Středa 16. dubna 1919

Rovněž tak přistoupili jsme k ozdravění našich financí a provedli jsme veliký kus positivní finanční reformy. Plán náš, jejž odhlasovali jste, pokračuje dále programem uvedeným ve zmocňovacím zákoně a bude lze přikročiti k druhé partii, totiž k oné dávce ze jmění, jež v nejbližší době povelikonoční bude předložena. V otázkách nápravy měny pokračuje se úsilovně a co nejdříve dojdeme k samostatné organisaci cedulového bankovnictví.

Ministerstva obchodu a financí upravila celní tarif a pracují pilně na základnách pro zjednání smluv obchodních. Řádný prvý rozpočet bude vám předložen do konce tohoto měsíce a bude tím dána pevná základna pro celé naše budgetování.

Nemohu arciť vypočítávati všecky ony reformy, jež staly se, ale přece mně budiž dovoleno dotknouti se některých aspoň v hrubých rysech. Stačí, když v otázce nejdůležitější, jež volala nás nejvíce, jejíž řešení jest jistě z předních úkolů, v otázce výživy, připomenu jen, že malé srovnání letošního roku, doby nynější, s loňskou, jistě postaví nás před obraz onoho velikého rozdílu. (Výborně!) Loňského roku nastala tuto dobu ona největší porucha, nebylo tu jediného přídělu, na nějž by bylo možno se spolehnouti, přes půl milionu lidí hledalo své jediné útočiště v tak zvaných válečných kuchyních. Hlavní potravou byl tu tuřín, řepa, různé zeleniny, marmeláda atd. Letošního roku - a musíme to zde konstatovati takto s radostí a souhlasem - dík vydatné pomoci našich spojenců, v prvé řadě Ameriky (Výborně! Potlesk.) a při úsilovné a svědomité práci našeho ministerstva zásobování podstatně se poměry zlepšily i změnily. Budeme arciť a musíme i nadále snažiti se, abychom v tomto směru spěli dále, aby pak výživa naše byla zabezpečena a zlepšena. Avšak nepředpojatý a spravedlivý posuzovatel musí přiznati, že velice značný pokrok v tomto směru nastal.

Rovněž tak s otázkou tou naší výživy úsilovně pracováno bylo, aby lichvě, která rovněž tak tížila a tíží nás, bylo čeleno co nejintensivněji. Úřad pro potírání lichvy byl rozmnožen o řadu nových výkonných orgánů a nadán všemi potřebnými prostředky. Ministerstvo spravedlnosti pečuje, aby v tomto směru řízení byla prováděna s největším urychlením. Za tím účelem zřízeny také zvláštní senáty pro věci lichevní. Ministerstvo spravedlnosti pracuje také na pracích kodifikačních, aby tak i v tomto směru byla spojitost a unifikace naše na Slovensku provedena.

Nemenší péče naše směřovala stále k tomu, aby podnikavost v průmyslu a živnostenských odvětvích byla povzbuzena, a převzalo v tom směru ministerstvo obchodu řadu zodpovědných a vážných úkolů, které spolu s odbornými organisacemi snaží se řešiti. Jest přirozeno, že hlavní zájem musel býti obrácen na zahraniční styky, neboť daleko největší část výrobků při plné výrobě naší za stavu normálního budeme museti vyvážeti. Navazovány soustavně hospodářské styky a v mnohých směrech uzavřeny kompensační úmluvy, jako s Italií, Polskem a Jugoslavií. Rovněž tak navazovány velmi slibné zpravodajské styky, aby tím otevřena byla cesta našemu obchodu za hranicemi. Největší péče věnuje se otázce opatření surovin, v kterémžto směru se úsilovně pracuje. V mnohých oborech můžeme již dnes konstatovati, že podařilo se nám na několik měsíců zajistiti potřebnou zásobu surovin. Jest naší snahou, abychom suroviny a polotovary, nezbytně potřebné k výrobě průmyslové a živnostenské, dosáhli v cestě nákupu nebo výměny. Že rovněž pracuje se i v otázce poválečného úvěru živnostenského, jest jenom na bíledni. Bude-li vývoj celého našeho státu normální, lze doufati, že celý hospodářský život se vrátí během několika měsíců do pravidelných kolejí. (Výborně!)

Že řádnému vybudování veškerých dopravních prostředků věnována byla veškerá péče, jest jen pochopitelno. Ve směru tomto vykazuje jak ministerstvo železnic, tak i ministerstvo pošt a telegrafů již dnes značných pokroků. Jak známo, převzala naše republika dráhy ve stavu velice zuboženém. A tu bylo nutno přikročiti ihned k řešení velkých úkolů, jako k obnovení převzatých tratí, uvedení jich v řádný stav, přestavbě a rozšíření stanic, vybudování druhých kolejí na hlavních tratích a doplnění sítě železniční. Jakmile podařilo se dostati z Vídně projekty a plány, bylo přikročeno ihned k zadání velkých staveb, které se již dnes provádějí. Že v tomto směru bylo počítáno na to, aby naše vozidla, lokomotivy, byla rozšířena, jest také samozřejmo a také byly veškeré továrny na lokomotivy a vagony plně zaměstnány. Všude se pilně pracuje a během nejbližší doby bude v celé oblasti státu našeho na tratích, v dílnách a továrnách systematická práce v plném proudu. (Posl. Vaněk: Brněnská vagonka propouští dělníky, poněvadž není pro ně zaměstnání, pane ministře!) Snad by stačilo jenom upozorniti na to. (Ministr dr. Zahradník: To je švindl. To tvrdím já jako ministr železnic. Posl. Vaněk: Včera byla zde dělnická deputace!)

My máme zájem, aby všechna vozidla v prvé řadě byla opatřena, poněvadž doprava jest nervem, na němž basíruje všechen hospodářský život. Stačí v tomto ohledu krátké řízení a ministr železnic má příkaz vlády, aby v tomto ohledu všechny zadávky, které jest možno učiniti, ihned akceptoval. Prosím, tato záležitost se bude ihned vyšetřovati.

Poštovní správa se rovněž všemožně snaží, aby zjednána byla náprava poštovnictví, při čemž různými účelnými podniky hledí k tomu, aby čeleno bylo nezaměstnanosti a podporovány byly nouzové podniky. Tu možno poukázati pouze na novostavby telegrafní a telefonní, na různé projekty v těchto oborech, jakož i na vybudování automobilových tratí, jež se již provádějí nebo pro nejbližší dobu se připravují.

Ministerstvo pro sociální péči pracuje společně s ministerstvem veřejných prací na řešení problému nezaměstnanosti a nedostatku bytů. Ze státních prostředků povolena podpora v obnosu 5 mil. korun obcím a stavebním družstvům ke stavbě obytných domků. K témuž cíli směřuje návrh zákona o stavebních úlevách, jakož i různá opatření, mající za účel co nejrychlejší obstarání stavebních hmot. Vypsány byly různé stavby na účet státu: Silniční, mostní, říční a regulační. Rada těchto staveb jest již zahájena a řada jich se zadává řízením ofertním.

Co se týče těžby uhlí, nutno s potěšením konstatovati, že těžba jak hnědého tak kamenného uhlí lepší se od týdne k týdnu. (Výborně!)

Že republika i v jiných směrech převzala stát ve stavu úplně chatrném a v úplném rozvratu hospodářském, není třeba zvláště připomínati. Pociťujeme to především v oboru velmi zanedbaném, na poli sociální péče. Po celou dobu války nebylo pomyšlení na jakoukoliv zákonodárnou činnost sociálně reformní.

Přerušená tato činnost byla ihned zahájena Národním shromážděním i vládou. (Posl. Johanis: Ale nebyla dokončena. Nemocenské pojištění je ubohé.) Ale byla zahájena. V tom ohledu bude naším úkolem, abychom rychlejším tempem v mnohých směrech pokračovali. (Posl. Johanis: Žel že u zemědělského dělnictva je tempo velmi pomalé.) V ochranném zákonodárství dělnickém bude po velikonočních prázdninách předložena Národnímu shromáždění osnova zákona o dělnických komorách, po němž dosud dělnictvo marně volalo a jehož domáhá se v Německu znova poslední kongres vojenských a dělnických rad.

Pro pojišťování dělnické vytváří se potřebná organisace. Pojištění horníků a železničních zřízenců převedeno do oblasti naší republiky! Již ve výboru sociálně politickém pracuje se na rozšíření nemocenského pojištění na dělnictvo zemědělské a čeleď, takže bude jím zachycen celý poměr námezdní a celá soustava nemocenského pojištění bude zorganisována. Výbor se již usnesl na zásadě, aby také pojištění úrazové bylo rozšířeno na všechno dělnictvo zemědělské a vláda v nejbližších dnech potřebnou osnovu předloží. (Výborně!)

Můžeme konstatovati, že také problém nezaměstnanosti nenabyl u nás tak hrozivého rázu, jako tomu bylo jinde, což nejlépe vidíme, porovnáme-li počet nezaměstnaných v Praze 9800 proti Vídni, kde mají nezaměstnanců 140.000. (Hlas: Ale Vídeň má 2,000.000 obyvatel!) Ale ten poměr 9 tisíc ke 140.000 jest výmluvný!

Věřím, že budeme moci z podpor v nezaměstnanosti přejíti v úplném klidu k pojištění pro případ nezaměstnanosti. Osnova zákona bude příští týden předložena zájemníkům k prostudování a posouzení. Důvodně můžeme očekávati, že nezaměstnanost v příštích týdnech bude klesati. K tomu působí především podpůrná akce pro stavby pozemní a akce směřující k stavbám obytných budov. (Hlas: Sekvestrace cihelen by bylo zapotřebí!) Všechny věci, související s řešením jakékoliv otázky zaměstnanosti a otázky bytové, jsou neobyčejně pilně sledovány a naše ministerstvo sociální péče ani jednu z těchto otázek nepouští se zřetele a stane se i v tomto směru vše, čeho jest třeba. I pokud se týče cihelen, mohu ujistiti, že ministr sociální péče má tuto otázku ve velmi pečlivé evidenci. Abychom si nechali ruch stavební někým z jakýchkoliv důvodů zastaviti, prohlašuji, že se nestane.

Bytová tíseň je světová tíseň. I ve Vídni, která přece se vylidňuje, kde jest nyní odliv, jak zprávy nasvědčují, jest pociťována velmi nemile. Je pochopitelno, že je tíže u nás, když Praha z provinciálního města vzrůstá na velkou metropoli státu, jež obrátila na sebe pozornost celého světa. (Posl. Pelikán: V Brně schází 3000 bytů!) Poněvadž tam také nastává rozmach, jest potřebí, abychom těmto otázkám věnovali největší pozornost, a abychom vše, co brzdí a co by mohlo nás zdržovat, odstranili co nejrozhodněji. Jen z toho důvodu jsme navrhli, jak předešle, tak do budoucna, návrhy a podpory, jimiž chceme právě podnikavost v oboru bytovém co nejvíce podporovat. Ale nelze zapomínat, že na pátý rok nestavělo se nic a že i tím nastala určitá mezera. A že velký problém stojí před námi: starost o invalidy, nemusím připomínati.

Republika musila také teprve od základů započíti s péčí o invalidy. Organisace, jejíž vybudování v nejbližší době bude dokončeno a na jejíž činnost invalidé sami budou míti také vliv, bude moci provésti zákon o materielním postavení válečných poškozenců v naší republice, na kterém se právě pracuje. Vláda je také přesvědčena, že instituce, zabývající se péčí o mládež, nabyly za několik málo měsíců naší činnosti dojmu, že vláda je řízena na tomto poli zcela jiným duchem, nežli tomu bylo doposud. Péče o mládež bude vyžadovati ovšem značného nákladu, ale doufám a jsem přesvědčen, že žádný obnos v tomto směru není dost velký, aby ho nebylo k tomu užito. (Výborně!)

Rovněž tak v oboru školství učiněn značný pokrok a byla rozvinuta co největší práce, aby i zde mezera, která nastala ve vývoji kontinuity po dobu války, byla nahražena. Válkou bylo zvláště české školství rozvráceno, trpěli jsme nedostatkem školních budov. Vyučování na školách obecných a měšťanských, pokud netrpělo nedostatkem sil, uhlí atd., bylo takřka normálním a jest třeba zvláště zdůrazniti pozorovatelnou snahu, že učitelstvo těchto škol hledí usilovnou prací napraviti spousty, způsobené v národním školství válkou za léta minulá. Poněkud složitějšími byly poměry na středních školách. Zde nutno postupovati povlovněji a nelze v tom ohledu přezírati obtíže, které nám zabráním budov k jiným účelům zde nastaly. Také vysoké školství je v utěšeném rozvoji, bylo zřízeno několik nových vysokých škol, mezi nimi uskutečněn také dávný požadavek celého národa - zřízena druhá česká universita v Brně. Zvláště pak je nutno se zmíniti o potěšitelném rozvoji školství slovenského. Na Slovensku působí již několik set českých učitelů a profesorů, kteří svou osvědčeně poctivou prací získávají si sympatií slovenských bratří. (Výborně!)

Že i na poli veřejné správy hledí se všemožným způsobem reformy provésti, jest jenom na bíledni, a přípravy, které se dějí u nás pro práci v tomto směru, jsou v plném proudu. Ale i zde musíme počítati s povlovným vývojem, s instruováním sil, poněvadž starý byrokratismus rakouský příliš byl vžit, než aby bylo možno v krátké době celý tento přerod provésti. (Hlas: Jest ještě!) Jest ještě, a bude dosti dlouho trvat, než se podaří nám jej vymýtiti.

Přípravy k obecním volbám jsou v plném proudu, a vláda vyvinula snahu, aby těchto voleb mohlo býti užito k projevům a dán přímý průchod veřejnému mínění.

Z toho důvodu vláda vyložila § 4. shromažďovacího zákona v ten nejliberálnější smysl, aby to, co dříve platilo pro volby poslanecké, platilo tentokráte i pro volby obecní. (Posl. Novák: My platíme denně pokuty!) Jestliže se dnes vyskytují ještě zjevy, které by směřovaly k tomu, aby omezovaly naše projevy (Posl. Novák: Žel osudu, že omezují!), pak jest nutno, prosím, aby proti těmto v každém případě na cestě zákona se zakročilo. (Posl. Novák: Několik okresních hejtmanů vyhodit, jako z Bydžova!)

Velectění pánové! To již nalezneme jisté prostředky, abychom je naučili prováděti to, co si my přejeme, nebo co se v duchu určitého nařízení chtělo u nás docíliti. (Výborně! Potlesk. Posl. Čuřík: Třeba také hájiti svobodu spolčovací našich lidí v prvé řadě proti teroru socialistů! Posl. Novák: Páše se teror soustavně se strany úřadů, pane kolego! Trvalý hluk.) Že otázka studia a práce pro reformu ústavy naší jsou v plném proudu, nepotřebuji ani připomínati. A jistě v tom směru... (Posl. Vaněk: Co bude s volbami do Národního shromáždění?) I na té věci se pracuje. Jakmile bude ta otázka v takovém stadiu, abychom mohli v ústavním výboru o tom rozhodnouti, jistě i za součinnosti pánů zástupců Národního shromáždění a za spolupráce členů Národního shromáždění budeme hledět věc provésti. (Posl. Novák: To znásilňování při soupisech voličů, kde se přímo diktuje, aby napsali své politické přesvědčení!) Já jsem již připomněl, že každý přestupek, který by se příčil tomu, co jsem vyložil, aby svobodný a volný průchod byl dán politickému přesvědčení, musíme nejen odsouditi, ale snažiti se, aby se neopakoval. Kde se zjistí, musí býti jako nezákonný přibit, a prosím, aby - spadá-li v můj obor - takový případ byl oznámen, a já se již postarám o to, aby zjednána byla náprava. (Posl. Brodecký: Preventivní opatření!)

Preventivní opatření! Největší záruka spočívá v tom, že já zde prohlašuji, že vláda z vlastní iniciativy paragraf čtvrtý shromažďovacího zákona vysvětlila a v cirkuláři také oznámila svým podřízeným orgánům, to udělala vláda sama. Jestliže to udělala, tedy v tom spočívá největší preventiva, neboť více udělati nemohla. Jestliže se stala chyba - vážení pánové, my všichni jsme prošli organisacemi a víme, co to jest, znáte to... (Posl. Vaněk: Ten hejtman to nečetl, patrně nemá na to čas!) Chyba jest lidská, a jest naším úkolem, abychom se snažili, aby těchto chyb bylo co možná nejméně, skoro žádné. (Výkřik: Ty chyby odnášejí ale jen sociální demokraté! Ty chyby se pášou stále proti nám!) To jest naše snaha, k tomu musíme pracovati a to jest naše právo kontroly.

Já, pánové, nemohu přirozeně vyčerpati všecky ty úkoly reformní práce, jíž jsme se my všichni zúčastnili, a jen tak zhruba dovolil jsem si některých se dotknouti. Jest pravda, že také my zde, a snad právě naše země, naše oblasti byly od rakousko-uherské vlády a její soldatesky přímo vydrancovány. Vše, co jsme zde měli: chléb, obilí, dobytek, komunikační prostředky, krátce všechno, co se dalo odnésti, bylo vzato nebo vykradeno. Třeba, že válka se nevedla na našem území, přece jenom můžeme říci, že následky války stihly nás ne méně, než jako ubohou Belgii a severní Francii. (Výborně!) A přes to poměry přece jenom v našem státu rychle se mění k dobrému. Zavládá pořádek, klid a nejlepší synové naši jsou odhodláni organisovati veškerou práci dle přesného, určitého programu. Nechci sobě zatajovati, že bychom nevěděli, nebo neznali nedostatků. Ty jsou zde a velice značné a je také jistě jen pochopitelné, že se projevuje nespokojenost ve veřejném tisku, ve schůzích atd. Avšak v tom směru dovoluji si činiti rozdíl. Je kritika, která jistě upřímně sleduje nápravu. Taková kritika, třeba je ostrá a i třeba osobní, je jistě užitečná, je prospěšná, je konstruktivní. Bez kritiky nebylo by absolutně oné vzpruhy k objektivnosti. Nemohu však totéž říci o kritice, která je zjevně zaujata a za každou cenu nepřátelská (Výborně!), která směřuje jenom k destruktivním snahám, nesnažíc se podávat žádného návrhu či plánu k nápravě. A proto jistě mohu říci, že s povděkem přijímám kritiku činorodou, která pořádek a klid nikdy neruší a která napomáhá k vybudování pevnějšího základu.

Pánové, pořádek a klid jsou pro nás nezbytností, to, myslím, cítíme všichni. (Posl. Johanis: Mimo "Večer". Jiné hlasy: A Housera!) Že k udržování pořádku směřuje vše, co týká se vybudování naší administrativy a v prvé řadě naší armády, je, myslím, pro nás také jasno, jistě demokratické armády, neboť jsme všichni za jedno v tom, že rakouský militarismus je již dávno překonán a že naše vojsko, které si tvoříme jako národní obranu, je vojskem demokratickým.

Naše geografické postavení nutí nás k jisté pozornosti a připravenosti. A při této příležitosti musím se zmíniti o velmi významném a potěšitelném zjevu. Dle všech souhlasných zpráv, které docházejí nás ze Slovenska, právě v poslední době odvody vydařily se skvěle. Naši slovenští branci poznali velký rozdíl mezi vojenskou správou československou a mezi bývalou rakousko-uherskou. Na celém Slovensku mladí mužové, zavolaní do zbraně, přišli rychle a do jednoho. (Výborně!) Slovenské odvody přispěly k utužení naší republiky a demokracie a právě v tom jeví se ohromný onen rozdíl mezi přítomností a minulostí, rozdíl mezi demokratickou armádou a mezi rakousko-uherským militarismem (Výborně!) a zajisté budu jen ve shodě s vámi, když prohlásím, že cílem naší armády a našeho státu jest jen obrana. (Výborně! Potlesk.) Nikdo z nás nemyslí na nějaký výboj. (Výborně!) Nejsme imperialisté. (Posl. Vaněk: Jen držet slovo!), my se jen připravili na obranu naší těžce dobyté svobody našeho území, naší drahé republiky. (Výborně! Potlesk.) My přejeme si a doufáme, že také naši sousedé - a o to běží - zachovají se k nám loyálně. Prohlašuji, že my vůči našim sousedům chceme býti do krajní míry korrektní (Výborně!) a záleží na nich, budeme-li přátelskými. (Výborně!)

My můžeme totéž s dobrým svědomím prohlásiti, neboť my měli pochopení pro všechny ony obtíže, které prožívají i ony státy, vznikající na troskách bývalé monarchie, pro ony obtíže, které při vzniku tyto všechny prodělati musejí. My jsme se ani jediným činem nepostavili, abychom jim tyto obtíže stížili, naopak my jsme šli a pomáhali jim (Posl. Bechyně: Ano, my jsme mrzli a vozili jim uhlí!) a šli jsme pomáhati ve chvíli, kdy v našich továrnách se nedělalo, kdy v našich domácnostech, jak správně bylo podotknuto, byla zima a my šli a pomáhali té Vídni sty a sty vagony. (Hlas: Pešti také!) Také v jiných ohledech chovali jsme se více než korrektně a jistě budete souhlasiti se mnou, když prohlásím, že nemáme vroucnějšího přání, než abychom totéž mohli prohlásiti o sousedech svých. (Výborně!)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP