Úterý 1. dubna 1919

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování. Prosím pány, aby zaujali svá místa. Budeme hlasovati o celém zákonu, poněvadž má pouze dva paragrafy, najednou. Potom až po druhém čtení přistoupíme také k odhlasování nařízení, jež pokládám za resoluci. Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí s §§ 1. a 2., jakož i s nadpisem zákona ve smyslu zprávy výborové, prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Paragrafy 1. a 2., jakož i nadpis zákona jest schválen. Má snad pan zpravodaj něco k druhému čtení?

Zpravodaj posl. dr. Srdínko: Ne.

Předseda: Kdo souhlasí s přijatým právě v prvém čtení zákonem také ve druhém čtení, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina. Zákon je schválen také ve druhém čtení. (Hlučný potlesk.)

Kdo souhlasí ve smyslu návrhu pana zpravodaje také s resolucí, totiž s nástinem prováděcího nařízení, obsaženým ve zpráve výborové a to §§ 1-11., prosím, aby povstal. (Děje se.) To je většina. Také nástin prováděcího nařízení jest schválen a tím tento odstavec denního pořádku jest vyčerpán.

Přerušuji projednávání denního pořádku a, nebude-li proti tomu námitky, z důvodů nebezpečí v prodlení vyřídíme ještě dvě imunitní věci: odstavec 8. a 9., při nichž bez toho nebude debaty. (Námitek nebylo.) Námitky proti tomu není. Žádám pana zpravodaje Šabatu, aby k odst. 8. a sice ke "zprávě imunitního výboru v trestní věci čl. N. S. dra K. Novotného (tisk 665), ujal se slova.

Zpravodaj posl. Šabata: Slavné Národní shromáždění!

Okresní soud v Brně žádá, aby byl vydán čten Národního shromáždění dr. K. Novotný, advokát v Brně, jenž má býti stíhán pro urážku na cti na soukromou žalobu dra Freunda, advokáta tamtéž.

Imunitní výbor pojednal o této věci a usnesl se, nevyhověti žádosti okresního soudu brněnského. Jsem pověřen imunitním výborem, abych Národnímu shromáždění navrhl schváliti usnesení imunitního výboru, totiž aby kol. d r. Novotný za účelem trestního stíhání vydán nebyl.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, debata jest skončena, přistoupíme k hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje, aby člen Národního shromáždění dr. Karel Novotný vydán nebyl, prosím, aby povstal. (Děje se.)

To je většina, návrh pana zpravodaje je schválen. Tím tento odstavec denního pořadu je vyčerpán a přistoupím k dalšímu, jímž jest: Zpráva imunitního výboru v trestní věci čl. N. S. Josefa Stivína (tisk 666). Zpravodajem jest pan Kouša, uděluji mu slovo.

Zpravodaj posl. Kouša: Slavné Národní shromáždění! Zemský trestní soud v Praze k návrhu Rudolfa Halláka žádal o vydání našeho člena Josefa Stivína. Imunitní výbor pojednal o této věci a rozhodl se z důvodů věcných, Josefa Stivína nevydati.

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, řečnická listina je vyčerpána. Přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s návrhem pana zpravodaje, prosím, aby povstal se svého místa. (Děje se.) To jest většina, návrh jest přijat. Tím jest tento odstavec denního pořadu vyčerpán a, nebude-li námitky, provedeme jako odstavec

7. doplňovací volby do výborů a sice členů Národního shromáždění z klubu Slovenského. (Námitky nebyly.)

Námitky proti tomu není, provedeme volbu najednou.

Do branného za Houdka navrhuje se: Janček, do finančního za Makovického navrhuje se: Vanovič, do imunitního za Piláta navrhuje se: Janoška, pro jednací řád za Ivanku navrhuje se: Hodža, do petičního za Lehockého navrhuje se: Kubal, za Víčka navrhuje se: Jehlička, do poštovního za Stodolu navrhuje se Pocisk, za Slávika navrhuje se: Čobrda, do soc. polit. za Slávika navrhuje se: Cholek, do školského za Štefánka navrhuje se: Sivák, do ústavního za dra Ivanku navrhuje se: Vanovič, do zásobovacího za Jurigu navrhuje se: Duchaj, za Paulíny navrhuje se: Bránecký, do zdravotního za dra Hálka navrhuje se: Kmeťko, za dra Blaho navrhuje se: dr.Masaryková, do zemědělského za dra Blaho navrhuje se: Kliešek, do železničního za Zárubu navrhuje se: Burian, do živnostenského za Horvátha navrhuje se: Hvizdák, za Houdka navrhuje se: Kliešek, do právního za Medveckého navrhuje se: Ružiak, do výboru pro přezkoumání pol. arch. za Štefánka navrhuje se: Cholek,do menšinového za Houdka navrhuje se Hlinka, za Burjana navrhuje se: Devečka, do pojišťovacího za Lehockého navrhuje se: Benda, do st. zřízeneckého za Rumana navrhuje se: Janoška, do výboru pro potr. vál. vinníků za Dérera navrhuje se: Juriga, do výboru pro vodní hospodářství za Rotnágla navrhuje se: Botto, do výboru pro slov. věci za Zocha navrhuje se Juriga, za Bazovského navrhuje se Hodža, za Bellu navrhuje se: Branecký, za Lehockého navrhuje se: Benda, za Blaho navrhuje se: Botto, za Makovického navrhuje se: Devečka.

Z výboru pro pozemkovou reformu vystupuje posl. Pík a navržen jest Kouša. Kdo s navrženými změnami souhlasí, prosím, aby povstal. (Děje se.) To jest většina, navržené změny jsou schváleny.

Přistupuji k ukončení schůze.

Navrhuji, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 3. dubna 1919 o 2. hod. odpol. s tímto denním pořadem:

1. Zpráva školského výboru o návrhu Sokola, Freimana, Brožíka, dra Velicha a soudr., aby byl vydán zákon školský, (tisk 718).

Dále nevyřízené předměty dnešního denního pořadu a sice:

2. Zpráva školského výboru o návrhu čl. N. S. Jaroslava Marka a soudr. na úpravu denního vyučování v živnostenském školství pokračovacím, (tisk 660).

3. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu čl. N.S. Jos. Šamalíka a soudr., aby bylo úplně uvolněno krmivo a oves, (tisk 654).

4. Zpráva zemědělského výboru o návrhu člena N. S. Pika a soudr. a resoluce téhož poslance o pustošení lesů obecního statku, (tisk 553).

5. Po případě - bude-li tiskem rozdána - zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu na Král.Vinohradech, aby Národní shromáždění svolilo k stíhání člena N. S. Ot. Vochoče.

Je proti tomuto mému návrhu, jak pokud se týče dne, tak pokud se týče denního pořádku, snad nějaká námitka?

Není tomu tak. Návrh můj je schválen.

Prohlašuji schůzi za skončenu

(Konec schůze o 6. hod. 10 minut.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP