Středa 24. března 1920

Navrhuje se, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě 3 dnů.

Výboru soc.-politickému:

Tisk 2635. Návrh čl. N. S. Vlad. Drobného a spol. na přezkoušení výrobních stavebních hmot a snížení směrných maximálních cen.

Navrhuje se, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě tří denní.

Tisk 2647. Vládní návrh zákona o soupisu obyvatelstva. (Současně přikázán též výboru rozpočtovému.)

Vláda navrhuje, aby o návrhu byla podána zpráva ve lhůtě pěti denní.

Výboru soc.-politickému:

Tisk 2650. Vládní návrh zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby upravila mezistátní styk v oboru sociálního pojištění.

Vláda navrhuje, aby o návrhu byla podána zpráva do 5 dnů.

Tisk 2589. Vládní návrh zákona, jimž stát přejímá agendy zdravotně policejní. (Současně přikázán též výboru ústavnímu a rozpočtovému.)

Vláda žádá, by o návrhu byla podána zpráva do 5 dnů.

Jsou snad proti požadovaným nebo navrhovaným lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich. Lhůty jsou schváleny.

Předseda výboru pro pozemkovou reformu požádal, aby návrh členů N. S. Vlad. Drobného, Jos. Svozila, Jana Srnce, Al. Konečného a spol. na doplnění zákona o statku obecním ze dne 17. července 1919, č. 421 (tisk č. 2158), přikázaný v 108. schůzi N. S. dne 20. ledna výboru pro pozemkovou reformu, přikázán byl ještě výboru ústavnímu.

Jsou snad nějaké námitky proti tomuto přikázání? (Nebyly.) Není jich. Schváleno.

Výboru imunitnímu přikázána byla z předsednictva žádost zemského trestního soudu v Praze, odd. XIV., ze dne 16. března 1920 Pr. XIV. 32/20 za svolení k trestnímu stíhání člena N. S. Em. Špatného pro přečin proti bezpečnosti cti, spáchaný tiskem uveřejněním článku, k žalobě Jaroslava Bičiště, majitele knihařského závodu v Praze-lI.

Jednací zápisy o 130., 131. a 132. schůzi N. S. byly vyloženy po 48 hodin ve sněmovní kanceláři.

Protože písemné námitky proti nim podány nebyly, jsou podle § 77. jedn. řádu schváleny a budou podle § 79. téhož řádu vytištěny.

(Zvoní): Přistupujme

k dennímu pořadu

dnešní schůze.

Po dohodě pánů předsedů klubovních doporučují, aby 1. odstavce dnešního denního pořádku byl sňat. (Námitek nebylo.) Námitek proti tomu není.

Přistoupíme kč 2. odstavci, ke

2. I. zprávě výboru zásobovacího,

lI. výboru technického o peticích, týkajících se poměrů vyživovacích a zásobovacích (tisk č. 2625).

Zpravodajem je pan inž. Bečka a pan kol. Hyrš. Uděluji slovo nejprve panu kol. Hyršovi.

Zpravodaj posl. Hyrš: Slavné Národní shromáždění!

V zastoupení zásobovacího výboru dovoluji si slavnému Nár. shromáždění podati zprávu s návrhy ohledně petic, které presidiální kanceláří sněmovní byly zásobovacímu výboru k řízení odkázány.

Peticí je celkem pět, a to:

1. Petice občanů z Nové Vsi, Chytic a Kunovic za zlepšení poměrů vyživovacích a poskytnutí podpory na opravu hrází obecních č. 1946 pet.

Zásobovací výbor navrhuje:

Petice č. 1946 odevzdává se ministerstvu pro zásobování i ministerstvu pro veřejné práce k dalšímu řízení.

K této petici přiklonil se také technický výbor a v nepřítomnosti pana inž. Bečky mohu prohlásiti, že se technický výbor připojuje ku zprávě výboru zásobovacího.

2. Petice Svazu horských okresů se sídlem v Nové Pace stran zrušení lnářské ústředny č. 2741 pet.

Výbor zásobovací, uvažuje o obsahu petice, nabyl přesvědčení, že žádost tato jest nyní bezpředmětnou, poněvadž nastala náprava, která uvedené dříve oprávněné stesky zeslabuje, nicméně usnesl se doporučiti Národnímu shromáždění, aby petice čís. 2741 byla postoupena ministerstvu zemědělství k dalšímu řízení.

3. Petice městské rady ve Volyni za zvětšení výroby uhlí č. 2516 pet.

Výbor zásobovací pojednav o obsahu petice města Volyně usnesl se na tom, doporučiti Národnímu shromáždění, aby petice čís. 2516 byla postoupena ministerstvu veřejných prací k dalšímu řízení.

4. Žádost velkostatku Hostačova za příděl uhlí pro omlat a parní orbu č. 3864 pres.

Výbor zásobovací, prozkoumav obsah žádosti, uznal naléhavost její a rozhodl se doporučiti Národnímu shromáždění, aby žádost čís. 3864 pres. byla postoupena k dalšímu rychlému řízení ministerstvu veřejných prací.

5. Žádost rolníků v Drohovicích za příděl uhlí pro výmlat č. 3895 pres.

Výbor zásobovací pojednav o obsahu žádosti, usnesl se na tom, doporučiti Národnímu shromáždění, aby žádost č. 3895 pres. byla postoupena ministerstvu veřejných prací k dalšímu řízení.

Po přednesené zprávě dovoluji si žádati, aby slavné N. S. návrhy podané vzalo laskavě na vědomí a blahovolně je schválilo. (Výborně! Potlesk:)

Předseda (zvoní): Pan kolega inž. Bečka vzdává se slova. K slovu není nikdo dále přihlášen. Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Jest dám hlasovati o návrhu obou výborů, aby petice postoupeny byly příslušným ministerstvům v návrhu uvedeným.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Návrh obou výborů jest přijat a tím druhý odstavec denního pořadu dnešního jest vyřízen a přistoupíme k odstavci 3. a sice ke:

3. "Zprávě I. výboru kulturního, II. výboru sociálně-politického o návrhu členů Národního shromáždění Bohumila Fischera, Rebše a soudr. (tisk č. 219) na zavedení poraden pro volbu povolání (tisk č. 2626)."

Zpravodajem jest p. kol. dr. Stojan a Hatlák. Uděluji slovo prvému, p. kol. dru Stojanovi.

Zpravodaj posl. dr. Stojan: Slavné shromáždění! V kruzích průmyslových a řemeslných jest stížnost, že jest nesmírně mnoho proletariátu učeného, který chce býti jen od péra živ, kdežto dorostu pro průmyslovou a řemeslnou práci není, ačkoli ho jest nesmírně třeba. l má se tedy odpomoci v tom ohledu tím, že by při volbě povolání upozorněn byl dorost na výhody toho kterého povolání tak, aby se mohl správně rozhodnouti.

Za tou příčinou navrhuje kulturní výbor:

Národní shromáždění rač se usnésti:

Ministerstvu školství a národní osvěty se ukládá, aby ustanovilo poradny pro mládež pro volbu budoucího povolání.

Předmět ten odkázán byl také výboru sociálně-politickému, který se rovněž přidává k návrhu výboru kulturního, poněvadž stížnost ta jest oprávněna a odpomoci také třeba jest. I prosím slavné shromáždění, aby přijalo návrh přednesený. (Výborně.)

Předseda: Pan zpravodaj Hatlák vzdal se slova. Ke slovu není nikdo dále přihlášen, debata odpadá a přistoupíme k hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Návrh kulturního výboru, k němuž se připojil výbor sociálně politický, přečetl již p. zpravodaj, dám o něm hlasovati.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Návrh výboru kulturního a sociálně politického jest schválen a tím 3. odstavec denního pořadu dnešního jest vyřízen a přistoupíme ke 4. odstavci a sice ke:

4. Zpráva státně-zřízeneckého výboru k resoluci posl. Vojty a soudr., přikázané výboru v 101. schůzi Národního shromáždění dne 18. prosince 1919, v záležitosti zařadění poštovních dopravních úředníků skupiny D (tisk č. 2644).

Zpravodajem jest pan kol. Vojta, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Vojta: Slavné Národní shromáždění! V tom slavném sboru projednávány byly úpravy všech státních zaměstnanců, byly však projednávány takovým způsobem, že neřídilo se jednání toto dle jistých pevných pravidel, nýbrž že pro každou kategorii jednotlivých státních zaměstnanců úprava projednávána byla na jiných zásadách. Následkem toho úpravy tyto dopadly buď příznivě nebo nepříznivě pro dotyčné kategorie státních zaměstnanců a sice obyčejně dle toho, jak organisace jednotlivých kategorií státních zaměstnanců dovedly vykonati nátlak buď na členy státně zřízeneckého výboru, na vládu, po případě na celé Národní shromáždění.

Tím se stalo, že byly tyto hmotné poměry rozličně upravovány, pro některé příznivě, pro některé nepříznivě, a následek toho byl, že mezi státními zaměstnanci povstala nespokojenost a domáhají se nyní všichni, aby poměry jejich upraveny byly dle jistých stejných, pevných pravidel.

Nejhůře při úpravách těchto pochodili bývalí třídní poštovní úředníci. Na jaře minulého roku podali jsme společně s kol. Lukavským a Buřívalem návrh zákona na úpravu hmotných poměrů bývalých třídních poštovních úředníků.

V návrhu tom navrhujeme, aby třídní poštovní úředníci byli postaveni na roveň státním úředníkům a aby zařaděni byli do jednotlivých služebních tříd dle svých služebních let. Když již návrh tohoto zákona přijat byl jednomyslně státně zřízeneckým výborem a nalézal se na denním pořadu, vystoupil proti němu tehda tehdejší ministr financí dr. Rašín, hlavně z toho důvodu, že zařadění provedeno býti mělo podle služebních let a nátlakem jeho předloha musela býti vzata s denního pořadu. Vláda přišla pak se svým vlastním návrhem, dle něhož sice třídní poštovní úředníci postaveni byli na roveň státním úředníkům, ale zařadění jejich provedeno bylo, nikoli, jak bylo by spravedlivo a přirozeno, dle služebních let, nýbrž dle velikosti jejich platu. Velikost platu třídních poštovních úředníků se řídila podle velikosti poštovních úřadů, tak že úředník, který byl v čele poštovního úřadu většího, měl vyšší plat, kdežto úředník, jenž byl v čele menšího poštovního úřadu, měl menší plat, bez ohledu na své stáří, a tak se stalo, že při dění této úpravy úředníci mladí, kteří náhodou byli v čele větších poštovních úřadů, byli zařaděni do vyšší třídy hodnostní, kdežto staří úředníci, kteří náhodou pro rodinné nebo hospodářské poměry nemohli se ucházeti o větší úřad a zůstali na menším úřadě, měli menší plat a zařaděni byli do nižší třídy hodnostní.

To bylo křiklavé bezpráví a já již tehdá jako referent o tomto zákoně upozornil jsem sl. N r. shromáždění, že s takovouto úpravou třídní i poštovní úředníci nemohou býti spokojeni, a že se budou domáhati co nejdříve odstranění tohoto bezpráví. Skutečně také zmínění úředníci s návrhem tím spokojeni nebyli a stále naléhali, aby tato křivda byla odstraněna.

V důsledku toho podali jsme resoluční návrh, dle něhož mělo býti provedeno nové přeřadění těchto dopravních poštovních úředníků do skupiny D) a sice dle pravidel, dle kterých zařadění stalo se a u bývalé finanční stráže, nynějších úředníků důchodkové kontroly a kde jim započítána byla skoro všecka služební léta.

Návrh tento byl odkázán státně-zřízeneckému výboru, tam jednohlasně schválen, postoupen ministerstvu pošt a telegrafů, které uznávalo, že při zákonu ze dne 10. dubna, kterým zařaděni byli bývali třídní poštovní úředníci do skupiny státních úředníků, bylo na nich spácháno bezpráví. Ministerstvo pošt a telegrafů mělo nejlepší vůli, jaksi nejkřiklavější případy odstraniti, ale nemohlo se rozhodnouti pro provedení celé resoluce, odvolávajíc se na to, že by přeřadění těchto státních úředníků vyžadovalo značného nákladu a veliké práce při poštovních ředitelstvích, která již nyní prací jsou dosti přetížena, pak že by příkladu tohoto nového přeřadění dovolávali se ostatní dopravní úředníci skupiny C), že by žádali zase též oni nové přeřadění.

Aby tyto nesnáze předešlo, odhodlalo se ministerstvo pošt a telegrafů, zařaditi úředníky dopravní a poštovní skupiny D), kteří slouží přes 30 let a nalézají se doposud v IX. hodn. tř. a mají dohrou kvalifikaci, do VIH. hodn. tř., úředníky poštovní dopravní skupiny D), kteří se nalézají doposud v VIH. hodn. tř. a slouží přes 35 let a mají dohrou kvalifikaci, do VH. hodn. třídy. Tímto způsobem zařaděno by bylo z IX. hodn. třídy do VHI. hodn. třídy asi 320 úředníků, z VIII. hodn. tř. do VH. hodn. třídy asi 120. Bylo by tím jaksi to nejkřiklavější bezpráví odstraněno a tu, uznávaje důvody ministerstva pošt a telegrafů, přimlouvám se vřele, aby návrhy tyto sl. Národní shromáždění schválilo, aby tak aspoň to nejkřiklavější bezpráví na těchto státních úřednících spáchané bylo odstraněno. (Výborně!) (Potlesk.)

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá, přistoupíme k hlasování. Pan kolega Vojta podal resoluci a nebude potřebí, abych ji přečetl ještě jednou.

Kdo tedy s návrhem resolučním, doporučeným ve zprávě výboru státně-zřízeneckého, souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, návrh jest schválen a tím tento odstavec denního pořádku je vyřízen.

Tím bychom měli vyřízen denní pořádek dnešní schůze, ale v dohodě s pp. předsedy klubovními navrhuji, aby denní pořádek dnešní schůze byl rozmnožen o tyto zprávy:

1. Zprávu státně-zřízeneckého výboru o návrhu člena N. S. Tučného a společníků, aby byl vydán zákon o jmenování úředních sluhů podúředníky, tisk č. 2651,

2. o zprávu I. výboru živnostenského, II. výboru sociálně-politického, III. výboru rozpočtového o peticích č. 2248 a 2492 stran požadavku abstinentního svazu ve Slezské Ostravě, který se dožadoval v Nár. shromáždění zákazu výroby, prodeje a výčepu lihovin a likérů, jakož i opatření proti alkoholismu. Tisk č. 2655 a

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP