Neděle 29. února 1920

O posledním odstavci § 2. budeme hlasovati nejprve podle návrhu dra Herbena, aby zněl takto:

"V okresích se státními občany jiného jazyka, podle odstavce prvého použíti jest při vyhláškách státních soudů, úřadů a orgánů a pří jích zevním označení jejích jazyka."

Kdo souhlasí s posledním odstavcem § 2. s tímto zněním návrhu pana dra Herbena, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je menšina, je zamítnut.

Kdo souhlasí s tím podle zprávy výborové, prosím, aby povstal.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Se vsunutím slova "také" před slova "jazyka národní menšiny", takže poslední odstavec § 2. bude zníti takto:

"použíti jest při vyhláškách státních, soudů, úřadů, a orgánů a při jich zevních označeních také jazyka národní menšiny".

Předseda: Kdo souhlasí s návrhem ve znění, jež přečetl právě pan zpravodaj, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest potřebná kvalifikovaná většina, jest přijat.

Teď budeme hlasovati o § 3. podle zprávy výborové.

Kdo s ním souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.).

To jest kvalifikovaná většina, jest přijat.

O prvních slovech § 4. nejprve hlasovati budeme podle návrhu dra Herbena a soudruhů, aby totiž slova tato zněla: "Užívajíce jazyka státního, úřady a..." a potom co následuje.

Kdo s tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, návrh jest zamítnut.

Kdo souhlasí teď se zněním podle návrhu pana kol. dra Vrbenského, aby totiž zněla slova ta takto: "Užívajíce jazyka státního, oficielního, úřady atd.", prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest potřebná kvalifikovaná většina, jest tudíž přijat.

A teď budeme hlasovati o zbytku tohoto § 4. podle zprávy výborové. Kdo s tím souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest potřebná kvalifikovaná většina, jest také zbytek tohoto § 4., přijat.

O § 5. budeme hlasovati podle návrhu dra Herbena, aby zněl: "Vyučování ve všech školách, zřízených pro státní občany jiného jazyka, děje se...".

Kdo souhlasí s těmito slovy, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, jest zamítnut.

Kdo souhlasí teď se zněním podle návrhu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest kvalifikovaná většina, přijato.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Nyní o minoritním návrhu dra. Kramáře.

Předseda: Nyní budeme hlasovati o minoritním návrhu dra Kramáře tohoto znění: "Jazyk československý jest však povinným učebným předmětem na všech školách občanských, učelištích středních a jim na roveň postavených (čl. 9. smlouvy St. Germainské)". Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest menšina, návrh jest zamít- a přistoupíme nyní k hlasování o § 6. a 7. podle návrhu zprávy výborové.

Kdo s nimi souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest kvalifikovaná většina. Jsou přijaty.

Teď budeme hlasovati o návrhu dra Kramáře, aby byl vsunut § 8., jímž byl odvolán návrh dra Herbena v tom směru podaný. Návrh dra Kramáře zní: "Úředníci a zřízenci státní, jakož i úředníci a zřízenci ústavů a podniků státních musí býti znalí jazyka československého. Podrobnější provedení této zásady se zřetelem na povahu a potřeby jednotlivých odvětví státní služby, jakož i přípustných výjimek o zřízencích, kteří služebně nepřijdou ve styk s obecenstvem, rovněž o úřednících a zřízencích, kteří slouží déle 20ti let, upraví se nařízením. (Posl. dr. Lukavský se hlásí ke slovu.) Pan kol. dr. Lukavský!

Posl. dr. Lukavský: Prosím, aby byl zjištěn poměr hlasů.

Předseda: Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, aby povstal, a prosím pány, aby zůstalí stát. (Děje se.) Žádám pana zapisovatele Špatného, aby sečetl stojící, a pana kol. Bradáče, aby sečetl sedící. (Hluk.) Prosím pány o klid.

Prosím, aby byli sečteni také páni v presidiu, vyjma snad mne, a páni ministři, pokud jsou současně poslanci. (Děje se.)

(Zvoní): Konstatuji, že návrh byl zamítnut. Hlasovalo proň 62 hlasů, proti němu 197. (Poslanec Dyk. To je hanba republiky!)

Prosím o zachování klidu!

Teď budeme hlasovati o návrhu kol. Vrbenského, jejž jsme odsunuli jakožto č. 4. § 1. Snad by jej mohl pan zpravodaj přečísti.

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Čís. 4. § 1. zní takto: "Podrobnější předpisy o povinnosti úředníků a zřízenců státních, jakož i úředníků a zřízenců státních ústavů a státních podniků, aby uměli československy, upraveny budou nařízením."

Předseda: Kdo souhlasí tedy s přečteným právě zněním č. 4. § 1., prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest potřebná kvalifikovaná většina, číslo 4. § 1. jest přijato.

Teď budeme hlasovati o § 8. podle zprávy výborové. Podle návrhu kolegy dra Herbena měl by býti označen jako § 9., ale poněvadž to odpadlo, bude paragrafem 8. Kdo souhlasí s § 8. podle zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je potřebná kvalifikovaná většina, § 8, jest přijat.

Ku § 9. navrhuje pan kolega dr. Herben a dr. Zahradník škrtnutí jeho. S tím se konformuje pan zpravodaj.

Kdo souhlasí tedy se škrtnutím § 9., prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je potřebná kvalifikovaná většina, je škrtnut.

Teď budeme hlasovati o § 10., který bude teď číslován jako 9., jakož i o nadpisu osnovy zákona podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s tímto § 9., dříve 10., jakož i s nadpisem zákona, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je potřebná kvalifikovaná většina, § 9., dříve 10., jakož i nadpis zákona jsou schváleny.

Konstatuji, že při hlasování byla přijata všechna usnesení dvoutřetinovou většinou.

Teď k druhému čtení. Má pan zpravodaj některé změny?

Zpravodaj posl. dr. Hnídek: Ano. Ono č. 4. návrhu dra Vrbenského v § 1. nebude označeno číslem 4., nýbrž bude to zvláštní odstavec. Tedy to "4." se vynechá.

Potom v odst. šestém a sedmém § 2. je tisková chyba. Tam má býti: "Nepředchází-li podání strany, budíž jí, jsou-li tu ostatní podmínky odstavce 2. dodáno..." tedy místo odst. 1. má býti odst. 2., a táž změna má býti také v 7. odstavci téhož paragrafu, místo "odst. 1." má býti "odst. 2."

Předseda (zvoní): Kdo se zákonem přijatým právě v prvním čtení ve znění, které bylo přijato a s korekturami doporučenými teď panem zpravodajem souhlasí také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

Konstatuji, že je to potřebnou kvalifikovanou většinou za potřebné kvalifikované presence přijato.

Tím tento odstavec denního pořádku je vyřízen a současně také minoritní votum, které k tomuto odstavci bylo podáno, a přistoupíme k odstavci třetímu, ke 3. zprávě ústavního výboru o vládním návrhu zákona (Tisk 969) o řádu volebním do poslanecké sněmovny, (Tisk č. 2374.)

Žádám pana zpravodaje dra Meissnera, aby zaujal referentské místo. (Děje se.)

Nejdříve se pan zpravodaj vyjádří o podaných návrzích.

Zpravodaj p. dr. Meissner: Podán byl ke čl. 1. návrh p. kol. Nohela, aby volební kraj 22. byl označen jako volební kraj 15. (Nepokoj.).

Předseda (zvoní). Prosím o klid! Pánové, již to musíte vydržet.

Zpravodaj p. dr. Meissner: Navrhuji zamítnutí tohoto návrhu.

Dále byl podán k § 30... (Nepokoj.)

Předseda (zvoní): Prosím znovu o klid! Prosím p. zpravodaje, aby pokračoval.

Zpravodaj p. dr. Meissner (pokračuje): Návrh p. kol. Němečka, aby v 1. odstavci v 1. řádce slovo "knihtiskařskou" bylo nahraženo slovem "grafickou", takže by tato věta zněla: "Osoby, provozující živnost grafickou nebo v ní činné jsou povinny vyhověti příkazům předsedy krajské volební komise, směřujícím k tomu, aby kandidátní listiny byly v čas rozmnoženy."

Navrhuji přijetí tohoto návrhu.

Ku § 40. podal p. kol. Brabec pozměňovací návrh.

Navrhuji zamítnutí tohoto návrhu.

K § 58. II., bod 4. navrhl kol. Němeček, aby slovo "tiskem" bylo škrtnuto.

Navrhuji přijetí tohoto návrhu.

Dále byly podány dvě resoluce.

"Resoluční návrh

členů Národního shromáždění dra Jar. Brabce, dra Františka Lukavského a spol. k osnově řádu volení do poslanecké sněmovny tisk 2374.

Podepsaní členové Národního shromážděni navrhují, aby Národní shromáždění se usneslo, že vláda se vyzývá, přepracovati rozdělení území Československé republiky pro volby do poslanecké sněmovny na volební kraje tím způsobem, aby do budoucnosti bylo znemožněno odnárodňování československých občanů a obyvatelů vůbec a aby zejména národnostní československé menšiny byly chráněny."

Navrhuji zamítnutí tohoto návrhu z toho důvod, poněvadž by tím bylo vysloveno, že tento volební řád požadavkům, které jinak uznáváme za správné, nevyhovuje.

Pak jest tu resoluční návrh p. kol. Lukavského a Nohela, který zněl takto: "Budiž podána předloha zákona, kterým by se obyvatelstvu Těšínska umožnilo vyslati své zástupce do zákonodárného sboru Československé republiky současně se zvolenými zástupci."

Ježto však nezúčastnila se voleb také ještě jiná území, tedy navrhuji toto znění: "Budiž podána předloha zákona, kterým by se obyvatelstvu území, ve kterých se prozatím nebude voliti, umožnilo vyslati své zástupce do zákonodárných sborů Československé republiky současně se zvolenými zástupci."

Předseda: Konstatuji předem, poněvadž byly jisté pochybnosti, byly-li vůbec, že obrátil jsem se na ústavní výbor o podání dobrého zdání k tomu účelu, abych zjistil, je-li zapotřebí k rozhodnutí o této věci kvalifikované presence a kvalifikované většiny. Dobrozdání ústavního výboru vyznělo v ten smysl, že k tomuto zákonu kvalifikované presence a kvalifikované většiny potřebí není.

Míním dát hlasovati tímto způsobem. Ke čl. I. navrhují kol. Nohela soudr., aby kraj 22. (Těšín) zařazen byl jako kraj 15. Bude-li návrh ten zamítnut, budeme hlasovati o znění článku I. podle zprávy výborové.

O čl. II. a III. podle zprávy výborové.

O hlavě první, § 1.-6. a o hlavě druhé §§ 7.-14. budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O hlavě třetí, §§ 15.-29., budeme hlasovati dle zprávy výborové.

(Zvoní): Prosím o klid.

O § 30. budeme hlasovati nejprve dle návrhu kol. Němečka, bude-li zamítnut, ve znění zprávy výborové.

O § 31.-39. podle zprávy výborové.

O § 40. podle návrhu dra Brabce. Bude-li zamítnut, podle zprávy výborové.

O § 41.-57. podle zprávy výborové.

O § 58. čís. I. a čís. II. bod 1.-3. budeme hlasovati podle zprávy výborové.

O odst. 4. čís. II. § 58. nejprve podle návrhu Němečkova a kdyby byl zamítnut, dle zprávy výborové.

O bodu 5.-8. a o celém odstavci 3. § 58., jakož i o §§ 59.-64., jakož i o nadpisu zákona a nadpisech jednotlivých paragrafů a odstavců budeme hlasovati dle zprávy výborové.

Jest naproti tomuto způsobu hlasování nějaká námitka? (Nebyla.) Není. Budeme tedy hlasovati, jak jsem právě uvedl.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP