Úterý 17. února 1920

Keď nám ich sto a tisíc ukážete, tak ich odsudzujeme. Ludová strana je verná a chce pracovať na vybudovaní československej republiky a chce brať účasť na práci v celom šťatnom živote. Nenie vlastencom ten, kdo nechce podpory a spolupráce druhých občanov. My máme dosť nepriateľov v Polsku a Maďarsku. Všetky sily, nech je to ľudák alebo neľudák, v republike majú tedy spolu pracovať; (Výborně!) a hlásí-li sa k práci na budovaní republiky, je to vlastenec kdo ho odmrští? (Souhlas. Hlasy: Nikoho neodmršťujeme!) Je tedy zbytočné o Jedličkovi hovoriť. Škoda času. Prosím, pán minister Škrobár vo svojej reči hovoril, že keby ľudová strana pracovala tak, ako to náš p. miestopredseda dr. Budaj tu hovoril, že tedy i on je ochotný ju uznať (Hlas: Milostivě!) áno slovenskú ľudovú stranu.

To všetko dokazovať nemusíme slovami, ale dokazujeme to našou prácou a to, čo tu konáme, je dôkazom toho, že my to statočne smýšľame s republikou. Na konec svojej reči chcem vzpomenúť, že sme o tom presvedčení, že celý kurs československej republiky má sa premeniť. Merháme čas s takými nepatrnými vecmi. (Posl. Myslivec: Šrobár je hrobařem republiky!) My všetci poslanci a nielen poslanci, ale všetci vôbec v republike moli by sme o iných veciach uvažovať, ako máme bojovať proti drahote a proti deficitu, o iných veciach by sme mali debatovať o obchode, a mali bysme hovoriť o tom, ako by republika zmohútnela, zbohatla ako Anglia, Francia a Amerika, ako bysme dostali spojenie s Adriou, aby sme mali lode obchodné. U nás je však málo smyslu pre to. Nemôžem sa o tom šíriť lebo nemám času, poskytne sa mi však príležitosť, aby som poukázal k tomu, že sa tu debatuje a konajú sa v republike veci, ktoré ani haliera neprinesú. Načo vyhadzovať zo škol kríže, keď z toho nemá ani haliera zisku republika? Tedy prosím a tým skončím svoju reč: Radšej hľadajme liek, keď rana je známa, je treba, aby sme našli i liek. Prvý liek je, aby bol pokoj a kľud na Slovensku. Aby republika bola zdravá, dajte jej slobodu - liberté, egalité, fraternité! To je prvá vec. Za druhé: nechajte Slováka takým, akým je. (Posl. Ševčík: Šrobára pryč! Hlas: A dáme tam Ševčíka!) To Slovensko je perla, upravená vo zlate českoslovenkej republiky, Slovensko je zem, plná pokladov prírodných a krásy, ľud slovenský je dobrý, on nenie chorý, nemocný, nie len politické pomery sú nemocné. Lud slovenský je pracovitý, je usilovný, je zdravý a je hlbokého naboženského presvedčenia, to mu treba hájiť a netreba ho toho jeho charakteru zbaviť. Nechte Slováka takým, akým je, dajte mu, aby si svoje veci sám spravoval a síce v rámci československej republiky, aby si mohol svoje školstvo, autonomistické a hospodárské veci sám spravovať. (Posl. Časný: To je hlavní pro vás! Proto ta autonomie od začátku! Vy byste boli zbudovali to Slovensko! Hluk.)

Tým dvom pánom, ktorí na mojú poznámku urobili poznámku, poznamenávam, že v ohľade autonomie sám minister Hodža návrh urobil. (Posl. Štefánek: To je niečo úplne iného. Posl. Časný: To nevadí, ale my to neuznáváme, to jest chyba a zločin! Posl. Jílek mluví. Hluk a výkřiky posl. Jílka.)

Předseda (zvoní): Pane kolego Jílku!

Posl. dr. Kovalík (pokračuje): Na Slovensku bude pokoj a budú zdravé pomery, ktoré sú pre celú republiku potrebné lebo osud Slovenska je osudom československej republiky. (Výborně!) Preto dajte Slovensku, čo mu je treba, slobodu, spravedlnosť, právo shromažďovacie, právo organizovať sa a vtedy bude pokoj. Pracujme svorne, buďme si bratia a nebuďme si nepriatelia, lebo československá republika nenie tak silná, že by si mohla dovoliť ten luxus boja jednoho s druhým. Ukážme našim nepriateľom, že stojíme tu na základe slobody, na základe práva, na základe spravedlnosti. (Výborně! Potlesk u strany lidové.)

Předseda: Slovo dale má pan kol. dr. Medvecký.

Posl. dr. Medvecký: Slavné Národné shromaždenie, pri podaní pilného dotazu som hlasoval proti tomu, aby v tejto otázke bola zahájená debata. (Posl. Sedláček: To vy nerad slyšíte! Hluk. Předseda zvoní): Vedel som, že je, v tomto prípade každá debata úplne zbytočná. (Odpor ve straně lidové. Posl. Sechtr k posl. Sedláčkovi: To jest ta vaše svoboda, takhle si představujete svobodu! Posl. Sedláček (k řečníkovi): Vy jste členem vlády! Hluk a výkřiky.)

Předseda (zvoní): . . . Pane kol. Jílku!

Posl. dr. Medvecký (pokračuje): Zbytočnosť debaty dokázala úplne odpoveď ministra Švehly. (Hlas: Musíte mluviti nestranně, když jste členem vlády!) Teraz sa ujímam slova v tejto debate, ale v uvodzovkách, ujímam sa slova preto, aby som priklincoval slová, ktoré predniesol sám pôvodca interpelácie pán kol. dr. Kovalík. Ja myslím, že každý nestranný člen tohoto Národného shromaždenia musí podľa jeho vlastnej reči uznať a dokázaným videť to, že zprávy, na základe ktorých odpovedel ministr Švehla, zakladajú sa na úplnej pravde. (Potlesk. Odpor u strany lidové.) Že sa jeho vlastným doznaním potvrdzuje všetko to, že jak úrady a vrchnosti, tak i četníci správne pokračovali. (Hlas: To je Váš orgán! Veliký hluk.)

Předseda: (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován. (Posl. dr. Kovalík: Zase ten lekár, zase to zatušovať! Posl. Jílek: Četníka dejte na tribunu, bude mluviti ako Vy, možná lépe!)

Posl. Medvecký (pokračuje): Kol. Kovalík tento návrh chcel podať pôvodne ako návrh klubu. (Hlas: Ne, dr. Buday! Ale my sme sa o tom informovali, ja som si došiel pre súkromnú informáciu o celej otázke. (Hlas: Aby se to zatušovalo!) To som nechcel. Stojím na stanovisku, že každý poslanec má volnosť hájiť svoje stanovisko. Ale keď sa postupuje nespravedlive a robia sa veci, které sa protivia zaujmom republiky (Hlasy: Kdo? Co? Co pak dělali? Posl. dr. Kovalík: Kdo dělal něco proti republice? Co bylo?) Ten, kdo takú darebnosťou zamestnal Národné shromáždenie! (Výborně! Potlesk. Hlasy: "Fuj!" "Hanba!" na straně lidové. Hlasy: Co oni dělali proti republice? Posl. Ševčík: Zavírat poslance, to je darebnost! Posl. Sedláček: Máte se stydět, nemáte jít na tribunu! Jiný hlas: My jsme v Národním shromáždění! Posl. Myslivec: Ale měli byste sedět snad jinde! Bravo!)

Předseda: Pane kol. Kovalíku! Slovo má p. kol. Medvecký. (Posl. Kovalík: On mi skákal tiež do reči! Dru Medveckému: Klub slovenských poslancov zaoberal sa touto darebnosťou a Vy ste podpísaný na týchto darebnostiach!" Jiný hlas: To nejsou darebnosti. Jiný hlas: Ale Vaše věci jsou darebnosti, sám Jste to podepisoval).

Posl. dr. Medvecký (pokračuje): Slavné Národné shromaždenie!

Ja sa divím kolegom z ľudovej strany, že tak zúria proti mne. Čo by ste robili, keby sem prišiel Šrobár. Toho by ste ukrižovali za živa. Ja nehovorím ako referent, ako zástupca Srobára, ja tu hovorím čiste ako poslanec a mám právo hovoriť. (Výborně!) A to si nedám vziať od nikoho. (Posl. Myslivec: Ale spílat nesmíte!) Poďme ďalej ctení pánovia z ľudovej strany. (Hluk. Posl. Sedláček: Potřebují umývat mouřenína!) Chcem hovoriť teraz ako poslanec - jurista a nie ako zástupca bratislavskej vlády alebo referent. Ako jurista objektivne chcem posvietiť na inkriminované prípady p. Kovalíka. (Hlas: Abyste poslance nezavírali, to máte mluvit! Chcem Vám dokázať na základe právnického posúdenia, že jak úrady, tak četníci v tomto prípade úplne správné pokračovali a že sa absolútne neprevinili.

To dokazujú vlastné slová kol. Kovalíka. (Posl. Sedláček: Dostanou za to ještě povýšení o jednu třídu!) Nedostanem, my to nepotrebujeme. Pilný dotaz kol. Kovalíka inkriminuje dve veci (Velký hluk a nepokoj.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. dr. Medvecký (pokračuje): Slavné Národné shromaždenie! (Trvalý nepokoj a výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím opět o klid.

Posl. dr. Medvecký (pokračuje), Slavné Národné shromaždenie! Pilný dotaz p. dra Kmetky a dra Budayho: inkriminuje 2 veci, a síce predne zakázanie ľudového shromaždenia a za druhé porušenie immunity dra Kovalíka. Čo sa týče prvej otázky, absolútne pevne stojí tu zásada, že každé ľudové shromaždenie musí byť 8 dňov napred županskému úradu riadnym spôsobom oznámené. Riadnym spôsobom sa rozumie, že musí byť udaný deň, hodina, miesto a rečníci. Sám kolega dr. Kovalík uznal, že sa toto nestalo, že shromaždenie nebolo oznámené s udaním hodiny a že neboli oznámení rečníci. Zupan žiadal telegrafickú odpoveď, ukázal len liberálnosť voči tomu, aby mohol ešte zakročiť. Ale to telegrafické oznámenie hodiny a rečníkov stalo sa v takom čase, keď už 8 dní prešlo. (Posl. Kovalík: Neprešlo ešte!)

To je zistené, to je dokázané, ale ani to nestačí, ľebo to musí byť v riadnom oznámení podané. Takým spôsobom župan úplne správne pokračoval, keď shromaždenie nedovolil.

Proti tomu páni kolegovia, alebo ústredná kancelária ľudovej strany mala právo odvolať sa na ministra Šrobára, a on by bol pri tom všetkom urobil poriadok. Mohli ho interpelovať, ale nemali chodiť na také shromaždenie, ktoré nebolo riadnym spôsobom povolené. (Hlas: Co s těmi lidmi tam?) Ti by sa boli pokojne rozešli. Ale páni rečníci neuspokojiti sa tým, že to shromaždenie im zakázali. Ten zákaz shromaždenia oznámili im četníci oni proti tomu šli ďalej a zavolali ľud, ktorý bol shromáždený k sukromnej porade. (Hlas: To je právo!) Ale k súkromnej porade nie istých napred určených osôb a bez legitimacií do kuchyne a pitvora školnej budovy. Tu sa sišlo dľa vlastných slov dra Kovalíka 40 až 50 ľudí. Toto podľa mojej mienky nenie v súkromnom dome súkromná porada, to je ľudové shromaždenie. Ľudové shromaždenie môže byť zadržené i v súkromnom byte v akéjkoľvek miestnosti, (Hluk. Předseda zvoní. Výkřiky.) kto však predpisy svolania nezadrží, prehrešuje sa proti zákonu a môže byť preto pokutovaný! Páni rečníci nespokojili se ani s tým, ale šli ďalej. Keď vyšli zo školnej budovy von, pred kostolom zase usporiadali ďalšie shromaždenie a vysvetľovali ľudu, prečo to shromaždenie nenie dovolené. Myslím, (Posl. Sedláček: Musil to říci! Oni se ptali!) To bola druhá príležitosť, (Hluk.) pri ktorej rečníci ľudovej strany porušili zákaz ľudových shromaždení. (Posl. Čuřík: To je rakušácký výklad! To je policajtský výklad, to je hanba! Posl. Sedláček: Když mají ukonejšiti lid, to je přečin!)

Předseda (zvoní): Prosím, aby pan řečník nebyl vyrušován.

Posl. dr. Medvecký (pokračuje): Slavné Národne shromaždenie! Prikročím k druhému bodu, ktorý je inkriminovaný. Je to porušenie imunity kol. Kovalíka. On sa odvoláva na to, že tým, že mu četník s nasadeným bodákom povedal, že ho zatyká, bola porušená jeho imunita. Ja hovorím, že mu imunita porušena nebola. Lebo že ho četník prohlásil za zatknutého, tým bol on sám vinen, mel mať toľko chladnokrevnosti a rozumu a vytiahnuť legitimáciu. Ja som poslanec, mňa nemáte práva zatykať. (Hluk. Předseda zvoní.) Tedy tá výhovorka kol. Kovalíka, že sa odvolává na to, že ten četník náhodou bol v miestnosti, keď dr. Kovalík telefonoval a pri telefonovaní počul, keď Kovalík povedal: Ja som dr. Kovalík, poslanec, a že ten četník to vedel a počul, to je podľa mojej mienky ůplne naívne pochopenie a naivná obrana. Posl. dr. Kovalík: Do svojí knížky napsal moje meno!) Ja v tom, ctené Národné shromaždenie absolútne porušenie imunity dra Kovalíka nevidím, lebo si to sám zavinil. (Hluk. Výkřiky. Předseda zvoní.)

Latinské príslovie vraví: Vigilantibus jura, totiž právo patri tomu, kdo si ho bráni sám; a imunitné právo je právo jednoho občana. I to si musí každý brániť. Kdo tohoto imunitného práva chce používať, chce sa naň odvolávať, musí si ho brániť pri vhodnej príležitosti. A tá vhodná príležitost bola, keď četník nasadil bajonet a povedal: Zatykám vás. Keď to Kovalík neurobil, zavinil to sám.

Preto myslím, že by tento čiste objektivne, právnicky podaný doklad (Hluk. Předseda zvoní.) i ten najvyšší správny súd, ktorý by nad touto vecou súdil, úplne uznal za spravedlivý a žalobu kol. Kovalíka na porušenie imunity za úplne bezdôvodnou.

O tom, slavné Národné shromaždenie, čo robí ľudová strana na shromaždeniach a mimo shromaždenia, o tom sa rozširovať neidem.

Celé čísla bysom vám mohol citovať. (Hlas: Jaké jsou to noviny?) To jest "Slovák" a "Ľudové Noviny", vaše noviny, orgány ľudovej strany. (Posl. Sedláček: Z kterého data?) To je ze 6. února, v ktorom "Slovák" brání maďarona Balušku Mészaroša, ktorý bol pro defraudáciu odstranený z Košíc (Slyšte!) a on ho brání ako najvernejšieho Slováka. (Hluk.) A on bol zatiaľ najvernejším priateľom Jehličky. Tohoto Mészaroša Balušku, ktorý svojho času tehdajšiu ľudovú stranu desavouoval, hovoriac, že pakt, ktory uzavrela, se nesrovnáva s väčšinou ľudovej strany. (Hluk.) Stále štvú proti jednotlivým členom Šrobárovej vlády. Kolegu Štefánka úmyslne pletú a zameňujú s menom jeho brata, ktorý je náhodou sekretárom Roľnickej jednoty a čo robí jeho brat v politickom ohľade, pripisujú kol. Štefánkovi. (Hluk.) O tom, čo robí ľudová strana mimo Národné shromaždenie, čo robí v kazateľnách a spovedniciach, o tom nechcem hovoriť. (Ohromný hluk.) Nemáme toľko ľudí a možností, abysme ich vo všetkom kontrolovali. A títo pánovia sa zlobia ešte preto, že nemajú volnosť agitácie, volnosť shromaždenia.

Slavné Národné shromaždenie! Tento dnešný skutok a dnešný prípad stojí úplne mimo toto. Netreba sa odvolávať na události, čo robí ľudová strana proti ministrovi Šrobárovi, akým spôsobom desavouuje najslavnostnejšie usnesenia svojich členov v Národnom shromaždení, že sú verní zákonom republiky, medzi ľudom ale štvú proti Čechom. Pri tom všetkom ich najvernejší ľudia štvú ľud proti Čechom, všetky chyby a nedostatky na Slovensku pripisujú Čechom a tým kontradikujú svoje drievňajšie uzavretie. (Hluk.) Ja ale tieto veci nechcem zaťahovať do terajšej debaty, ja čiste na základe vlastného doznania pána dra Kovalíka odporučujem, aby slavné Národné shromaždenie vzalo odpoved pána min. Švehlu na vedomie. (Výborně! Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP