Čtvrtek 18. prosince 1919

Přistupuji k ukončení schůze a navrhuji, aby se příští schůze konala zítra o 10. hod. dopol. (Posl. dr. Herben: Máme dva výbory svolané!) Snad by se mohly svolati na 9. hodinu. Já to činím proto, aby se umožnilo snad užíti odpoledních nebo večerních vlaků. Tedy v té věci bylo by ještě možno dohodnouti se, aby výbory, které byly svolány na 10. hodinu, přeloženy byly na 9. hod.

Tedy navrhuji, aby se příští schůze konala zítra 19. t. m. o 10. hod. dopol., a aby na denní pořad její byly dány nejprve nevyřízené odstavce dnešního denního pořadu a to v tomto pořadí.

1. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 1828), kterým se platnost § 23. novely k obecním zřízením zákona ze dne 7. února 1919, č. 76 Sb. z. a n. prodlužuje do konce roku 1921 (tisk č. 2033).

2. Zpráva výboru ústavního o předloze zákona, kterým zřizují se stálé seznamy voličské (tisk č. 2041).

3. Zpráva výboru zásobovacího o návrzích členů Národního shromáždění J. Šamalíka, V. Ševčíka a soudr. (tisk č. 1852) a O. Hrejsy, Fr. Chaloupky a soudr. (tisk č. 1873) na zrušení rekvisic dobytka a uvolnění trhů (tisk č. 2036).

Po případě, kdyby do té doby byly rozdány příslušné zprávy tiskem:

4. Zpráva výboru zemědělského a výboru technického o změně zákona ze dne 4. ledna 1909 č. 4 ř. z. o zvelebení zemědělství stavbami vodními, č. t. 2065.

5. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zák. (č. t. 2021), jímž se obnovuje povinnost zaměstnavatelů, daň z příjmu, předepsanou z proměnlivých platů služebních, vybírati srážkou z těchto platů a odváděti státní pokladně (č. t. 2067).

6. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu zákona (č. t. 2024), jímž se dodatečně schvalují dosavadní úvěry, opatřené vládou v cizině, a povoluje se další úvěr (č. t. 2066).

Jest proti mému návrhu, pokud se týče dne, nebo pokud se týče pořadu, nějaká námitka? K slovu se hlásí pan kolega Dyk.

Posl. Dyk: Prosím, aby se nedávaly na program zákony, jejichž text dostávají členové teprve během samotné schůze, tak že je nemohou prostudovati.

Předseda: V této věci řídím se ujednáním a dohodou, učiněnou v poradách předsedů klubovních. Přání, které vyslovuje p. kol. Dyk, beru na vědomí a budu je tlumočiti v poradě předsedů klubů. Ale jinak, trvá-li pan kolega Dyk na svém návrhu, pak bych musil přijmouti podnět jeho jako návrh a ty návrhy, které jsem učinil jako eventuální, dal bych odhlasovati zvláště.

Trvá pan kolega na tom, aby se to považovalo za návrh, nebo to předkládá ve formě podnětu ke konferenci předsedů klubovních?

Posl. Dyk: Prosím, aby to tedy bylo ponecháno poradě předsedů klubovních.

Předseda: Já vyhovím přání p. kol. Dyka. (Jiných námitek nebylo.) Pokládám návrh svůj tedy za přijatý a končím schůzi.

Konec schůze v 7 hodin 7 min. večer.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP