Úterý 2. prosince 1919

Kdo souhlasí s článkem II., obsahujícím §§ 1., 2., 4., 6., 38. a 52., prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Tím je také článek II. s uvedenými paragrafy schválen.

Kdo souhlasí konečně s. článkem III., v němž je změna v tom směru, že místo slov "1. prosince 1919" má státi "1. března 1920", jakož i s nadpisem zákona, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Také článek III. a nadpis zákona je schválen.

Přeje si pan zpravodaj slova ke druhému čtení?

Zpravodaj posl. Zíka: Prosím.

V nadpisu zákona jest vynecháno slovo "zákona". Má to zníti: "jímž se ruší nebo mění některá ustanovení zákona o dani z lihu".

V § 52. v prvém odstavci v poslední větě: "Vyjmuty jsou pouze chladiče spojené s přístroji rektifikačními, používá-li se těchto ke zušlechťování lihu prostého daně" odpadnou poslední dvě slova a místo nich vsunou se před slovo "zušlechťování" slova "daně prostému", takže to bude zníti: "Vyjmuty jsou pouze chladiče spojené s přístroji rektifikačními, používá-li se těchto k daně prostému zušlechťování lihu".

Ve čl. III. ve druhém odstavci má státi: "pod § 32. čl. VI. zákona o dani z lihu." Slovo "zákona" má se vsunouti.

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke druhému čtení. Pan zpravodaj navrhuje textové některé změny. Nejprve v nadpise zákona jest vynecháno slovo "zákona" o dani z lihu, které se doplňuje.

Dále v § 52. vynechají se dvě poslední slova a před slovo "zušlechťování" se vsunou slova "daně prostému".

Konečně v čl. III. v 3. řádce zdola za "VI." dlužno dáti slovo "zákona".

Kdo souhlasí se zákonem, přijatým v prvním čtení, s textovými změnami, doporučenými právě p. zpravodajem, také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen také ve druhém čtení. Tím jest tento odstavec denního pořadu vyřízen a přistoupíme k třetímu, jímž jest

3. zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu v Plzni, aby byla zrušena imunita poslanců Čipery a Pika. (Tisk 1861.)

Zpravodajem jest pan kol. dr. Herben, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Herben: Slavné Národní shromáždění!

Krajský soud v Plzni požádal 18. září Národní shromáždění, aby udělilo souhlas k trestnímu stíhání poslance Vojtěcha Čipery, který jest žalován kol. Luďkem Pikem pro urážku na cti. Pan kol. Pik cítí se býti uražen článkem v "Českém Deníku", který vyšel 16. září jakožto "zasláno".

Týž krajský soud však 30. září požádal Národní shromáždění, aby byla zrušena imunita kol. posl. Luďka Pika, kterého navzájem žaluje posl. Vojtěch Čipera pro urážku na cti, spáchanou článkem v "Nové Době" o den dříve.

Imunitní výbor navrhuje Národnímu shromáždění, aby ani posl. Čipera, ani posl. Pik, ač si toho přeje, nebyli vydáváni k soudnímu stíhání. Imunitní výbor se domnívá, že obvinění a urážky, vzájemně v novinách pronesené, kdyby byly znova přetřásány před porotním soudem v Plzni, nepřispěly by k povznesení úrovně našeho veřejného života. (Výborně.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, prohlašuji debatu za skončenou.

Přistoupíme ke hlasování. Prosím o zaujetí míst. (Děje se.) Ježto podán byl referát o obou případech najednou, dal bych také o obou najednou hlasovati. Jest snad proti tomu nějaká námitka? (Nebyla.) Není.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru, aby členové N. S. Čipera a posl. Pik vydáni nebyli.

Kdo s návrhem tímto souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Návrh jest schválen a tím tento odstavec denního pořadu jest vyřízen a přistoupíme k odstavci poslednímu, jímž jest

doplňovací volba jednoho člena Národního shromáždění za člena dra J. S. Machara.

Ve smyslu jednacího řádu bychom měli provésti volbu hlasovacími lístky, nebude-li však proti tomu námitek, dal bych provésti volbu aklamací.

K tomu jest třeba souhlasu dvoutřetinové většiny. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly.)

Není, vykonáme volbu aklamací. Navržen je za souhlasu konference klubovních předsedů za člena Národního shromáždění Dr. Antonín Zeman (spisovatel Antal Stašek.)

Kdo s ním souhlasí, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To jest většina, jest zvolen a bude mu volba sdělena písemně.

Dodatečně omlouvá se zaměstnáním: člen N. S. Teska, dále Zatloukalová-Coufalová.

Přistoupím k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek, dne 4. prosince 1919 o 2. hod. odpolední, s tímto

denním pořadem:

1. Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Nár. shromáždění K. Jonáše a soudr. (tisk č. 1756), aby byla postátněna konservatoř hudby v Praze. Tisk č. 1907.

2. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1869), kterým se zřizuje rozhodčí komise pro úpravu služebního poměru v kovodělném průmyslu. Tisk č. 1915.

3. Zpráva živnostenského výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 896) na zřízení instruktorátu pro podniky k přechovávání cizinců. Tisk č. 1893.

4. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu posl. Biňovce a soudruhů (tisk č. 1797), aby byla rychle přidělena obuv a šatstvo zemědělskému dělnictvu. Tisk č. 1914.

5. Zpráva I. živnostenského výboru, II. kulturního výboru o návrhu prof. dra Horáčka a soudruhů (tisk č. 917), aby byly prohlášeny živnosti knihtiskařské a knihkupecké za živnosti volné. Tisk č. 1892.

6. Zpráva imunitního výboru o žiadosti hlavného štátneho zastupiteľstva v Bratislave, aby bola zrušená imunita poslanca Jána Jančeka ml. Tisk č. 1911.

Jsou snad proti mému návrhu námitky? (Nebyly). Není jich. Prohlašuji návrh svůj za přijatý, končím schůzi.

Konec schůze o 3 hod. 8 min. odpol.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP