Čtvrtek 24. července 1919

Schůze zahájena ve 3 hod. 15 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný,

zapisovatelé: Pik, Vacula,

větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar; členové vlády: Habrman, Hampl, dr. Heidler, dr. Horáček, Prášek, Staněk, Švehla, dr. Veselý.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.


Denní pořad

69. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek

dne 24. července 1919 o 3. hod. odpol.

1. Zpravodaj dr. Engliš. Zpráva finančního výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 1442) o úvěru 60 mil. lir v italské měně (tisk č. 1443).

2. Zpravodaj dr. Klouda. Zpráva právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 589) na odstranění nedůvodných zákazů tiskopisů, vyslovených podle § 493. tr. ř., s osnovou zákona o objektivních nálezech v řízení tiskovém (tisk č. 1430).

3. Zpravodaj Mattuš. Zpráva výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk č. 774), jenž se týče zatímních opatření k ochraně známek a o vládním návrhu zákona (tisk č. 995), týkajícího se zatímních opatření k ochraně vzorků (tisk č. 1433).

4. Zpravodaj dr Rambousek. Zpráva výboru zemědělského o vládní předloze zákona (tisk č. 1235), jímž se zrušuje právo myslivosti, vyhražené koruně v okolí pražském (tisk č. 1434).

Po případě:

5. Zpravodaj dr. Engliš. Zpráva výboru finančního o vládním návrhu (tisk č. 1205) zákona, jímž se upravuje z důvodů války promlčení práva k vyměření a vymáhání dávek (tisk č. 1444).

6. Zpravodaj Zika. Zpráva výboru finančního o návrhu člena Národního shromáždění Stoupala a soudr. (tisk č. 1416), na povolení 40,000.000 K na zřízení nouzového fondu na úhradu škod povodňových a na práce k zamezení jejich (tisk č. 1446).

7. Volba správního výboru při pozemkovém úřadě.


Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili nepřítomnost svou členové Národního shromáždění:

churavostí: Janoška (na neurčito), Kvapil (na neurčito), dr. Kyjovská (na týden), dr. Malínský (na 14 dní), dr. Zahradník (na neurčito);

zaměstnáním: Biňovec (do 10. srpna), Klindera (na neurčito), Němeček (do 26. července), Paulíny (do konce prázdnin), dr. Slávik (na neurčito), Josef Špaček (do 10. srpna), Karel Svoboda, Tayerle (na 14 dní), Skurský (na 14 dní), dr. Šámal (též za minulou schůzi);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř;

účastí při jednání v Krakově: Sís, dr. Vrbenský, Udržal, Jaromír Špaček, Prokeš;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký.

Výborům přikázány byly z předsednictva tyto návrhy: žádám p. sekretáře, by je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Výboru pro reformu pozemkovou:

Tisk 1411. Návrh čl. N. S. Josefa Vraného, dra K. Viškovského, V. Stoupala, J. Sechtra a soudr. na vydání zákona o zajištění půdy pro stavbu domkův a hospodářských stavení.

Výboru technickému:

Tisk 1412. Návrh členů N. S. J. Rýpara, Kadlčáka a spol., aby vystavěna byla státním nákladem pro horský kraj frýdecký dráha z Dobré u Frýdku údolím Moravky přes Krásné do Turzovky a Žiliny na Slovensku, jež by byla zároveň spojovací drahou mezi Slovenskem a sev. částí čs. republiky.

Tisk 1413. Návrh čl. N. S. J. Rýpara, Kadlčáka a spol., aby vystavěna byla železniční dráha jako hlavní dráha z Opavy přes Vítkov do Podštátu na Moravě a odtud do Hranic a aby byla dokončena stavba třetí koleje z Hranic přes Přerov do Olomouce.

Tiskem rozdáno v 69. schůzi Národního shromáždění československého:

Tisk 1426. Odpověď min. železnic na dotaz čl. N. S. dra J. Dolanského, B. Bezděka, V. Hatláka a soudr. v zájmu závodů knihtiskařských na Moravě.

Tisk 1427. Odpověď min. veřejných prací na dotaz čl. N. S. V. Hatláka, V. Votruby, J. Špačka a soudr. o uplatňování horního zákona vůči majitelům dolův a svobodných kutišť.

Předseda:

Výboru finančnímu byl přikázán:

Tisk 1415. Návrh čl. N. Stoupala, Hrejsy, Berana a soudr. na povolení obnosu 10 mil. korun na zřízení nouzového fondu na úhradu škod způsobených letošními povodněmi a na práce nutné k zamezení příštích podobných katastrof. Navrhuje se, aby výbor podal zprávu v nejbližší schůzi.

Této věci bylo právě vyhověno již tím, že zpráva sama byla dána na denní pořádek dnešní schůze.

Nařízení vlády, předložené podle § 3. zákona ze 24. července 1917 č. 307 ř. z. ze dne 22. července 1919 o zřízení fondu pro zlevnění oděvních potřeb ve prospěch nejméně majetných obyvatelů, jímž se zrušuje současně nařízení vlády československé republiky ze dne 16. června 1919 č. 335. sbírky zák. a nař., přikázáno bylo výboru zásobovacímu.

Přistupujeme

k dennímu pořadu

a to nejprve ke

1. zprávě finančního výboru o vládní osnově zákona (č. tisku 1442.) o úvěru 60 mil. lir v italské měně (č. tisku 1443.). Zpravodajem jest p. kol. dr. Engliš. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Engliš: Slavné Národní shromáždění!

Předloha, o které jednáme, byla vlastně natištěna dnes v 9 hod., dopoledne předložena finančnímu výboru a dostává-li se již odpoledne na denní pořádek sněmovní vyřízena, tedy to nasvědčuje jistému spěchu, s jakým musela býti vyřízena. To nebudiž žádnou výtkou ministerstvu financí, poněvadž i toto se dostalo do této spěšné situace tím, že zralost dotyčného úvěru stala se tak rychle akutní a také tím, že odcházíme na letní prázdniny a nebylo by možno dotyčný úvěr před podzimem pak již vyříditi.

Velectění pánové, my jsme povolili již trojí úvěr v zahraniční měně a to v Americe. Především úvěr na zakoupení potravin ve výši 54 milionů dolarů, úvěr na zakoupení surovin ve výši 25 milionů dolarů a konečně úvěr 100 milionů dolarů ve zlatě k nápravě naší valuty.

Pokud běží o úvěr na potraviny, jehož užitečnost byla nepochybna a který se vyčerpává, nemám, co bych doplnil. Pokud běží o úvěr na suroviny, byl vyčerpán jen ze zcela malé části, poněvadž jest pochopitelno, že cizina by raději nám dávala hotové tovary než suroviny, kdežto s našeho stanoviska arciť je nade vše důležito, bychom především dostali suroviny, bychom povznesli u nás zaměstnanost, bychom přivedli průmysl do normálního opět chodu, ale také proto, bychom povznesli svůj export, poněvadž můžeme sice exportovati dnes to, čím nás příroda nadala: svůj ječmen, svoje sklo, cukr, ale musíme hlavně také exportovati práci. (Výborně!)

Pokud jde o třetí půjčku 100,000.000 dolarů ve zlatě, ta, pokud jest nám známo, uskutečněna nebyla a já osobně nelituji toho, poněvadž neočekával jsem od zlaté půjčky v Americe to, co od ní očekával tehdejší referent p. prof. Horáček, nynější ministr financí.

Nyní přichází finanční správa s novým úvěrem a to úvěrem v lirách. Naše situace jest pořád toho druhu, že jsme ještě na cizinu odkázáni a sice jsme na ni odkázáni, pokud běží ještě o potraviny, poněvadž naše sklizeň se oddálila povětrnostními poměry, jsme odkázáni na ni, pokud běží o suroviny pro průmysl a konečně jsme odkázáni na cizinu při spedičních výlohách. Upozorňuji na př., že dovozné za americké potraviny, které dluhujeme Italii, dnes již činí skoro 10,000.000 lir splatných v Terstu. Nemůžeme si přirozeně opatřiti těchto potřeb, ať již potravin nebo surovin jinak, než buď tím, že sami exportujeme a opatřujeme si tím způsobem cizí valuty, nebo že si prostě v cizině vypůjčíme. Náš export není ještě tak schopen, poněvadž náš průmysl není v normálním chodu, by vyvážel to, co cizina potřebuje. My jsme přirozeně hospodářsky pasivní. Následkem toho není potřebí, bychom tuto potřebu, kterou dnes specielně v Italii máme, uhradili zásobou domácích valut, jichž jest velký nedostatek a tu nezbývá, než aby si stát opatřil peníze půjčkou. Ovšem bude žádoucí, by státní správa, ministerstvo obchodu a financí přemýšlely o tom, jak by co nejdříve pomohly našemu exportnímu průmyslu a uvolnily jej, neboť čím více ten průmysl bude prosperovati a vyvážeti, tím snáze bude možno, bychom za přebytky dostali to, čeho nutně potřebujeme a mám specielně na mysli, by individuelní povolování exportu a importu ustoupilo individuelní evidenci a generelním úlevám a omezením (Výborně!).

Vláda na nás vyžaduje, abychom jí povolili půjčku 60,000.000 lir. Tato půjčka zcela dosud není v Italii vymožena a povolena. Zdejším bankám, Živnostenské a České eskontní bance, se podařilo zatím získati a dojednati půjčku 20,000.000 lir. Jedná se současně o dalších 20,000.000 lir, které dosud nejsou ještě dojednány. Jelikož finanční správa má za to, že by se snad podařilo získati postupně těchto druhých 20,000.000 a snad ještě dalších a jelikož Národní shromáždění odchází na prázdniny a nemohlo by případně další zvýšení včasně učiniti, tu jaksi do zásoby finanční správa požaduje zmocnění k uzavření kreditu na celých 60,0000.000. Finančnímu výboru a nám arciť není také zde ovšem dopodrobna možno, zkoumati naprostou nutnost tohoto úvěru, ježto nemáme zde přehledu o stavu valut, exportu a importu v celku, jak se má, a nemůžeme také zkoumati, neznajíce jich dopodrobna, podmínky, za kterých úvěr ten bude efektuován, ale zajisté jednáme v plné důvěře, ovšem pod zodpovědností vlády, že jistě vyžaduje ten úvěr z naléhavé potřeby domácího hospodářství a že ho uzavře za podmínek pro náš stát toho okamžiku jedině dosažitelných. Z té příčiny jménem finančního výboru dovoluji si slavnému Národnímu shromáždění doporučiti, by osnově zákona, jímž vláda se zmocňuje opatřiti úvěr v italské měně do 60,000.000 lir, byla dána ústavní sankce. (Výborně!)

Předseda: Slovo si vyžádal pan ministr financí dr. Horáček.

Min. financí dr. Horáček: Velevážené Národní shromáždění!

Přicházím-li dnes takřka v poslední chvíli k vám se žádostí, byste vládě povolili zmocnění k uzavření zahraničního úvěru 60 millionů lir, mohu upřímně říci, že nečiním tak rád. Předně proto, že není mým obyčejem, působiti nějaká překvapení, ale nalézám se v situaci, jak se říká, nucené, poněvadž teprve včera jsem se dověděl, že skutečně tento úvěr aspoň 20,000.000 lir může býti realisován, a poněvadž páni odcházejí na prázdniny, takže jsem musel z ústavního důvodu ještě před odročením Národního shromáždění o tento úvěr požádati. Za druhé nečiním tak rád, poněvadž ovšem, jak se samo sebou rozumí, nechci sváděti naši sněmovnu k dělání dluhů, ale pohříchu, vážení pánové, není to ani úvěr první a jistě také ne poslední, se kterým přicházím.

Vážení pánové, připadá mně to tak, že jsme všichni po té světové, pětileté válce jako nějaký člověk po těžké nemoci. U takového rekonvalescenta jde především o to, by zase čerpal životní sílu tím, že zase má řádnou výživu a také nám v první řadě šlo o to, bychom se mohli najíst. A tak ty první naše zahraniční úvěry musely býti věnovány úplně jen tomu účelu, získávání potravin a musíme uznati, že zejména velkodušností šlechetné Ameriky se nám podařilo potravinový úvěr v Americe obdržeti a pomocí něho nejkrutější doby šťastně přestáti.

Nyní jsme, řekl bych, ve druhém stadiu, jde totiž dále o to, by ten rekonvalescent se zase pomalu, bych tak řekl, naučil choditi, pohybovati se a věnovati se svému obvyklému zaměstnání, by si dovedl zase vydělávati a se živiti. To jest náš druhý úkol. A tu tedy musíme se starati o to, bychom především získali co možná nejvíce surovin, abychom mohli pracovat a abychom mohli vyrábět. (Výborně!) K tomu účelu potřebujeme dalšího finančního úvěru. Pan referent již oznámil, že dnes podmínky tohoto úvěru za účelem nákupu surovin nejsou již tak snadné, jako byly při úvěru prvním. Vidíme již jistou upjatost, jelikož za hranicemi se ovšem ví, že přece jen dnes jde již o to, že si máme pomáhati a svou výrobu povznášet sami. Jest tu tedy již jistá upjatost a následkem toho vidíme, že podmínky, za jakých můžeme dnes úvěr uzavříti, jsou již daleko nesnadnější a řekl bych, tvrdší. Tento úvěr nebude zrovna příliš laciný, řeknu to otevřeně. Ale nemůžeme si pomoci, jsme v takové situaci, že skutečně ten úvěr musíme vzíti, kde ho najdeme, za podmínek třeba i dosti nám nepříznivých.

Ale jedna věc jest při tom přece potěšitelná. Jest to právě ten pokrok, že, kdežto ten první úvěr byl úvěrem čistě spotřebním, který jsme - bych tak řekl - snědli a docela nic z něho nemáme, tento druhý úvěr má býti již úvěrem výrobním, takže skutečně z něho už něco míti budeme.

My jím máme zaměstnávati dělnictvo, my máme vyrábět produkty a my máme následkem toho ovšem rozmnožiti zásoby toho, čeho se nám v zemi nedostává a my tím ovšem máme nepřímo také potírati tu drahotu. Čím více toho sami vyrobíme, tím ovšem nutně budou mít ceny tendenci klesající. V tom ovšem je to potěšitelnější, čím tento úvěr za účelem získati suroviny, liší se od toho úvěru prvého. Pánové, já se svého stanoviska nebudu nikdy odmítat, abychom, když to je možno, takovýto úvěr, ať již je to v Americe, ať v jiných zemích - tentokrát v Italii - mohli získati, poněvadž takovýto úvěr nám bude vždycky sloužiti k tomu, bychom mohli pracovat, abychom mohli vyrábět, abychom mohli tvořit. (Výborně!)

Ve výrobě, v tvoření nových hodnot, v tom jedině leží dnes hospodářská budoucnost. (Výborně!) Já vás tedy, pánové, prosím, abyste tento úvěr vládě povolili. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: K slovu není nikdo přihlášen. Debata je skončena. Uděluji slovo p. zpravodaji k doslovu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP