Čtvrtek 10. dubna 1919

Přeje si pan zpravodaj ke druhému čtení slova?

Zpravodaj posl. Laube: Nikoli.

Předseda: Kdo souhlasí s přijatým právě zákonem v prvním čtení, také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina. Zákon je schválen také ve druhém čtení.

Tím je tento odstavec denního pořadu vyčerpán.

Přerušuji projednávání denního pořádku a nebude-li proti tomu námitek, vyřídili bychom poslední odstavec denního pořádku, jímž jest

15. volba delegátů do mezinárodní parlamentní obchodní konference v Bruselu. Jsou navrženi pp.: Dušek, Ant. Němec, dr. Rambousek, dr. Rolíček, dr. Slávik, Šrámek a dr. Vaněk (referent pro otázku železničního spojení Gdansko-Adria).

Jsou proti navrženým námitky? (Nebyly.) Není jich a prohlašuji navržené za zvoleny.

Se svolením Národního shromáždění přikročíme ke zřízení 7členného výboru k vypracování návrhu zákona o sriadení hospodárskych a sociálnych pomerov legionárov a ich rodin.

Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí se zřízením této 7členné komise, prosím, aby povstal. (Stalo se.) To jest většina, výbor jest zřízen a volbu výboru právě přijatého dám na denní pořádek příští schůze.

Sděluji, že dodatečně svoji nepřítomnost pro dnešní schůzí omluvil člen N. S. Antonín Hampl pro naléhavé zaměstnání.

Sděluji dále, že mne došel od pana vyslance francouzské republiky dopis tohoto znění:

Francouzské vyslanectví
Francouzská Republika.
v Praze.

V Praze dne 8. dubna 1919.

Pane předsedo,

u příležitosti útoku, podniknutého na pana ministerského předsedu, doktora Georgesa Clémenceaua, ráčil jste mu laskavě zaslati Svá blahopřání.

Pan Clémenceau byl neobyčejně dojat tímto projevem a uložil mi, abych Vám vyslovil svrchované jeho díky za srdečné city, které jste mu za té příležitosti osvědčil.

Kladu si za čest, tímto dopisem splniti řečené poslání.

Dovoltež, bych připojil své osobní díky k díkům pana ministerského předsedy.

Račte přijmouti, pane předsedo, ujištění mou dokonalou úctou.

F. Clément - Simon.

(Výborně! Potlesk.)

(Předseda zvoní.) Před ukončením schůze přihlásil se k slovu pan kol. Kvapil, uděluji mu je.

Člen N. S. Kvapil: Slavné Národní shromáždění! Prve než se sejde příští schůze Národního shromáždění, nastane nám prvé výročí památného dne 13. dubna loňského roku, kdy poprvé náš národ shromáždil se se všech stran jako celek a pronesl slavnostní přísahu, že vytrvá ve svém velikém boji za svobodu až do konce. Přísaze té slavně dostál a výsledek jest možnost existence naší Československé republiky. Nebyli jsme tehdy při této slavnostní přísaze sami, dostaviti se mezi nás poprvé naši bratři Jihoslované, svorně s námi přisahali, svorně s námi dokonce vytrvali. Navrhuji, abychom vzpomenuli tohoto památného dne, jenž jistě bude slavným datem v českých dějinách, abychom ho vzpomenuli nejen sami, ale abychom ho vzpomenuli také i tím, že pozdravíme osvobozenou Jugoslavii, že poděkujeme svým jihoslovanským bratrům nanovo za jejich věrnost, a že dáme na jevo pevnou vůli, v této věrnosti za věrnost vytrvati. Navrhuji, aby se poslal Národnímu shromáždění jihoslovanskému v Bělehradě tento telegram:

"Državni savjet, Beograd.

Národní shromáždění československé vzpomnělo ve své dnešní schůzi prvního výročí naší národní přísahy dne 13. dubna 1918, k níž se dostavili i bratři jihoslovanští, podat nám ruky proti tehdejšímu společnému nepříteli, zvednout s námi pravice k přísaze, že neustaneme, dokud nedobudeme svobody, a slíbit si s námi pro všechny časy věrnost za věrnost. První parlament naší republiky, povolaný právem a mocí revoluce k zabezpečení osvobozené vlasti, posílá Vám dnes, drazí bratři, srdečný a vděčný pozdrav, díky za statečnou pomoc v dobách utrpení i bratrský slib pro budoucnost, že vytrváme spolu bok po boku. Věrnost za věrnost - budiž po všechny časy společným heslem svobodných vlastí jihoslovanských i československých". (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Návrh, který mi byl podán panem kolegou Kvapilem pokládám za přání a přání tomuto, s nímž, jak ostatně ukázal potlesk, vyslovilo celé Národní shromáždění svůj souhlas, milerád vyhovím a navržený telegram jménem Národního shromáždění Národnímu shromáždění srbsko-horvatsko-slovinskému pošlu.

K tomu poznamenávám tolik: bok po boku, ruku v ruce zástupci našeho národa se zástupci jihoslovanskými postupovali v dobách minulých, v období světové války, bourajíce to Rakousko spuchřelé a připravujíce tak půdu k dobytí samostatnosti pro oba národy. Jest jen přirozenou logikou událostí, přirozenou logikou věcí, když my, vzpomínajíce nezapomenutelného dne loňské manifestace, která tvořila významnou etapu v tom společném našem zápase, dáváme dnes tímto telegramem také výraz přání, jdoucímu z hloubi našich duší, a když také vyslovujeme současně pevné přesvědčení, že ten harmonický postup zástupců jak českých, tak zástupců jihoslovanských, z těch dob minulých, musí nalézti analogické pokračování shodným a souladným postupem, jak to odpovídá nejen tužbám našich srdcí, nýbrž také správně pochopeným zájmům obou národů. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Přistupuji k ukončení schůze a navrhuji, aby příští schůze konala se v úterý dne 15. dubna 1919 o 2. hodině odpoledne s tímto denním pořadem:

1. odstavec, který nám zbyl z dnešního pořádku, totiž zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, jímž se povolují stavební úlevy ze stavebního řádu pro Prahu (tisk 781).

2. volba 7členného výboru pro úpravu hospodářských a sociálních poměrů legionářů a jejich rodin.

3. zpráva výboru národohospodářského o úpravě poměrů družstev na Slovensku (č. t. 820).

Po případě, dojdou-li tiskem zprávy:

Zpráva školského výboru o návrhu zákona na úpravu služebních příjmů učitelstva škol národních.

Dále zpráva technického výboru o vládním návrhu zákona, kterým se povoluje 9,079.137 K 60 h na provádění nouzových prací v Praze.

Konečně jako poslední odstavec:

Zpráva výboru pro reformu pozemkovou.

Jest snad proti dni a dennímu pořádku mnou navrženému nějaká námitka? (Nebyla.) Není tomu tak, prohlašuji návrh svůj za přijatý.

Schůze je skončena.

(Konec schůze o 6. hod. 35 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP