Úterý 22. července 1919

Pánové, to jsem považoval za nutné k řečem pana předřečníka podotknouti proto, aby nevznikly nějaké mylné domněnky. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: K slovu jest přihlášen pan kolega Dr. Hodža. Uděluji mu je.

Posl. dr. Hodža: Veľactené Národné shromaždenie!

Rečníkovi opozície ďakujeme za vrelý zájem, ktorý preukázal voči Slovensku tým, že, hoc je v opozícii, v podstatě súhlasí s intenciou zákona, a ďakujeme i za niektoré pokyny, ktoré so stanoviska právneho nám dal.

Co sa týka samého navrhovaného ministerstva, jeho úkolov a postavenia, o tom sa zmienil už p. ministerský predseda a ja sa k tomu pripojujem. Dovolil by som si reagovať na niektoré poznámky p. predrečníka, menovite na poznámky rázu politického. Vystrieham, abysme na zriadenie tohoto úradu hľaděli okuláry strannickými. Jestli je, jestli bude ministerstvo, ktoré naprosto nepodlieha žiadnym strannickym zájmom, bude to ministerstvo unifikačné. V tom okamžení, v ktorom by sa malo stať korísťou stranníckej politiky, bolo by lepšie, keby ho vôbec nebolo. Pán predrečník sa mýlí, keď predpokladá, že snáď vláda bola v rozpakoch a nevedela si rady inak než utvoriť ešte jedno ministerstvo preto, aby klub slovenský dostal ešte jedno kreslo. Nenie tomu tak. Že to neboly rozpaky ministerského predsedy alebo vlády, toho najlepším dôkazom je, že iniciativa k zriadeniu tohoto úradu vyšla od samotného Slovenského klubu.

Pán predrečník sa pýta, prečo nebol daný Slovenskému klubu nejaký iný odbor? V zájme veci chcel by som mu odpovedeť, že nám práve na tomto odbore záleží najviac. My tohoto času neznáme dôležitejšej surnejšej úlohy v zájme štátnej politiky, než unifikáciu práva, administrativy a unifikáciu ve všetkých odvetviach štátneho a hospodárskeho života.

Co sa týka námietky pána predrečníka, že unifikácia nemá byť úlohou jednotlivého ministerstva, ale zákonodarstva ako takého, toto je vlastne len z polovice pravda. Zákonodarstvo je pravda úlohou Národného shromaždenia, ale iniciatíva, predkládanie zákonov, a menovite i kritika tej iniciatívy, ktorá môže vzniknúť, musí mať určité forum a zvláště v otázke tak dôložitej, ako je unifikácia s územím, ktoré predsa vo veľkej väčšine v Čechách a na Morave ani po stránke hospodárskej, ani právnej a politickej nenie ešte dostatočne znamé.

Potom neide tu len o zákony do budúcnosti, ale i o revizíu zákonov už jestvujúcich. S poľutovaním musím konstatovať, že máme celú radu zákonov, ktoré práve z nedostatku tohoto unifikačného fóra neobsahujú také ustanovenia, ktoré by maly potrebný vzťah k bývalým uhorským zákonom. Máme zákon, v ktorom sú zrušené ustanovenia bývalého rakúskeho zákonníka, ale nie sú ním zrušené ustanovenia bývalého uhorského zákonníka. K tomu mohlo dojíť len tak, že nebolo politického kompetentného fóra, ktoré by v takýchto otázkach, pre bývalých rakúskych právníkov dostí nesnadných, zjednalo jasno.

Čo sa týka výkonnej moci, ktorú má mať minister, dovolujem si poznamenať, že túto výkonnú moc nevykonáva len minister sám, ale v celku ministerská rada. S poznámkou p. predrečníka, že lahšie by bolo ustanoviť v určitých ministerstvách slovenských úradníkov a znalcov, súhlasím, ale musím upozorniť, že my po všetkom, čo sme zkusili v Uhorsku, nie sme s to dnes, pánovia, presentovať vám ani kvalitatívne a kvantitatívne toľko úradníkov, ktorí by dnes mohli preniknúť do celého organizmu centrálnej správy a do všetkých ministerstev. Práve preto je treba postaviť v čelo takého úradu ministra, práve preto je potrebný úrad, ktorý pri celom rade zákonodárnych a administratívnych prací bude iniciatívne pôsobiť zo zorného úhlu jednotnosti.

Veľactené Národné shromaždenie! Nebojím sa tých konfliktov, ktoré by mohly vzniknúť medzi odbornými ministerstvami a týmto unifikačným ministerstvom. Nebojím sa ich preto, lebo viem ze zkúsenosti, že nikdy to nebola umienenosť a zaujatosť, čo plodila nedorozumenie a po právnej stránke zlú situáciu, ale vždy nedostatok orientácie a vecnej znalosti. V tom okamžiku, keď bude toto i konsultatívné a iniciatívné fórum zriadené, som presvedčený, že ku konfliktom nedôjde. V istých konkrétnych prípadoch ministerská rada bude môcť určiť kompetenciu na ľavo i na pravo. To by nebolo novum a i p. bývalý minister Stránský vie veľmi dobre, že ministerská rada rozhoduje vo sporných kompetenčných otázkach medzi ministerstvami. Aby som poukázal len na jedno: Kompetenčné spory medzi ministrom zemedelstva a verejných prací bývaly dosť časté a riešily sa v ministerskej rade. To pripúšťam, že v niektorých opatreniach budeme vystaveni prietahom, ale zisk je zase ten, že docielíme, čoho dosial nemáme, že postupne sa prepracujeme k jednotnému zákonodarstvu pro celú republiku.

Čo sa týka námietky pána kolegu Stránskeho, že kompetencia táto mala by byť určená zákonom, dovolujem si poukázať na to, že by to bolo vlastne v našom ústavnom živote novum. Dosial podľa našej dočasnej ústavy žiadne ministerstvo nemá zákodarne určenou kompetenciu. To novum nepokládal by som za šťastné. Ukáže-li sa však potreba toho, že ministerstvo unifikačné bude museť zostať i keď budeme mať úplnú ústavu, samo sebou sa rozumie, že potom, keď bude sa tvoriť celá ústava, môže sa určit kompetencia tohoto ministerstva i cestou zákonodarnou.

l pán referent a i pán predrečník uvádzali ministerstvo unifikačné v souvislosť s dočasnou vládou bratislavskou. Tu dovolil by som si poznamenať, že ministerstvo s plnou mocou pre Slovensko v tomto smere predkláda a čiastočne už predložilo vláde návrh, aby ministerstvo s plnou mocou v Bratislave bolo postupne zredukované a odbudované. Rozumie sa samo sebou, že odbudovanie bratislavskej vlády so stvorenim uninifikačného ministerstva súvisí.

Veľactené Národné shromaždenie, ja navrhujem, aby zmena, kterú navrhnul pán kol. Stránský ohľadne kompetencie resp. obmedzenia kompetencie tohoto ministerstva, prijatá nebola. Myslím, že rozsah kompetencie je vyslovený dostatočne už v prvom paragrafe, kde stojí: "Aby sjednoceny byly zákony a správa v celém území československé republiky..." To by som pokládal zo dostatečné určenie kompetencie a žiadal by som, aby zpráva ústavného výboru prijatá bola bez navrhovanej zmeny.

Předseda: Ke slovu dále nikdo není přihlášen, debata je skončena. Pan zpravodaj má slovo závěrečné.

Zpravodaj posl. dr. Bouček: Slavné Národní shromáždění!

Vyslovuji se proti návrhu p. kollegy dra Stránského, poněvadž myslí-li on, že návrh vládní není dobrý, tedy jeho návrh ovšem také není dobrý, a sice proto, poněvadž by mu jistě nikdo nerozumněl. Račte jen analysovati! Jest dobře vidět, že i výborný stylista, jakým p. kol. dr. Stránský jest, také někdy při stylisování usne, jak to dělal Homér. Račte, prosím, jen uvážiti, co bychom měli přijmouti: "Do oboru působnosti tohoto ministerstva náleží, aby ve srozumění s odborovými ministerstvy činilo návrhy osnov zákonů a prováděcích nařízení, zákonodárství a správy pro sjednocení v celé republice." Já tomu nerozumím při nejlepší vůli.

A teď druhá věc: "aby spolupracovalo na organisaci předpisů pro správu a soudnictví na stejných základech." Já myslím, že se předpisy nemusejí teprve organisovat, nýbrž že se prostě vydají předpisy, které směřují k tomu, aby nějaká organisace byla provedena. Jest vidět: Et bonus dormitat Stránský také někdy. (Veselost.)

Nyní pokud jde o námitky ústně přednesené. Řečníku nebylo jaksi vhod, že ministři mají býti zástupci stran. Já hned říkám, že bych se poděkoval za to, kdyby strana vyslala nějakého člena do ministerstva a on tam její zásady nezastupoval. Jen když se to děje tak neprogramově, jak se to dělalo v prvním ministerstvu, pak ovšem nemůže stát ta vláda za nic, jak také celou svou činností dokázala, že - pardon, mohl bych dostat důtku - nestála za nic. Ale když se na základě určitého programu strany spojí, jako v daném případě se stalo, pak budou-li činy následovati tomu programu, myslím, že s tím ministerstvem budeme moci býti spokojeni.

Panu řečníku, zdá se býti vadou také název ministerstva, že mu nikdo nebude rozumět. Co to znamená "unifikace", tomu, myslím, bude rozumět každý. Jsou již konečně v politickém životě různé takové názvy, jako na příklad, když si nějaká strana - pan řečník má neštěstí, že k ní náleží - dá jméno národně-demokratická. Tomu také dobře nerozumím. Proč národní, když mi všichni jsme národní, a proč strana demokratická? Demokratickou stranou jsme my jistě také. Tedy proč se jmenuje ta strana národně demokratickou na odlišení od stran ostatních, opravdu nevím a myslím, že mnozí lidé také ne. (Veselost. Hlasy u národních demokratů: A proč strana, "pokroková"?) To jest něco jiného! My jsme pokrokoví, vy jste také byli, ale zapomněli jste na to a proto tomu nyní nerozumíte.

Panu řečníku prý je za těžko, představiti si úkol ten. Já vím proč. Poněvadž zaměnil pojem unifikačního ministerstva pojmem ministerstva krajanského. A takovým ministerstvem krajanským toto ministerstvo na žádný způsob býti nemá. Tak nebylo myšleno, nýbrž je myšleno jako ministerstvo, které by skutečně přihlíželo jenom k organisaci správní a k unifikaci zákonů. Tedy nic krajanského, žádné zvláštní hájení zájmů slovenských, poněvadž každý z našich ministrů jistě stejně se pokládá za obhájce zájmů slovenských, jako slovenští ministři zajisté stejně hájiti budou naše zájmy, jako zájmy Slováků. Tudíž ne nějaké takové ministerstvo krajanské, ale zde jde o to, abychom došli jednotného práva, a tu bude věcí právě toho ministerstva, aby si vzalo na příklad ten občanský zákon, prohlédlo jej a řeklo, že zde unifikace je dobře možná a bude také provedena. Nebo trestní zákon. My na příklad z velké části, pravděpodobně co nejdříve již dojdeme k unifikaci tím, že z největší části převezmeme trestní zákon uherský. V dozírné době musí býti nový trestní řád. Bude-li se takovým způsobem postupovat, unifikace nemusí trvati žádná desítiletí. Já jsem si toho vědom, že nebudeme za rok, za dva, za tři roky hotovi, avšak za 5 let možná že by toto ministerstvo mohlo svůj život skončiti.

Jestliže na příklad p. zástupce strany národně-demokratické řekl, že nevěří, že Slovensko setře svůj svéráz, pravím: My bychom si toho ani nepřáli! Nám to Slovensko je proto tak milé, že má něco od nás odlišného, že má svůj zvláštní ráz, a toto ministerstvo nebude míti také za účel, aby tento svéráz stíralo.

Já se tudíž vyslovuji proti pozměňovacímu návrhu, který se strany pana zástupce strany národně-demokratické byl učiněn, a prosím, aby Národní shromáždění přijalo osnovu tak, jak byla navržena.

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Míním dát hlasovat tímto způsobem: o § 1. nejprve dám hlasovati podle zprávy výborové, u § 2. nejprve dám odhlasovat návrh pozměňovací pana kol. dra Stránského a, kdyby tento návrh byl zamítnut, teprve návrh zprávy výborové.

O § 3. a 4., jakož i o nadpisu zákona dám najednou hlasovati podle zprávy výborové. Je snad proti tomu námitka? (Nebyla.) Není; tedy budeme hlasovati, jak jsem právě uvedl.

Kdo souhlasí s § 1. zákona ve smyslu z právy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se)

To je většina. § 1. je schválen. Přečtu pozměňovací návrh pana kol. dra Stránského. § 2. podle toho návrhu má zníti: "Do oboru působnosti tohoto ministerstva náleží, aby ve srozumění s odborovými ministerstvy činilo návrhy osnov zákonů a prováděcích nařízení zákonodárství a správy pro sjednocení v celé republice, aby spolupracovalo na organisaci předpisů pro správu a soudnictví na stejných základech."

Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo souhlasí s § 2. ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. § 2. ve smyslu zprávy výborové je schválen.

Kdo souhlasí s §§ 3. a 4., jakož i s nadpisem zákona ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. §§ 3. a 4. jakož i nadpis zákona jsou schváleny.

Ke druhému čtení přeje si pan zpravodaj nějakou textovou změnu?

Zpravodaj posl. dr. Bouček: V § 2. je tisková chyba, a to místo "Ministerstvo toto je dočasné a jeho působnost se končí, až provede vytčený úkol" má státi "... skončí působnost jeho..."

Předseda: Pan zpravodaj navrhuje v § 2. textovou změnu, a to ve druhé řádce zdola aby místo slova "se končí" bylo "skončí".

Kdo souhlasí se zákonem přijatým právě v prvním čtení s textovou změnou, doporučenou právě panem zpravodajem, také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To jest většina.

Zákon je schválen také ve druhém čtení.

Tím jest tento odstavec denního pořadu vyřízen a přistoupíme k dalšímu, jímž jest:

2. zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1217) o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace (tisk č. 1343). Zpravodajem jest pan kol. Rotnágl, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Rotnágl: Slavné Národní shromáždění!

Vládou předložený návrh "o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace" jest značné důležitosti, neboť se dotýká oboru techniky, který zejména v hospodářském životě národů uplatnil nové síly a vytvořuje nové poměry. (Nepokoj).

Předseda: Prosím o klid.

Zpravodaj posl. inž. Rotnágl (pokračuje): Jeho význam zdůraznil sám president naší republiky, když v listě zaslaném nově jmenovanému ministru veřejných prací napsal: "musí býti promyšleně vybudována elektrisace celého našeho území."

Bohužel naše země jsou ve využití etektrisace zaostalé. Švýcary, severní Italie, Belgie, Prusko jsou skoro celé elektrisovány. To možno říci také o zemích alpských. Naproti tomu měli jsme u nás do nedávna jedinou českou velkoelektrárnu v Praze.

Páchali jsme těžkou chybu, budujíce z důvodů často místních a malicherných velký počet malých elektráren s velkou režií. Tak na př. dle statistiky zemské správní komise bylo v r. 1915 v Čechách 207 elektráren. A přece při tomto počtu bylo zásobeno elektřinou jen 1000 obcí s 2,750.000 obyvateli, kdežto 6.780 obcí se 4 miliony lidí zůstalo bez elektřiny.

Jiná závada, ohromného hospodářského dosahu, spočívala v tom, že vodní síly odtékaly z našich zemí nevyužitkovány. Nyní, kdy máme správu svých věcí ve svých rukou, musíme se neúnavně starati o to, aby dohoněno bylo to, co zůstalo zanedbáno. Zdárný pokrok elektrisace celého našeho území bezpodmínečně vyžaduje její soustavnost t. j. řádného organisování výroby energie i jejího rozvedení. Jen tak bude možno odstraniti drahý pohon drobnými tepelnými motory, jež v zájmu hospodárnosti a zejména v zájmu šetření uhlím musí býti nahraženy soustředěnou výrobou energie elektrické v elektrárnách, vybudovaných na dolech a vodních silách.

Jak nehospodárně pracovaly malé elektrárny, patrno jest z tohoto srovnání: V době míru vyráběla elektrárna o 100 koňských silách jednu kilowatovou hodinu ca za 40 h, kdežto parní velkoelektrárna vyráběla kilowatovou hodinu za 5 h a tam, kde bylo možno použíti uhlí odpadkového, dokonce za 2 h. Zrovna výstražným zjevem jest ta okolnost, že při nynějším způsobu výroby energie různými motory spotřebuje se k tomu skoro polovina dnešní celkové těžby uhlí. Tato skutečnost kategoricky nakazuje, abychom šetřili dosti brzo vyčerpatelných ložisek uhelných, abychom s urychlením přistoupili k využitkování vodních sil, kterých jest v našich zemích okrouhle asi 800.000 koňských sil. Kdybychom je využitkovali, uspořili bychom ročně 600.000 vagonů uhlí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP