Úterý 22. července 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.


Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: Dula, dr. Hajn, Konečný;

zapisovatelé: Pik, Špatný;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Předseda vlády: Tusar a členové vlády: Hampl, dr. Heidler, dr. Horáček, Houdek, Prášek, Staněk, Stříbrný, Švehla, dr. Veselý, dr. Winter.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.


Denní pořad

66. schůze Národního shromáždění československého v úterý, dne 22. července 1919 o 2. hod. odpol.

1. Zpravodaj dr. Bouček. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1306) o zřízení ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisace správní (tisk č. 1364).

2. Zpravodaj inž. Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1217) o státní podpoře při zahájení soustavné elektrisace (tisk č. 1343).

3 Zpravodaj Max Pilát. Zpráva kulturního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1233), aby byly zřízeny obecní knihovny (tisk č. 1357).

4. Zpravodaj dr. Bouček. Zpráva právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1280), jímž se zřizují trestní sborové soudy l. stolice (tisk č. 1347).

5. Zpravodaj Smrtka. Zpráva kulturního výboru o návrhu člena Národního shromáždění Udržala a soudr. (tisk č. 36) na zatímní upravení služebních platů a právních poměrův učitelů-legionářů, vojínův a jejich rodin (tisk č. 1359).

6. Zpravodaj Fr. Buříval. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrzích členů Národního shromáždění Buřívala a soudr. (tisk č. 744, 745 a 746) na změny zákona a nařízení ze dne 25. ledna 1914, ř. z. č. 16 nebo nařízení ze dne 22. listopadu 1908, ř. z. č. 234 o úpravě příjmův a započítání předchozích dob služebních, jakož i zařadění sluhů do stupnice podúřednického schematu, ve které jsou jako sluhové před jmenováním podúředníky, a dále zařadění, resp. převzetí venkovských poštovních sluhů do kategorie sluhů státních podle zákona ze dne 25. ledna 1914, ř. z. č. 15 (tisk č. 1075).

7. Zpravodaj dr. Weyr. Zpráva ústavního výboru o návrhu dra Matouška a soudr. (tisk č. 770) na úpravnu právních a hmotných poměrův úředníků obecních a okresních (tisk č. 1362).

8. Zpravodaj Teska. Zpráva imunitního výboru o žádosti mor.-slezského vrchního soudu zemského, s podáním trestního soudu v Brně, aby bylo svoleno trestně stíhati člena Národního shromáždění Rudolfa Mertu pro přečin urážky na cti, spáchané tiskem podle §§ 491 a 493 tr. zák. (tisk č. 1339).

9. Volba kontrolní komise finanční.

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti, zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: Janoška (na neurčito), Kvapil (na neurčito), dr. Vlad. Fáček (na neurčito), dr Malinský (na 14 dní), Rud. Pilát (na neurčito), Rouček (na neurčito), dr. Zahradník (na neurčito), dr. Kyjovský (na týden), Landová-Štychová (na dnešek), dr. Herben (dodatečně za 2 minulé schůze), dr. Preiss a dr. Jar. Stránský.

Prosil bych pány, aby, když se vrátí, vždycky to sdělili kanceláři.

Zaměstnáním: Biňovec (do 10. srpna), Němeček (do 26. července), dr. Slávik (na neurčito), Klindera (na neurčito), Josef Špaček (do 10. srpna), Paulíny (do konce prázdnin), Parák (do 31. července);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř;

trvalým zaměstnáním ze slovenského klubu: dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký.

Ministerstvo zahraničních věcí zaslalo mi opis přípisu pana Deschanela, presidenta francouzské sněmovny, jímž odpovídá na náš pozdravný telegram. Přípis adresován jest panu ministru zahraničních věcí dru Benešovi. (Čte:)

V Paříží, dne 19. července 1919.

Poslanecká sněmovna,

generální sekretariát

presidiální.

Pane ministře!

Právě jsem přečetl za opětovaného potlesku všech svých kolegů sdělení, kterým Vaše Excellence mi odevzdala projev Národního shromáždění československého. Francouzská sněmovna mi ukládá, abych Vás poprosil, byste laskavě tlumočil poslancům republiky československé naše nejživější díky za tento vzácný projev, jímž duše statečného národa se projevuje, úzce spojena s dnešní francouzskou, aby oslavovala v nesmrtelném dni konečný triumf Spravedlnosti a Svobody.

Račtež přijmouti, pan ministře, ujištění mou hlubokou úctou.

Předseda poslanecké sněmovny:
P. Deschanel.

(Hlučný potlesk.)

Městská rada v Prostějově připojuje se k oslavě ukončení války a uzavření míru, přejíc z duše, aby mír ten přinesl požehnání pro blaho a vzrůst naší drahé republiky.

Tiskem rozdány byly tyto tiskopisy: žádám pana sekretáře, aby je přečetl.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tisk 1363. Odpověď min. vnitra, spravedlnosti a školství na dotaz čl. N. S. Šabaty, Šamalíka, Andreje Hlinky, J. Rýpara a soudr. o násilnických výtržnostech ve chrámu Týnském a na Karlově mostě.

Tisk 1385. Odpověď vlády na dotaz čl. N. S. dra Jos. Černého, dra Meissnera, dra Matouška, dra Mazance, dra Kloudy a soudr. o zařadění kancel. oficiantů a pomocníků obého pohlaví, kteří po 26. únoru 1919 dovršili sedm roků služebních, do Xl. hodnostní třídy státních úředníků.

Tisk 1389. Odpověď min. předsedy v zast. ministra věcí zahraničních na dotaz čl. N. S. Vojty a soudr. o zajatých vojínech československé národnosti ve Francii, kteří jsou přidržováni k trestním pracím ve spustošených francouzských krajích německými armádami.

Náměstek sněmovního tajemníka dr. Bartoušek (čte):

Výborům přikázáno z předsednictva:

Výboru kulturnímu:

Tisk 1373. Návrh člena N. S. Jana Rýpara, Kadlčáka a společníků, by pro frýdecký kraj ve Slezsku zřízena byla dřevařská škola.

Tisk 1374. Návrh členů N. S. prof. Šrámka, dra Budínského, Al. Konečného, Sonntága, Marka a druhů, aby byl vydán zákon, jímž se doplňuje ustanovení § 6. zákona ze dne 3. dubna 1919 č. 189 sb. zákonův a nař. o školách národních a soukromých ústavech vyučovacích a vychovávacích. (Současně přikázán výboru finančnímu).

Tisk 1360. Návrh čl. N. S. Landové-Štychové, dr. Th. Bartoška, a spol., a dra O. Srdínko, aby položka rozpočtu, věnovaná hnutí protialkoholnímu, byla nezkráceně věnována tomu, aby byl zamezen alkoholismus.

Výboru soc.-politickému:

Tisk 1375. Návrh čl. N. S. Jos. Klegy a soudr., aby byl zřízen ústav pro zanedbanou mládež na Ostravsku.

Výboru finančnímu:

Tisk 1379. Návrh čl. N. S. dra Gust. Heidlera, Jana Hrizbyla, dra Kloudy a soudr., aby byla reformována devisová ústředna a aby byl zahájen obchod s cennými papíry a devisami.

Výboru pro reformu pozemkovou:

Tisk 1381. Návrh čl. N. S. V. Stoupala, Jar. Marchy a soudr., aby obcím letošní povodní zničeným postoupena byla ze zabraných velkostatků půda, jíž je potřebí, aby části obcí byly přeloženy.

Výboru zemědělskému:

Tisk 1390. Návrh čl. N. S. Rolíčka a soudr., na opravu zákona ze dne 27. června 1919 č. 382 sb. z. a nař. státu čs. o náhradě majitelům půdy, kteří válkou byli poškozeni.

Předseda: Z předsednictva přikázáno:

Výboru právnímu:

Tisk 1365. Vládní návrh zákona o zrušení pokladny patentního úřadu.

Současně se navrhuje, aby výboru uložena byla lhůta 14 dnů ku podání zprávy. Jsou snad proti tomu námitky? (Nebyly) Není jich. Navržená lhůta se schvaluje.

Zápis o 65. schůzi N. S. Č. byl vyložen po 48 hodin ve sněmovní kanceláři. Ježto nedošly písemné námitky, jest zápis podle §u 77. jednacího řádu schválen a bude podle §u 79. téhož řádu uveřejněn.

Nařízení vlády československé, předložená podle §u 3. zákona z 14. července 1917 čís. 30 ř. z.:

1. ze dne 17. července 1919 o všeobecné úpravě spotřeby obilí a mlýnských výrobků,

2. ze 17. července 1919 o obchodu s osivem obilí,

3. ze 17. července 1919 o uvolnění obchodu čekankovými kořeny,

4. ze 17. července 1919 o uvolnění krmné řepy, pelušky a vlčího bobu, planých (koňských) kaštanů a žaludů, klihovky (mrkve), vinných

matolin a rákosu přikázána byla výboru zásobovacímu.

Přistoupíme

k dennímu pořádku

a to k vyřízení odst. 1., jímž jest

1. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 1306) o zřízení ministerstva pro sjednocení zákonodárství a organisace správní (tisk č. 1364). Zpravodajem jest kol. dr. Bouček. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Bouček: Slavné Národní shromáždění!

Máme ve svém státě prozatím dvojí právo a možná, že nám přibude ještě právo třetí. To jest stav arci nepříjemný a musíme se tudíž snažiti, aby co nejdříve byl odčiněn, abychom v celém našem státě měli co nejdříve právo jednotné. Bylo uvažováno o tom, jakým způsobem dalo by se tohoto cíle dosáhnouti co nejdříve. V přední řadě jde ovšem o Slovensko, poněvadž ostatní části, kde by mohlo platiti cizí právo, budou asi poměrně nepatrné, ale na Slovensku platí dosud právo slovenské a tu jde o to provésti unifikaci. Bude to i s hlediska politického prospěšné, poněvadž různé ty odstředivé snahy, které se na Slovensku projevují, pozbudou tím jistě půdy.

Tedy jakým způsobem to provésti? Bylo uvažováno o tom, zda-li by snad neměli býti do jednotlivých ministerstev dosazeni úředníci, kteří ovládajíce materii právní a poznávajíce z praxe, čeho by bylo třeba, mohli by činiti příslušné návrhy, ale proti tomu bylo namítáno, - a snad ne úplně bezdůvodně - že by tím byl jednotný postup jaksi rušen, poněvadž by v jednom ministerstvu pokládali za nutno provésti unifikaci v tomto směru, v jiném ministerstvu v jiném směru, a tu dospěla vláda konečně k přesvědčení, že by bylo nejúčelnější, utvořiti nové ministerstvo, které by bylo pověřeno úkolem, aby stále vyšetřovalo, jak a které zákony mají býti upraveny, aby mohlo platiti pro celou naši říši jediné právo.

Zřízení tohoto ministerstva, které vám ústavní výbor doporučuje, bude mít arci také jeden dobrý účinek, a sice ten, že bude moci býti neodkladně zrušen úřad zplnomocněnce v Bratislavě, neboť není pražádné pochybnosti, že zřízením tohoto unifikačního ministerstva úřad v Bratislavě se stane bezpředmětným a že veškeré, jistě vynikající síly, které v Bratislavě jsou zaměstnány, budou moci býti povolány do tohoto ministerstva, aby zde v Praze prováděly úkol na ně vznesený.

Ústavní výbor navrhl, aby vládní osnova s nepatrnými změnami stylistickými byla Národním shromážděním schválena, ale vycházel při tom z předpokladu, že vláda ihned učiní příslušné kroky, aby úřad zplnomocněného ministra pro Slovensko byl neodkladně zrušen.

Navrhuji tudíž slavnému Národnímu shromáždění, aby navrženému zákonu udělilo ústavní schválení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP