Pátek 27. února 1920

Namítá se nám, že ohledy na Slovensko nedovolují odluky. Já řeknu stručně, že to není pravda. A kdyby byl čas na to, já nechci však prodlužovati tuto debatu, poněvadž jest již doba velmi pokročilá, mohl bych uvésti, že i náboženské důvody to byly, které vedly k uskutečnění odluky církve od státu tam, kde v historii princip tento po prvé byl proveden. Bylo to právě v Severní Americe, v Pensylvánii. Tam právě (Posl. opat Zaoral: Tam nebylo nikdy rozluky!) ano, tam ani nebylo potřebí stát a církev formálně teprve rozlučovati, poněvadž princip odlukový, princip naprosté separace státu od církve, byl pojat již do ústavní listiny, zrovna tak, jako my socialisté chceme, aby v našem státě se stalo. Tedy já pravím, že ohledy na Slovensko nestojí odluce v cestě, to prostě není pravda, že by Slovensko žádalo, abychom tak postupovali (Posl. dr. Hruban: Celý klub to žádal!), zrovna tak jako není pravda, že Slovensko si žádá zachování nějakého zemského zřízení a zemské autonomie. (Posl. dr. Hruban: Slyšel jste dra Markoviče? To bylo o §u 123!) Ale jak to motivoval kol. Markovič? Že pro svou osobu stojí na principu odluky a že má naději, že příští Národní shromáždění, které opravdu vyjde z vůle lidu, také v této otázce zjedná jasno a vytvoří takový stav, který bude naší republice ke cti.

Mnoho nejasného vnesla sem právě nesvědomitá agitace, která jen s velkou nevolí vidí naši republiku a naše československé spojení. Ale právě proto my chceme se přičiniti o to, aby toto spojení mezi Čechy a Slováky co nejvíce se utužilo a prohloubilo, aby sblížili se nikoliv čeští a slovenští faráři, ale aby sblížil se český a slovenský lid. (Výborně!) Až toto se stane, pánové, pak opravdu zableskne se nad Tatrou, jak praví naše krásná slovenská hymna, a v tom jasu zmizí pak všechno, co mezi naše snahy a Slovensko nakupila protirepublikánská zášť reakce.

Důležitou částí ústavní listiny jest konečně poslední její kapitola o ochraně menšin, pojatá tam v důsledku mírové smlouvy. Provedením zásad tam vyslovených pro národní menšiny je jazykový zákon. Záleželo nám velmi na tom, a vynaložili jsme opravdu všechno svoje úsilí, aby dvě stěžejní zásady došly zde svého výrazu. První z těchto zásad je, že Československá republika je státem československého národa, je státem, který tento národ si vybojoval a vytvořil, a tento ráz národního státu má být a jest zřejmě a nade vší pochybnost v naší ústavě vysloven. Ale je tu i zásada druhá, neméně zásadní. My chceme svoji vlast míti zemí svobody, zemí, v níž nebude ani politického, ani sociálního, ani národnostního útisku. Tato věc po politickém a vojenském vítězství bude naším velikým vítězstvím mravním nad našimi válečnými odpůrci. My nedržíme se úzkostlivě mezi mírovou smlouvou na ochranu menšin určených, dáváme vše, co je slučitelno se suverenitou státu jako státu Československého. Bránili jsme se, aby do ústavy naší nedostalo se nic, čím by kterákoliv z těchto dvou našich stěžejních zásad mohla jakkoliv býti uváděna v pochybnost.

Vážení pánové, já mohu ukončiti. Nebylo malou námahou toto dílo, tyto ústavní předlohy, o kterých nyní pojednáváme. My jsme nelitovali práce, a doufám, že se snad podařilo společnému úsilí všech vybudovati ústavu, která může býti základem úspěšného rozvoje naší republiky a pevnou záštitou práva všech jejích občanů. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Přerušuji projednávání dnešního denního pořádku a přistoupím k ukončení schůze.

Předem ještě sděluji, že k žádosti předsedy výboru technického přikázána vládní osnova tisk 2363. o přechodných daňových výhodách pro stavby také výboru technickému, jemuž přikázána již podobná osnova tisk 2364. o podpoře soukromého podnikání, souvisící těsně s ní.

Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Není jich, je to tedy schváleno.

Před ukončením schůze sděluji, že se koná hned po plenární schůzi dnešní konference pánů předsedů klubů. Žádám pány předsedy klubů, aby se dostavili do presidiálního salonu.

Navrhuji, aby se příští schůze konala zítra v sobotu, dne 28. února 1920 o 8. hodině ranní s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva ústavního výboru o ústavní listině Československé republiky, usnesené ústavním výborem podle §§ 14. a 17. jednacího řádu (tisk č. 2421) a zpráva menšiny ústavního výboru o § 64. ústavní listiny Československé republiky (tisk č. 2472).

2. Zpráva ústavního výboru o osnově zákona, jímž se stanoví zásady jazykového práva v republice Československé, usnesené ústavním výborem podle §§ 14. a 17. jednacího řádu (tisk č. 2442).

3. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk 969) o řádu volení do poslanecké sněmovny (tisk č. 2374).

4. Zpráva ústavního výboru, aby byl vydán zákon o složení a pravomoci senátu (tisk č. 2423).

5. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1819) o volebním soudě (tisk č. 2424).

6. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona o zřízení župních a okresních úřadů v republice Československé, usneseného výborem ústavním podle §§ 14. a 17. jednacího řádu (tisk č. 2422).

Jsou snad proti mému návrhu, pokud se týče doby, nebo denního pořádku, námitky? (Nebyly.)

Není jich. Můj návrh je schválen.

Nežli ukončím schůzi, apeluji na pány přítomné a prosím, aby také působili na ty, kdo zde nejsou, aby ráno dochvilně se dostavili.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hod. 46 min. večer.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP