Středa 24. března 1920

3. dále o zprávu výboru živnostenského, sociálně-politického, rozpočtového a zásobovacího o peticích č. 2211 a 2679, jimiž žádá administrativní výbor župy Liptovské zamezení výčepu lihovin, tisk č. 2656.

Jest snad nějaká námitka proti tomuto rozmnožení denního pořádku dnešní schůze? (Nebyla.) Námitek není, to znamená, že vyslovuje se pro to potřebná dvoutřetinová většina a já přistoupím ihned k první z těchto věcí, totiž

5. ke zprávě státně-zřízeneckého výboru o návrhu člena N. S. Tučného a společníků, aby byl vydán zákon o jmenování úředních sluhů podúředníky.

Zpravodajem jest pan kol. Buříval, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Buříval: Slavné Nár. shromáždění! Zákon, který jest projednáván, upravuje jmenování úředních sluhů všech státních oborů podúředníky. Jest to důsledek té všeobecné snahy, aby jednotlivým kategoriím státních zaměstnanců, jimž doposud byla upírána možnost, aby mohli existenci svou lépe upraviti, tímto zákonem dostalo se možnosti, aby jmenováni byli podúředníky, což jest naprosto správné i spravedlivé. Uvážiti nutno, že od státních zaměstnanců již při vstupu do služeb státních žádá se určitá schopnost, kvalifikace, žádá se zejména, aby takoví zřízenci dovedli vykonati určité práce i povahy úřednické, ba i jde se tak daleko, jak často a často čteme ve veřejných konkursech, že se žádá vedle fysické zdatnosti i určitá schopnost v příčině znalosti jazykové, jak o tom svědčí zejména jeden z těch markantních případů, a sice konkurs veřejné a universitní knihovny v Praze d ne 25. června 1919, kde se praví:

"Uchazeči o toto místo musí se prokázati svou dosavadní bezúhonností, musí býti silné tělesné konstrukce a ve svých vlastnoručně psaných žádostech nechť udají stáří, stav (svobodný a ženatý), příslušnost, jakož i znalost obou zemských jazyků. Znalost písma ruského a řeckého, nebo průkaz částečné znalosti některého starého a nového jazyka jest žádoucí."

Tu ovšem chápeme, že tito lidé, kteří musejí se vykázati takovýmito znalostmi, nemohou býti spokojeni s tím údělem, který jim doposud byl přiznán služební pragmatikou ze dne 25. ledna 1914, a že v důsledcích toho se snaží, aby poměry jejich byly upraveny.

Státně-zřízenecký výbor jest si toho plně vědom, že tímto zákonem není ještě všecko splněno, že tímto zákonem nejsou odstraněny všecky křivdy, které byly za starého Rakouska právě na těchto nejnižších zaměstnancích napáchány. Státně-zřízenecký výbor musí však počítati s danými poměry a zejména s tím, že není možno vyřešiti tak radikálním způsobem jednu otázku z toho komplexu těch otázek celkových, a proto konečně učinil rozhodnutí, aby z části splněny byly požadavky těchto zaměstnanců, aby mohli býti jmenováni podúředníky, očekávajíc, že příští zákonodárství naše všem zdatným a schopným zaměstnancům také umožní, aby z této kategorie podúřednické na základě své způsobilosti, kterou musejí přirozeně také prokázati, ať zkouškou nebo jinou formou, mohli se státi také úředníky. Naše celková sociálně-politická činnost bude se vyvíjeti jinak, než za starého Rakouska. Bude přihlížeti k tomu, aby do státních služeb dostali se jen ti nejschopnější a nejzdatnější, a musí přihlížeti po té i k tomu, aby tito lidé, poněvadž jsou schopní a zdatní, byli náležitým způsobem odškodněni.

Z těchto všech důvodů doporučuji, aby slavné Národní shromáždění tento zákon přijalo.

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. O zákoně tou to míním dáti hlasovati v celku, má pouze 6 paragrafů, materie jest jednotná, pozměňovací návrh nebyl učiněn žádný. Námitek proti tomu nebude? (Nebyly.) Nejsou.

Kdo souhlasí s §§ 1., 2., 3., 4., 5. a 6. zákona, jakož i s nadpisem jeho a úvodní formulí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Zákon jest schválen v prvním čtení.

Přeje si p. zpravodaj ke druhému čtení slova? Není žádná korektura?

Zpravodaj posl. Buříval: Ne, žádná korektura.

Předseda: Kdo souhlasí se zákonem, přijatým právě v prvním čtení a v tom znění, jak byl přijat, také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen také ve druhém čtení a tím tento odstavec denního pořádku jest vyřízen. Přistoupíme k dalšímu odstavci, jímž jest

6. zpráva I. výboru živnostenského, II. výboru sociálně- politického, III. výboru rozpočtového o peticích č. 2248 a 2492 stran požadavku abstinentního svazu ve Slezské Ostravě, který se dožadoval v Národním shromáždění zákazu výroby, prodeje i výčepu lihovin a likérů, jakož i opatření proti alkoholismu. Tisk 2655.

Zpravodajem jest za výbor živnostenský a sociálně-politický pan kolega Hatlák, za výbor rozpočtový p. kol. Ferd. Jirásek.

Uděluji nejprve slovo p. kol. Ferd. Jiráskovi.

Zpravodaj posl. Ferd. Jirásek: Vážení pánové a dámy!

Zpráva výboru živnostenského a rozpočtového týká se petic č. 2248 a 2492 ohledně požadavku abstinentního svazu ve Slezské Ostravě, aby proveden byl zákaz výroby, prodeje i výčepu lihovin a likérů, jakož i opatření proti alkoholismu.

Živnostenský výbor se usnesl vzhledem k tomu, že jedná se zde jednak o zájmy zemědělství a i konečně také o zájmy finanční, aby dotyčné petice doporučeny byly jednak ministerstvu obchodu, jednak ministerstvu zemědělství, ministerstvu sociální péče, ministerstvu financí. Rozpočtový výbor připojil se k této zprávě živnostenského výboru. Jménem rozpočtového výboru doporučuji, aby tato zpráva byla schválena.

Předseda: Pan zpravodaj živnostenského a sociálně-politického výboru se vzdává slova. K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Výbor živnostenský navrhuje, aby petice, o níž běží, byly přikázány ministerstvu obchodu, zemědělství, sociální péče a financí k dalšímu řízení.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, návrh výboru živnostenského, k němuž oba další výbory se připojily, jest přijat, a tím tento bod denního pořádku jest vyřízen.

Přistoupíme k odstavci poslednímu,

7. k zprávě l. živnostenského výboru, II. sociálně-politického výboru, III. rozpočtového výboru a l V. zásobovacího výboru o peticích číslo 2211 a 2679, jimiž žádá administrativní výbor župy liptovské zamezení výčepu lihovin. Tisk č. 2656.

Zpravodajem jest pan kol. Hatlák, Ferdinand Jirásek a Hyrš.

Uděluji slovo nejprve zpravodaji výboru živnostenského, kol. Ferdinandu Jiráskovi.

Zpravodaj posl. Ferd. Jirásek: Zpráva výboru živnostenského, sociálně-politického, rozpočtového i zásobovacího týká se zamezení výčepu lihovin a sice v peticí administrativního výboru župy liptovské se žádá:

a) aby koncentrovaný líh v budoucnosti pod žádnou záminkou rozdělován nebyl,

b) aby každý obchod s koncentrovaným lihem, jakož i každá doprava tohoto na území Slovenska byla přísně zakázána,

c) aby jmenovitě odprodej lihových nápojů (kromě vína a piva) byl nejen ve výčepech, ale také v uzavřených lahvích, sudech atd. zakázán,

d) aby byl příslušný zákon o tom opatření potřebnou trestní sankcí, a to v tom smyslu, že každý, kdo kupuje, prodává, ponouká, převáží atd. koncentrovaný líh, byl v první řadě pokutován. v druhé trestán vězením, po případě aby mu odňata byla licence (živnostenský list).

Živnostenský výbor jednal o těchto peticích a navrhl Národnímu shromáždění, aby obě tyto petice byly přikázány jednak ministerstvu financí, výboru pro zásobování a ministerstvu obchodu. Rozpočtový výbor k tomuto usnesení živnostenského, sociálně-politického i zásobovacího výboru se připojuje a navrhuje schválení zprávy jmenovaných výborů.

Předseda: Uděluji slovo dále panu zpravodaji výboru zásobovacího, p. kol. Hyršovi.

Zpravodaj posl. Hyrš: Slavné Národní shromáždění!

Výbor zásobovací, uvažuje o petici č. 221 1, jíž žádá se zamezení alkoholu na Slovensku, učinil rozhodnutí své v tom směru, aby postoupena byla petice č. 221 1 ministerstvu financí k dalšímu řízení.

Doporučuji návrh tento k laskavému přijetí.

Předseda: Pan zpravodaj výboru živnostenského a sociálně-politického Hatlák vzdává se slova. K slovu jinak dále není nikdo přihlášen, debata odpadá. Přistoupíme k hlasování, prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Výbor živnostenský navrhuje, aby obě tyto petice, o něž běží, přikázány byly ministerstvu financí a ministerstvu obchodu k dalšímu řízení.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, návrh jest přijat a tím denní pořad dnešní schůze jest vyřízen.

Nebude-li proti tomu námitek, provedeme ještě doplňovací volby.

Do výboru rozpočtového za člena N. S. Františka Svobodu navrhuje se člen N. S. Svěcený.

Do výboru živnostenského za člena N. S. Kvideru jest navržen člen N. S. Plicka.

Kdo s těmito dvěma změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, změny tyto jsou schváleny a tím denní pořad dnešní schůze jest vyřízen a přistoupíme k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v pátek dne 26. března o 12. hodině polední.

Posl. Kaderka: Pane předsedo, navrhuji, aby počátek příští schůze byl přeložen z 11. hodiny na 2. hodinu odpolední k vůli vlakovému spojení.

Předseda: Konstatuji proti tomuto návrhu, že mne požádal právě pan předseda lidové strany dr. Sránek, abych místo na 11. hodinu dal počátek na 12. hodinu.

Navrhuji, aby na denní pořad této schůze byly dány tyto věci:

1. Zpráva výboru ústavního o vládním návrhu zákona, tisk 1773, kterým se vydávají ustanovení o státní vlajce, státních znacích a státní pečeti. Tisk 2659.

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona, č. t. 2551, kterým se pro Slovensko a pro Podkarpatskou Rus zřizuje odvolací komise pro daň důchodkovou (z příjmu), z majetku a z válečných zisků. Tisk 2660.

3. Zpráva l. výboru kulturního, Il. výboru rozpočtového o návrhu člena N. S. dra Mareše, dra Lukavského a soudruhů, tisk 2454, za poskytnutí subvence Hlávkovým studentským kolejím českých vysokých škol pražských ke krytí ročního schodku. Tisk 2661.

4. Zpráva výboru pro pozemkovou reformu o osnově zákona o vybírání správního příspěvku k úhradě správních výloh, spojených s prováděním § 63. zákona ze dne 30. ledna 1920, č. 81. sb. zák. a nař. (zákona přídělového) o prozatímním pachtu, usnesené výborem pro pozemkovou reformu podle §§ 14. a 17. jedu. řádu. Tisk 2658.

Trvá pan kolega Kaderka na svém návrhu?

Posl. Kaderka: Ne.

Předseda: Návrh odvolává. Jest snad nějaká námitka jinak proti dnu neb dennímu pořadu mnou navrženému? (Nebyla.) Není, návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hodin 17 minut.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP