Čtvrtek 3. dubna 1919

V důsledku toho navrhujeme, aby před tím, než bude státní obhospodařování senem a slámou uvolněno, byla v čas uvědomena vojenská správa, by si opatřila arendátory, kteří by ji mohli běžně zásobiti.

Při této příležitosti upozorňujeme na to, že naše hospodářská družstva obilních skladišť již před válkou se zabývala obchodem senem a slámou a že stojí tady vojenské správě k disposici, jsouce ochotna, veškerá potřebná množství pro vojenskou správu zaopatřiti.

Stejně tak jest nutno, aby byly upozorněny státní hřebčince, aby se postaraly o dostatečný nákup sena, kterého pro běžný rok potřebují. Mimo to je třeba, aby uvolnění sena a slámy bylo ihned oficielně publikováno, tak aby jednotlivci, tak jak tomu bylo v minulé kampani, nepronajímali zbytečně trávu na stojato za přemrštěné ceny. Konečně předpokládáme jako věc samozřejmou, že uvolnění musí se nevyhnutelně týkati veškeré oblasti Československého státu.

Pokud se týče dalšího, nemám ničeho, co bych připojil k referátu p. dra Schieszla, a jménem klubu české strany agrární se přimlouvám za to, aby návrh zásobovacího výboru byl slavným Národním shromážděním přijat. (Výborně! Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není dále nikdo přihlášen. Řečnická listina jest vyčerpána, debata jest skončena.

Přeje si pan zpravodaj ještě slovo?

Zpravodaj posl. dr. Schieszl: Nikoli.

Předseda: Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

Jest nám hlasovati o resolučním návrhu, obsaženém ve zprávě zásobovacího výboru:

"Vládě se ukládá, aby ihned uvolnila obchod se slámou vůbec. Také obchod se senem, pokud jde o seno sklizně z r. 1919, budiž ihned uvolněn."

Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Kdo souhlasí s resolucí, navrženou ve zprávě zásobovacího výboru, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Resoluce je schválena.

Tím tento odstavec denního pořádku jest vyčerpán, a přistoupíme k dalšímu bodu, jímž jest

5. zpráva výboru zemědělského o návrhu člena N. S. Pika a soudruhů (číslo tisku 80) a resoluce téhož poslance o pustošení lesů obecního statku.Zpravodajem jest pan kol. dr. Němec. Uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Němec: Slavné Národní shromáždění!

Zákonná ustanovení, na nichž se zakládá užívání lesů obecního statku, jsou tak nejasná a kusá, že odedávna zavdávala podnět k nespokojenostem a k četným sporům uvnitř obcí. Je to zvykové právo, které budilo nespokojenost, jmenovitě u těch, kteří z něho byli vyloučeni. Následkem toho vznikly také četné soudní spory, a vypravuje se ku příkladu, že jeden z nich stál již před válkou přes 20.000 K. Mnohé z těchto sporů vyžadovaly většího nákladu, než zač vlastně celý obecní statek stál. Okresní výbory v některých okresích mají vlastní převážnou agendu, týkající se rozmanitých záležitostí a hlavně sporů ve věcech obecního statku. Na manětínském okresu ku příkladu bylo několikráte těm, kteří se dostavili do Manětína ve sporech, této věci se týkajících, vyloženo, že vlastně svou pochůzkou a útratou ve městě mají větší ztrátu, než-li by měli zisku z celého obecního statku, o nějž šlo. Je to zařízení, které je zbytkem staré patrimoniální obce, jež se nikterak nehodí do moderní politické obce, která je založena na politické rovnosti všech občanů. Proto už před léty byly vážné hlasy, aby celá otázka obecního statku byla zreformována. Zemský výbor království Českého již v r. 1888 vypracoval velmi obšírnou zprávu v té věci a navrhoval zákonnou novou úpravu; také moravský zemský výbor v posledních letech se zabýval obecním statkem a vypracoval návrh, aby vlastně obecní statek byl zrušen, vykoupen a tím aby příčina těch rozmanitých sporů byla odpravena se světa.

Minulý týden z podnětu ministerstva vnitra konala se anketa, jíž se zúčastnili zástupcové politických stran z tohoto Národního shromáždění a rozmanití odborníci a zástupcové zájmových stran, a tu bylo jednohlasně stanoveno, že je nezbytno učiniti ve věci obecního statku radikální nápravu, a to pokud možno radikální tím, že by obecní statek byl zrušen a připojen k obecnímu jmění. Rozpory týkaly se vlastně jenom otázky, zda-li se má tak státi za náhradu, čili nic. Zákon v té věci je v ministerstvu vnitra připraven a bude v několika dnech předložen i projednán, takže tím celá otázka bude jistě k spokojenosti největší části občanstva odstraněna se světa.

Nespokojenost s užíváním obecního statku, vlastně nespokojenost ze zneužívání obecního statku vzniklá, vzrostla zvláště však za války. Tu bylo jmenovitě si stěžováno, že starousedlíci berou víc dříví z lesů, než brali před válkou, že toto dříví berou nejen pro potřebu domů, nýbrž že je také prodávají, že lesy obecních statků jsou při tom pustošeny, že jest brána z lesů hrabanka atd.

Část tohoto zneužívání možno ovšem vysvětliti nedostatkem dříví, nedostatkem steliva, to vše lze vysvětliti tím, že touha po statcích a zboží i potřeba jich za války vůbec silně vzrostla. Nespokojenost těch, kteří byli vyloučeni z užívání obecního statku, přirozeně za těžkých válečných dob, zvláště u méně majetných a nemajetných příslušníků obce přirozeně stoupla.

Také v tom ohledu myslím, že definitivní a radikální úprava obecního statku přispěje k tomu, aby se poměry v našich obcích uklidnily.

Z té příčiny také v zemědělském výboru bylo přistoupeno jednohlasně na ona předběžná opatření, která navrhoval pan kolega Pik ve svém návrhu a ve své resoluci.

Pokud se týká zneužívání obecního statku, jest sice pravda, že každý občan má právo stěžovati si do zneužívání, ale víme, ze vyřizování těchto stížností, které jdou instanční cestou autonomních úřadů, trvá velmi dlouho a konečně že také jeho objektivnost není vždy v některých instancích zcela zaručena. Také to jest psychologicky docela vysvětlitelno. Konečně jest třeba připomenouti, že na př. místodržitelství se velmi často zřejmě proti intencím zákona postavilo proti zemskému výboru na stranu některých rustikalistů, kteří na př. vyprodávali obecní majetek, ačkoliv zemský výbor striktně trval i proti místodržitelství na správném výkladu zákona v této věci.

Je sice také pravda, že proti pustošení obecních lesů máme nyní prozatímní zákon; poněvadž však velmi často jde při těch lesích obecního statku o malé lesy, tedy oněm úředním osobám, jimž jest svěřena kontrola a ochrana lesů, obyčejně prvě to, co osadníci nejvíce vidí, ujde.

Z té příčiny jeví se nutnost, aby se stala ve věci obecního statku nějaká náprava.

Resoluční návrhy, které zemědělský výbor podává, jsou ovšem jen jakýmsi dočasným opatřením z nouze, než celá věc bude upravena zákonně a bezpochyby přespříliš dlouho nebude v platnosti. Přáli bychom si v zájmu obcí, v zájmu pokoje a v zájmu spravedlnosti v obcích, aby skutečně dlouho v platnosti nebyl.

Především vyzývá se vláda, aby předložila Národnímu shromáždění co nejdříve zákon o definitivní úpravě obecního statku a již jsem řekl, že v ministerstvu vnitra jest tento zákon připraven a v nejkratší době bude předložen.

  1. Dále aby cestou nařizovací byl:

1. Majetek obecního statku dán pod kontrolu ministerstva vnitra a zemědělství, jež by zjistila jeho inventář a pečovala o to, aby nebral neoprávněným užíváním žádné újmy a zvláště, aby lesy obecního statku žádným způsobem nebyly pustošeny.

Poněvadž bylo si stěžováno, že v některých lesích bylo starousedlíky bráno více, než jim náleželo, žádá resoluce:

2. Aby v obecních lesích, kde bylo v posledních létech káceno více, než co činí roční přírůstek, takže lesy jsou zpustošeny, bylo zakázáno pro tento (1919) rok jakékoli kácení a probírání.

3. Aby rustikalistům, kteří brali roku 1918 dříví z obecního lesa napřed, bylo zakázáno bráti je v roce 1919 znova.

Konečně se ještě vláda vyzývá, aby

4. zemskému správnímu výboru uložila, aby přísně bděl nad zachováním kmenového statku obecního a pečoval o rychlé vyřizování dohlédacích stížností do správy a užívání obecního statku. My tu tedy vyzýváme vládu, by požádala zemský výbor, nechtějíce mu to ukládat, abychom se nedostali do kompetenčních sporů mezi státní mocí výkonnou a autonomními úřady. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata je skončena. Přistoupíme k hlasování.

Prosím pány, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Zemědělský výbor navrhuje resoluce, jednak ku vládě, jednak k zemskému správnímu výboru. Poněvadž není změn, budeme o nich hlasovati v celku, najednou. Proti tomuto mému návrhu není námitek, dám tedy hlasovati.

Kdo souhlasí s resolucemi, navrženými ve zprávě, prosím aby povstal. (Děje se.)

To jest většina. Resoluce jsou přijaty.

Tím tento odstavec denního pořádku je vyčerpán a přistoupíme k odstavci poslednímu, jímž jest

6. zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu na Král. Vinohradech, by Národní shromáždění svolilo k trestnímu stíhání člena N. S. občana Otakara Vochoče pro přestupek proti bezpečnosti cti. (Čís. tisku 750). Zpravodajem je člen N. S. dr. Krouský; uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Krouský: Vážené Národní shromáždění!

Imunitní výbor projednával imunitní záležitost kolegy Vochoče, na něhož podal občan Jan Kamenický, místodržitelský tajemník zemské školní rady, bývalý okresní komisař v Jičíně, žalobu pro přestupek proti bezpečnosti cti. V žalobě viněn je kol. Vochoč, že na schůzi internovaných, pořádané dne 8. ledna 1919 v Národním domě na Král. Vinohradech, neznámý referent k jeho podnětu tvrdil o panu Kamenickém, že obviněného, totiž pana Vochoče, udal, a učinil návrh, aby sdružení internovaných žádalo, aby p. Kamenický byl ze zemské školní rady odstraněn. To je předmět žaloby. Imunitní výbor, pojednávaje o této věci, zjistil, že věc souvisí s internováním kol. Vochoče, a usnesl se proto, že především prozkoumá celý materiál o internování kol. Vochoče, a uložil referentovi, aby vyžádal si příslušné spisy v originále, i spisy interní od jednotlivých úřadů na internování zúčastněných. (Slyšte!) Byly vyžádány spisy od okresního hejtmanství v Jičíně, od zemské politické správy (bývalého místodržitelství), policejního řiditelství v Praze, od vojenského velitelství v Litoměřicích, od krajského soudu v Jičíně, a dnes právě došly prostřednictvím našeho zmocněnce ve Vídní také spisy od bývalého rakouského ministerstva vnitra ve Vídni.

Kol. Vochoč, bývalý přednosta stanice v Jičíně, politickými orgány vlády rakouské vzat byl do vazby 30. října 1914, byl uvězněn do 2. března 1915 u krajského soudu v Jičíně, pak do 10. července 1915 v Göllersdorfu, do 20. srpna 1915 v táboře internovaných v Mittergrabenu, do 29. srpna 1915 v Sitzendorfu v karanténní stanici, kde tehdy řádily tyfus, neštovice a též cholera, do 6. června 1916 opětně v Mittergrabenu, do 25. listopadu 1916 v Raschala, a tam byl pak od 25. listopadu 1916 konfinován až do 20. dubna 1917, kdy po atentátu Bedřicha Adlera na misterského předsedu Stürgkha spolu s ostatními internovanými a konfinovanými byl konečně propuštěn. Celkem tedy zbavila rakouská vláda kol. Vochoče svobody téměř na dva a půl roku. Pro žádný trestní čin za celou tu dobu příslušné orgány proti kol. Vochočovi neprovedly, ba ani nezahájily řádného řízení. (Slyšte!)

Imunitní výbor uložil mi, abych podrobně referoval Vám ze spisů, a prosím tedy o laskavé vaše strpení. Vlastní podnět k stíhání zavdal anonymní dopis, který "Ein guter Oesterreicher" - "dobrý Rakušan", zaslal bývalému místodržiteli knížeti Thunovi. V dopise tomto se praví: "Jest Vaší Jasnosti známo, že přednosta stanice v Jičíně se svými syny v okolních vsích vyvíjí protirakouskou a revoluční činnost a již mnoho přívrženců nalézá? Jest Vaší Jasnosti dále známo, ze jistý zemský soudní rada a jeden soudce v Uhlířských Janovicích provozují protirakouskou politiku? Kde jest politický úřad? Kde jest okresní hejtman? Tedy rychle zakročiti, nežli bude pozdě, jak se stalo v Haliči. "Dobrý Rakušan". Dopis jest nefrankován, aby jistě došel."

Tato denunciace byla zaslána k vyjádření jednak okresnímu hejtmanu v Kutné Hoře, jednak okresnímu hejtmanu, místodržitelskému radovi v Jičíně. Okresní hejtmanství v Kutné Hoře - a to stojí za záznam - odbylo tuto denunciaci velmi kategoricky. (Hlas: To jest zvláštnost u hejtmanství!) "V Uhlířských Janovicích", píše okresní hejtman Blažek, "jest u tamního okresního soudu František Mlynář, c. k. rada zemského soudu s titulem vrchního rady zemského soudu a Jan Donát, c. k. okresní soudce. Oba těší se všeobecné úctě a nemohly býti žádné příznaky zjištěny, které by mohly ukazovati na vedení protirakouské politiky svrchu jmenovaných. Podle mého náhledu mohlo se státi dotyčné anonymní udání z pomsty." To byl okresní hejtman Blažek. Ten již zemřel. (Posl. Zeminová: Ti darebáci tu zůstali a ten musel zemříti!) Ten druhý také zemřel!

Jiný účinek měl anonymní dopis v Jičíne. Bývalý místodržitelský rada Matějka, který již také zemřel, zaslal místodržitelskému praesidiu dopis, kde charakterisuje politické přesvědčení a politické působení kol. Vochoče a praví tam - stojí to za přečtení - "Zdejší přednosta stanice O. Vochoč, jenž spolu s advokátem drem Jaroslavem Lohařem a gymnasiálním profesorem Jakubem Všetečkou utvořil zdejší pokrokovou organisaci, jest politický fanatik; dosud mluvil skoro na každé politické schůzi v Jičíně a okolí, při čemž pronášel vládě nepřátelské řeči a má toho času lví podíl na pohnutlivých a rozeštvaných poměrech zdejších. Vochoč kandidoval při posledních říšských volbách proti poslanci Jindřichu Maštálkovi, (Posl. Zeminová: To je smělost!) dal podnět celé řadě voličských schůzí, na nichž měl ostré protivládní řeči. Podle toho možno říci, že Vochoč nemůže býti považován za přítele tohoto státu. V tomto směru vychovával Vochoč svoje tři syny, z nichž nejstarší Vladimír je posluchačem práv, mladší Václav, technik, a nejmladší Otakar gymnasista VII. třídy. První dva vstoupili ve šlépěje svého otce, navštěvují otcem uspořádané schůze, na nichž nezřídka vůči protivníkově straně způsobují výtržnosti.

Jak jsem se s místa zcela věrohodného dověděl, konali tito dva synové staničního přednosty Vochoče s několika stoupenci zdejší státoprávně pokrokoví a národně sociální strany v Jičíně a okolí, v Železnicí, Vitiněvsi, Jičíňovsi a Dolním Bousově tajná shromáždění. Oč na těchto schůzích se jednalo, nemohlo býti dosud zjištěno, ač tajné, přece však pronikavé pátrání bylo zavedeno. Účastníci domnívali se, že jsou z hejtmanství tajně pozorováni, a chovali se proto s velikou opatrností, a tak nebylo možno přímého důkazu proti nim získati. Že by měli velký počet stoupenců, nemožno potvrditi. V tomto směru bude pátráno.

Po tom, co dosud uvedeno, nemohu za účelem, aby bylo zabráněno zajisté státu nepřátelským tajným rejdům staničního přednosty Vochoče a jeho dvou nejstarších synů než tento odůvodněný návrh místodržitelskému presidiu předložiti. Presidium račiž c. k. ředitelství severozápadní dráhy ve Vídni navrhnouti a zaříditi, aby Vochoč byl přeložen na jinou stanici, hodně od Jičína vzdálenou. Nestane-li se tak, Vochoč a jeho synové neustanou ve svých tajných a státu nepřátelských rejdech, které provozují s největší opatrností. Já pak podle dalších výsledků pátrání bych byl nucen, tyto tři politicky povážlivé osoby vzíti do zajišťovací vazby. Místodržitelský rada Matějka.

Koncept tohoto přípisu nebyl, bohužel, nalezen. U okresního hejtmanství v Jičíně se ztratil, takže jsme se dopátrali pouze originálů ze spisů místodržitelských. Nelze tudíž zjistiti, kdo jest autorem tohoto dopisu.

Na tento přípis rozhodlo místodržitelství, že přednosta Vochoč má býti okamžitě zatčen a dále vydán poukaz okr. hejtmanství v Jičíně, které zavolalo na rozkaz místodržitelství dva četníky a dalo hlídati přednostu Vochoče do té doby, dokud se nedostaví náhradník, načež přednosta Vochoč byl odveden do vazby ku krajskému soudu v Jičíně. Téhož dne 30. října 1914 z rozkazu místodržitelství podáno bylo trestní oznámení vojenskému státnímu zastupitelství do Litoměřic s opisem té zprávy, kterou jsem právě četl, a sice pro zločin § 65 tr. z.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP