1. Daň z masa činí 20 h z 1 kg.
2. Zapravuje-li se daň ze živých zvířat,
sráží se u koní a u mulů polovina,
u hovězího, skopového a kozího dobytka
jedna třetina, u telat a hříbat (do 85 kg
živé váhy) a oslů jedna pětina
a u vepřového dobytka jedna desítina.
3. Zapravuje-li se daň ze zabitých telat a hříbat
do 70 kg mrtvé váhy a ze zabitého skopového
a kozího dobytka, vesměs v kůži, sráží
se jedna desetina.
4. Z masa připraveného a z masných výrobků
činí daň o polovinu více, t. j. 30
h z 1 kg.
činí:
1. | z dobytka hovězího (býci, voli, krávy, bůvoli, mladý dobytek) | do | 180 | kg | živ. | váhy | 25 K |
" | 400 | " | " | " | 50 K | ||
přes | 400 | " | " | " | 100 K |
2. | z koní a mulů | do | 400 | kg | živé | váhy | 25 K |
přes | 400 | " | " | " | 50 K |
3. | z telat a hříbat, dále oslů: | do | 85 | kg | živé | váhy | 12 K |
neb | 70 | " | mrtvé | " | 12 K |
4. | z dobytka skopového a kozího a sice: | ||||||
a) ovcí, beranů, skopců, koz a kozlů | 6 K | ||||||
b) jehňat | do | 10 | kg | živé | váhy | ||
neb | 8 | kg | mrtvé | váhy | 2 K | ||
c) kůzlat | do | 10 | kg | živé | váhy | ||
neb | 8 | kg | mrtvé | váhy | 1 K |
5. | z dobytka vepřového: | |||||||||
a) do | 10 | kg | ž. | v. | neb | 8 | kg | m. | v. | 2 K |
b) " | 20 | " | " | " | " | 18 | " | " | " | 3 K |
c) " | 80 | " | " | " | " | 70 | " | " | " | 12 K |
d) " | 150 | " | " | " | " | 130 | " | " | " | 24 K |
e) přes | 150 | " | " | " | " | 130 | " | " | " | 36 K |
Daň z masa upravena jest toho času v Čechách,
na Moravě a ve Slezsku zákonem ze dne 16. června
1877 ř. z. č. 60. a v uzavřených městech
v Praze a Brně (s potravní daní na čáře)
patentem o potravní dani z 25. května 1829 sb. pol.
z. 57 sv. I. d. č. 74, resp. tarifem, upraveným
na novou měnu a míru po rozumu čl. 6. zák.
z 18. května 1875, ř. z. č. 84. vyhláškami,
uveřejněnými v zemských zákonících.
Zákon z roku 1877 zakládá se podstatně
na patentu o potravní dani z 25. května 1829 a měl
za účel, uplatniti některé zásady,
které byly zatím zavedeny v uherském zákonodárství,
a také i některé zásady nové.
Zákon ten podržel nadále zásadu, že
porážky konané od soukromníků,
t. j. těch, kteří nevykonávají
prodej masa po živnostensku, jsou daně prosty, a zavedl
nové osvobození od daně pro velkouzenáře
při porážkách a odběru masa,
a pro obchodníky drobným dobytkem při porážkách
tohoto dobytka, dále rozdílnost v sazbách
daňových dle počtu obyvatelstva jednotlivých
obcí, rozdělených na tři třídy
(do 10.000, do 20.000 a výše), kteréžto
sazby musely být vždy uplatňovány i
tenkráte, když maso bylo dle některé
nižší tarifní třídy zdaněno.
To vše vedlo k tomu, že zákon byl nesmírně
komplikován a že se ve velice četných
případech stává opětovné
i trojnásobné a častější
zdanění neodvratným, má-li býti
liteře zákona vyhověno. Trefně charakterisuje
tento stav býv. profesor národního hospodářství
na universitě inšprucké Dr. Myrbach ve svém
díle »Základy finančního práva«
v pojednání o dani z masa dle zákona z r.
1877, řka: »Aby všem těmto požadavkům
bylo vyhověno, byla daň z masa nanejvýš
komplikována. Všech method zdaňování
bylo použito, spousta klausulí, podmínek, výjimek
a pak opět výjimek z těchto výjimek
ztěžuje přehled a porozumění
a činí téměř nemožným,
aby strany v každém případě poznaly
správně svoje práva a povinnosti a se uvarovaly
před škodou. Ano i orgánům správním,
ať už se jedná o orgány státní
neb orgány pachtýře, jest přesné
používání těch předpisů
často sotva možným. Tím se stává
zákon vexatorním, aniž by při tom působil
spravedlivě, neboť často právě
největší konsumenti zůstávají
bez daně. Pouze možnost vyrovnání činí
zdanění masa na těchto zásadách
vůbec snesitelným.«
A tak jest zákon o dani z masa, ačkoliv zasahuje
do vrstev nejširších, jedním z nejtěžších
zákonů. Dokladem toho jest okolnost, že správní
dvůr soudní vynesl za dobu, po kterou tento zákon
trvá, více než 60 nálezů ve sporných
otázkách, tohoto zákona se týkajících.
Tato obtížnost byla také příčinou,
že se daň vybírala šmahem cestou narovnání
se společnostmi živnostníků, této
dani podrobených, neb pronájmem, zadávaným
ve veřejných dražbách. Tak se sice finanční
správa vyhnula skutečnému provádění
zákona, za to však se musela spokojiti ve formě
sjednaných paušálů a pachtovného
jen zlomkem toho, co ji podle sazeb, vypadajících
na skutečně vykonané porážky,
patřilo, a mimo to trapně přihlížeti
k tomu, že také plnomocníci vyrovnaných
společností a pachtýři nepostupovali
vůči poplatníkům podle ustanovení
zákonných, nýbrž že se s nimi opět
paušálně vyrovnávali.
Vyskytlo se však také mnoho případů,
že plnomocníci a zvláště pachtýři,
kteří obyčejně sami pocházeli
z řad řezníků neb obchodníků
dobytkem, zneužívali svoji pravomoc utlačováním
svých konkurentů. Jiný následek byl,
že obě strany se dovolávaly zakročení
finančních úřadů, takže
tyto nehledíc k práci, spojené s pravidelným
obnovováním smluv vyrovnacích a pachtovních,
byly agendou daně z masa silně zaneprazdňovány,
třeba že státní pokladna měla
z daně z masa jen nepatrný užitek.
Válka zanesla i do těchto poměrů rozvrat.
Mnoho živnostníků, ovšem i plnomocníků
a pachtýřů narukovalo, konsum masa při
dlouhém trvání války trvale klesal,
a následkem toho docházelo jednak k náhlým
jednostranným přerušením smluv, jednak
k přívalu žádostí o slevení
paušálů. Finanční správa
jen stálým slevováním mohla udržeti
smlouvy, tím však výnos daně klesal;
vyskytlo se ovšem hojně případů,
že v jednotlivých místech, kde byly zřízeny
vojenské posádky a zajatecké tábory,
jatky pro zásobování armády a pod.,
konsum masa značně stoupl; ale přece bylo
jen zřídka možno, tuto okolnost i pro zvýšení
výnosu daně náležitě využitkovati,
poněvadž tyto přesuny v konsumu masa bývaly
náhlé, pomíjejícího rázu,
takže tam, kde nastal pokles, jistě se objevil i nepříznivý
účinek pro výnos daně, kdežto
tam, kde nastalo zvýšení, přišlo
toto k dobru jen vyrovnané společnosti neb pachtýři.
Klesáním výnosu daně z masa trpěly
také četné obce, které měly
zavedeny přirážky k státní dani.
Veškeré tyto zjevy přiměly finanční
správu v Čechách k tomu, že během
let 1915 a 1916 důsledně zavedla vybírání
daně z masa podle tarifu a ve státní režii.
Umožněno to bylo zvláštním systémem,
který záleží v novém způsobu
vybírání této daně, a v četných
úlevách, které byly poplatníkům
poskytnuty oproti rigorosnímu ustanovení zákona
a takřka extra legem, a konečně v tom, že
v obcích s veřejnými jatkami se přenechává
vybírání daně obcím v t. zv.
městskou režii, spojenou s vybíráním
obecních poplatků jatečních a za porážku
masa. Systém tento, který jest uložen v monografii
Dra Kačírka »Rakouská potravní
daň z masa«, zaváděn byl postupně
v ostatních zemích a měl hlavně za
účel, aby připravil celkovou reformu této
daně.
Tento okamžik nadešel přímo s kategorickou
nezbytností.
Nastala předně nutnost, zavésti vybírání
daně z masa podle tarifu ve zbylých okresích
na Moravě a ve Slezsku a hlavně uvésti pořádek
do vybírání daně z masa na Slovensku;
zde upravena jest tato daň na základě cís.
patentu z 29. září resp. 21. listosadu 1850,
dále pozdějšími zákony z r. 1887
čl. XLVII. a z r. 1892 čl. XV. příl.,
resp. nař. fin. min. č. 102786 ai 1899 sb. zák.
str. 2294; daň vybírají ponejvíce
obce za pevný paušál, na kterém však,
ačkoliv bývá nepoměrně nízký
a pro státní pokladnu nepříznivý,
přece ještě prodělávají;
schodek jejich by byl ještě větší,
kdyby finanční orgánové nestarali
se zakročováním u mnohých těch
jednotlivců o to, by paušální obnosy,
ku kterým se vůči obcím místo
tarifního zapravování daně zavázali,
také spláceli; v Bratislavě vybírá
se daň z masa ve formě "daně na čáře"
na zákl. výn. min. fin. z 23. listopadu 1850 ř.
z. č. 460.
Dále nastala neodkladná nutnost reformy potravní
daně na čáře. Ve všech třech
městech, v kterých daň tato v československém
státě zavedena jest (v Praze, Brně a Bratislavě),
jest daň tato passivní. Výnos její
nestačí ani na režii, a schodek doplácejí
buď obce (Praha a Brno), kterým je vybírání
daně přenecháno, buď stát (Bratislava).
Proč tyto daně, když jsou passivní,
nemohou býti zrušeny, a proč právě
u Prahy jest nová a brzká úprava nezbytna,
vyloženo jest v současné předloze zákona
o potravní dani na čáře v Praze. Dobytek
a maso je ale hlavní součástkou tarifu
daně na čáře a zvýšení
těchto sazeb jest nevyhnutelné, aby daň
tato mohla býti postavena na zdravý základ.
Zvýšení daně z masa v těchto
uzavřených městech nelze ospravedlniti bez
současného zvýšení venkovské
daně z masa, nehledíc ani k tomu, že zákonné
předpisy ohledně obojí daně jsou v
úzké souvislosti.
Naskytuje se otázka, zda se doporučuje nová
úprava tak význačně spotřební
daně, jakou jest daň z masa. Je pochopitelno, že
při dnešní výši státních
vydání se finanční správa nemůže
zříci žádné staré daně,
ani když málo vynáší; vzdáti
se daně z masa, bylo by však naprosto neúčelným,
již proto, poněvadž by její zrušení
ani dost málo nepůsobilo na pokles ceny masa.
Pro použití masa jakožto objektu daňového
mluví zajisté okolnost, že jest to předmět
všeobecné potřeby, že tedy daň
i při mírné sazbě vydá velký
výtěžek a že se dle míry konsum
masa dá posuzovati a postihnouti v neposlední řadě
i blahobyt konsumentův, takže v tomto směru
nelze upírati podobné dani i význam sociální.
Na druhé straně jsou dosavadní sazby daně
z masa vzhledem k nynějším cenám masa
a dobytka a vzhledem ke spoustě obtížných
opatření, s nimiž dle zákona placení
daně jak pro živnostníka tak i pro úřad
jest spojeno, přímo křiklavě nepatrné;
základní sazba daně (v obcích do 10.000
obyvatel) obnáší z 1 kg masa necelé
2 hal., a z jednoho vepře bez rozdílu váhy
a ceny 1 K 26 h, z jednoho vola 5 K 04 h atd. I kdyby ceny masa
v dohledné době značně poklesly, jsou
dosavadní sazby daně naprosto nedostačujícími.
Reforma daně z masa, jak je myšlena v podané
předloze, jest odůvodněna tím, že
navržená zvýšená sazba poskytne
státu značný zdroj příjmů,
aniž by na ceny masa mohla vykonávati znatelný
vliv, dále že není k vybírání
daně zapotřebí žádného
nového aparátu úředního a konečně,
že provede se zjednodušení zákonných
předpisů a unifikace jejich v celém obvodě
státu československého.
Sazba nové daně má za základnu obnos
20 h za 1 kg syrového masa; sazba 30 h na maso připravované
a masné výrobky je podřadného významu
a sleduje hlavně účel, by ochránila
domácí výrobu před dovozem z ciziny.
Výše sazby zvolena tak, aby plným obnosem nejen
postihla jednotku váhy masa, ale i stejně odplynula
do státní pokladny. Daň se nevybírá
v pevných sazbách jako dosud, nýbrž
dle váhy, tedy naprosto spravedlivě. Srážky,
které se povolují pro živý dobytek,
zakládají se na vědeckých tabulkách
(Wolffových) a odpovídají také poznatkům,
uloženým v knize »Ztráty dobytka na váze
při dopravě a výsledky porážek«
od domácího odborníka Wegra, okolnost, že
jsou srážky tyto menší než z jakých
vychází t. zv. řeznická váha,
lze vysvětliti tím, že po rozumu osnovy zákonné
počítají se k masu i tuky, droby, hlava a
vůbec všechny k lidskému požívání
způsobilé součástky zvířete.
Vedle daně dle váhy jest zavedeno fakultativní
danění podle kusu nejobvyklejšími stupnicemi:
tím dány jsou i maximální sazby této
daně, takže při dosažení určité
váhy se daň již nestupňuje. Mezi dobytek,
jehož maso dani podléhá, pojala osnova k vůli
úplnosti i koně, muly a osly: koňské
maso se již nyní daní při potravní
dani na čáře a při venkovské
dani aspoň u koňských uzenic. Dosavadní
rozlišování daně dle tarifních
tříd (dle počtu obyvatelstva jednotlivých
obcí) zrušeno; celková jednotná daň
je tedy vyšší o 16 až 18 hal. na 1 kg masa,
a i tento obnos, vzhledem k cenám masa jistě nepatrný,
se ještě v četných případech
zmenšuje tím, že odpadá opětovné
zdanění, které podle dosavadního zákona
bylo často nevyhnutelným. Dále vyplněna
dosavadní antisociální mezera tím,
že dani se podrobují i porážky, od soukromníků
(producentů) konané. Při navržené
úpravě lze odhadnouti celkový roční
výnos daně na 50 mil. K, kdežto nynější
její roční výnos obnáší
v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2,500.000
K; výnos ze Slovenska není t. č. znám.
Zjednodušení zákonných předpisů
provedeno v tom směru, že daň se platí
- vedle dovozu z ciziny - výhradně z porážek;
ustanovení, že živnostník platí
daň i z prodeje neb odběru, nemůže-li
prokázati dřívější zdanění,
má význam v prvé řadě prohibitivní,
poněvadž je současně v nejdalekosáhlejší
míře o to postaráno, by si živnostník
průkaz zdanění lehce mohl opatřiti,
bylo-li zdanění skutečně již
provedeno. Proti dosavadnímu stavu, kde porážka,
odběr a prodej se daní samostatně za sebou,
není-li možno dřívější
zdanění způsobem zcela úzce vymezeným
a často ve skutečnosti neproveditelným dokázati,
nutno v tomto uspořádání spatřovati
rozhodný pokrok ve prospěch poplatníků.
Že soukromník jest podle osnovy z povinnosti průkazní
ohledně prodeje a odběru masa úplně
vyňat, to odpovídá ohledu na uzavřenost
domácností. Dalšího zjednodušení
a zároveň odstranění neodůvodněného
nadržování velkouzenářům
a obchodníkům drobným dobytkem dociluje se
tím, že dani se podrobují všechny porážky
bez rozdílu. Velkou a živnostníky stále
želanou úlevu nutno spatřovati v tom, že
odstraňuje se povinnost, ohlašovati poplatné
a i pouhé kontrole podléhající úkony
pomocí ohlašovacích a revisních archů;
povinnost tato obmezena jest ve formě zostřeného
důchodkového dozoru jen na ojedinělé
případy. Vůbec vše upraveno tak, aby
poplatník byl současně zbaven všech
formalit, až na placení daně, a i pro tento
úkon chystán jest způsob co nejjednodušší
(placení daně pomocí složních
lístků poštovní spořitelny).
Od vyrovnání jakož i od pronajímání
ve veřejné dražbě a jakéhokoli
paušálování se nadobro upouští:
přece však jest o to postaráno, by obcím,
hlavně které mají vlastní jatky a
následkem toho i možnost pronikavé kontroly
porážek a dovozu masa, mohlo býti vybírání
daně v zájmu dalšího zjednodušení
svěřeno.
Předloženou osnovou zákona provedena bude unifikace
v dosavadním zákonodárství o zdanění
masa jednak v poměru mezi venkovem a uzavřenými
(současně hlavními) městy, jednak
mezi státními oblastmi z bývalého
území rakouského a uherského. V tomto
směru znamená osnova po vydání zákona
o všeobecné dani nápojové další
pokrok tím, že zmíněný zákon
i tato osnova se stávají součástkami
tarifu potravní daně na čáře.
Předložená osnova jest specielně v úzké
souvislosti s osnovou zákona o potravní dani na
čáře v Praze, a projednání
její jest vázáno na stejný termín,
t. j., aby vešla v platnost dnem 1. ledna 1920.
K jednotlivým ustanovením osnovy se poznamenává
následující:
K §u 1., č. 3. Průkaz, že maso, které
jest předmětem prodeje neb odběru, jest zdaněno,
ukládá se úmyslně jen živnostníkům,
a i to jen ohledně masa syrového; důvod byl
již shora uveden.
K §u 2. Dalekosáhlost tohoto opatření
na prospěch poplatníků je zřejmou
z toho, že podle dosavadního zákona uznává
se jedině platební stvrzenka za doklad dřívějšího
zdanění.
K §u 3. Zapravování daně a současně
ohlášení poplatného úkonu bude
se díti složními lístky poštovní
spořitelny u nejbližšího poštovního
úřadu.
K §u 4. Vyměřování daně
podle váhy dobytka je zcela novým způsobem;
současné zavedení fakultativního placení
daně dle sazeb z kusu zaručuje maximální
daň pro jednotlivé druhy dobytka, což jednak
je zjednodušením pro strany i pro úřad,
jednak vědomým premiováním zvláště
těžkých kusů, tedy nepřímo
v zájmu konsumenta.
K §u 5. Definice masa jest širší a jednodušší
než podle zákona z r. 1877 a odpovídá
rozsahem tomu, co již dosud při potravní dani
na čáře; navržené znění
přihlíží k příslušným
rozhodnutím správního dvoru soudního.
K §u 6. Dosud předepsaná lhůta 12 hodin
se odstraňuje; stačí daň zapraviti
a současně úkon ohlásiti těsně
před poplatným výkonem.
K §u 7. posl. odstavec. Možnost vystavení několika
platebních stvrzenek na společnou porážku
je novotou oproti dosavadnímu stavu, živnostníky
velice postrádanou.
K §ům 8. a 9. Restituce daně za vývoz
do uzavřených měst odpovídá
dosavadnímu ustanovení §§ů 35.
a 36. zák. z r. 1877, je však ve prospěch živnostníků
podstatně zjednodušena; zvláště
není nárok vázán na zvláštní
povolení finančních úřadů,
o které se každý rok muselo žádat,
a daň se vrací i tenkráte, když maso
vyvezl do uzavřeného místa někdo jiný,
než kdo daň z porážky zapravil (komisionář,
jiný obchodník atd.).
Systém tento, podle kterého daň na venkově
zapravená, nemá platnost pro uzavřené
město, má za účel, by na čáře
potravní daně veškeré maso muselo se
samostatně danit, aby tím byla získána
možnost, vybírati pro obec k této dani přirážku.
K §§ům 10. a 11. Ustanovení, že za
maso, k lidskému požívání nezpůsobilé,
se daň zapravená vrací, neb že se platí
daň teprve dodatečně a jen z masa zdravého,
jest novinkou proti dosavadnímu stavu.
K §u 12. Úleva při hlášení
a zdanění nutných porážek.
K § 13. Ručení, uložené živnostníkům
a správám jatek za daně z porážek,
jimi obstaraných, je nezbytným protějškem
úlev, touto osnovou navrhovaných; podobný
způsob zaveden jest u saské daně z masa.
K §u 14. obvyklé ustanovení o vymáhání
a o promlčení daně.
K §§ům 15. - 22. Důchodkový dozor.
Ustanovení tato odpovídají jednak ustanovením
dosavadního zákona, jednak obvyklým kontrolním
opatřením, jak ostatně byla schválena
též v zákoně o všeobecné
dani nápojové. Ustanovení §u 20. o zostřeném
důchodkovém dozoru obmezuje to, co platí
podle dnešního stavu jako pravidlo, jen jako výjimku
na jednotlivé případy, podobné ustanovení
schváleno též v zákoně o všeobecné
dani nápojové.
K §§ům 23. - 32. Ustanovení trestní,
dále o vybírání daně v uzavřených
místech, o zdanění zásob odpovídají
jednak obdobným ustanovením zákona o všeobecné
dani nápojové, jednak ustanovením osnovy
o potravní dani na čáře v Praze.
K tarifu. Základem daně dle váhy jest
obnos 20 h za 1 kg syrového masa; srážky spočívají
na vědeckém základě, jak již
shora zmíněno bylo. K dani z kusu byly stupnice
váhy o 180 kg a 85 kg vzaty z tarifu železničního
na příslušné druhy dobytka; stupnice
400 kg u hovězího dobytka odpovídá
hranicím, používaným při všech
modernějších tarifech potravní daně
na čáře, (Vídeň, Terst, Krakov),
rozdělení váhy u vepřového
dobytka odpovídá poměrům tuzemských
trhů.
Sazby daňové, odpovídající
jednotlivým stupnicím váhy, vzaty byly podle
průměry.
Osnova budiž přikázána finančnímu
výboru s tím, by o ni podal zprávu do 8 dnů.
Ministr financí: