Pátek 23. května 1919

Rozhodne sa proti tomu ohradzujeme my Slováci. Na našom Slovensku máme toľko existencií pochybných z Uhorska preplavavších prez Dunaj, ale pre našich legionárov niet miest, tí hovoria, že musia nazpäť do Ameriky, rozhorčení, roztrpčení. Vyslovujeme svoju rozhorčenosť a pripojujeme sa k slovám brata Maxy. Dovolím poukázať na základe tohoto návrhu, ako tú otázku najrozumnejšie rozlúštiť. Nenie hroznejšieho dedictva zo staroveku na nás z veku Rakúsko-Uhorska feudálneho ako tradícia, že myslíme, že len to je inteligentný človek, ktorý nejaký diplom má. Miesto starého zemanského psieho diplomu v predbežnej dobe úplne ovládnul papierový diplom celé pole výroby a úradu a dobre vieme, že za čo ten diplom stojí, i keď tak zvaný inteligent sedel v škole a iný človek vo svete zkúšal, a život je zkúškou, 10 až 20 rokov pracoval, cestoval, zkúšal život, nemôže byť múdrejší než 20tiletý mladíček, ktorý práve vyšiel zo školy? Charakteristikou terajšej doby malo by byť, že práca a schopnosť dá človeku mužnost a cenu a nie, ako vo stredoveku, zemanský diplom a po stredoveku do našej doby školské diplomy.

Jestliže chceme túto otázku, ktorá tesne súvisí s otázkou celej republiky, riešiť, pri riešení otázky legionárskej by sme sa mali snažiť, abysme sa mohli vymaniť z tej omedzenosti zpiatočnickej, že kto nevytiahne z vačku nejaký diplom, nejaké vysvedčenie z nejaké školy, ten nenie k ničemu. Nadmieru cítime nerozumnosť tohoto chápania na Slovensku. Máme na príklad stá a stá stanic učiteľských, a kto nevytiahne preparandie, na pr. diplom učiteľský, treba i z maďarskej, nemôže byť učiteľom, ale ten maďarón v štátnej škole čo učí, složí cynicky slib a môže byť učiteľom ďalej a týrať duše našeho národa. Podľa starého slovenského porekadla: Zo psa nebude slanina a zo psa baranina a z maďaróna akoživa Slovák nebude.

To zaviňuje tá omedzenosť maskovaná, že nevideť v hlave druhého človeka rozum, keď neukáže nejaký diplom. Neodpovedá to novej dobe, dobe práce a hodností dľa toho, ako kdo vie produkovať. Myslil bysom, že ten legionársky výbor a celé ministerstvo a celý duch republiky by sa mohly zreformovať v tom smere a ohľade, že i život je školou, a kto prekázal v živote svojom nejakú službu, prácu svojmu národu, iste že je schopný a hodný, byť v ňom úradníkem. Kdo vedel učiť a viesť stá legionárov a bojovať, ten by nevedel učiť niekde na dedine 50, 60 alebo 100 detí? Učiteľstvo by sa snáď vzbúrilo, že nemá diplom? Život človeku nedáva diplomu? Nenie diplomom rana? Je diplomom. l v druhých miestach prosili bysme, zvlášte z ohľadov na Slovensko, kde potrebujeme takých ľudí, ako sú legionári, ducha dobrého, obetavého, ducha ozaj za národ náš vrúcneho, aby tieto ohľady na diplomy neboly smerodajné, v prvom rade pri zapĺňaní rôznych miest, ale zvlášte pri takých veciach by zachádzalo sa dľa vnítorného a produktívneho ocenenia človeka.

Jeden dôstojník, na príklad legionársky nadporučík, alebo jeden kapitán legionárský či by nemôhol byť na strednej škole professorem, niekde na gymnasiume, alebo v občanskej škole? Jestli on ale nevytiahne z nejakej školy diplom, nemôže byť. Tak je na pr. na Slovensku ohľadne niektorých škôl, pri školách, pri rôznych administratívnych úradoch; jestli nemá štátnu zkúšku maďarskú, nemôže byť úradníkom. Potom sami bývalí Maďari a Maďaróni majú prednosť pred nami samými a ja sa obávam, že za niekoľko rokov budeme na Slovensku vypadať tak, že znova budeme pod stolom a bývalí Maďari a Maďaróni na základe svojich diplomov za stolom.

Dálej smerodajné a zvlášte by sa mohlo prikročiť k delbe zemí. Mnoho ľudí by sa uspokojilo i z legionárov, keby dostali zemí. Na Slovensku je země dosť, je treba ľudí pracovných, tu zem nerozebere sám ľud slovenský, keby sa mu jej eště viac dávalo. Prosil bysom blok socialistický a soc.-demokratický, aby nebol tak úzkoprsý pri rozdelovaní tej země, má-li to byť 8, alebo 10 hektárov, ako sme sa v pozemkovom výbore na tom dohodli.

Buď si pánom na slovenskej zemi, však si ju vykúpil, ju osvobodil, máš tam tedy právo! Čím skorej začnime s prepúšťaním zeme do vlastníctva -kdo nechce byť vlastníkom, nechť si vezme pôdu do prenájmu, aby tak našiel svojú existenciu.

Musím ale poukázať na jeden tretí pád, ktorý s boľesťou vidíme, že ohľadne legionárov a invalidov sa neuskutečňuje. Sú to tie rôzne licencie, trafiky, licencie na výčep vína, alebo piva atd. Ešte porád sedia tie staré pijavice na duši a tele našeho národa i v Čechách, i na Slovensku, i na Moravě, tí, ktorí nás tisíc rokov gňávili, demoralisovali a okrádali, sedia vo všeliakých špiritusových centrách, na všeliakých významných miestach a shrabují peniaze do vačku, ale tí, ktorí za národ trpeli a obetovali životy, musia hľadeť v mnohom ohľade ako vydedene deti a dívať sa na to, že malá premena sa stala. Však ten, kto ich predvčerom dal strieľať, kdo mňa vykorisťoval, i dnes jazdí v automobile a je veľkým pánom, a oni sú žebrákmi a bedármi i na ďalej.

Iste že sa máme rozvinovať k rovnoprávnosti sociálnej, k rovnoprávnosti žaludku. Keď je už rovnoprávnosť náboženská, rovnoprávnosť národností, musíme ten smer ďalej pestovať k rovnoprávností žalúdkov, aby bola rovnosť sytu, bytu, odevu, radosti, opatrovania i výchovy a pokoja.

Čo má ten chudý človek z republiky, keď nemá lepšieho bytu, rúcha, viac radostí, viac pokoja, lepší opatrovanie, keď je chorý a nemá lepšiu výchovu svojich detí? Pak sa zdá tomu jednoduchému človekovi, jakoby jedni komári odleteli a druhi prileteli.

Prosím, aby sme zvlašte na poli sociálnom toto urovnoprávnenie a priblíženie sa k rovnosti chlebovej, rovnoprávnosti žalúdkovej urychlili, aby sme tak skutočne uspokojili dušu tých, ktorí vlasť našu oslobodili. Je tu miesta dosť, ale metly niet a tuším nenie, kto by metlu do ruky chytil. Neprepúšťať starých čvachov handrbolcov z Viedne a neviem odkiaľ a posadiť ich do fotelov! Je ešte mnoho pohoviek, z ktorých by sa mali povyhadzovať a posadiť tam svojeť. lste mnoho tých, ktorí pred tým sedeli za stolom, patria pod stôl a treba ostrou rukou chytiť metlu a vymetať. Je ešte v našej republike dosť čo vymetať a povedať potom deťom legionárov i ích vdovám a jim samým: Pojď, sadni si za stôl rovnoprávnosti a práva a ten, kto po tisíc rokov sedel za stolom a nás týral, nech ten je teraz pod stolom. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda posl. Konečný: Ku slovu přichází občan Antonín Slavík. Uděluji mu slovo.

Posl. Ant. Slavík: Slavné Národní shromáždění!

Pan zpravodaj ve svém velice obsáhlém referátu učinil nám velice trpké výtky, které vás zajisté překvapily a řekl bych, že překvapily nás všechny tím více, poněvadž jsme přece jaksi vázáni určitými sliby. Když první zprávy docházely o našich legionářích, tu každý s takovou radostí přijímal tyto zprávy a čím více těchto zpráv docházelo, čím více jsme četli o jejich hrdinných skutcích na frontách, když uznáni byli velmocemi jako válečná moc československá, tím více zajisté každý už cítil, že blíží se ona doba, onen okamžik, kdy staneme se volnými. A nebylo nikoho, kdo by byl řekl: těm lidem musíme se všichni odměniti. A proto právě jsem řekl, že jistě nás musí překvapiti, když slyšíme nyní tyto výtky, že nedodržujeme daného slova.

Slavné Nár. shromáždění! Jestliže my uznáváme, že právě tito hrdinové z největší části přinesli nám tuto naši svobodu, že přinesli nám tuto naši československou republiku, pak přirozeně musíme také uznat, že máme vůči nim určité povinnosti. Kdyby tak za toho starého Rakouska byl někdo přišel a řekl: Co zaplatíte, když vám dáme svobodu, když vám dáme samostatný český stát jenom ze zemí koruny české? Mám za to, že bychom byli snad přijali nevím jak vysokou sumu, snad několik miliard, abychom se vybavili z těch pout a stali se národem volným, národem svobodným. A kdyby byl přišel někdo a řekl: my vám přidáme k tomu ještě celé Slovensko, pak zajisté ta suma by byla šla do úžasné výše, kterou bychom byli ochotni zaplatiti. Nyní máme, prosím, ten stát, nyní máme tu republiku, nyní rozešli jsme se s tím Rakouskem a neměli bychom ani tolik uznání, abychom těm lidem byli nevděčni, nýbrž povinni alespoň splatiti částečně to, co oni zasluhují? Vždyť ti lidé nechtějí tak mnoho! Já bych řekl, že by měli právo žádati víc. Oni nechtějí nic jiného, než abychom jim nahradili snad tu pracovní schopnost, kterou tu a tam ztratili a abychom jim přiznali, že za tyto své útrapy, za to vše, co musili snášeti, byla jim dána přednost při obsazování různých míst v naší republice, zvláště, když jsou ochotni prokázati pro toto místo svou způsobilost, - ne sice způsobilost, jak správně řekl kol. Juriga zde, nějakým vysvědčením, nýbrž svou životní schopností, svou praxí, svým celým životem prokázati, že na to místo jsou úplně vhodní.

A nyní, velevážené Národní shromáždění, vidíme, že přichází k superarbitraci těchto osob teprve vlastně v počátcích, že máme celkem superarbitrováno těchto lidí teprve 342. A ani pro tyto superarbitrované nemáme ještě místa, abychom je mohli opatřiti. A já se táži: Jak chceme opatřiti také ty rodiny, jak chceme opatřiti i ty sirotky po padlých legionářích? V této věci měl již býti učiněn nějaký počátek.

Já jsem řekl s tohoto místa, když mluvil jsem o válečných poškozencích, o válečných invalidech, že jsme ochotní přinésti veškeré finanční oběti na úpravu těchto poměrů invalidních. Řekl jsem to, že jsme ochotni, proto, poněvadž jsem přesvědčen, že všichni ti lidé nešli do té válečné vřavy dobrovolně,o nýbrž že tam šli z přinucení a právě legie naše nám nejlépe dokazují, že ti lidé, jakmile mohli, použili jakékoliv příležitosti, aby se dostali z těch pout rakouských, aby přešli na druhou stranu a tam potom vstoupili do československého vojska. Jestliže jsme prohlásili, že jsme ochotni při této příležitosti povoliti všechny úvěry, pak přirozeně tím spíš musíme prohlásiti dnes, že jsme si vědomi té povinnosti a že schválíme veškeré výdaje, které od nás budou žádány, aby tato otázka legionářská byla po právu a spravedlnosti rozluštěna. (Výborně!)

Jsem přesvědčen o tom a vím, že republika naše má velká břemena finanční, že jest velice zatížena, ale pravím, vážené Národní shromáždění, což pak všechna ta břemena musíme zaplatiti hned, což pak v několika letech všechny dluhy musíme splatiti? Mám za to, že nikoliv. Vždyť můžeme všechna břemena také rozděliti na delší řadu let, můžeme také našim potomkům nechat nějaké to placení, poněvadž oni budou užívati ovoce té práce našich hrdinů, oni budou užívat ovoce práce i naší, a ať také potom něčím přispějí a nebude potom třeba nějaké takovéto výmluvy, že by snad finanční nějaké obtíže měly brzditi tyto otázky.

Z toho jest viděti, že vlastně nemáme nijakých příčin k brzdění této otázky nevyhověním, nýbrž naopak, že není snad v království Českém, markrabství Moravském, ve vévodství Slezském, v tom krásném Slovensku nikoho, kdo by nechtěl v celé té naší republice řešení této otázky co možná nejrychlejší, aby nemusily se ozývat tyto stesky. My příslušníci strany venkovské tím více máme povinnost, abychom přivítali do svého středu ty, kteří se chtí vrátiti k tomu pluhu, k těm svým domovinám a kteří chtějí právě zase na té půdě, na které pracovali, dále pracovati. A že jest jich značné procento, nejlépe dokazuje statistika těchto superarbitrovaných, kde se vykazuje, že mezi 342 superarbitrovanými bylo úředníků 15, studentů 10, obchodníků 6, učitelů 5, hospodářských úředníků 3, pak přijdou kategorie po jednom, rolníků 54 (Slyšte!), dělníků 43 a nyní přijdou řemeslníci; to jsou jistě zase z velké části venkovští živnostníci. Jest jich obuvníků 18, truhlářů 17, krejčí 14, zedníků 15, zámečníků 12, tesařů 6, řezníků 6 atd. atd., pořád menší a menší čísla.

Z toho vidno, že valná část těchto lidí chce vrátiti se zpět zase na ten venkov, aby mohla věnovati se povolání zemědělskému. A nás právě těší, že při této příležitosti můžeme říci, že tito lidé přímo žádají, aby mohla jim býti dána možnost práce na půdě, kterou tak vřele milují. Při řešení otázky reformy půdy máme zde zase velmi krásnou příležitost, abychom těmto lidem pokud možno v nejkratším čase opatřili tu půdu, opatřili prostředky a usnadnili jim, aby mohli krb rodinný si založiti, a aby mohli býti uspokojení a nemusili snad někdy říkat, že vděk toho národa nebyl takový, jak oni očekávali, máme zase možnost dále pracovati v této otázce. Lituji, že zase již ten čas rychle ubíhá a že mám ten čas tak kraťounce vyměřen a že musím ukončiti a proto prohlašuji jménem strany, jíž mám čest zde zastupovati, že jsme si plně vědomi povinností vůči našim legionářům a že chceme tyto povinnosti do poslední písmenky splniti a přejeme si, aby tato otázka co nejdříve a nejrychleji byla rozluštěna. (Výborně! Potlesk.)

Místopředseda Konečný (zvoní): Řečnická listina je vyčerpána, uděluji závěrečné slovo panu zpravodajovi.

Zpravodaj dr. Markovič: Vážené Národné shromaždenie!

Nebudem vás dlho zdržovať, poněváč vo svojom referáte poukázal som už na všetky momenty, ktoré odovodňujú predložené vám návrhy a poneváč vo všetkých rečiach tieto momenty boly alebo potvrdzené, alebo boly vnesené sem nové momenty na podkladě týchto návrhov, s ktorými môžeme len súhlasiť.

Je ináče samozřejmé, že proti týmto návrhom z radov Národného shromážděnia nemohly býti pozdvihnuté žiadne námitky. Len vyslovujem súhlas s poznámkami p. kolegu dra Maxu, ktorý vyslovil poľutovanie nad tým, že projednávánie týchto otázok, keď už bola připustená o věci debata, z jednotlivých strán provádzené bolo tak malým záujmom a tak prázdnymi lavicemi.

Z rôznych momentov, ktoré boly eště vnesené do tohoto shromaždenia, chcel by som vyzdvihnúť menovite ten, aby Národné shromaždenie přičinilo sa pokiaľ možno najenergickejšie, aby sa naše vojsko z Ruska vrátilo čo možno najskorej za každú cenu, aby bola vyslaná k nemu čo možno najskorej delegácia, ktorá by skutočne dostojně reprezentovala našu republiku. Konečne bych odporučoval do pozornosti ústavného výboru moment, na ktorý upozornil p. kolega Maxa, aby totiž nejakým spôsobem bolo uznáné tým, ktoří pre našu republiku najviac vykonali a ktoří ne z vlastnej viny nemožu sa ešte do republiky vrátiť, aby mohli spolu pôsobiť pri definitivnom budování našej republiky v ústavodarnom shromaždenia prostrednictvom zástupcov, ktorých by oni sami vyslali, a to spôsobom, o ktorom bude uvažovať ústavný výbor, ktorý k tomu je povolany.

Nejakých zvláštnych ďalších poznámok nemám. Len vás prosím, aby ste s takou jednotnosťou, aká sa javila vo slovách rečníkov jednotlivých strán, schválili všetky vám predložené návrhy, ako aj návrhy, ktoré vám budú v budúcnosti ešte podané, a aby ste nie len týmto, ale aj všetkým možným vlivom i v Národnom shromaždení, i u vlády a štátných i súkromych orgánov, a vôbec v celej verejnosti pôsobili k tomu, aby fakticky bylo aspoň teraz, keď sa to nestalo dosiaľ, odčinené všetko, čo som tlumočil vzhľadom na sociálne a hospodárske pomery československých legionárov a ích rodín, aby ím bolo umožneno, aby doma skutočne cítili sa doma. (Výborně! Potlesk)

Místopředseda Konečný: Debata o projednávané osnově zákona jest ukončena. Přistoupíme k hlasování. Prosím, aby páni zaujali svá místa. (Děje se.)

Poněvadž projednávaná předloha o úlevách při přijímání legionářů do státních úřadů čítá pouze tři paragrafy, budeme hlasovati o těchto třech paragrafech najednou a pak přistoupíme k odhlasovaní připojených resolucí.

Je proti tomuto způsobu hlasování nějaká námitka? (Nebyla.) Není. Prosím, aby pánové, kteří souhlasí se zněním §§1., 2. a 3. podle zprávy výborové, povstali se svých míst. (Stalo se.) § 1., 2. a 3. jsou schváleny.

Přeje si pan zpravodaj nějaké textové změny?

Zpravodaj dr. Markovič: Mal by som návrh na textovú zmenu, a sice v predposlednom riadku, v § 1., pred zátvorkou, aby vynechané bylo slovo "jinak" a miesto toho za slovem "žadatel", aby bolo vloženo slovo "skutečně", tak že by posledná čiastka prvého paragrafu znela: "úřadu, pokud žadatel skutečně odborně vyhovuje".

Místopředseda Konečný: Prosím ony pány, kteří souhlasí se zněním osnovy zákona o úlevách při přijímání legionářů do státních úřadů, jak právě to bylo v prvém čtení přijato, i v druhém čtení se změnami textovými, naznačenými panem zpravodajem, aby povstali se svého místa. (Stalo se.) §§ 1, 2. a 3. přijímají se i v druhém čtení. (Potlesk.)

Přistoupíme k odhlasování připojených resolucí. Přeje si snad slavné Národní shromáždění, abych tyto resoluce - jest jich 6 přečetl? - (Hlasy: Ne!) Poněvadž tomu tak není, tedy prosím, kdo souhlasí s prvou, druhou, třetí, čtvrtou, pátou a šestou resolucí podle zprávy výborové, aby povstal se svého místa. (Děje se.) Resoluce jsou rovněž schváleny. Tím jest tento bod denního pořádku vyčerpán a přistoupíme k projednání dalšího odstavce, jímž jest

2. zpráva ústavního výboru o návrhu člena Národního shromáždění dra Meissnera, Bechyně, Ecksteinové, Johanise a soudruhů a o vládním návrhu, kterými se mění zákon o prozatímní ústavě. (Tisk. č. 976.) Zpravodajem jest občan dr. Meissner, uděluji mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP