Čtvrtek 11. prosince 1919

2. Je-li pan ministerský předseda ochoten, přihlédnouti k neuvěřitelnému téměř obsahu nabídky Živnostenské banky a ústavů přidružených a uvážiti zejména, zdali nevznikne nebezpečí, že bankovní kruhy, za akciovou společností stojící, budou spíše hleděti svých zájmů výdělečných a spekulativních a teprve v druhé či poslední řadě zájmů státních, zda-li vůbec možno jednati o smlouvě, která chytráckým způsobem vyhražuje si veškerý prospěch, státu však navaluje všecka břemena?

3. Zdali jest pan ministerský předseda ochoten zjistiti a s námi sděliti důvody podezřelého chvatu, s jakým nabídka Živnostenské banky a přidružených bank ocitá se na pořadu ministerské rady, aniž o ní dříve slyšeni byli povolaní činitelé úřední, ba dokonce ani ta ministerstva, která mají největší zájem a zodpovědnost vzhledem k zpravodajství vně i uvnitř státu?"

Předseda (zvoní): K zodpovědění těchto interpelací vyžádal si slovo pan ministerský předseda. Uděluji mu je. (Hluk.) Prosím o klid. Slovo má pan ministerský předseda.

Ministerský předseda Tusar: Vážení pánové!

Já musím tento druhý dotaz zodpověděti ihned proto, poněvadž jde podle jednacího řádu o pilný dotaz. - Já chci držeti se přesně nejen literou, nýbrž i duchem jednacího řádu a dotaz, který jest označen za pilný, okamžitě zodpověděti. V první řadě dovolte, abych zodpověděl dotaz pp. posl. Prokeše a Špačka o událostech na Těšínsku. Případy, o kterých pp. interpelanti mluví, jsou nám známy a ihned jsme protestovali u čtyřdohodové misse na Tešínsku a rovněž u mocností čtyřdohodových v Paříži. Případy, o nichž je v interpelaci řeč, dali jsme mimo to ještě zvláště úředně vyšetřiti a obsah i materiál úředního vyšetřování bude sdělen jak mocnostem čtyřdohody, tak také vládě polské ve Varšavě.

Všeobecně podotýkám, že nám je známo, že poměry na Těšínsku za demarkační čarou jsou krajně napjaté, že tam nervosita, bohužel, stále trvá a stoupá. (Hlas: Kde je důvod?) Ovšem, ta pravá příčina toho neutuchajícího napětí je v tom, že provedení plebiscitu se, žel, vzdor přání naší vlády stále oddaluje a tím ovšem vzniká ta politováníhodná nálada, ve které se odehrávají tak smutné případy, jimž padají v oběť životy našich příslušníkův národních i našich státních občanů. Pánové, zde je nutno, bychom znova - a vláda to také učiní - s největším důrazem žádali mocnosti čtyřdohody, aby plebiscit byl již jednou nařízen a aby ve skutečnosti co nejdříve a s největší rychlostí byl proveden. (Posl. Dyk: A řádně proveden!)

Stanovisko vlády v otázce plebiscitu je známo a, jakmile v případech, o kterých páni interpelanti ve svých dotazech mluví, bude úřední vyšetřován i provedeno, podáme Nár. shromáždění ihned další zprávu. (Posl. Jar. Špaček: Již byly vyšetřování!) Ano, ale nemáme ještě těch výsledků a, jakmile dojdou, podáme Nár. shromáždění zprávu a zařídíme další kroky, o nichž bylo mluveno.

Dále byl mne podán pilný dotaz, který jsem povinen dle jednacího řádu co nejdříve zodpověděti, v otázce zpravodajské, resp. v otázce pronájmu České tiskové kanceláře. Na tento dotaz chci říci tolik: Světová válka přinesla ohromný rozmach mezinárodního zpravodajství tiskového; zejména uplatňují se nyní velkou měrou nejnovější technické vymoženosti, zejména bezdrátová telegrafie. Celé tiskové zpravodajství světové se technicky nově zařizuje a tu musíme, chceme-li udržeti krok společně se světovým zpravodajstvím, rovněž snažiti se, abychom pracovali s těmi nejmodernějšími pomůckami. Takovéto obstarávání tiskové služby má ovšem pro stát ohromný význam. Česká tisková kancelář byla vytvořena z filiálky vídeňského "Korrespondenzbureau", je mnoho kritisována, ale, vezmeme-li zřetel na potíže, zejména na nedostatek spojení se zahraničními centrálami, špatný stav telegrafické a telefonické sítě, musíme doznati, že bylo vykonáno přece jen velice mnoho.

Ale zachování dnešní provozovací soustavy ohrožovalo by další vývoj našeho zpravodajství. Do světové války byly jen dvě státní telegrafní agentury, vídeňská a petrohradská. Jejich depeše na zpravodajském trhu, ježto byly většinou rozšiřovány za plat, platily za zpátečnické a vždy za stranické. Dá se sice namítnout, že máme jako republika na světovém foru lepší jméno, nežli měly státy dříve jmenované, ale musíme přece jen počítati s tím, že by zprávy státní kanceláře tiskové byly přijímány s velikou reservou jako zprávy tendenční a nikoli nestraně informující a podle toho, že by s námi také byly uzavírány smlouvy ne jako s rovnocennými zpravodajskými ústřednami, nýbrž jako se zákazníkem, jenž musí vydatně zaplatiti za rozšiřování svých zpráv.

Státem provozovaná tisková kancelář musela by platiti: své vlastní výlohy za telegramy do ciziny, veškeré výlohy za telegramy z ciziny a předplatné za zpravodajství cizích agentur. Uvážíme-li, že většina těchto platů musila by se činiti v cizích valutách, naproti tomu platy za zprávy, které jsou počtu nepatrného, dostávaly by se v československých korunách, dovedeme si vypočítati, že by byla tato kancelář nad průměr pasivní, jak ostatně i výsledky prvého roku ukazují.

Proto ze všech těchto důvodů rozhodla se vláda, že předá českou tiskovou kancelář do soukromého podnikání; aspoň že zkouška bude učiněna, zdali by se tato forma lépe neosvědčila. Z toho důvodu, pánové, v ministerské radě bylo usneseno, aby vypsáno bylo konkursní řízení. (Hlas: To je něco jiného!) Tedy není možno mluviti o nějakém příliš velikém chvatu. Toto konkursní řízení bylo vypsáno po úřadě s odborovou organisací žurnalistickou a stalo se tak v měsíci říjnu. Konstatuji, že za celou tu dobu nepřihlásil se vůbec nikdo. (Hlasy: Slyšte! Slyšte! Posl. Bechyně: To jest české kapitalistické podnikání! Valach za pecí!)

Prosím, nepřihlásila se ani vydavatelstva listů, aby po vzoru americkém převzala provozování, nepřihlásil se ani soukromník, nepřihlásily se ani žurnalistické korporace. (Hlas: Ani banky? Posl. Svoboda: Ani banky se nepřihlásily!) Přihlásila se jen jedna americká společnost. Od nás se nepřihlásil nikdo.

Na to byl tiskovým odborem navázán styk s konsorciem bank, které provádí všechny státní finanční transakce, a v dorozumění s těmito vydavatelstvy byly učiněny přípravy na založení akciové společnosti. Pánové, vyjednávání jest v proudu, nic není dosud definitivního, a na podněty, které v poslední době se strany žurnalistické a zejmén vydavatelů listů byly u vlády učiněny, jsme ochotni vždycky vejíti. Pánové, není nic rozhodnuto a není nic definitivního zatím ujednáno. Přirozeně, že vláda musí při uzavírání takové smlouvy hleděti na to, aby státní zájmy byly v každém případě chráněny, (Výborně!) a zejména abychom pamatovali na ty případy, kdy bychom se dostali do nějakých snad mimořádných politických nebo jiných poměrů.

Na otázku, zda vláda jest ochotna, aby tuto smlouvu předložila Národnímu shromáždění, prohlašuji, že přímého schválení Národním shromážděním k tomuto pronajetí podle ústavy - naší není třeba, ale, poněvadž nemáme žádné příčiny, proč bychom snad něco před Národním shromážděním chtěli zatajovati, a nemáme příčiny, proč bychom se vyhýbali veřejné kontrole, prohlašuji, že jsme ochotni, dřív ještě, než smlouva bude uzavřena, předložiti ji konferenci klubovních předsedů, tak aby zástupcové všech stran měli možnost, o věci býti předem informováni a dotazy atd. na věci ještě spolupůsobiti. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Přikročuji k ukončení schůze a navrhuji, aby se příští schůze konala zítra dne 12. prosince o 10. hodině dopolední s tímto denním pořádkem:

Nejprve nevyřízené odstavce dnešního denního pořádku: 6, 7, 8, 9, 10. a k tomu

zpráva výborů sociálně-politického a technického o vládním návrhu (t. 1553) l. zákona o závodních a revírních radách při hornictví a II. zákona, jimž se ustanovují hornické rozhodčí soudy (tisk 1980) a zpráva finanč. výboru o této věci, k č. 1980.

Jsou proti dnu, neb proti dennímu pořádku navrženému nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich.

Návrh můj jest přijat. Končím schůzi.

(Konec schůze o 6. hod. 27 min. večer.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP