Čtvrtek 3. dubna 1919

Koncept tohoto trestního oznámení a ostatní práce z téhož dne psány jsou, jak zjistil znalec písma, kterého si imunitní výbor vyžádal, žalobcem p. Janem Kamenickým. Kolegy Vochoče ujali se zřízenci nádražní a ve prospěch kol. Vochoče zakročil u ředitelství severozápadní dráhy říšský poslanec prof. Masaryk, který v dopise svém, jehož kopii zde mám po ruce, vytkl, že jde o denunciaci, že Vochoč není vyslýchán, žádá, aby vyšetřováni bylo urychleno, aby se ředitelství o to postaralo, a končí: "Moje žádost jde také pouze až potud, aby s panem Vochočem nebylo nakládáno bez zákonem žádaného vyšetření domnělého trestního činu."

Tu místodržitelství zaslalo 30. listopadu 1914 místodržitelskému radovi v Jičíně dotaz po stavu trestního vyšetřování. Proto hejtmanství urgovalo 5. prosince u vojenského zastupitelství v Litoměřicích odpověď, v jakém stadiu jest vyšetřování a poznamenalo k tomu, že pátrání okresního hejtmanství v této věci nemělo žádných dalších positivních výsledků. I tyto přípisy koncipoval pan žalobce Jan Kamenický.

Výsledek trestního oznámení u vojenského zastupitelství v Jičíně vysvítá z odpovědi vojenského zastupitelství v Litoměřicích, jež sděluje přípisem z 9. prosince 1914, že přípis hejtmanství nemohl býti podnětem k trestnímu zakročení proti Vochočovi pro zřejmý nedostatek nějakého zločinu zeměbraneckému soudnictví podléhajícího, poněvadž správa hejtmanství, místodržitelskému praesidiu podaná, viní Vochoče pouze všeobecně ze smýšlení státu nepřátelského a neudává konkrétního trestního činu.

O tomto neúspěchu podává okresní hejtmanství v Jičíně zprávu a přes to, že vyšetřování mělo výsledek naprosto negativní, připomíná k této zprávě okresní hejtmanství jičínské: "Také pátrání odtud co nejnaléhavěji dále vedené nemělo žádného positivního výsledku. Přece však dovoluji si navrhnouti, aby týž, - Vochoč - jak mi již telefonicky při nařízení jeho zatčení z místodržitelského praesidia přikázáno bylo, jako zřejmě válce a státu nebezpečný člověk v politické vazbě zajišťovací nadále byl ponechán." Tedy přes to, že ten člověk nic nezpůsobil, navrhlo hejtmanství nadále politickou, bezdůvodnou a nezákonnou vazbu preventivní. Rovněž tento přípis jest psán v konceptu žalobcem panem Janem Kamenickým. (Posl. Kouša: A ještě jest úředníkem republiky! Hlas: Takových jest u nás více!.)

Rozhodující úřady státní nepovšimly si přípisů a stížností, které proti nezákonnému věznění podal švagr Vochočův pan rada zemského soudu Kalfus, obec jičínská se všemi společenstvy a spolky a choť kolegy Vochoče a syn jeho, posluchač práv Vladimír Vochoč. Stížnost rady Kalfuse byla prostě uložena ad akta: rovněž podání spolků a obce, které předložilo hejtmanství, praesidiu místodržitelství s tímto přípisem: "Předkládá se místodržitelskému praesidiu s poukazem na zprávu z 16. prosince 1914 č. 1521 praes. se zprávou, že trvám na návrhu, v posledním odstavci této zprávy učiněném, aby jmenovaný nadále byl ponechán v politické zajišťovací vazbě." Podepsán místodržitelský rada Matějka. Přípis koncipoval pan žalobce Jan Kamenický

Stížnost choti a syna nemohla míti již proto úspěchu, poněvadž synové Vochočovi, jak vidno z prvního přípisu, byli rovněž označeni za nebezpečné státu a, jak ze spisu jest vidno, místodržitelský rada Matějka telefonicky požádal pražské policejní ředitelství, aby p. Vochoč ml. byl dán pod policejní dohled.

Mezitím dopsal 16. prosince 1914 ve věci Vochočově místodržiteli Thunovi osobně bývalý rakouský ministr železnic Förster a žádal o sdělení bližších okolností, pro něž byl Vochoč zatčen, a pokud možno podrobný výklad celé věci. Místodržitel Thun z podnětu předchozí zprávy okresního hejtmanství a dopisu ministerstva železnic, poslal tehdejšímu ministru vnitra Heinoldovi a jeho prostřednictvím válečnému dohlédacímu úřadu přípis ze dne 20. prosince 1914, v němž se uvádí toto:

"Musím poznamenati, že místodržitelský rada v Jičíně velmi energicky postupoval a - jak ze spisů jest patrno - ještě dnes doporučuje, aby se Vochoč ponechal v policejní vazbě. Již vzhledem k tomuto ostrému postupu nerad bych místodržitelskému radovi udělil nějaké opačné poukazy, které by znamenaly jeho desavuování. Vzhledem k zvláštnímu tomuto případu byl bych povděčen za pokyny, zda dosavadní postup v této věcí shoduje se s intencemi Vaši Excellence. Konečně doporučuji, aby se pro všechen případ uvažovalo o přeložení Vochočově."

Současně zaslal místodržitel Thun ministru železnic na jeho dopis odpověď asi stejného obsahu a uvádí se v dopise tom také toto:

"Z celého dopisu vysvítá, že Vochoč byl vzat do vazby ne tak pro přitěžující příčiny z poslední doby, nýbrž spíše proto, že se zdá býti inspirátorem a vůdcem povážlivého hnutí, které od nějakého času jest v Jičíně patrno, hnutí, které se vyznačuje politování hodnými případy neloyálního rázu z doby poslední. Jeho policejní vazba má jednak ten účel, aby zajištěno bylo jeho event. dodání vojenskému soudu, jednak chce se vazbou touto docíliti, aby vězněný vyňat byl z poštvaného okolí a aby mu byla další agitace znemožněna. Proto principielně musím přisvědčiti k rychlým, energickým a ostrým krokům okresního hejtmana a vyvaruji se každého desavuování těchto kroků."

Ministerstva železnic toto vysvětlení vazby Vochočovy však neuspokojilo, neboť ministr vnitra přípisem ze dne 9. ledna 1915 udělil místodržiteli Thunovi zřejmou výtku. Píše mu:

"Pan ministr železnic sdělil mi, že jmenovaný (Vochoč) ve zprávě Vaší Jasnosti jest přímo obviněn, že jest inspirátorem a vůdcem povážlivé nálady, která se zračí v politováníhodných případech neloyalní povahy z doby poslední. Poněvadž pro podezření z tak těžkého provinění a vlastizrádného chování v zaslaných mi zprávách úředních není opory, žádám Vaši Jasnost, aby mi sdělila body konkrétního obvinění a zaslala opis přípisu ministru železnic."

Místodržitel Thun na tento přípis zaslal ministru vnitra obšírné ohražení ze dne 16. ledna 1915, v němž ospravedlňuje dosavadní i kroky svoje v této věci, odkazuje na pokyny, které vlastně od ministerstva vnitra k takovému svému postupu předem obdržel, a odkazuje k zprávám okresního hejtmanství, jimiž toto za osobu protirakouského smýšlení a podezřelého přesvědčení kolegu Vochoče označilo,

Z této dosti prudké výměny názorů, ale zejména z důvěrného oběžníku místodržitele Thuna ze dne 22. září 1914 č. 29 G. P. vidno, jest, že tehdejší rakouská vláda dala pokyn, jak nakládati s osobami tak zv. politicky nespolehlivými.

Vláda rakouská beze všeho zákonného předpisu, ba proti všem zákonným předpisům nařídila, že se mají věznit osoby, které trestními soudy byly osvobozeny, nebo ohledně jichž trestní vyšetřováni bylo přímo zastaveno, i ti, kteří vůbec nemohou býti viněni z nijakého trestního činu. Do poslední kategorie patří kolega Vochoč. Ale z oběžníku je zajímavo, že vládní orgány snažily se politickou persekuci přece odůvodniti zákonnými předpisy. Oběžník výslovně odvolává se na výjimečný předpis zákona ze 27. července 1871. Zákon ten upravuje policejní vyhosťování a honění postrkem, čili tak zvaným šupem a vztahuje se výhradně na tuláky a jiné práce se štítící osoby, osoby bez výkazů a ustanovení, které nemohou prokázati, že mají nějaký příjem nebo nějakou dovolenou živnost, nevěstky veřejné, které nejsou poslušny rozkazu od úřadu jim daného, aby odešly, trestance a nucence z vazby propuštěné, pokud jsou škodní bezpečnosti osob neb majetku. Jen na takové osoby vztahuje se zákon z r. 1871. Avšak dotyčný, tajný, důvěrný cirkulář výslovně nařizuje politickým úřadům, že mají používati tohoto zákona, pro tuláky a nevěstky zřízeného, také na tak zvané politicky podezřelé lidi. Tuto ostudu rakouské vlády chtěl jsem dodatečně veřejně konstatovati!

Vraťme se však k Vochočovi! Ministerstvo železnic, nevyčkavší vyřízení konfliktu s místodržitelem Thunem, dalo výnosem ze dne 15. ledna 1915 Vochoče do trvalé výslužby a odůvodňuje své rozhodnutí ve výnosu ze dne 30. prosince 1914, který právě dnes z Vídně došel, že postup nezdá se mu dosti příkrým, když by Vochoč byl pouze přeložen z Jičína do jiné stanice, neboť, jestliže je pravda, z čeho ho okresní hejtmanství viní, pak jest nutno disciplinární cestou vystoupiti proti němu nejpřísnějšími tresty. Kdežto z počátku se zdálo, že ministr Forster chová se k věci objektivně, v poslední době, patrně pod vlivem událostí stanovisko své pozměnil v neprospěch kolegy Vochoče.

O tom, že Vochoč byl dán do trvalé výslužby, místodržitelství vyrozumělo okresní hejtmanství a nařídilo nyní, že okresní hejtmanství má se obrátiti na vojenské velitelství v Litoměřicích s dotazem, zda-li Vochoče jest považovati za osobu vedení války nebezpečnou. Nařizuje se, aby v dotazu místodržitelský rada jičínský vylíčil celou podstatu věci a uvedl eventuelně další konkretní okolnosti, jež podezření odůvodňují. Okresní hejtmanství odkázalo na své dřívější zprávy konstatovalo, že nic nového nebylo vyšetřeno, a dotázalo se přípisem ze dne 6. února 1915 vojenského velitelství v Litoměřicích, zdali Vochoče jest považovati za osobu vedení války nebezpečnou. Přípis je zkoncipován panem Janem Kamenickým

Vojenské velitelství v odpovědi své vzalo za podklad původní dobrozdání okresního hejtmanství o osobě kolegy Vochoče a zodpovědělo otázku kladně a v důsledku toho ponechán byl Vochoč nejen ve vazbě, ale transportován z Jičína do různých internačních táborů, kde byl vězněn, jak jsem již konstatoval, až do r. 1917. Od těch dob nemáme o věci úředních dokladů, ač nás může zajímat doklad z r. 1917. Tehdy správa koncentračního tábora v Oberhollabrunnu patrně následkem připravované amnestie, resp. zrušení internací a konfinací, tázala se okresního hejtmanství o příčinách, proč jednotliví internovaní byli vzati do vazby. Hejtmanství jičínské přípisem ze dne 19. března 1917 odpovídá, a sice v době, kdy bývalý okresní místodržitelský rada Matějka, býv. správce jičínského hejtmanství, byl již déle než rok mrtev, že Otakar Vochoč byl internován. "poněvadž byl v podezření, že odbýval v okresu tajné schůze s tendencí protiválečnou", a dodává, "že byl znám jako vášnivý realista a volnomyšlenkář a jako takový, že smýšlel protiválečně a protistátně". Přípis je koncipován panem Janem Kamenickým.

Kolega Vochoč dal imunitnímu výboru k disposici dopis pana Jana Kamenického, který mu zaslal dříve, než podal žalobu. Z dopisu toho cituji: "Ve Vaší věci vím jen tolik, že v říjnu 1914 přišlo na Vás nějaké udáni přímo na místodržitelské praesidium. Originál tohoto udání byl snad přece v aktech místodržitelského praesidia nalezen. Na jičínské hejtmanství přišel tehdáž rozkaz, v němž se bylo odvoláváno na toto udání (zdali anonymní, či podepsané, nevím), jež se mělo týkati pořádání nějakých tajných schůzí Vámi na Jičínsku. Udání samo na hejtmanství zasláno nebylo, zůstalo v praesidiu. V rozkaze bylo nařízeno vyšetření. To bylo konáno četnictvem a bylo negativním. Pak mne poslal rada Matějka dvakráte do okresu (do Vitiněvsi a Dol. Bousova, kde prý se dotyčné schůze měly konati) k vyšetření. Nezjistil jsem nic. Na to napsal si sám rada Matějka zprávu na presidium, která se jistě v aktech praesidia nachází, načež praesidium as za několik dní nařídilo telefonické Vaše internování. Já o věci více nevím a žádnou další účast, než dotyčné vyšetřování (negativní) v okrese jsem na tom neměl."

Imunitní výbor uvážil celý případ a poněvadž se přesvědčil, že na protizákonném prodloužení Vochočovy vazby mají účast i pozdější zprávy okresního hejtmanství v Jičíně, z nichž některé sepsal též žalobce, občan Jan Kamenický, jako tehdejší tamní okresní komisař, proto se imunitní výbor usnesl, navrhnouti váženému Národnímu shromáždění, aby kolegu Vochoče k trestnímu stíhání nevydávalo. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata je skončena, přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa.

Budeme hlasovati o návrhu výboru imunitního, aby nebylo svoleno k trestnímu stíhání kolegy Otakara Vochoče.

Kdo s návrhem výboru souhlasí, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.)

To jest většina, návrh jest přijat. Tím jest tento odstavec denního pořadu vyčerpán.

Se svolením Národního shromáždění provedli bychom ještě doplňovací volbu do výboru pro pozemkovou reformu. Jest snad proti tomu námitka? (Námitek nebylo.) Není. Kdo souhlasí, aby místo vystupujícího kolegy Bechyně vstoupil do výboru pro pozemkovou reformu kolega Novák Antonín, prosím, aby povstal se svého místa.

To jest většina. Kolega Antonín Novák jest zvolen.

Tím jest denní pořad dnešní vyčerpán a přistoupíme k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala v úterý, dne 8. dubna 1919 o 2. hod. odpolední, s tímto denním pořadem:

1. Zpráva právního výboru o vládním návrhu, aby byl vydán zákon o způsobilosti k notářskému úřadu na Slovensku, tisk 703.

2. Zpráva výboru státně-zřízeneckého o návrhu dra. Lukavského a soudr. na úpravu poměrů asistentů na vysokých školách, tisk 725

3. Zpráva školského výboru o návrhu dra Herbena a spol., aby byla zřízena evangelická bohoslovecká fakulta v Praze pro evangelíky v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku, tisk 662.

4. Zpráva zdravotního výboru o návrhu Landové-Štychové, aby byla zavedena pravidelná povinná desinfekce všech veřejných budov, zejména škol, úřadoven, divadel, jakož i soukromých bytů, tisk 683.

5. Zpráva zemědělského výboru o návrhu Rudolfa Malíka a soudr., aby byla vypracována osnova zákona na ochranu vinařství a ovocnářství, tisk 668.

6. Zpráva školského výboru o návrhu dra Weyra a soudr., aby zřízena byla konservatoř hudby v Brně, tisk 661.

7. Zpráva finančního výboru o návrhu Ant. Němce a spol., aby byla zrušena malá loterie, tisk 709.

8. Zpráva sociálně-politického výboru o péči o válečné poškozence. Tisk 761, v tom případě, když bude rozdána do té doby, a podobně po případě

9. Zpráva ústavního výboru s návrhem zákona o změně organisačního statutu a služební pragmatiky obce Olomouce.

Jsou snad proti tomuto mému návrhu, jak pokud se týče data, tak pokud se týče denního pořadu, námitky? (Nebylo.) Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 5 hod. 10 min. odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP