Pátek 23. května 1919

Schůze zahájena v 11 hod. 45 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek,

místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal,

zapisovatelé: dr. Herben, Vacula;

větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Haberman, dr. Hruban, Klofáč, Prášek, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Říha.

Denní pořad

54. schůze Národního shromáždění československého v pátek, dne 23. května 1919 o 11. hod. dopolední.

1. Dokončení rozpravy o naléhavém dotazu člena Národního shromáždění Bradáče, Brodeckého, Čuříka, Duly, dra B. Němce, Špatného a dra Veselého na veškerou vládu, zvláště pány: ministra výživy, ministra vnitra a ministra spravedlnosti o akci na zmírnění bídy působením vlády k okamžitému snížení cen veškerých předmětů denní potřeby.

2. Zpravodaj dr. Markovič. Zpráva výboru pre upravenie hospodárskych a sociálnych pomerov legionárov a ích rodin o návrhu členov Národného shromáždenia dra Ivana Markoviča, Jána Jančeka ml., dr. Juraja Slávika a spol. (tisk č. 819) o sriadení hospodárskych a sociálnych pomerov legionárov a ích rodin (tisk č. 975)

3. Zpravodaj dr. Meissner. Zpráva ústavního výboru o návrhu členů Národního shromáždění dra Meissnera, Bechyně, Ecksteinové, Johanise a soudr. (tisk č. 704) o vládním návrhu (tisk č. 810), kterým se mění zákon o prozatímní ústavě (tisk č. 976).

4. Zpravodaj dr. Srdínko.

Zpráva I. výboru školského.

Zpravodaj dr. Lukavský. Zpráva II. výboru státně-zřízeneckého, o vládním návrhu zákona (tisk č. 717) o platech suplentů státních středních škol (tisk č. 1006).

5. Zpravodaj ing. Nekvasil. Zpráva sociálně-politického výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 847) o státní podpoře stavebního ruchu (tisk č. 991).

6. Zpravodaj Smrtka,

zpráva I. výboru školského,

zpravodaj dr. Lukavský,

zpráva II. výboru státně-zřízeneckého,

zpravodaj dr. Veselý,

zpráva III. výboru finančního - o návrhu členů Národního shromáždění Udržala, Bechyně, Smrtky, Housera, Konečného a soudr. (tisk č. 36), jakož i o návrhu členů Národního shromáždění dra Budínského, dra Lukavského, Nohela a soudr. (tisk č. 672) na úpravu hmotných poměrův učitelstva škol obecných a občanských (tisk č. 992).

7. Zpravodaj Boh. Fischer,

zpráva I. výboru živnostenského,

zpravodaj dr. Matoušek,

zpráva II. výboru právního,

zpravodaj dr. Fáček,

zpráva III. výboru finančního - o vládním návrhu zákona (tisk č. 855) o úvěru pro živnostníky válkou poškozené (tisk č. 1010).

8. Zpravodaj dr. Matoušek. Zpráva právního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 691) o sestavování seznamů porotců (tisk č. 979).

9. Zpravodaj ing. Bečka. Zpráva technického výboru o vládní osnově zákona (tisk č. 912, kterou se povoluje další náklad na práce nouzové k stavbě silnic (tisk č. 998).

10. Zpravodaj ing. Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu (tisk č. 913) na vydání zákona o stavebních úlevách, kterým se doplňují nebo mění ustanovení některých paragrafů nynějšího stavebního řádu pro zemské hlavní město Brno, pro král. hlav. město Olomouc, pro král. města Jihlavu a Znojmo a pro jejich místa předměstská, daného zákonem ze dne 16. června 1894, č. 63 z. z., a změněného a doplněného zákonem ze dne 16. června 1914, č. 39 z. z. (tisk č. 1019).

11. Zpravodaj ing. Rotnágl. Zpráva technického výboru o vládním návrhu (tisk č. 1014) na vydání zákona o stavebních úlevách, kterým se rozšiřuje platnost zákona ze dne 15. dubna 1919, čís. 211 sb. z. a n., týkajícího se stavebních úlev pro Prahu a okolí, na města Plzeň a Budějovice (tisk č. 1017).

12. Zpravodaj dr. Meissner. Zpráva ústavního výboru o vládním návrhu zákona (tisk č. 897), kterým se upravuje správa obcí, o jejichž sloučení nebo rozloučení se jedná (tisk č. 977).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se:

churavostí: Čapka (na neurčito), Jakubka (na neurčito), Pelikán (na 6 týdnů), Malypetr;

zaměstnáním: Nádvorník (do 23. května), dr. VIček (do 31. května), Nekvasil (pro tento týden), dr. Vrat. Černý (pro tento týden), Ecksteinová (do 25. května), Sonntág, (na neurčito), Záruba-Pfeffermann (do konce příštího týdne), Vacula (pro tento týden), Witt (na neurčito), Rud. Mlčoch (do 24. května), Štěpánek, Pavlán, Šamalík, Čuřík;

účastí při mírovém jednání v Paříži: Mečíř, dr. Uhlíř;

účastí při mezinárodní parlamentární obchodní konferenci v Bruselu: dr. Dušek, Ant. Němec, dr. Rambousek, dr. Rolíček, dr. Jur. Slávik, Šrámek, dr. Vaněk;

trvalým zaměstnáním ze Slovenského klubu: dr. Hálek, Houdek, dr. Ivanka, Makovický, dr. Medvecký, Stodola.

Tiskem rozdáno během 53. schůze Národního shromáždění československého:

Tisk 1047. Odpověď minist. vnitra (v zast. min. předs.) a min. N. O. na dotaz člena N. S. Jana Rýpara a soudruhů o tom, jak jest postaráno o hájení našich hranic ve Slezsku proti připravovaným vpádům z Německa.

Výboru z předsednictva byly přikázány návrhy: žádám o jich přečtení.

Zástupce sněmovního tajemníka dr. Říha (čte):

Výboru soc.-politickému:

Tisk 1026. Vládní návrhy na vydání zákona, týkajícího se vedení správy báňských společenstev.

Tisk 1028. Návrh člena N. S. dra Engliše, dra Lukavského, G. Navrátila, dra Matouška a soudr. na zřízení úřednických komor.

Tisk 1038. Návrh člena N. S. V. Hatláka, Vil. Votruby, V. Rebše, B. Fischera a soudr. na rozšíření zákona o stavbě rodinných domků také na stavbu maloživnostenských dílen. (Současně přikázán též výboru technickému).

Výboru finančnímu:

Tisk 1029. Návrh člena N. S. dra Engliše a soudr. na zavedení mimořádné daně z příjmu.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 1030. Návrh členů N. S. G. Navrátila, dra Matouška, dra Lukavského a spol. na zvýšení základních platů a drahotních přídavků veškerého státního úřednictva a zřízenectva všech kategorií a všech resortů po vzoru zemských úředníků a zřízenců v Čechách.

Výboru kulturnímu:

Tisk 1035. Návrh člena N. S. Landové-Štychové, prof. F. Krejčího a spol., na zpracování nového jednotného občanského kalendáře.

Výboru živnostenskému:

Tisk 1033. Návrh člena N. S. A. Konečného, J. Kopečka, J. Slavíčka a soudr. na rozšíření vládního nařízení ze dne 22. ledna 1919 o zabírání bytů obcemi i na zabírání živnostenských provozoven a obchodních místností pro účely živnostenské.

Výboru školskému:

Tisk 1036. Návrh člena N. S. Landové-Štychové a spol. na zrušení klášterních škol.

Tisk 1041. Návrh člena N. S. dra Stojana a soudr. na úpravu platů představených městských seminářů.

Výboru ústavnímu:

Tisk 1042. Návrh člena N. S. dra Weyra a soudr. na vydání zákona, jenž prozatím a povšechně upravuje státní občanství v republice československé.

Předseda (zvoní): Vláda předložila Národnímu shromáždění podle § 3. zákona ze dne 24. července 1917 č. 307. říš. zák. tato nařízení:

ze dne 15. května 1919 o zákazu jízdy osobními automobily,

ze dne 21. května 1919 o úpravě obchodu kávou,

ze dne 21. května 1919, jímž se zrušuje nařízení místodržitele pro Čechy ze dne 4. dubna 1917 čís. 30. z. z., kterým se stanoví nejvyšší ceny mléčných výrobků a vepřového sádla,

ze dne 21. května 1919 o uvolnění obchodu olejnatými plodinami.

Nařízení ta přikázal jsem vesměs výboru zásobovacímu k prozkoumání.

Vládní návrh zákona o soupisu nemovitostí za účelem uložení majetkové dávky (Tisk 1053.) přikázal jsem výboru finančnímu. Navrhuje se, aby výboru uložena byla lhůta 48 hodin.

Návrh členů N. S. Tučného, Laubeho, Holejšovského, Hrizbyla a spol. stran lichvy s potravinami a nereálního obchodu vůbec jsem přikázal výboru sociálně politickému. (Tisk 1072.) Navrhovatelé žádají, aby výbor projednal návrh ten v 8 dnech.

Vládní návrh zákona o povinné nabídce cizozemských pohledávek devisové ústředně (Tisk 1081.), přikázal jsem výboru finančnímu. Navrhuje se lhůta 48 hodin.

Jsou snad proti těmto navrženým lhůtám nějaké námitky? (Nebyly.) Není jich.

Přistoupíme

k dennímu pořadu,

a to nejprve k odstavci 2. Námitek proti tomu není.

Vláda vyhradila si totiž, aby mohla podati hned prohlášení k odstavci prvnímu, tedy z těch důvodů přistoupíme k vyřízení odst. 2. předem a to ke

1. Zprávě výboru pro upravenie hospodárskych a sociálnych pomerov legionárov a ích rodin o návrhu čl. N. S. dra Ivana Markoviča, Jána Jančeka ml., dra Juraja Slávika a spol. o sriadení hospodárskych a sociálnych pomerov legionárov a ích rodin. (Tisk 975.)

Zahajujeme debatu. Navrhuji, aby lhůta řečnická byla stanovena na 10 minut. Je snad proti tomu námitka? (Nebyla.) Není. Návrh můj jest přijat.

Uděluji slovo prvnímu řečníku k slovu se přihlásivšímu, panu kol. Jaromíru Špačkovi.

Posl. Jaromír Špaček: Velectěné Národní shromáždění!

V 10 minutách nemohu mluviti o opatřeních povahy materielní, kterým toto slavné Národní shromáždění chce splniti samozřejmý závazek národa k lidem, kteří pro osvobození národa hotovi byli přinésti oběti nejtěžší a oběti ty také přinesli. Kromě toho včerejší zpráva přítele dra Markoviče byla tak obšírná, že by bylo mluvení o těchto materielních závazcích národa k příslušníkům naší branné moci zahraniční zbytečným. Jen chtěl bych připomenouti k této stránce referátu dra Markoviče, že jest povinností nás všech, celého národa, starati se o to, aby opatření, která náš legionářský výbor v resoluci své navrhl, stala se skutkem nejenom výkonem moci vládní, nejen činností úřadů, nýbrž také spoluúčastí a spolučinností všech dobrých, poctivých lidí československého národa vůbec. (Výborně!) K této povinnosti materielního opatření, k uspokojení materielních, spravedlivých nároků, - a naši legionáři nežádají nic, než minimum toho, co jim jako lidem přísluší - k uspokojení těchto materielních nároků jsme povoláni všichni, každý na svém místě, jmenovitě také ti lidé, kteří mohou potřebovati osvědčených, v práci svědomitých lidí ve svém podnikání soukromém. Avšak, drazí přátelé, já bych neplnil úkol, který jsem si, vstupuje v toto slavné Národní shromáždění, spoluvytkl, totiž úkol býti zde také mluvčím těch, jichž mluvčím jsem byl po dobu dvou let, jsa členem odbočky Československé Národní rady v Rusku, byl k tomu zvolen na prvním revolučním sjezdu našem v Kijevě v dubnu 1917, já bych nesplnil tuto svoji funkci, býti mluvčím jejich názorů na vývoj politických událostí v našem státě, kdybych vám nepřipomenul jmenovitě v této chvíli, že povinnosti národa k jeho legionářstvu jsou také rázu mravního, a o těchto mravních povinnostech dovolte v této krátké lhůtě několik slov.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP