Pátek 5. listopadu 1920

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání tohoto bodu denního pořadu.

Na počátku dnešní schůze jsme odložili 1. odstavec denního pořadu dnešního, totiž

hlasování o vládním návrhu, aby jednáním zkráceným podle § 55. jedn. řádu projednány byly tyto vládní návrhy zákonů:

a) o změně sazeb daně z převodu statků a pracovních výkonů a dávky uhelné a o údělech daně z převodu statků a pracovních výkonů (tisk 638);

b) tvoření reservy cizozemských platidel v bankovním úřadě ministerstva financí za účelem upevnění kursu Kč v cizině (tisk 639);

c) o nouzové výpomoci civilním a vojenským státním zaměstnancům, jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných (tisk 640).

Při předloze první a druhé, totiž o změně sazeb daně z převodu statků a pracovních výkonů a o vytvoření reservy cizozemských platidel v bankovním úřadě ministerstva financí za účelem upevnění kursu koruny československé, požadavek zkráceného řízení vláda odvolala a zbývá tudíž jenom rozhodnouti o zkráceném jednání podle § 55 jedn. řádu o předloze třetí nouzové výpomoci civilním a vojenským státním zaměstnancům, jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných.

K odůvodnění pilnosti třetího návrhu vládního o nouzové výpomoci státním zaměstnancům došel od vlády přípis. Žádám, aby byl přečten.

Zástupce sněmovního tajemníka Nebuška (čte):

Presidium ministerstva financí v Praze. Č. j. 9700 pres./1920.

Presidium ministerské rady R. Č. S. v Praze.

Vláda republiky Československé předložila N. S. návrh zákona na poskytnutí nouzové výpomoci civilním a vojenským státním zaměstnancům, jakož i zaměstnancům v podnicích a fondech státem spravovaných (tisk 640 posl. sněmovny, I. volební období, 2. zasedání).

Navrhuji, aby o osnově této bylo jednáno zkráceně dle § 55. zákona o jedn. řádu posl. sněmovny N. S. ze dne 15./IV. 1920 č. 325 Sb. z. a n. Návrh tento odůvodňuji tím, že jde o naléhavou osnovu zákona, kterou má se dostati státním zaměstnancům za nynějších těžkých hospodářských poměrů co nejrychlejší výpomoci.

V Praze, dne 4. listopadu 1920.

Správce ministerstva financí: dr. Engliš v. r.

Předseda (zvoní): Žádám pp. poslance, kteří souhlasí se zkráceným projednáváním tohoto vládního návrhu, aby pozvedli ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh je přijat.

Podle odst. 3. § 55. jedn. řádu přikazuji tuto předlohu výboru státně zřízeneckému a rozpočtovému a navrhuji, aby jim bylo uloženo podati zprávu do 4 dnů, dnešní den v to počítaje, t. j. do 8. listopadu večer.

Kdo souhlasí s touto navrženou lhůtou, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je většina. Lhůta je přijata.

Přerušuji projednávání denního pořadu dnešní schůze.

Průběhem schůze došly ještě dotazy. Žádám, aby byly přečteny.

Sněmovní tajemník dr. Říha (čte):

Dotaz posl. Boučka a soudr. na ministra vnitra o persekuci sociálně-demokratického hnutí (levice) v okresu vyškovském (Morava).

Dotaz posl. Tesky a soudr. na ministra spravedlnosti v záležitosti Antonína Kouši a jiných osob, odsouzených rakouskými soudy pro účast na demonstracích při bojích za všeobecné rovné právo hlasovací roku 1905.

Dotaz posl. Sladkého k ministru zemědělství o zregulování Bečvy vsetínské.

Dotaz posl. Šamalíka a soudr. k panu ministru zemědělství ve příčině úpravy poškozeného břehu řeky Svratky u Velkých Němčic (okres Hustopeč na Moravě).

Předseda: Dále došly interpelace.

Sněm. taj. dr. Říha (čte):

Interpelácia posl. Vrabca a spol. na predsedu ministerskej rady ohľadom massového vysťahovania Slovákov do Ameriky.

Interpelácia posl. Vrabca a jeho spol. na ministra vonkájšich záležitostí.

Interpelace posl. Koudelky, Karpíškové, Černého a soudr. k ministerskému předsedovi o monarchistické oslavě narozenin Jana Liechtensteina v Kounicích.

Interpelácia posl. dr. Markoviče, Oktávca, Zverca a spol. na vládu československej republiky v otázke prevádzania nariadení ministra československej republiky s plnou mocou pre správu Slovenska o pretvorení obecných výborov.

Předseda (zvoní):Výbor pro prozkoumání zprávy o činnosti Stálého výboru ustavil se dne 4. listopadu 1920 takto: předseda posl. Stříbrný, místopředsedové posl. dr. Meissner, dr. Vanovič, dr. Hahn; zapisovatelé posl. dr. Matoušek, Schäfer.

Iniciativní výbor ve schůzi, konané dne 5. listopadu 1920, usnesl se přikázati výborům státně-zřízeneckému a rozpočtovému návrhy:

Tisk 567. Návrh posl. Brodeckého, J. Kříže, Grünznera a soudr. na změnu jedné části zákona ze dne 7. října 1919 Sb. z. a n. č. 541 z roku 1919 o úpravě měsíčních drahotních přídavků státním zaměstnancům,

tisk 568. Návrh týchž poslanců na změnu zákonů č. 214 a 446 Sb. z. a n. z roku 1920, týkajících se mimořádné výpomoci státním zaměstnancům,

tisk 569. Návrh týchž poslanců na poskytnutí vánoční nákupní výpomoci státním zaměstnancům a učitelům.

Churavostí od 9. listopadu na 7 dni omlouvá se posl. Rouček.

Dovolenou na příští týden udělil jsem posl. Tomíkovi, dále na den 9. listopadu 1920 udělil jsem dovolenou posl. Pastyříkovi, dr. Hrubanovi, na 4. a 5. listopadu posl. Lehockému.

Předseda klubu poslanců živnostensko-obchodnické strany středostavovské vysílá do výboru rozpočtového a zahraničního za posl. Pastyříka až na další posl. Horáka.

Předseda klubu poslanců národnědemokratické strany vysílá do výboru rozpočtového místo posl. Votruby posl. Dyka pro schůze do 9. listopadu 1920 incl.

Klub der Deutschen Nationalpartei vysílá za dr. Baerana dr. Feyerfeila.

Zásobovací výbor usnesl se dne 4. listopadu 1920, aby návrhy:

posl. Baerana a soudr. v příčině zajištění expedice strojených hnojiv z továren před podzimním osevem (tisk 54),

týchž v příčině opatření hnojivého vápna pro podzimní hnojení (tisk 55),

týchž, aby zajištěna byla výroba strojených hnojiv v tuzemských továrnách (tisk 56),

kteréžto návrhy přikázány byly iniciativním výborem výboru zásobovacímu, postoupeny byly výboru zemědělskému.

Podle § 36 jedn. řádu rozhodne o tomto návrhu zásobovacího výboru sněmovna bez rozpravy prostým hlasováním.

Konstatuji, že sněmovna jest způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s navrženou změnou výboru, aby totiž místo výboru zásobovacímu postoupeny byly tyto 3 návrhy zemědělskému výboru, prosím, aby pozvedl ruku. (Děje se.)

To jest většina. Návrh jest přijat.

Klub poslanců čsl. národní demokracie vysílá do výboru zásobovacího za posl. Bergmana posl. Maška.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze poslanecké sněmovny konala se v úterý dne 9. listopadu 1920 o 2. hod. odpol. s tímto

denním pořadem:

1. Pokračování v rozpravě o vládním prohlášení a naléhavých interpelacích (tisk 592 a 593.)

2. ostatní zbylé věci z denního pořadu dnešní schůze.

Jest snad nějaká námitka proti mému návrhu? (Nebyla.)

Není. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 2 hod. 56 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP