aby přibráni byli do zemědělských rad také zástupcové organisovaných malozemědělců a zemědělští dělnici v přiměřeném počtu, ježto dosud byly tyto korporace převážnou většinou državou velkostatků a větších rolníků, kteří tam mají směrodatný vliv. Pokud nebudou volbami učiněna přiměřená zákonná opatření, buďtež kooptováni zástupci malozemědělců a zemědělských dělníků. Tito buďtež navrženi dotyčnými organisacemi."

160. Resoluční návrh posl. Schweichharta o vybudování hospodářského školství ke kap. XVIII.:

"Odborná výchova těch, kteří v hospodářství jsou prakticky činni, jest nezbytně nutnou. Nejlepšího využitkování půdy mohou docíliti jen hospodáři, kteří ovládají své mnohostranné úkoly a mají přiměřené předběžné vzdělání. Jest nutno, aby stát pozvedl školství a tím umožnil sprostředkovati všeobecné hospodářské znalosti vrstvám v úvahu přicházejícím. Až do nedávna bylo o pokračovací školství na venkově postaráno nanejvýš smutně. V celé Československé republice bylo ve školním roce 1919-20 pouze 91 hospodářských škol pokračovacích podle starých zákonů. Zákonem z 29. ledna 1920, č. 75 Sb. z. a n., byla sice prozatímně znovu upravena organisace hospodářských škol pokračovacích, ale tento zákon nijak neodpovídá požadavkům, které dlužno klásti na takové školy v zájmu všeobecném. Hlavním účelem těchto škol jest, aby všeobecné vzdělání venkovské mládeže, nabyté na školách obecných a občanských, prohloubilo se po skončení školní povinnosti, a aby se venkovská mládež připravovala pro praktický život a pro návštěvu nižších hospodářských odborných škol tím, že se jí podají nejdůležitější vědomosti ze všech oborů zemědělského hospodářství.

Dobré úmysly zákona přivádějí se však v niveč skutečností přímo nepochopitelnou, že tyto školy nezřizují se povinně, nýbrž ze zřízení jejich ponechává se uvážení místních činitelů (obcím, hospodářským spolkům). Poněvadž se na ně většinou přesunují školní břemena, vyplývá samozřejmě, že nemůže býti řeči o pronikavém pokračovacím školení školní mládeže venkovské po skončení školní povinnosti. Má-li nastati důkladné povznesení vzdělanostní úrovně, musí stát sám předcházeti dobrým příkladem, poskytnouti potřebné finanční prostředky, uchopiti se zřizování zemědělských obecných škol a přísně prováděti povinnou školní návštěvu. Tato důležitá otázka nesmí však býti ponechána jakýmkoliv místním činitelům, na jejichž uznalosti a štědrosti činí se závislým celkové řešení.

Podepsaní proto navrhují:

"Vláda se vyzývá doplniti zmíněný zákon v tom směru, aby ve všech obvodech s obyvatelstvem převahou zemědělským zřízeny byly hospodářské školy pokračovací za nejvydatnější finanční výpomoci státu, a to tak, že by každý od 14 do 17 let byl povinen navštěvovati tyto školy, které se přizpůsobí daným poměrům."

161. Resoluční návrh poslanců dr. Schollicha, Křepka, dr. Lodgmana, Böhra, inženýra Junga, dr. Kafky a soudruhů ke kap. XIII.:

"Se zřetelem na smlouvu o ochraně menšin ze dne 10. dubna 1919 podávají podepsaní tento návrh:

Poslanecká sněmovno račiž se usnésti:

"Vláda se vyzývá, aby co nejdříve zřídila německou hospodářskou střední školu pro ženy podobně jako v Chrudimi a Malém Hradisku."

162. Resoluční návrh posl. Schweichharta, Leibla a soudruhů ve věci zřízení vzorných hospodářství rolnických ke kap. XVIII.:

"K vybudování pokud možno racionelního hospodářství schází v Československé republice vedle mnoha jiných předpokladů pokusná a vzorná hospodářství. Odpomoc v tomto směru spočívala by ve vytvoření vzorných hospodářství rolnických, jež by byla zřízena tím způsobem, že by zemědělská rada nebo některé určité místo toho druhu zavřelo s malými zemědělci, kteří jsou známi jako zdatní hospodáři, smlouvy, kterými se majitelé zavazují přenechati své podniky na určitou dobu vrchnímu vedení zemědělské rady nebo některého jiného ústavu, zvláště je obhospodařovati podle určitého, dříve stanoveného plánu, při čemž by zemědělská rada nebo příslušná instituce tyto vzorné hospodáře ve všech otázkách vedení podniku radou a skutkem podporovala. Rozhodným jest moment výsledku hospodářského podnikání. Výsledky získané mají bezprostřední cenu pro praksi a přinesly by mnoho užitku celku. Z toho důvodu navrhují podepsaní:

Vláda budiž vyzvána podniknouti vybudování takových malorolnických vzorných hospodářství a zajistiti si k tomu spoluúčast malorolnických organisací."

163. Resoluční návrh posl. Leibla a soudruhů ke kap. XVIII.:

"Ministerstvo orby se vyzývá, aby podporovalo zvláště nákup zemědělských strojů, zvířat tažných a chovných, osiva a hnojiv prostřednictvím organisací malozemědělců a zemědělských dělníků, zvláště však aby podepřelo osídlovací společenstva zemědělských dělníků."

164. Resoluční návrh posl. dr. Czecha a soudruhů ke kap. XIX.:

"Jazykový zákon utvořil ve všech oborech správy i soudnictví neudržitelné poměry pro německé obyvatelstvo a jmenovitě pro německé dělníky, kteří nejsou s to opatřiti si právního obhájce znalého jazyků. Ježto není prováděcího nařízení, vede libovolné mnohdy provádění téměř k odpírání práva.

Vláda se proto vyzývá, aby neprodleně vydala dávno slíbené prováděcí nařízení k zákonu jazykovému a do něho pojala veškery úlevy a zajištění, která německému obyvatelstvu plně a nezkráceně poskytují domáhati se práv před soudy a správními úřady."

165. Resoluční návrh posl. dr. Haase a soudruhů ke kap. XIX.:

"Ministerstvo spravedlnosti nechť s všemožným urychlením podá sněmovně návrh zákona, jímž obnosy dosud směrodatné pro kvalifikaci trestních činů dle §§ 65 lit. a), 173-176, 179, 181-184, 186 lit. b), 200 a 203 trest. zák. zvyšují se z 10 K na 500 K, z 200 na 2000 K, z 1000 na 5000 K, z 2000 na 10.000 K.

Totéž zvýšení obnosů, rozhodných pro kvalifikaci činů trestných, budiž provedeno v obdobných ustanoveních vojenského trestního zákona a uherského trestního zákona."

166. Resoluční návrh posl. dr. Haase a soudruhů ke kap. XIX.:

"1. Budiž obnovena úplná neodvislost, nesesaditelnost a nepřeložitelnost soudců. Veškery pokyny, ohrožující toto zvláštní postavení soudcovo, buďtež neprodleně odvolány.

2. Osobní a věcný náklad budiž přiměřeně zvýšen rozmnožením personálu, zvýšením platů úředníkům u soudů činným a dostatečným rozmnožením a zlepšením místností, používaných pro soudnictví.

3. Zvýšený náklad budiž uhrazen škrty v rozpočtu národní obrany.

4. Neprodleně buďtež odvolána preterování a přeložení soudcovských úředníků, provedená z důvodů národnostních, a súčastnění buďtež odškodněni."

167. Resoluční návrh posl. Čermáka, dr. Haase a soudr. ke kap. XIX.:

"1. Pan ministr spravedlnosti nechť poslanecké sněmovně co nejdříve podá návrh zákona, sjednocujícího práva dělníků.

2. Pan ministr spravedlnosti nechť podá návrh zákona, jímž ze soudů živnostenských vytvořují se soudy pro poměry z pracovních smluv vůbec a jímž zákon o soudech živnostenských prohlašuje se platným i pro Slovensko.

3. Pan ministr spravedlnosti nechť počet soudů živnostenských tak rozmnoží, aby každý se jich mohl zaručeně dovolati.

4. Zvýšený snad náklad uhrazen budiž příslušným škrtem v rozpočtu vojenském."

168. Resoluční návrh posl. dr. Haase a soudr. ke kap. XIX.:

"Na vybudování zdravotní služby v trestnicích u soudů okresních a vyšších budiž ministerstvu spravedlnosti uvolněn 1 milion korun. Tento peníz jest uhraditi omezeným ustanovováním duchovních správců ve věznicích a úsporami v rozpočtu vojenském."

169. Resoluční návrh posl. Mlčocha, Vávry a soudruhů k rozpočtu ministerstva spravedlnosti o zákazu řemeslných prací v trestnicích ke kap. XIX. tit. 4.:

"Zřizování řemeslnických dílen a provozování řemeslnické výroby v trestnicích, v polepšovnách atd. budiž co nejvíce obmezováno, až konečně zrušeno a trestanci používáni k pracím jiný, zvláště zemědělským, pozemním a pomocným."

170. Resoluční návrh posl. dr. Czecha a soudr. ke kap. XIX., tit. 4.:

"Vládě se ukládá, aby u poručenských soudů zřídila zvláštní oddělení pro ochranu mládeže, vedená soudcem. Zvýšené náklady buďte uhrazeny škrty v rozpočtu ministerstva národní obrany."

171. Resoluční návrh posl. Najmana, Mlčocha a soudr. ke kap. XV., tit. 1., § 10 o reformě zákona protokolování firem:

"Ministerstvo spravedlnosti se vyzývá, aby co nejrychleji předložilo návrh na novelisaci zákona o protokolování firem v tom smyslu, aby dosavadní stupnice daňová, na základě které nastává povinnost protokolování firem, byla pětinásobně zvýšena.

Dnes následkem znehodnocení peněz stouply veškeré daně, v důsledku čehož každý živnostník, i ten nejmenší, jest nyní vyzýván k protokolování svojí firmy."

172. Resoluční návrh posl. Pohla ke kap. XX.:

"Vláda se vyzývá, aby vypracovala zákon o socialisaci dolů a předložila do dvou měsíců návrh tohoto zákona Národnímu shromáždění."

173. Resoluční návrh posl. Mlčocha, Najmana a soudr. k rozpočtu ministerstva veřejných prací o zásobování živnostnictva uhlím ke kap. XX., tit. 1., § 6.:

"Vzhledem k tomu, že stále se množí stesky živnostníků na špatné zásobení uhlím, ukládá se ministerstvu veřejných prací, aby žádosti živnostníků a živnostenských korporací o příděl uhlí byly vyřizovány s největším urychlením.

Žádosti mohou podávati též sdružení živnostníků přímo u ministerstva veřejných prací, aby společně dosáhly aspoň minimální kvoty 12 tun měsíčně, které povoluje ministerstvo."

174. Resoluční návrh poslance Warmbrunna a soudr. ke kap. XX.:

"Ježto jest se obávati, že by vyučování musilo býti v zimních měsících přerušeno, poněvadž celá řada škol, obzvláště obecných a občanských, nemohla si opatřiti včas dosti paliva, jednak pro nedostatek uhlí, jez mají obce ještě po ruce, jednak pro dostavivší se potíže dopravní, podáváme tento návrh:

Ministerstvo veřejných prací nechť umožní přikázáním potřebného množství uhlí obcím další vedení pravidelného vyučování. Uhlí potřebné pro školní účely budiž osvobozeno od uhelné a dopravní daně."

175. Resoluční návrh poslance Pohla a soudr. ke kap. XX.:

"Okamžité zmírnění hospodářské krise, zaviněné rozvráceným národním hospodářstvím, a hrozných následků toho pro dělnictvo, jest státní nutností. Toto zmírnění může nastati intensivním a plánovitým podporováním a oživením stavebního ruchu.

Proto vyzývá se vláda:

1. Podporovati výrobu stavebních hmot (výroby vápna, cihel, cementu, kamenin) včasným a pravidelným přikazováním uhlí, odpovídajícího jak množstvím tak druhem pracovnímu procesu. Rozdělování uhlí průmyslu, zabývajícímu se výrobou stavebních hmot, má se díti v plánovitém poměru k stavebnímu programu, jenž má býti prováděn v té které době, a k jiným zakázkám.

2. Průmyslu kamenickému buďtež dodány třaskaviny, benzin, karbid a kovářské uhlí.

3. Zmírnění a rychlé provádění vývozních a dovozních podmínek pro průmysl kamenický a výrobu vápna.

4. Dodání potřebných železničních vagonů, bezohledné stihání a potrestání lichvy se stavivem. Zabavení jich a podniků, zjistí-li se, že provozován lichvářský obchod a lichvářské zisky. Okamžité převedení těchto podniků do správy veřejného hospodaření.

5. Zákaz bourání a ponechávání stavebních, průmyslových podniků v nečinnosti."

176. Resoluční návrh poslance Pohla a soudr. ke kap. XXIII.:

"K zmírnění bytové nouze žádáme, aby péče o dostatečný počet zdravých bytů byla prováděna jako nejvyšší a nejpřednější úloha a aby všemi prostředky zákonnými byla podporována. Takovými prostředky byly by hlavně:

1. Zřízení obecních bytových úřadů a zařízení bytového dozoru.

2. Opatření státního ústředního bytového úřadu.

3. Usnadnění stavebního ruchu bytového a stavebně-policejních předpisů.

4. Úlevy při opatřování kapitálů pro stavební činnost utvořením státního fondu pro péči o byty."

177. Resoluční návrh poslance Beutela ke kap. XX.:

"K dozírání nad prováděním prací vrchní i pozemní stavby a prací ve vedlejších podnicích živností stavebních nechť povoláni jsou zvláštní dozorčí úředníci. Do jich působnosti spadá dohlížeti a dávati popud k vydávání opatření na zabránění úrazu, dozor nad dodržováním zákonitých ochranných předpisů a nařízení ministerstva obchodu z roku 1907.

Úředníci kontrolní pro stavební živnost mají býti vybíráni z kruhů dělníků a zaměstnanců na návrh příslušné odborné organisace. Mají býti placeni ze státní pokladny tak, že prostředky k tomu škrtnou se z rozpočtu na vojsko. Rozsah úkolů těchto dozorčích úředníků upravuje společné nařízení ministerstev veřejných prací, sociální péče a veřejného zdravotnictví."

178. Resoluční návrh poslance Patzela a soudr. ke kap. XX.:

"Sněmovna poslanecká račiž se usnésti:

F. III. 8 b.: Použití fondu 150,000.000 K na podporu soukromého stavebnictví má býti provedeno v dohodě s českými a německými organisacemi samosprávných těles podle klíče obyvatelstva. Vláda nechť v době nejkratší předloží účty o podporách obcím k účelům podpory obytných staveb v roce 1920 vyplacených."

179. Resoluční návrh posl. Simma, dr. Lehnerta a soudruhů ke kap. XX.:

"Vláda se vyzývá, aby zařadila do zařizovacího rozpočtu pro ministerstvo veřejných prací na rok 1921 částku 5,000.000 K na provedení regulačních prací v poříčí Bílé Desné."

180. Resoluční návrh posl. Johanise a soudr. o dostavení silnice Kam. Přívoz - Krhanice - Chrást ke kap. XX., tit. 6.:

"Ministerstvu veřejných prací se ukládá, aby v době co nejbližší dalo na státní útraty dokončiti silnici Kamenný Přívoz - Krhanice - Chrást v okresu Jílovském.

Silnice jest nezbytně potřebí k činnosti plicního sanatoria spolku "Humanita" v Prosečnici, které má býti r. 1921 otevřeno."

181. Resoluční návrh posl. Mlčocha, Horáka a soudr. ke kap. XXI., tit. 1. § 2 o současném a společném pojištění sociálním dělnictva i osob samostatně výdělečně činných:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP