Úterý 11. února 1919

To, co zavádíme nebo prodlužujeme dnes, není nic jiného, než tribut, výpalné, které dává stát a které dávají pracující vrstvy, ať jsou samostatny nebo nesamostatny, válečným důsledkům válečné nemravnosti a k tíži těchto pracujících se vyplácejí tyto podpory. Není to žádna investice, která by byla užitečna, ale my za těžkých a nebezpečných poměrů vykupujeme si tímto způsobem vnitřní mír, který by těmito poměry byl ohrožen. Přiznávám plně, že osnova v jistých směrech přináší zlepšení na základě zkušeností, z velké části ne právě příznivých, které s provozováním zákona byly učiněny. A ze slov p. ministra seznávám, že jest nejvyšší čas, neboť právě v poslední době přišli ti vychytralí lidé na různé prostředky, jakými z tohoto zákona lze těžiti. A nelze tu činiti rozdílu mezi tou či onou stranou, neboť přiznávám plně, co řekl p. ministr dr. Winter: že v této příčině se našla dojemná, až k pláči dojemná shoda mezi zaměstnavatelem a dělníkem, směřující k tomu, aby stát byl soustavně zkracován. Souhlasím plně s těmito omezeními, která navrhují se v osnově a která mají směřovati k tomu, aby při náležité kontrole omezeny byly podpory na odůvodněné případy, na druhé straně však rozhodně bych se opíral tomu, aby, když jednou již jsou tyto podpory v platnosti a zákonem stanoveny, aby bylo měřeno nesprávně a aby tyto podpory byly sice dávány dělníkům v jistých okresech a skupinách a odpírány jinde. A tu již mohu předem konstatovati, že právě se staly případy, že takovým dělníkům, o kterých bych řekl, že jsou aristokraty mezi dělníky, tyto podpory byly popřávány a nejchudším, zejména textilním dělníkům v horách, kteří měli nějakou malou chaloupku a půl míry nebo míru pole, tyto podpory byly odmítány.

Nová osnova z podnětu samého ministra sociální péče jest tentokráte vyzdobena a také vyšperkována jistou novou myšlenkou, která se do ní vkládá. Je to článek II., který praví: "Všichni státní občané jsou povinni, pracovati podle svých tělesných sil a duševních schopností, a to buď v povolání samostatném, nebo jako zaměstnanci za mzdu."

Jistě je to velice pěkná myšlenka a to, co všichni jistě cítíme v hloubi svých srdcí jako přání každého řádného občana, vidíme zde vtěleno ve velmi pěkná slova já pravím, pánové, ve velmi pěkná slova, a neříkám ještě ve skutek. Neboť toto ustanovení jest pouhým prohlášením, jest tím, čemu říká právník lex imperfecta, a to proto, poněvadž tu není žádné kautely, která by donucovala k provedení tohoto předpisu. Jest to jakýsi legislativní, zákonodárný výraz té biblické myšlenky: "modli se a pracuj", a tato myšlénka zde ve formě zákona nabývá jakéhosi občanského, skoro bych řekl, republikánského výrazu.

Je to velice charakteristické pro naše poměry, že tentokráte do zákona dává se podobná myšlenka, my totiž příliš mnoho očekáváme od zákonů, nařízení a podobných papírových činů a poměrně málo se staráme o to, cestou hospodářské, sociální politiky a pod. tyto věci vtělovati raději ve skutek. Zde v zákoně tvoří tato věc hezky paragrafované heslo. Je to jistou výzdobou zákona, ale pohne věcmi poměrně málo, zůstane zde ležeti jako mrtvá litera, jestliže nechopí se veškeré vrstvy obyvatelstva a zejména vláda sama toho, aby vhodnými prostředky tuto myšlenku krok za krokem přiváděly k platnosti. A to máme také, pánové, ne při této otázce, to máme se vším. Jestliže se objeví bytová nouze, tedy máme hned na to zákon, nařízení atd., ale ta bytová nouze trvá dále. Proti lichvě máme spoustu nařízení, ale lichvaří se dále a bude se lichvařiti dále. Jakmile se mluví o otázce valutní, hned se ohlašují nařízení atd., ale ta valuta bude špatná dále, a to proto, poněvadž žádný papír potištěný a s textem, usneseným ve zdejším shromáždění, nám nepřinese to, co může zabít lichvu, co může zabít bytovou nouzi a bytovou lichvu, co může koruně dát nějakou hodnotu. To jsou těžší problémy a těch nerozřešíme nějakým článkem zákona, "že všichni občané musí pracovati", domýšlejíce si, že tímto článkem potíráme bolševismus, že lidi zmoralisujeme atd. K tomu vede cesta o mnoho těžší, o mnoho pomalejší a pro tuto cestu musíme se my také rozhodnouti.

Také myslím, že nelze brát právě doslova, jestliže v zákoně praví se, že všichni musí pracovati buď v samostatném povolání, anebo za mzdu. Což není tu možna ještě jiná práce? Podle tohoto předpisu by dokonce byla vyloučena práce ve prospěch celku zdarma. Tedy jest vidět, že jedná se o pěknou frasi, vtělenou v zákon. A což, pánové, ta matka, ta hospodyně, která pracuje ve své domácnosti a vykonává tu nejkrásnější a nejvznešenější činnost v tom celém státě, ta by nepatřila sem jakožto ona, o které uznává se, že plně pracuje ve prospěch veřejnosti? Podle článku 2. by však jakožto pracovnice nemohla být pokládána.

Jedno nutno docíliti u nás, a to jistou přeměnu veřejných názorů na čestnost práce vůbec. Musíme přijíti k tomu přesvědčení, že ta stará zásada, podle které začínal gentleman tam, kde přestává osobní a výdělková práce vůbec, že tento nepsaný zákon musí z naší republiky býti naprosto eliminován. (Výborně!) Práci musí náležeti čest a každý, kdo pracuje, je gentleman a ne ten, kdo práci se vyhýbá. Nestačí tu, jak jsem pravil, pouze zákon. My potřebujeme nastoupiti cestu onoho hospodářství a mravního pokroku, který vede k tomu, že každý uchopí se práce, která mu přináleží a tato mravní přestavba celého našeho národa, mravní přestavba národa, který tak dlouho úpěl v porobě a který má ještě na sobě tolik stop, trudných stop této dlouholeté poroby hospodářské, sociální a politické, ta musí býti naším nejdůležitějším bodem programovým.

My jsme zavedli, velevážení, zákon o 8hodinné době pracovní. Tím měl náš dělník emancipovati se od té nejtěžší stránky pracovní, od příliš dlouhé pracovní doby, která ho odlučuje od rodiny, od účasti na kulturním životě, od jistého sociálního zlepšení. Ale tato myšlenka 8hodinné práce neznamená a nesmí znamenati pouze nárok dělníka na to, že nesmí býti nucen k delší práci, než 8hodinové, nýbrž dle mého mínění také nárok společnosti a státu na to, že dělník těch 8 hodin pracovati musí a že musí pracovati řádně, ne pouze 8 hodin v závodě ubíti a pak se přihlásiti o mzdu. Musíme uvážiti, že nejsme ve světě sami, že máme kolem sebe velkou soutěž celého světa, a tu bych varoval, abychom se nedívali snad na východ nebo tam, kde poměry jsou rozhárány, kde se nepracuje, a abychom si snad odtamtud brali příklad. Velký svaz národů, o jehož zřízení se právě nyní v Paříži jedná mezi zástupci národů, nesmí býti a také jistě nebude vzájemnou pojišťovnou pohodlí a lenosti, nýbrž právě naopak má býti základem pro stanovení zásad velké součinnosti všech národů na řešení hospodářských a sociálních otázek světových. Náš národ byl, jest a vždy nadále zůstane nejzápadnější výspou Slovanstva a také ostatního světa proti pangermanismu a proti tomu germánskému principu, o němž prohlašoval ještě před několika poměrně málo měsíci excísař Vilém, že tento germánský princip staví proti principu gallsko-anglosaskému a že brzká budoucnost ukáže, který z těchto principů zvítězí. Bohudík, že nezůstal vítězem princip germánský! Proti něm stáli jsme jako nejzápadnější výspa a nyní, myslím, připadá nám čestný úkol, býti východní výspou v Evropě proti destrukci a bolševismu, jehož fronta v Evropě táhne se velmi úzce okolo našich hranic, a bylo namále, že by byla i naše území téměř prostupovala.

Válka ničila po 4 léta spousty hodnot, které těžce vybudovali dřívější pracovití dělníci a podnikatelé. Bořilo se po 4 léta a nyní nastává úkol stavět a nahražovat to, co bylo ztraceno a zničeno. Jsme ochotni, - ukázalo to také Národní shromáždění - činiti práci této největší sociální koncese. Řada jich se již stala, řada jich jest ještě v běhu. Ale dlužno upozorniti na to, jakým způsobem jest dnes pojímáno od pracujících vrstev postavení státu a poměr dělnictva ke státu a k národnímu hospodářství. Naši dělníci musejí uvážiti zejména, že stát, státní podniky a podniky vůbec nemohou býti jen likvidační pokladnou, která by dělnictvu vyplácela mzdu, nýbrž že hodnoty, které k vyplácení mzdy slouží, musejí býti napřed vyrobeny. Dělnictvo musí také uvážiti, že stát, - jak se dnes na to nazírá v kruzích bolševismem nasáklých v našem bližším i vzdálenějším sousedství - stát, jeho majetek, veřejné podniky, zejména státní dráhy atd. nejsou nějakou konkursní massou, která by se mohla děliti mezi ostatní obyvatelstvo, nýbrž že jsou prostředkem k dosažení, (Posl. Stivín: Velkostatky také ne!) - rovněž totéž - že jsou prostředkem právě k dosažení možnosti zaměstnání a mzdy pro tyto široké vrstvy obyvatelstva, které státními podniky a ostatními podniky byly zaměstnávány.

Nechci nikterak býti nespravedlivým vůči dělnictvu a právě tak, jako se strany pana ministra dra Wintra přede mnou a jinými pány řečníky bylo zaujato stanovisko proti tomu, aby paušálně bylo vrháno dělnictvu ve tvář podezření, že dělnictvo shání se snad jen po podporách pro nezaměstnané a že nechce pracovati, právě týmž způsobem, a myslím, že všichni moji kolegové se mnou souhlasí, právě tím způsobem ohražuji se proti tomu, aby podobným způsobem vůči dělnictvu paušálně bylo mluveno. A tu konstatuji, že slušní lidé nemají býti ztotožňováni s lenochy a že uprostřed dnešní demoralisace právě poctivý pracovník dvojnásob jest cenným. (Výborně!) Pokládán práci dělnickou za větší projev vlastenectví, nežli kterákoliv vlastenecká, slova s největší emfasí před veřejností pronášená. (Výborně! Potlesk.)

Byla několikráte vyslovena ve veřejnosti zásada: kdo nepracuje, ať také nejí! Je to velmi tvrdá zásada, ale musíme uvážiti, že také nynější doby jsou těžké a příliš těžké, než abychom podobné otázky řešili v rukavičkách. Ale já nechci se ztotožňovati plně s touto myšlenkou: kdo nepracuje, ať nejí!, poněvadž dle mého mínění by nebylo dosti sociálně spravedlivé a nebylo by to morální, předpokládati, že chceme nechati v naší republice lidi hladem mřít. Ale chci obrátiti tuto myšlenku: kdo jí, ať také pracuje! Proč? Poněvadž dnes ten, kdo jí, ten jí u nás ze společné mísy, ten jí to, co bylo odňato jednomu, aby mohlo býti dáno druhému. Těžkým způsoben, až do posledního kvanta rekviruje se dobytek, obilí a jiné věci na venkově. Je toho všeho nedostatek. Dělí se na nejmenší díly pro naše obyvatelstvo a za těchto poměrů jistě ten, kdo z této společné mísy jí, je povinnen také činiti něco s druhé strany na prospěch celku, a to jest jeho účast na práci. (Výborně!)

S potěšením a přímo s hrdostí můžeme říci my, zemědělci, že na podporách pro nezaměstnané nemáme a nechceme míti také v největším celku podílu. Kontinuita práce, která je jistě neobyčejně důležitým činitelem při zachování bezpečnosti, pořádku a hospodářství ve státě, tato kontinuita práce, která byla přetržena téměř všude, zůstala nepřetržena na našem venkově. (Výborně!)

V té chvíli, kdy zemědělec vrátil se zpět na svou půdu, převzal nářadí a práci od své ženy, od svého stařičkého otce nebo dětí a pokračoval tam, kde tito přestali. (Výborně!) Tato nepřetržitá linie v zemědělství, tato kontinuita práce, pánové, také zabezpečila neobyčejně u nás ten klid v době, kdy se nám zdálo, že všecko se sype téměř a boří. - Tam zůstal ten klid a pořádek a tam zůstaly také ty pevné kořeny a neotřesené základy naší republiky až do té doby, kdy začal se vraceti pořádek do měst a průmyslových míst. Toto instinktivní vědomí povinnosti, to jest příznačné pro venkovana. - A to - jak pravil jsem - byl ten nejkrásnější projev patriotismu, který přinesl Československé republice náš zemědělský člověk, ať již podnikatel, ať již dělník. (Výborně!) - Bez fanfár a beze všech hesel, beze všeho "pakli" aneb "jestli", bez jakýchkoliv podmínek, čistě z tohoto instinktu vědomí povinnosti šel tento zemědělec, který byl právě tak uondán válkou, na kterého právě tak působila po celou dobu tato demoralisace, jehož statek byl vydán drancování a jenž nalezl často v četných případech trosky svých zařízení a své práce, ale přece přes to přes všechno bez jakéhokoliv přetržení šel ke své práci zpět a bude vykonávati dále své povinnosti.

Kdyby - pánové - hornictvo, kdyby jiné dělnictvo tamní bylo tímto způsobem instinktivně také vykonávalo práci právě tak, jako ten zemědělec, kde jsme již dnes byli, a na druhé straně, kdyby ten zemědělec byl snížil svoji výkonnost, tak jako ji snížil ten horník nebo jiný dělník, pak se táži, kde dnes by byla naše republika? (Hlas: Váš kol. ministr železnic pochválil železniční zřízence za jejich výkony a že umožnili státu převrat!) Já chci o této otázce mluviti, poněvadž právě mluviti chci o otázce železnic. Oceňuji každého pracovníka a vážím si neobyčejně těch pilných lidí, zvláště našeho železničního personálu, - to jsem právě konstatoval zde - ale přece nevidím, že by se byl dosud vrátil starý pořádek a uvidíme ihned, k čí prospěchu neb neprospěchu to jest. Mám příležitost, sledovati ty nepříznivé důsledky závad v našem lesnictví, které ovšem byly z velké části zaviněny právě nedostatky, které vidíme v hornictví, poněvadž to jest nepřetržitý řetěz. Pánové, na Ostravsku každou chvíli objevuje se nám tíseň ve stravování tamního dělnictva. Sledoval jsem příčiny této věci a měl jsem právě dnes v rukou doklady, a tu jsem seznal následující: Ačkoliv bylo na Ostravsko disponováno dostatečné množství mouky, a to před dostatečně dlouhou dobou, což Vám mohu také podrobně vykázati, kdybyste si ráčili přáti, - seznal jsem, že tyto zásilky pobíhají, nebo leží, nebo válejí se někde na drahách a že nedocházejí tam pro toto dělnictvo.

Pánové, zde tedy nedostatek výkonnosti a pořádku poškozuje neobyčejně dělníka samého. Zjistil jsem však na př. také k tomu, že pouze zásilky pytlů - a promiňte, vypadá věc sice příliš malicherně, ale pytlů jest přece jen zapotřebí k tomu, aby se mohly zásilky mouky posílati - pouze zásilky pytlů, které se zasílají na vzdálenost asi 100-120 km po dráze jako rychlozboží, válely se 10-14 dnů někde na drahách a skladištích a následkem toho horníci v Ostravě mají hlad. (Odpor.) Zde jest vidět tu úzkou souvislost mezi vědomím povinnosti k práci a zájmem dělnictva samého, a k tomuto vědomí povinnosti musíme býti zase znovu vychováni a vráceni, nemá-li býti všecko rušeno. Stát je tak komplikovaný stroj, že porucha na jedné straně způsobí velké poruchy na straně druhé, a víte nejlépe, k jakým důsledkům taková nedostatečná výkonnost za jisté letargie a za jistého nepořádku vede.

Mluvilo se zde o otázce demobilisace vojenské a byla váha na to kladena, aby demobilisační komise byly poněkud hybnější. A tu dovídán se, že je jistý úmysl, neurychlovat příliš demobilisaci, a sice proto, poněvadž právě v udržování vojska v kasárnech vidí se druhé, skryté opatření k vydržování těchto nezaměstnaných. A pan ministr dr. Winter do jisté míry skrytě to přiznal, an pravil, že v německém území je demobilisováno, u nás však že jsou ještě vojáci u praporů, a následkem toho že u nás jest také méně podpor pro nemajetné. Této věci bych se s největší rozhodností opřel. Dávejme již tyto podpory, ať již tyto podpory pro nezaměstnané, ať již to stojí více, než to udržování v kasárnech, ale nedělejte z vojska a kasáren instituci pro lenochy, pro krmení lidí, kteří nechtějí pracovat. (Výborně! Potlesk.) Proti tomu bych se ohradil co nejvíce. To je vnášení demoralisace do našeho vojska. Nejsem žádným militaristou, ale představuji si budoucí vojsko naše zcela jinak, s daleko větším respektem, než bychom ho před těmito lidmi mohli míti dnes. Buď budeme míti vojsko mravné a řádné, anebo nebudeme míti vojsko žádné, - něco třetího nemůže a nesmí být. (Výborně!) My zažili jsme schovávání se před vojnou a nyní bychom zažili, že by se na vojně schovávali lidé před prací. (Veselost.)

Velevážení pánové! Když již mluvím o této věci, chtěl bych poukázati ještě k jinému zjevu. Mám zde následující případ. V obci X. opravuje se poškozený obecní vodovod. Mají tam na práci montéra, který na tomto vodovodu již pracoval a zná zcela podrobně jeho zařízení a jeho nutné potřeby. Tento člověk dostal na opravu vodovodu krátkou dovolenou, a sice od 7. do 15. ledna, - dovolenou, která je naprosto nedostatečná. Obec má zájem na tom, aby měla spraven vodovod, poněvadž potřebuje vody. To je jistě dostatečný důvod, kterému musí ve státě snad každý rozumět. Zakročil jsem po uplynutí 15. ledna u příslušného pluku jménem otce, aby tento člověk mohl pracovati ještě dále na úpravě vodovodu a při všem, co s tím souvisí. A dostal jsem toto vyřízení: "Žádosti nemůže býti vyhověno, jmenovaný musí okamžitě narukovati k náhradnímu praporu do Prahy." Tedy vodovod zůstane nezřízen, celá obec nebude míti dostatek vody, ale pan četař bude se váleti v kasárnách a jest vyhověno úplně požadavkům militarismu, jsme ve starých rakouských vodách (Hlas: Bohužel!), jako to bývalo dříve. Tedy lidé, kteří chtějí pracovati, nesmějí pracovati, nýbrž musí si lehnouti v kasárnách na pryčny. (Hlas: Typografové, kterých je nedostatek, nemohou se dostati z vojny domů a z tiskáren se volají lidé na vojnu!) Poukazovalo se zde na sprostředkování práce a byla kladena váha na to, aby naše sprostředkování práce bylo zdokonaleno a vybudováno také pro jiné obory, nežli pro práci hmotnou, a tu se ptám a jest mi věc pořád ještě nejasná, jakými cestami vlastně dostanou se dnes lidé, kteří mají schopnosti, na př. pro státní službu, do této státní služby. Ohromná spousta lidí vrátila se z vojny, jsou to lidé, kteří před tím vystudovali gymnasium, reálku, částečně studovali také vysokou školu, tu nedostudovali třeba, v tom byli přerušeni a nyní hledají takové povolání, při kterém se předpisuje maturitní vysvědčení, aneb kvarta a něco podobného, u poštovního úřadu, dráhy, berního úřadu, účetního, atd. A tu bych rád věděl, jakým způsobem se vlastně tyto věci praktikují. Předně myslím, že ten dotyčný člověk musí si oběhati všechny strany, poněvadž musí to zkoušeti u všech možných úřadů a musí běhati po všech kancelářích, kde musí všude zůstati stát a ztráceti mnoho času, nemá někdy ani peněz, aby mohl ten čas ztráceti. Jakým způsoben tato věc jest organisována, myslil vůbec někdo na to, aneb nemyslil, to nevím, ale já myslím, že nějaká sprostředkovatelna práce přece je. Já myslím, že ty tetičky, tchýně, sestřenice a ty různé paničky, které sprostředkovávaly za rakouských poměrů tato místa, že pracují ještě dále, ale pak bych prosil, aby to naše správa republiky vyhlásila, kde se musí každý hlásiti, u paní tetičky té a u paní tetičky oné (Výborně!), aby to dotyčný věděl, kam se má obrátiti (Potlesk), poněvadž mnohý neví, kam vlastně má se svou žádostí jíti.

Poukazuji dále k otázce nezaměstnanosti našeho živnostnictva a zejména našeho drobného maloživnostnictva. Tu bych prosil, aby také této otázce byla věnována pozornost, neboť vrácení živnostnictva k jeho potřebám jest mnohem horší problém, než vrácení se dělníka továrního, anebo jiného dělníka. Tomu musí se umožniti, aby ty trosky jeho živnosti, ze které třeba ani trosky nezbyly, mohly býti zase znovu vybudovány, aby on mohl se státi tím samostatným živnostníkem, třeba pomocí úvěru, třeba pomocí malé pomoci, ale abychom ten živnostenský drobný stav, který tolik trpěl, vybudovali zase zpět! (Hluk. Předseda zvoní. Hlas: Materiál dostaneme za 2 roky!)

Velevážení pánové, byla by to řada otázek, které souvisí s touto záležitostí. Bohužel - anebo bohudík pro Vás - jsem upozorňován panem předsedou, že můj čas mi vyměřený končí. Chci říci ještě tolik: že u nás pořád v našem státě jest příliš mnoho nehotovosti, příliš mnoho diletantství; 1/4 roku je sice málo pro úpravu a znovuvybudování těch poměrů a jest velká práce, která čeká naše jednotlivá ministerstva, ale práce jen při náležitém soustředění se na jisté velké, důležité otázky a i vyvarování se přílišnému rozptylování se a tu nemluvím jen o vládě, ale zejména o našem Národním shromáždění samém. (Výborně!) Dalo by se udělat, mnohem více a byly by se daly řešiti četné otázky, které právě také s touto otázkou nezaměstnanosti souvisí. Poukazuji na př. na nouzové práce. Tato otázka příliš dlouho zůstala ležeti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP