Pátek 23. ledna 1920

Pomery na Slovensku, komunikačné a administratívne ťažkosti a prekážky spôsobily, že na Slovensku nebolo možné pristúpiť v čas k vyhotoveniu voličských soznamov. Voličské soznamy v mnohých mestách ešte ani dnes nie sú hotové a vyložené. Preto sa javila a javí na Slovensku potreba, aby táto lehota na vyloženie voličských soznamov bola predĺžená. A istá potreba javí sa i v Čechách, v niektorých mestách a krajoch. Ustavný výbor v tejto zákonnej predlohe preto navrhuje, aby bola reklamačná lehota predľžená, aby reklamačná lehota a lehota na vyloženie voličských soznamov skončila 8. únorom tohoto roku.

Následkom tohoto ustanovenia je potrebná i zmena 2. odst. § 12. zákona o stálych voličských soznamoch. V tomto paragrafe bolo ustanovené, že reklamačnou komisiou opravené voličské soznamy maju byť dodatočne vyložené v posledných 8 dňoch mesiaca února. § 3. zákonnej predlohy ustanovuje, aby tieto opravené voličské soznamy boly vyložené k dodatočnémn nazretiu odo dňa 8. do 15. brezňa.

V Čechách, zvlášte v ponemčených krajoch, boly také zjavy, že na mnohých miestach hromadne zapísani byli voličia, ktorí ešte nedosiahli veku 2l rokov. Na týchto miestach sestavenie reklamačných komisií nedá dostatočnej garancie k tomu, že by tieto komisie vyhovovaly ustanoveniam zákona.

Následkom toho bolo potreba, aby predsedovi reklamačnej komisie bolo dané právo, že by v každom takom prípade, kde zistí, že do voličského soznamu zapsaný volič nedosiahnul ešte veku zákonom určeného, v každom... (Hluk)

Předseda (zvoní): Pány pod galerií prosím, by zachovali klid.

Zpravodaj posl. dr. Derér (pokračuje): takom prípade vyzval voličov, aby doložili, že už dosiahli toho veku, a jestliže v lehote predsedou mu určenej tohoto dokladu nepredloží, predseda reklamačnej komisie má právo škrtnúť tohoto voliča z volebného soznamu i bez usnesenia reklamačnej komisie.

Toto právo, pravda, omedzuje sa len na Čechy, Moravu a Sliezsko. Na Slovensku tak dalekosiahleho práva nemohli sme dať do rúk predsedy reklamačnej komisie, poneváč tam predseďami reklamačných komisii sú slúžni. Krome toho na Slovensku sa nevyskytly také prípady, že by to bolo potrebné. Toto právo predsedy reklamačnej komisie koncí dňom 6. brezňa t. r., tým dňom, keď predseda reklamačnej komisie je povinný opravené voličské soznamy poslať zpäť miestnym komisiám.

Ďalej bolo treba zo všetkých týchto príčin, ktoré som predniesol, i právo reklamačné rozšíriť na všetkých voličov, ktorí boli zapísaní do toho volebného kraja, kde sa príslušný občan, proti ktorému smeruje reklamácia, zdržuje, poťažne v ktorom volebnom kraji je prihlásený do volebného soznamu.

Navrhujem, aby Národné shromaždenie schválilo zákonnú predlohu ústavného výboru. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen.

Debata odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Prosím o zaujetí místa (děje se).

Nyní dám hlasovati o zákonu, který má pouze 6 paragrafův a k němuž nebyl podán žádný pozmenovací návrh, v celku.

Námitek proti tomu není. (Námitky nebyly.)

Kdo souhlasí s § 1., 2., 3., 4., 5. a 6. zákona, jakož i nadpisem jeho, jak je obsažen ve zprávě ústavního výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen v prvním čtení.

Ke druhému čtení přeje si pan zpravodaj slova?

Zpravodaj posl. dr. Dérer: Ne

Předseda: Kdo souhlasí se zákonen přijatým právě v prvním čtení, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal.(Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen také v druhém čtení a tím tento odstavec denního pořádku vyřízen a přistoupíme ještě k poslední věci dnešní:

ke zprávě živnostenského výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2076), kterým se omezuje prodej a pronájem hotelův a pensionátů (tisk č. 2175).

Místo p. zpravodaje Hatláka žádám předsedu příslušného výboru p. kol. Slavíčka, aby přejal referát. Uděluji mu slovo.

Posl. Slavíček: Slavné Nár. shromáždění!

Protože velmi mnoho v poslední době cizinců vyhledává přenocování, protože také velmi mnoho centrálních úřadů bylo v Praze zřizováno, protože pak velmi mnoho cizího kapitálu chce se umístiti v Praze z důvodů obchodních, nabízí se za hotely a za živnosti k přechovávání cizinců ohromné sumy, čímž se stalo, že hotely a podniky pro přechovávání cizinců byly odejmuty svému účelu a Praha jako hlavní město naší republiky stala se téměř pověstnou nouzí o byty pro cizince.

Z důvodů těchto vláda předložila návrh, jímž se omezuje prodej a zneužívání hotelů a živností pro přechovávání cizinců a jen po dobrém zdání a na svolení ministerstva obchodu jest možno v budoucnosti hotely neb živnosti pro přechovávaní cizinců zciziti neb prodati. (Posl.Petrovický: Prosil bych, aby to mělo zpětnou platnost, poněvadž meziministerská rada dovoluje si dnes sekvestrovati hotely pro účely úřední a vojenské!) Staly se i ty případy, přiznávám, - že i úřady, resp. vláda pro účely úřadů našeho státu některé hotely rekvírovala a že jevila se také značná nespokojenost mezi majiteli hotelů a majiteli živností pro přechovávání cizinců. Z důvodů těchto živnostenský výbor jednomyslně schválil vládní návrh, který k přijetí vřele doporučuji. (Vyborně!)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata odpadá. Přistupuji k hlasování.

Prosím o zaujetí místa. (Děje se.)

Také tento zákon má pouze pět paragrafů, žádných pozměňovacích návrhů učiněno nebylo, dám o něm tedy hlasovati v celku. Námitek proti tomu není? (Nebyly.)

Kdo souhlasí s §§ 1., 2., 3., 4. a 5. zákona, jakož i s jeho nadpisem, jak jest obsažen ve zprávě živnostenského výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Zákon jest schválen v prvém čtení.

Přeje si pan zpravodaj slova k druhému čtení?

Zpravodaj posl. Slavíček: V § 1. odst. 2. jest nutno opraviti tiskovou chybu, jež rušila by smysl § 1., který má zníti: "Smlouvy tomuto paragrafu odporující" - místo "odpovídající", jsou neplatny." Jiných změn není. (Posl. Petrovický: Tu zpětnou platnost bych prosil!) To už nejde, poněvadž je to odhlasováno.

Předseda: Pan zpravodaj doporučuje opravu chyby tiskové, obsažené v § 1. odst. 2., aby totiž slovo "odpovídající" bylo nahraženo slovem "odporující". Kdo souhlasí s takto pozměněným zákonem, přijatým v prvém čtení, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon jest schválen také ve druhém čtení a tím jest tento odstavec denního pořadu vyřízen. Zbývá nám, nebude-li proti tomu námitek, ještě provésti doplňovací volby do některych výborů. (Námitky nebyly.) Námitek proti provedení voleb není.

Jest navržen

do výboru zahraničního:

za dra Scheinera dr. Kramář,

do výboru pro pozemkovou reformu:

za člena N. S. Josefa Špačka dr. Karel Viškovský,

do výboru branného:

za člena N. S. Boh. Bradáče František Hybš,

do výboru technického:

za člena N.S. dra Brabce člen N. S. inž. Ladislav Novák,

do výboru ku prozkoumání zabaveného policejního archívu nanavrhuje se:

za Johanise Němeček.

Kdo s těmito změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Navržené změny jsou schváleny.

Přistoupím k ukončení schůze. Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 27. ledna 1920 o 2. hodině odpolední... (Hlas: V úterý?)

Mám za to, že velmi zřetelně mluvím, a bylo by záhodno, kdyby snad pánové zachovali poněkud klid, aby slyšeli každé slovo, které z presidia se pronáší.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý dne 27. ledna 1920 o 2. hodině odpolední s tímto denním pořadem:

1. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk č. 2026) státního rozpočtu republiky československé a finančního zákona pro rok 1920 (tisk č. 2200).

2. Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu (tisk č. 2142), jímž se zatimně upravuje organisace hospodářských škol lidových (tisk č. 2220).

3. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 2022), jímž se vláda zmocňuje, aby převzala státní záruku za zápůjčku fondu všeobecné nemocnice v Praze u Zemské banky království Českého až do výše tří a půl milionu Kč. (tisk č. 222I).

To jsou věci, zbývající z dnešního denního pořádku, a dále nové předměty:

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk č. 2058) o osvobození daně z příjmů od přirážek a příspěvků pro samosprávné svazky (tisk č. 2222).

5. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk č. 2068), jímž se prodlužuje platnost cis. nařízení ze dne 10. ledna 1917 ř. z. č. 16 o daňových a sazbových opatřeních v železniční dopravě z podnětu zvláštních, válkou způsobených poměrů, jakož i I. oddílu Vl. zák. čI. uher. z r. 1917 o železniční válečné dani (tisk č. 2237).

Po případě, dojdou-li zprávy tiskem:

6. Zpráva výboru technického a výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk č. 2l74), kterým se povoluje úvěr a zřizuje stavební fond pro novostavby parlamentu, státních úředních budov, vysokých škol a jiných monumentálnich státních budov ve Velké Praze.

7. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona, č. t. 2814, jímž se mění licenční poplatek z dovezeného tabáku a tabákových tovarů.

8. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona, č. t. 2217, jímž se pro Slovensko pozměňuje zákon ze dne 11. prosince 1919 čl. 688 sb. zák. a nař. o všeobecné dani z převodů statkův a z pracovních výkonův a o dani přepychové.

9. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona, č. t. 2216, jímž se zákon ze dne 10. prosince 1919 c. 65 sb. zák. a nař., o ukládání všeobecné daně výdělkové pro období 1918/19 rozšiřuje se na období 1920/21.

10. Zpráva výboru technického a výboru kulturního o návrhu čl. N. S. Ot. Vochoče, dra Theodora Bartoška a spol. č. t. 427 o Masarykově Akademii Práce.

11. Zpráva výboru sociálně-politického a výboru právního o vládním návrhu zákona, č. t. 1977, kterým se upravují právní poměry domovníků.

12. Zpráva výboru dopravního o vládním návrhu, č. t. 2213 o doplnění sítě státních drah.

13. Zpráva výboru dopravního o návrhu člena N. S. Jana Pelikána, Frant. Buřívala, Ot. Vochoče a spol. č. t. 409, aby byl předložen investiční program pro stavbu železnic a potřebných budov pro dopravní účely.

14. Zpráva výboru dopravního o návrzích čl. N. S. Jana Jílka a soudr., č. t. 526, čl. N. S. inž. B. Pospíšila a soudr., č. t. 603, čl. N. S. Jana Rýpara a soudr., č. t. 604, čl. N. S. Josefa Babánka a soudr., č. t. 674, návrh čl. N. S. J. Malypetra a soudr., č. t. 758 a čl. N. S. inž. B. Pospíšila a soudr., č. t. 1001 na vybudování automobilových a autobusových tratí poštovních a dopravních v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. (Hlasy: To je dlouhé!)

Návrh, který jsem přednesl a který vyplývá z porady pánů předsedů klubů, je proto delší, poněvadž není docela jisto, že veškeré ty zprávy budou do té doby vydány tiskem. Je tedy velmi pravděpodobno, že značná část toho denního pořádku odpadne.

Jinak námitky proti dnu nebo proti dennímu pořadu mnou navrženému proneseny nebyly? (Námitek nebylo.)

Námitek není. Prohlašuji svůj návrh za přijatý a končím schůzi.

(Konec schůze v 9 hodin 30 min. večer.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP