Čtvrtek 4. prosince 1919

Zpravodaj posl. Hatlák: Prosím, aby v § 2. odst. 5. bylo - je v tom logický rozpor - škrtnuto slůvko "Dále", takže by tento odstavec zněl: "Instruktor pomáhá radou i skutkem atd.", jakož aby v titulu a v § 1. ve slovech "k přechovávání cizinců" předložka "k" zaměněna byla slovem "ku".

Předseda (zvoní): Pan zpravodaj navrhuje korektury, a sice v § 2. odst. 5., aby vynecháno bylo slovo "Dále", jímž tento odstavec začíná, a aby byla přehozena slova "pomáhá instruktor" tak, aby to znělo "Instruktor pomáhá". Vedle toho navrhuje, aby v titulu zákona a v § 1. stálo "ku přechovávání cizinců" a nikoli "k".

Kdo souhlasí se zákonem, přijatým v prvním čtení, takto pozměněným, také ve čtení druhém, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen také ve druhém čtení a tím tento odstavec denního pořadu je vyčerpán. (Potlesk.)

Přistoupíme k následujícímu bodu, jímž jest 4. zpráva zásobovacího výboru o návrhu posl. Biňovce a soudruhů (tisk č. 1797), aby byla rychle přidělena obuv a šatstvo zemědělskému dělnictvu (tisk č. 1914).

Zpravodajem jest p. kol. Biňovec. Udělují mu slovo.

Zpravodaj poslanec Biňovec: Vážené shromáždění!

Náhlá změna podzimního počasí znemožnila, aby práce sklizňové byly zavčas provedeny, a přece zájem veřejný byl tak veliký, že i přes nepohodu bylo nutno, aby zejména řepa-cukrovka a také ještě různé jiné podzimní plodiny byly za každých okolností sklizeny. Povinnost tato příslušela v prvé řadě zemědělskému dělnictvu, domkářům a malorolníkům, kteří vlastní prací, vlastní pílí měli zachrániti to, co znamená existenční záchranu nejen těchto lidí, nýbrž celé naší republiky. Ten, kdo sledoval, za jakých okolností zemědělské dělnictvo a domkáři tentokráte šli do pole, musí uznati, že v práci lidstva nebylo nikdy třeba tolik sebezapření, tolik námahy a tolik obětavosti, jako právě letošního roku při sklizni zemědělských plodin. Zemědělské dělnictvo specielně nešlo proto jen na práci, aby pomáhalo zhodnotiti hospodářský interes jedinců, u nichž námezdně bylo zaměstnáno, nýbrž s daleko širšího hlediska posuzovalo svoji povinnost a na naše dotazy bylo odpovědí zemědělského dělníka: "Práci tu vykonáme, musíme ji vykonati proto, poněvadž to káže zájem republiky." Toto vědomí zemědělského dělnictva, mám za to, že by mělo býti opravdu příkladem celé naší veřejnosti, příkladem zejména stavům, které jsou hospodářsky tak povýšeny, že nemusí nikdy v námezdním poměru státi a pracovati, mělo by býti příkladem těm jedincům, kteří zejména pomocí bankovního kapitálu dnes ruinují kde jaké hospodářské interesy a zájmy naší republiky. (Výborně.)

Pánové, je třeba oceniti nejen po stránce hospodářské činnost a povinnost, kterou vykonávají naši zemědělci, nýbrž mám za to, že také v ohledu morálním třeba jí posouditi, neboť ona mravně působí na všechny naše vrstvy a každému je povinností, aby podle obětavosti a sebezapření zemědělského dělnictva se choval a také v naší republice jednal. Zásobovací výbor uznal obětavost, velikou námahu a fysické napětí zemědělského dělnictva, domkářů a malorolníků v usnesení, jež vám dnes předkládám, ovšem nemůže usnesením tímto odčiniti všechno to zlo, které zemědělské dělnictvo musí snésti a ještě snášeti bude. Jest třeba si uvědomiti, že zemědělci tentokráte šli v pravém slova smyslu skoro nazí, roztrhaní, bosi, aby vykonali povinnost, kterou na nich žádala, jak správně ministerský předseda ve svém prohlášení k našemu národu prohlásil, republika. A, pánové, to, co ještě naši zemědělci na obuvi a šatstvu měli, to v těch podzimních plískanicích a nepohodě v pravém slova smyslu ještě zničili. Proto zásobovací výbor má za to, aspoň pokud jsou zde disposice nějaké, aby se uznalo, že zemědělské dělnictvo patří mezi první kategorie přednostně zásobovaného obyvatelstva. Pánové, s důrazem pravím, přednostní zásobování obyvatelstva, neboť poslední dobou se proti tomuto stanovisku mnoho útočí naprosto neodůvodněně. Lidé, kteří produktivní prací pomáhají povznášeti hospodářské interesy naší republiky, si zasluhují, aby byli napřed před těmi, kteří se povalují v různých místnostech a jen ústy moralisují, mravokárným ponaučováním, aniž by samí effektivním způsobem k hospodářskému povznesení našeho státu napomáhali. Jestli tentokráte návrhem naším do jisté míry praejudikujeme určité přednostní zásobování lidí, pak mám za to, že jest to čirou povinností mravní, abychom uznali tu práci, kterou pro nás zemědělství vykonává.

Pánové, ministerstvo zásobování má ovšem malé disposice. Při posledním soupisu zásob koží vyšlo na jevo, že máme jenom takové množství spodkové kůže, které stačí sotva pro devět milionů párů a kůže svrškové pro pět milionů párů obuvi. Ministerstvo zásobování zabavilo z pohotových zásob jen třicet procent uvolněné kůže pro lidové ošacení. Toto jednání ministerstva zásobování, které je výsledkem agitace po volném obchodě, vykonalo tedy skutečně zhoubný vliv na hospodářský stav nejpotřebnější vrstvy obyvatelstva tím způsobem, že obuv stává se dnes naprosto nedosažitelným předmětem (Tak jest!) pro naše obyvatelstvo, jak pro dělnictvo, tak i naší inteligenci, zkrátka pro všechny obyvatele, kteří jsou na gáži a mzdu odkázáni.

Z toho jest viděti, že soukromý obchod za stávajících poměrů, kde nabídka stále značně pokulhává za poptávkou, jest skoro nemožný, a jest viděti, že takový zhoubný krok má zhoubné následky oproti obyvatelstvu spotřebnímu. Vedle těchto zásob má ministerstvo zásobovací k disposici pro tuto chvíli asi 200.000 párů obuvi. Pánové, to jest počet a množství, kterým máme poděliti všecko obyvatelstvo. Máme poděliti v první řadě hornictvo, průmyslové dělnictvo, zřízence různých kategorií státních, tedy je to jistě velmi malé procento, na kterém dnes žádáme, aby participovali naší zemědělci. Zásobovací výbor vznáší přání oproti Národnímu shromáždění, aby uložilo povinnost vládě, aby tentokráte v prvé řadě bylo pamatováno interesu zemědělského dělnictva, z té příčiny, že se zde jedná o zachování nejen jeho schopností a zdatnosti, nýbrž také jeho zdraví do budoucnosti. Nemáme všecky podzimní práce vykonané, které by vykonány měly býti, na nás čeká perné jaro a nemůžeme s nahým a bosým zemědělským dělnictvem tyto práce podnikati. Jedná se o to, aby pro jaro naši zemědělci byli náležitě zajištěni. Proto jest třeba, aby ministerstvo zásobování se vším úsilím snažilo se o to, aby těch zásob pro zemědělce bylo sehnáno a opatřeno co možno nejvíce, a aby všech prostředků použilo k tomu, aby produkty sem dovážené získány byly pro zemědělce. Jest možno různým způsobem odčiniti nedostatky zemědělců. Nedávno jsem četl v novinách, že se má z naší republiky vyvézti do Německa velké množství vojenské obuvi. To jest nehospodárnost. Stojíme před okamžikem, kdy skutečně nebudeme míti do čeho se obouti, a proto jest třeba, aby také správa různých státních úřadů a ministerstvo zásobování dbaly toho, aby vešly v jednání s příslušnými orgány v naší republice, které mají povinnost, o to se starati. Nač máme ty věci prodávati jinam, když můžeme zhodnotiti je pro potřeby našeho obyvatelstva?

Jedná se nám také o Slovensko. Jest samozřejmo, že slovenští naši bratři a slovenské zemědělské dělnictvo není zvyklé na formu obuvi, v jaké chodí naše dělnictvo. A tu jest dnes možno v ministerstvu zásobování působiti k tomu, aby pro Slovensko bylo v nejbližší době zhotoveno aspoň 300.000 párů tak zvaných krpců a čižem. Touto obuví jest možno stejně, jako zde, tak i na Slovensku našemu obyvatelstvu pomoci.

Jest pravda, že republika naše, resp. náš stát nemůže dávati tyto předměty zemědělcům zadarmo. A tu přicházíme v závěru našeho usnesení k tomu, aby to bylo za peníze co nejlevněji, a mám ten dojem, že za slevu nejméně 50% proti obvyklým cenám můžeme dnes obuv zemědělcům zde i na Slovensku poskytnouti. To jsou výhody, které můžeme jen s napjetím všech sil dnes zemědělcům zaopatřiti, jest však třeba, aby tyto výhody byly pokud možno v budoucnosti rozmnoženy.

Pánové, poukazují ještě na jednu okolnost. Vedle obuvi můžeme poskytnouti také šatstvo.

V etablovacích stanicích ministerstva N. O. leží spousta oděvu, zejména bluz. Zemědělští dělníci naši nejsou vybíraví a spokojí se s halenou a s různým oděvem, jen když nějakým způsobem to své pilné tělo obléknou. Jest třeba, aby se s těmito předměty nehazardovalo a aby v první řadě sklady, určené na potřeby pro ministerstvo N. O., byly dány k disposici k ošacení našich zemědělců.

Pánové, v tomto vědomí a snaze projednával zásobovací výbor návrh čís. 1797 a další petici čís. 1768 a odporučuje Národnímu shromáždění ke přijetí tento návrh:

"Buď zaopatřen příděl obuvi i šatstva potřebnějším třídám obyvatelstva, zabývajícím se prací zemědělskou (zemědělskému dělnictvu, čeledi a malým zemědělcům). O nároku stran na příděl rozhodují místní hospodářské rady; kde jich není, obecní rady za součinnosti zástupců zemědělských organisací a komisí pro sociální péči. Těmto korporacím buď přiděleno určité množství podešvic a správkové kůže a svršků pro obuv koženou i dřevěnou. Při zadávání prací opravných budiž hleděno na malé živnostníky".

Doporučuji tento návrh jménem zásobovacího výboru ku přijetí. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Ke slovu jsou přihlášeni: pan kol. Dubický, Petrovický a Hrizbyl. Než udělím slovo prvnímu řečníku, navrhuji, aby se stanovila lhůta řečnická 15 minutová.

Jest proti tomu nějaká námitka? (Nebyla.) Není. Návrh jest přijat.

Uděluji slovo prvnímu řečníku, panu kol. Dubickému.

Posl. Dubický: Slavné Nár. shromáždění!

Republikánská strana venkova s povděkem kvituje návrh zásobovacího výboru ve příčině opatření obuvi a šatů pro zemědělské dělnictvo, čeleď, domkáře a malorolníky. Vítá ho tím spíše, poněvadž v dosavadním systému opatřování oděvu a obuvi pro venkovský lid, pracující na půdě, spatřuje zbytek sociální nespravedlnosti, která nebéře naprosto žádného zřetele k oprávněným zájmům a bolestem venkovského malého člověka. Již ta okolnost, pánové, že zemědělský malý člověk musí pracovati pod širým nebem za nejtěžších živelních pohrom, již ta okolnost sama sebou stačí, aby nějakým pronikavým způsobem, zejména v době poslední, kdy zemědělství bylo překvapeno velikou katastrofou, vyšlo se malému zemědělskému člověku vstříc. Nedostatkem obuvi a šatstva trpí nejenom dělník, trpí domkář, trpí i střední zemědělec, jeho žena, děti, rodina, zkrátka celý venkov. A mně budiž, slavné Nár. shromáždění, dovoleno říci: My jako strana venkova reklamujeme do budoucna, aby tímtéž způsobem, jak jsou honorovány potřeby pro dělnictvo průmyslové, tímtéž způsobem aby byly plněny spravedlivě požadavky malého zemědělského člověka. (Posl. Sechtr: Výborně!)

Vám jest všeobecně známo, že nedostatek jest všeobecný, ale já se nemohu zhostiti toho dojmu a toho přesvědčení, že přece jenom zemědělským požadavkům malých lidí nevycházelo se tak vstříc, jako právě městskému prostředí, městskému průmyslovému životu, a na příště prosím důtklivě, aby tímtéž způsobem, jako se vycházelo ve všech otázkách vstříc dělnickým konsumům, tak aby se vycházelo vstříc také našim hospodářským družstvům, ve kterých jsou soustřeďování drobní zemědělci, domkáři a chalupníci, aby v této věcí opravdu byla již jednou sociální parita, naprostá sociální spravedlnost.

Slavné Národní shromáždění! V návrhu zásobovacího výboru uvádí se, že o nároku stran na příděl rozhodují místní hospodářské rady. Budiž mi dovoleno prohlásiti, že my nemáme naprosto žádné důvěry k okresním a obecním hospodářským radám, a to tím spíše, poněvadž v posledních dobách zjistili jsme věci, které jsou neklamným důkazem toho, že maří úplně administrativu nejen obecních výborů, ale také administrativu samotných politických orgánů.

Před volbami do obecní samosprávy snad se dalo vážně jednat o tom, aby ony hospodářské rady existovaly a hájily zájem všeobecný, veřejný, ale poněvadž volby do obcí byly provedeny na podkladě demokratického lidového řádu, zdá se nám, že instituce obecních a okresních hospodářských rad dnes jest zbytečna a máme za to, že povolaní činitelé v zájmu unifikace celé správy musí dojíti k tomu přesvědčení, aby tato korporace byla již jednou z našeho hospodářského světa odstraněna. (Výborně!) Nejde tu, prosím, o nějaké favorisování některých oborů lidské práce, nebo zemědělské prvovýroby. Od toho budou úřady, od toho mohou býti kontrolní orgány, aby legálním a poctivým způsobem dávalo se konsumentům to, co zemědělec svou prací produkuje. Nám jde o to, aby chráněna byla autorita úřadů legálních, které musí míti naprostou důvěru ve všech vrstvách našeho lidu.

Slavné Národní shromáždění! Uvolněním koží - jest pravda, co zde uvedl pan referent - nastala neobyčejně kritická situace v otázkách cenových a jest pozoruhodno, že šmahem vyzískali továrníci a velkoobchodníci značné miliony, poněvadž uvolněním koží mohli klidně disponovati s tím vším, co jim bylo dříve přiděleno, a sice podle pravidla 1 kg surové kůže za 4 K. Dnes zpeněžují všechno, ceny rázem vzrostly během 14 dnů více než šestinásobně. Prosím, toho si nikdo nevšimne! Nikdo si nevšímá toho, jak na jedné straně závratným způsobem, abnormálním způsobem roste kapitál v době, kdy právě široké vrstvy lidové obuvi a šatů nezbytně potřebují. (Tak jest!) Uvádím zajímavý doklad z našich zemědělských poměrů. Situace jest taková, že řezník na př., který prodá kůži z dobytčete odporaženého z nutnosti, dostane za kůži daleko více, než za celý kus. To jsou poměry naprosto abnormální, nezdravé, tady se musí zjednat náprava. Jsou zjištěny případy, že některé velkotovárny mají velké množství kůží k disposici na skladě.

Bylo zde uvedeno, že ministerstvo zásobování zajistilo si dodávku 11/2 milionu párů bot pro lidovou potřebu. Konstatuji, že cena za tyto boty dostoupne za krátko za pár 105 až 120 korun. Nehledě k tomu, že to jest cena pro našeho zemědělského dělníka, domkáře a malorolníka naprosto přepjatá, chci konstatovat, že ani množství 11/2 milionu párů obuvi naprosto nestačí, a tu pronáším přání, aby povolané orgány zjistily veškerou obuv ve velkoobchodech a v továrnách, aby ze zabrané kůže daly daleko větší množství obuvi vypracovali pro lidovou potřebu za ceny v každém případě normální, slušné a dostačitelné. Není jistě klamným předpokladem, tvrdíme-li, že v nejbližší době dostoupí cena za pár obuvi 300-400 K. (Slyšte!) A v době, kdy u nás zejména venkovský člověk legálním způsobem nedostane kousek obuvi, šatů, prádla, kdy musí ve městech, bohužel ještě dnes platiti všechno in natura, jsa k tomu přinucen stávající neblahou situací, v té době se klidně trpí, kterak velkoobchodníci a továrníci vyvážejí statisíce párů obuvi do ciziny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP