Úterý 18. února 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: dr. Němec, dr. Stojan, a větší počet členů N.S.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, dr. Soukup, dr. Stránský, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

30. schůze Národního shromáždění československého v úterý dne 18. února 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj dr. Stránský. Zpráva právního výboru o návrhu dra Boučka a soudr., aby byl doplněn § 303. tr. z., (tisk 406.)

2. Zpravodaj dr. Matoušek. Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrhu zákona o zařadění oficiantů do úřednických tříd hodnostních a platových, (tisk 485.)

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se členové N. S.:

churavostí: Kalina (pro delší dobu), Frant. Navrátil (do 25. února), Zbořil (pro delší dobu), Dúla (do 25. února), dr. Brabec;

zaměstnáním: Janoška (pro delší dobu), Horváth (pro delší dobu), dr. Weyr, Ing. Záruba-Pfeffermann, dr. Vratislav Černý, Vilém Votruba, Mlčoch;

účastí při mírovém jednání v Paříži: Brožík, Dušek, Hudec, Ferdinand Jirásek, Laube, Lukeš, Mečíř, dr. Rambousek, Tayerle;

účastí při mezinárodní misi na Těšínsku: Prokeš (na delší dobu).

úředním zaměstnáním trvale omluveni ze Slovenského klubu: ministr dr. Šrobár, dr. Dérer, dr. Hálek, dr. Medvecký, dr. Ivanka, Stodola, Lehocký, K. Medvecký, Makovický, dr. Bella, Štefánek, Botto, Houdek, Burjan.

Hold zaslali zemědělci okresu Bechyňského, shromáždění na poradní schůzi 11. února 1919.

Výboru přikázány byly z předsednictva tyto návrhy: (žádám pana sekretáře, aby je přečetl.)

Zástupce sněm. tajemníka dr. Trmal (čte):

Výboru technickému:

Tisk 492. Návrh člena N. S. dra B. Němce, inž. B. Bečky a soudr. na zřízení státního ústředního ústavu pro míry a váhy, spojeného s ústavem fysikálně-technickým.

Výboru kulturnímu:

Tisk 423. Návrh člena N. S. dra B. Němce a soudr. na zřízení ústředního státního ústavu meteorologického.

Tisk 497. Návrh člena N. S. dra Frant. Lukavského a soudr. na zřízení samostatného státního ústavu grafického.

Výboru státně-zřízeneckému:

Tisk 496. Návrh člena N. S. dra Weyra a soudr., na vydání zákona, jímž upravuje se nárok některých aktivních důstojníků a úředníků vyšších hodnostních tříd na plat a výslužné.

Výboru školskému:

Tisk 498. Návrh člena N. S. dra J. Budínského, Arnolda Jandy, Vil. Votruby a soudr. na vybudování živnostenského školství odborného na Moravě.

Výboru živnostenskému:

Tisk 499. Návrh člena N. S. Arnolda Jandy, Vil. Votruby, B. Mlčocha a soudr. na úpravu zadávání prací a dodávek.

Výboru zemědělskému:

Tisk 500. Návrh člena N. S. Vojty, Donáta, Sontága a soudr. na okamžité zastavení rekvirování dobytka a zabíjení telat v Čechách, na Moravě a ve Slezsku na dobu půl roku.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Tiskem rozdáno v 30. schůzi N. S. Č. v úterý dne 18. února 1919:

Tisk 504. Odpověď ministra obchodu na dotaz členů N. S. Ant. Svěceného, Frant. Svobody, Václ. Skurského a soudr. (Č. t. 399) o dovozu bavlny.

Předseda: Výboru právnímu přikázán byl:

1. Vládní návrh zákona, jenž se týče prozatímních opatření na ochranu vynálezů.

2. Vládní návrh, aby byl vydán zákon, jímž se nařizuje příročí a přerušení sporů pro pohledávky ze smluv s bývalým c. k. erárem, c. a k. erárem a král. uherským erárem.

Žádá se u obou, by výbor podal zprávu ve lhůtě 8denní.

Jsou snad proti tomu námitky? Není jich. Lhůta je tedy přijata.

Konečně přikázán byl výboru soc.-politickému vládní návrh zákona o pojištění dělníků, utrpí-li úraz (tisk 491) (zvoní).

Za vystoupivší slovenské členy dra Zocha a dra Bazovského zvoleni dr. Jan Brežný a dr. Jan Vanovič.

Jednací zápis o 28. a 29. schůzi byl ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyložen a, poněvadž nebyly proti němu podány písemné námitky, jest schválen podle § 77. jedn. řádu a bude podle § 79. jedn. řádu uveřejněn.

(Zvoní.) Předsednictvo ministerské rady republiky Československé předložilo dne 17. února 1919 čís. 2907 m. r. nařízení veškerého ministerstva ze dne 18. prosince 1918 o zřízení úřadu spojené správy v obvodě ostravsko-slezském. Nařízení to uveřejněno bylo pod č. 85 sb. zák. a nařízení, vydané dne 24. prosince 1918.

Nařízení to přikázáno výboru ústavnímu.

Okresní soud na Král. Vinohradech požádal Národní shromáždění o svolení ke stíhání člena N. S. Ot. Vochoče pro přestupek proti bezpečnosti cti k žalobě Jana Kamenického. Přikázáno výboru imunitnímu.

Přistupujeme

k dennímu pořadu.

Ve shodě s pp. předsedy klubů činím návrh, nebude-li proti tomu námitek, aby 2. odstavec denního pořadu a to: "Zpráva státně-zřízeneckého výboru o návrhu zákona o zařadění oficiantů do úřednických tříd hodnostních a platových, (tisk 485)" byl dán na dnešní pořad jako 1. odstavec a odstavec 1. aby byl vyřízen jakožto odstavec 2.

Námitek proti tomu není, pokládám návrh za schválený.

Přistoupíme tedy ke

1. zprávě státně-zřízeneckého výboru o návrhu zákona o zařadění oficiantů do úřednických tříd hodnostních a platebních a uděluji zpravodaji panu dru Matouškovi slovo.

Zpravodaj posl. dr. Matoušek: Jsem zmocněn státně-zřízeneckým výborem, abych doporučil slavnému shromáždění, aby přijalo zákon resp. osnovu zákona o zařadění oficiantů do nejnižších platových tříd, tedy do hodnostních tříd úřednických. Státně-zřízenecký výbor dostal v poslední době jistě mnoho návrhů a jistě odůvodněných. Státně-zřízenecký výbor také chápe svoji situaci, ví, že úředníci a zřízenci byli nejvíce postiženi za války, a proto chce úřednictvu vyhověti. Ovšem, aby nejednal neúměrně, tedy nejdříve rozdělil si formálně látku tak, že do jedné kategorie dává návrhy, které se týkají celé úpravy otázky úřednické, tedy služební pragmatiky, a do druhé kategorie dává návrhy, které znamenají jaksi parcielní léčení dnešních chorob úřednických. A v této kategorii zase rozeznává návrhy, které musí ihned býti řešeny, které jsou nouzové, a ony, které mohou čekati déle. Jako důležitý nouzový a pilný návrh byl uznán tento návrh náš, a já bych si dovolil v stručnosti říci, proč.

Oficianti, oficiantky a kancelářští pomocníci jsou zvláštním druhem smluvního úřednictva. Je to zbytek staré rakouské správy, která, když neměla dosti úřednických sil, ne, aby systemisovala místa, nýbrž prostě přibrala si málo placené tzv. diurnisty, tedy písaře, ale pak jich používala nejen k manipulačním pracem, nýbrž dokonce jich používala k úřednickým pracem vyššího druhu. (Slyšte!) Takový kancelářský pomocník podle starého nařízení má za 3 roky státi se oficiantem, za další léta má se státi za 18 let vrchním oficiantem; pro pomocníky je stanovena lhůta výpovědní 14 dní, pro oficianta do 15 let 3měsíční, po 15 letech půlletní. Denní plat kancelářského pomocníka činí v Praze - nejvyšší stupnice plátová - 3 K 40 h denně (Slyšte!), kterýžto plat snižuje se ještě v nižších platebních stupnicích o 40 haléřů. Plat kancelářského oficianta činí v Praze K 1360. - a stoupá v osmi platových stupních vždy po 3 letech až na K 2850. -. Pense však nevyměřuje se dle této výše přímo, nýbrž dle tak zvané pensijní základny, která je asi o 1/5 menší než plat. Oficiantem nestává se však kancelářský pomocník po 3 létech, nýbrž často až po 8-10 letech, a tato pomocnická léta musí si kancelářský pomocník, aby mu byla započtena do pense, zakupovat čtyřmi korunami měsíčně.

Zdálo by se, že stará rakouská správa za tento mizerný žold používala skutečně těchto kancelářských pomocníků a oficiantů jen k nejnutnějším manipulačním pracím, ale podivili byste se, kdybyste přišli do úřadu, co těmto málo placeným kancelářským silám je svěřeno. V politické službě zastává úředníka, on vlastně drží celou kancelář, vede rejstříky, v politické službě vede vojenskou taxu, v soudní službě vede rejstříky samostatně, vede celou kancelář a má podle Entlastungs-novely nynější dokonce připravovat soudci jeho konceptní vyřízení. (Slyšte!) Ve finančním úřadu vykonává práce úředníků konceptních a berních, u zemského finančního ředitelství vedou většinou oddělení kancelářská, u evidence katastru zastupují mnohdy v různých pracích také geometry. Polovice oficiantů má nižší střední školy, dobrá třetina pak má vyšší střední školu.

Státně zřízenecký výbor právě z těchto důvodů řekl si, zde jest potřebí pomoci hned, to jest skutečná nouzová nutnost, poněvadž v demokratickém státě není možno, aby duševní práce takovýmto způsobem byla honorována. (Výborně!) Uznal, že jest potřeba nejenom, řeknu, holý život chrániti, nýbrž přímo důstojnost člověka. Původně měl státně zřízenecký výbor na stolku návrh můj, ale když vláda prohlásila, že nechce pokračovati ve špatné administrativě Rakouska, že nechce bez důkladných studií rozmnožovati statusová místa XI.-IX. třídy, že dříve chce prostě prozkoumati potřebu úředníků a jmenovitě že nechce to dělati před reformami správy a administrativy, dal se přesvědčiti státně-zřízenecký výbor a přistoupil na kompromisní návrh v tom smyslu, že neprovádí celou reformu tím způsobem že by zařizoval a konstruoval snad místa XI.-IX. třídy, nýbrž prostě ad personam jmenuje ty pomocníky, pomocnice, officianty a vrchní officianty, kteří již dnes dožili 7 roků, po případě 4 roků služby a ty zařazuje do XI.-IX. třídy podle stupnice, jak je v zákoně uvedena.

Po tomto kompromisu bylo ovšem naší povinností, abychom také pro ty, jichž dobrodiní zákona se nedotkne, jaksi něco ustanovili, co by také pro ně platilo a tu jsme si mysliti, že to jde zase personelní honorací, honorováním, a stanovili jsme v jednom ustanovení, že ti, kteří ještě 4, resp. 7 let nedožili ve státní službě dostávají příplatky osobní; tak v den vyhlášení zákona, kdo má dva roky, dostane 450, kdo má 4 roky 600 K osobního příplatku k dosavadním officiantským platům.

Návrh můj obsahoval také ustanovení, že ti, kdož mají maturitu (Hluk. Předseda zvoní), budou míti lepší postup. Vláda se postavila proti tomuto lepšímu postupu maturantů ne z důvodů zásadních, nýbrž řekla, že je to zbytečné ustanovení, poněvadž vláda sama bude jmenovati tyto maturanty ve lhůtách, jak je to v návrhu zákona dáno. My, abychom podchytili tento slib vlády, dali jsme tento slib ne do zákona, nýbrž do resoluce, kde vyzýváme vládu, aby tyto maturanty skutečně v té lhůtě výhodněji než v zákoně jmenovala do XI. po případě až do IX. třídy. Rovněž pro ty, kteří nedošli ještě 7 let ve službách státních, jsme si přáli ve státně zřízeneckém výboru, aby i ti - ačkoliv pro ně neplatí vlastně dobrodiní zákona - byli jmenování účastni dle tohoto nového zákona, a proto vyzýváme zase v téže resoluci vládu, aby vláda měla při jmenování kancelářských úředníků také zření nejen k certifikatistům, nýbrž také k officiantům, a sice podle poslední prakse v poměru 50%.

Poněvadž po první schůzi, kde byl zákon přijat, ukázaly se některé nedostatky textové a poněvadž mám pochybnosti a měl jsem pochybnosti, jestli by toto textové nebylo také snad věcného rázu, tedy to nepřednáším jako textové změny, nýbrž v referátu původním již prohlašuji, že také ve státně zřízeneckém výboru jsme se usnesli, že navrhujeme, aby zákon, jak je navržen, byl doplněn těmito dodatky:

V § 1, - snad to shrnu v jedno - všude, kde se mluví o kancelářských vrchních oficiantech, oficiantech, oficiantkách a kancelářských pomocnících, musí všude přijíti "pomocnice". Dle mého náhledu a náhledu státně zřízeneckého výboru není to věcná změna, poněvadž zákon sám sebou chtěl také zasáhnouti ženy změnou v těchto paragrafech. Ale z opatrnosti to přednáším v referátě. Další změna, resp. doplněk týká se započítání let do pense. Dle mého náhledu a také dle náhledu státně zřízeneckého výboru není to také věcná změna, když možno oficianty dáti do XI. a IX. třídy, samo sebou se rozumí, se všemi právy a povinnostmi i s právem, aby všecka léta ztrávená dříve byla mu do pense započítána, ale aby snad nebylo sporu ve výkladu, dodáváme k § 1. dodatek: "a započítávají se jim leta pomocnická a oficiantská do pense".

K § 1., aby nebylo sporu, za slovo "jiných státních ústavů" dodáváme: "a úřadů, pokud se na ně vztahuje nařízení veškerého ministerstva ze dne 25. ledna 1914, č. 21 ř. z."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP