Čtvrtek 11. prosince 1919

Zpravodaj posl. dr. Herben: Imunitní výbor 2. prosince usnášel se o žalobě, kterou podal p. Václav Schuh u zemského trestního soudu proti posl. Koušovi, na základě které soud pak žádal za vydání kol. Kouši.

Výbor imunitní navrhuje, aby člen Národního shromáždění Josef Kouša k žádosti zemského trestního soudu vydáván nebyl.

Odůvodnění: Především kol. Kouša se vykázal, že opravu tomu p. Schuhovi uveřejnil. Odůvodnění spočívá dále v tom, že jsme neviděli do věci dosti bezpečně a jest již také promlčena.

Předseda: K slovu v této věci není přihlášen nikdo. Debata je skončena. Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj, resp. zpráva imunitního výboru navrhuje, aby p. člen Nár. shromáždění Josef Kouša vydán nebyl.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, by povstal. (Děje se.)

To jest většina. Návrh je schválen a tím tento odstavec denního pořádku vyřízen.

Přistoupíme k dalšímu bodu, jímž jest

5. zpráv a imunitního výboru ve věci člena Národního shromáždění Antonína Svěceného pro přečin proti bezpečnosti cti k žalobě Václava Schuha (tisk č. 1942).

Zpravodajem je zase p. místopředseda imunitního výboru dr. Herben. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj poslanec dr. Herben: Pan Václav Schuh nespokojil se pouze žalobou na odpovědného redaktora "Pražského kraje" kol. Koušu, nýbrž rozšířil o něco později také žalobu na vydavatele "Pražského kraje" a tím jest kol. Ant. Svěcený.

Důvody imunitního výboru byly rovněž tytéž. Věc není vážná, není také již časová, poněvadž se promlčela, a proto imunitní výbor chtěl ji míti, řekl bych, s denního pořádku a navrhuje, aby ani vydavatel "Pražského kraje" kol. Ant. Svěcený ke stíhání vydán nebyl.

Dovolil bych si snad - je-li to zpravodaji dovoleno - připomenouti, že dnešního dne objevil se na stole p. předsedy Tomáška návrh kol. Hajna, který by Nár. shromáždění mohlo uvážiti, abychom takovýchto případů redaktorských byli v Nár. shromáždění zbaveni. Jde o to, aby Národní shromáždění zaujalo stanovisko k zodpovědným redaktorům vůbec. Někteří kolegové poslanci měli by sami vědět, že obcházejí tiskový zákon, když na příklad redigují časopisy vydávané daleko od Prahy a zastávají svou funkci v Praze.

To odporuje již prostě tiskovému zákonu, neboť redaktor má býti doma. Ale, je-li to již nezbytno a nevyhnutelno, že některý z kolegů našich má existenci v tom odpovědném redaktorství, mělo by pak Národní shromáždění dáti imunitnímu výboru prostě příkaz, anebo alespoň pokyn, aby v žádném takovém případě nešetřil imunity, nýbrž prostě prohlašoval vydání každého poslance, abychom nevypadali tak, jako že sami sebe hájíme a odpíráme občanstvu právo, když se ho někdo podle tiskového zákona domáhá na redakci. Myslím, že jest to věc, se kterou imunitní výbor podle návrhu kolegy Hajna přijde, nebo se samostatným návrhem, abychom se opravdu těchto věcí, dost trapných a nepříjemných, zbavili. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen, debata jest skončena, přistoupíme k hlasování.

Zpráva imunitního výboru navrhuje, aby člen Národního shromáždění pan Antonín Svěcený vydáván nebyl.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, aby povstal. (Děje se.) Návrh jest přijat.

Tím tento odstavec denního pořadu jest vyřízen a přerušuji projednávání dnešního denního pořadu.

Než přistoupím k ukončení schůze, nebude-li proti tomu námitek,. dám provésti některé doplňovací volby. (Námitek nebylo.) Námitek není. Do výboru ústavního za člena Národního Shromáždění dra Zahradníka navrhuje se člen Národního shromáždění Bradáč.

Do výboru zahraničního za člena Národního shromáždění dra Zahradníka navrhuje se člen Národního shromáždění dr. Horáček.

Do výboru rozpočtového za člena Národního shromáždění Maxe Piláta navrhuje se člen Národního shromáždění Rychtera.

Kdo s navrženými změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina, navržené změny jsou schváleny.

Než ukončím schůzi, vyžádal si k zodpovědění některých interpelací a dotazů slovo pan ministerský předseda a to interpelace člena Národního shromáždění pana Prokeše a soudruhů, která byla podána v dnešní schůzi. Žádám, aby interpelace ta předem byla přečtena.

Zapisovatel posl. dr. Herben (čte):

"Dotaz

člena Národního shromáždění Jana Prokeše a soudruhů na pana ministerského předsedu o zavraždění českého učitele Maiwalda v české obci Dětmařovicích, ležící za demarkační čarou na Těšínsku.

Za demarkační čarou na Těšínsku, o něž se vede spor s Poláky, jsou některé české obce a obyvatelé české národnosti, v těchto obcích bydlící, prožívají hotová muka, jež na nich pášou poštvaní Poláci a nezodpovědné orgány vlády národové v Těšíně. Neustále bývají čeští lidé zatýkáni, do vězení vrháni, kde se s nimi jedná jako se zločinci. Ale poslední případ, který se odehrál v Dětmařovicích, vyvrcholil v katastrofu, při níž byl zmařen i lidský život.

4. t. m. byl v Dětmařovicích polskými fanatiky pobodán tamější učitel Maiwald a zranění bylo tak těžké, že mu podlehl. (Slyšte!) Učitel Maiwald nezavdal nijak příčiny svým vrahům, aby se vůči němu obraceli. On je pouze žádal, aby opustili hostinskou místnost, kde on řídil zkoušku pro české divadelní představení, Za to se na něj vrhli Poláci, ztloukli jej a ve dveřích síně pobodali jej noži, že krátce po té vykrvácel. (Hlasy: Úžasné! Škandál!) Událost ta vyvolala na celém Těšínsku hotové zděšení (Hlasy: Právem!) a česky lid s hrůzou se ptá: Což za demarkační čarou smějí býti čeští lidé jako nějaká zvěř ubíjeni? (Hlasy: Strašné!)

Na Těšínsku nevládne zákon, tam rozhoduje usurpátorskou mocí "Polská vláda národová", která se vůči všemu českému chová s krajní nenávistí. Tato vláda národová, jako jediný úřední orgán na Těšínsku, měla pohnati polské vrahy z Dětmařovic k odpovědnosti a pohnati je předl soud. Ona tak ale neučinila, poněvadž jí na zákonité ochraně Čechů nezáleží. V Těšíně zasedá sice dohodová komise, v níž i naše republika má svého zástupce, ale vliv této komise na těšínskou vládu národovou není dostatečný, aby donutila ji chránit a respektovati zákon na ochranu bezpečnosti života českých lidí.

Podepsaný dovoluje si tázati se pana ministerského předsedy:

Co hodlá vláda učiniti k ochraně českých lidí, žijících za demarkační čarou na Těšínsku, aby chráněni byli před týráním a pronásledováním se strany vlády národové v Těšíně?

Hodlá vláda cestou mezinárodního zakročení donutiti polskou vládu ve Varšavě, aby zločinní vrahové z Dětmařovic, zavraždivší nevinného učitele Maiwalda, byli postavení před soud a pohnáni k odpovědnosti?

Praha, 11. prosince 1919.

Jan Prokeš a soudr."

Předseda: V téže věci byl v dnešní schůzi podán dotaz člena Národního shromáždění, pana Jaromíra Špačka. Poněvadž nebyl rozdán ještě tiskem, žádám pana zapisovatele, aby také tento dotaz přečetl.

Zapisovatel poslanec dr. Herben (čte): "Dotaz člena Národního shromáždění Jaromíra Špačka a soudr. na p. min. předsedu Vl. Tusara o vraždách, páchaných Poláky na Češích z národnostního záští v plebiscitovém území na Těšínsku.

V neděli dne 2. listopadu o půl 6. hodině ráno byl na jámě Alpince zabit hlídač Josef Kořínek z Rychwaldu pro svoje české přesvědčení. (Slyšte!) Byl již po dlouhou dobu terčem vyhrůžek polských druhů Kaletýna, Babraje a Kolaczka, kteří jej nenáviděli proto, že je Čech a ve službě přesný a svědomitý. Při noční nedělní službě vlákali oni tři Poláci Kořínka do své společnosti a spáchali bestiální vraždu. Kaletýn uchopil sekeru, rozťal nic netušícímu Kořínkovi hlavu a za pomoci Babraje obral zkrvácenou mrtvolu o hodinky, kabát a celotýdenní výplatu. Surovci počínali si klidně a s rozmyslem. Aby zahladili stopy své zvířeckosti, zatáhli ubitého Kořínka na "Táčkách" na nedalekou haldu, kde po provaze spustili mrtvolu do planoucího ohně. (Hanba!)

Když Kořínek nešel domů a rodina se po něm sháněla, vznikla strašná, bohužel pravdivá doměnka, že se stal obětí zvlčilosti, jejímž dokladem byl nalezený lidský trup. Pachatelé vraždy byli zatčeni a do vazby krajského soudu v Novém Jičíně na Moravě dopraveni. Strašný tento zločin, který byl spáchán v území naší okupace z protičeské nenávisti na člověku tichém, mírném a řádném otci rodiny, vyvolal mezi hornictvem ohromné vzrušení a pobouření. Nedosti na tom. Dne 4. prosince došlo k nové vraždě, jejímž důvodem, jako v případě prvém, je národnostní protičeská zášť, pěstovaná uměle na polské straně polským tiskem a Radou Narodowou. Toho dne podnapilí Poláci, v nichž byli poznáni havíři a dělníci Szymaczek, dva bratři Zarembové a dva bratři Janischkovi, pobodali českého učitele Maiwalda, takže utrpěným ranám při dopravě do nemocnice podlehl. Jest charakteristické, jak polské četnictvo "zakročilo." Zatklo při té příležitosti rovněž pobodané české občany Něbroje, Antončíka a Dadoka a dopravilo je do vazby k okresnímu soudu ve Fryštátu. Zatím vrahové výše jmenovaní procházeli se na svobodě.

Tento druhý případ udál se mezi 8. a 9. hodinou večerní na území polské okupace v Dětmarovicích, jediné to větší obci s českou obecní správou. Nedosti na tom, že čeští lidé jsou tam vražděni bez ochrany, ale čeští lidé zatýkají se tam též z té příčiny patrně, že polským zběsilcům nepovedlo se, je všechny povražditi.

Nesnesitelným poměrům na Těšínsku musí nastati konec. Dětmarovický případ musí přesvědčiti také dohodové kruhy o rychlém skoncování záležitostí Těšínska. Není možno, aby čeští občané dětmarovičtí byli vydáni dále na pospas polským zběsilcům, je nutno, aby česká obec Dětmarovice byla okamžitě zbavena polské soldatesky, je nutno, aby Těšínsko nyní před hlasováním bylo obsazeno dohodovým vojskem, neboť jinak není vyloučeno opakování vražd. Je jisto, že v obou těchto vraždách jedná se skutečně o vybití protičeské nenávisti, za jejíž podněcovatele možno bez okolků označiti polské vedení na Těšínsku. Negramotnému lidu lahodí pohrůžky proti Čechům a ten v alkoholickém opojení uvádí je ve skutek, domnívaje se, že jedná správně.

Řeč P. Londzyna ve varšavském sněmu proti Čechům nese krvavé ovoce. Při posledním jednání o stanovení demarkační čáry na Těšínsku staly se mnohé chyby, jichž nutno litovati. Jednou z těchto chyb bylo, že v Paříži z neznalosti poměrů nesprávně stanovili demarkační čáru. Veškerá utrpení českých občanů nelze prostě vylíčiti, život jejich za demarkační čarou je prostě nesnesitelný a dokazuje to jasně dětmarovická vražda. Připomínáme, že dovídáme se v poslední chvíli, že udál se v těchto dnech na Těšínsku podezřelý případ záhadného zmizení českého člověka (Posl. Jar. Špaček: v Michalkovicích!), jenž patrně byl rovněž zavražděn. Veškeré tyto případy polského teroru a neslýchané drzosti polských štváčů v naší demarkaci roznítily přirozeně i tak již až na nejvyšší stupeň napjatou nevoli našeho lidu a způsobily v širších vrstvách lidu také snahu po odvetě svépomoci, ježto veřejná bezpečnostní služba našich orgánů, jak viděti, k obraně života a zdraví našich lidí v našem území nepostačí. V těchto dnech Poláky rozeslány byly četným českým pracovníkům na Těšínsku výhrůžné listy, hrozící jim smrtí a jsou v naší oblasti čas od času pozorována individua velmi podezřelá a provedení těchto výhrůžek schopná.

Na nedělních a pondělních projevech (7. a 8. prosince) našeho lidu v Orlové, Karvíně, Hájích, Petřvaldě a jinde voláno bylo po vzetí rukojmí z řad předních Poláků. A bylo potřebí krajního úsilí zodpovědných činitelů, aby naši lidé nesáhli k provedení tohoto úmyslu a ke krvavé odplatě vůbec. Jest nyní na vládě, aby přísnými rozkazy bezpečnostním organům na Těšínsku, směřujícími k zostření dohledu nad polskými štváči, jakož i užitím rukojmí a zostřením pasové kontroly - na demarkaci zamezila další polské zločiny a jich následky z rozhořčení našich lidí.

Podepsaní se táží, pane ministerský předsedo: Jsou vám tyto nesnesitelné poměry v území plebiscitovém na Těšínku známy? Jste ochoten, učiniti rázné opatření, aby bezpečnost života a majetku příslušníků našeho státu byla náležitě chráněna a zajištěna? Jste ochoten, za účelem nápravy na Těšínsku učiniti všechny kroky i u činitelů zahraničních v Paříži, kteří o provedení plebiscitu na Těšínsku rozhodli a jimž náleží v první řadě povinnost, prostřednictvím své misse zakročiti? Jste ochoten, zakročili u polské vlády ve Varšavě a žádati o zajištění bezpečnosti života a majetku českých lidí za demarkační čarou? Jste ochoten, podati Národnímu shromáždění zprávu o výsledcích těchto kroků?

V Praze, dne 11. prosince 1919.

Jaromír Špaček a soudr."

Předseda: Jelikož pan ministerský předseda přeje si zodpověděti také další dotaz, podaný panem posl. Svozilem, který doposud také tiskem rozdán nebyl, žádám pana zapisovatele Marka, aby jej přečetl.

Zapisovatel posl. Marek (čte): "Pilný dotaz posl. J. Svozila a soudr. k panu ministerskému předsedovi:

Pane ministerský předsedo!

Jak se dovídáme, našla se již soukromá společnost, která jest ochotna, vyhověti úmyslu vlády, aby dosavadní čs. tisková kancelář byla odevzdána soukromému podnikateli. Jest to Živnostenská banka, spojená se sedmi jinými čelnými bankami čs., která nabízí se utvořiti akciovou společnost k tomuto účelu. Koncesionáři této akciové společnosti mají býti dr. Fr. Malínský, předseda Svazu průmyslníků, Karel Svoboda, vrchní ředitel Agrární banky a dr. Alois Rašín, advokát.

Dle našich informací předložila Živnostenská banka v těchto dnech návrh smlouvy, jejíž obsah a ještě více duch, kterým jest naplněna, působí namnoze dojmem pobuřujícím. Státní správa má převzíti kde jakou garancii, ba má dokonce zaručiti akciové společnosti po první 3 roky 6 % čistý zisk. Protizáruky nenabízí zakladatelé akciové společnosti vlastně žádné. Monopol, kterého by získali pro celou říši, a nepopíratelný vliv a moc s tím spojenou nijak necení a nevyvažují nijakou nabídkou se své strany. Stát má prostě vděčně mlčet a platit. (Posl. Dyk: To je degradace těšínské otázky, spojovati tyto věci!)

S ohledem na nesmírný význam úřední čs. tiskové kanceláře pro stát v době jeho zrodu a stále nevyjasněné situace vnitřní i zahraniční jsou podepsaní přesvědčeni, že otázka čs. tiskové kanceláře vyžaduje obezřetné úvahy a pozornosti, dříve než dojde k rozhodnutí tak dalekosáhlému, a obracejí se proto podepsaní k panu předsedovi ministerské rady s těmito otázkami:

1. Je-li ochoten, předložiti Národnímu shromáždění, ministerské radě a ostatním povolaným činitelům k nové úvaze otázku zásadní, zdali jest již nyní na čase odevzdati tiskovou službu korespondenční soukromému podnikání v době, kdy zbudování státu není ještě ukončeno a složitost i nevyjasněnost politického vývoje doma i za hranicemi vyžaduje největší obezřetnosti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP