Pátek 31. ledna 1919

Pro toto své zásadní stanovisko nebudeme hlasovati - a myslím, že zde mluvím za všecky přátele své z klubu - pro ustanovení paragrafů 14. - 19. novelly o volebním zřízení a dovolíme si učiniti návrh, aby ustanovení tato byla škrtnuta, po případě aby předloha odkázána byla ústavnímu výboru, aby předlohu v těchto paragrafech doplnil a přepracoval tak, aby byla zřetelná a odpovídala potřebám doby. I když máme na zřeteli junktim mezi předlohou o volebním řádu a obecním zřízení, neváháme prohlásiti, že není třeba lekati se průtahů, které by novým odkázáním předlohy ústavnímu výboru a novým projednáváním ustanovení o finanční komisi vzešly, neboť máme za to, že méně nebezpečný jest několikadenní průtah, - a více než několika dní provedení této opravy vyžadovati nebude - než to nebezpečí, kdybychom před veřejnost předstoupili s dílem nehotovým, s dílem, které by mohlo ohroziti základy a zásady, na nichž dobrá samospráva naše musí býti vybudována. (Výborně! Potlesk.)

Předseda : Přerušuji debatu.

Nebývá sice zvykem v generální debatě oznamovati došlé návrhy, ale poněvadž mám za to, že se bude doporučovati, aby návrhy ty, které mi byly podány, staly se předmětem úvah, po případě i v ústavním výboru, dovolím si návrhy podané přečísti.

Podán byl doplňovací návrh člena N. S. Josefa Stivína a soudr. k článku 20. předlohy zákona o změně obecního zřízení:

"Článek 20. nechť zní:

"Širší sbory samosprávné, po případě státní správa - atd."

Prosím, aby oznámen byl tento návrh při speciální debatě k paragrafu 20.

V Praze, dne 31. ledna 1919.

Josef Stivín a soudr.

Návrh opatřen jest dostatečným počtem podpisů a jest předmětem jednání.

Dále jest návrh posl. Pika.

§ 23. měj toto znění:

"Vláda se zmocňuje, aby - pokud toho vyžaduje zájem státní - v přechodné době do konce roku 1919 slučovala neb rozlučovala obce a měnila hranice obcí a okresů.

Před konečným rozhodnutím buď vždy slyšen příslušný zemský výbor (zemský správní výbor), který se má vyjádřiti nejdéle do 3 neděl.

(Odstavec 2. osnovy budiž škrtnut.)

"K žádostem za sloučení nebo rozloučení obcí a za změnu hranic obecních a okresních buď zavedeno řízení podle zákonných ustanovení posud platných."

Také tento návrh má dostatečný počet podpisů a jest předmětem jednání.

Konečně byl podán resoluční návrh poslance Pika (čte):

"Ministerstvo vnitra se vyzývá, aby vydalo nařízení na ochranu obecního statku, který jest místy ničen a zcizován. Užitky z obecního statku buďtež nařízením zastaveny až do doby změny zákona a zisk z užitků nechť připadá obecní pokladně. Proti ničení obecních lesů nechť zakročí ministr vnitra ve smyslu zákona o lesní kultuře."

Také tento resoluční návrh má dostatečný počet podpisů a jest předmětem jednání.

Dále byl podán návrh člena Národního shromáždění dra Gust. Mazance a soudr. na změnu některých ustanovení návrhu novely k obecnímu zřízení.

§ 14. odst. třetí má zníti:

"Finanční komise má právo a povinnost, kontrolovati veškeré hospodářství obecní a stěžovati si s účinkem odkládacím k dozorčímu úřadu do všech usnesení obecního zastupitelstva povahy finanční".

"§ 21. Ku provedení změn, podle § 20. zamýšlených, vydány budou zákony zvláštní nejdéle do doby, kdy převezmou správu obcí podle nového volebního řádu do obcí volená obecní zastupitelstva."

V § 22. poslední odstavec má zníti:

"Přestoupení nařízení §§ 13., 14. odst. 3-5., 15. až 18. trestá se dozorčími úřady pokutou do 200 K a opakují-li se, pokutou do 500 K."

Také tento návrh má dostatečný počet podpisů a jest předmětem jednání.

Přistoupím k ukončení schůze. Před ukončením schůze vyžádal si k prohlášení slovo člen Národního shromáždění pan Machar. Uděluji mu je.

Posl. Machar: Vážené shromáždění!

Dne 2. února slaví své sedmdesáté narozeniny největší básník našich bratří slovenských a, díky osudu, také teď jeden z největších básníků našich, Hviezdoslav. Pamatujete se na něj. Milý, nezapomenutelný, neohrožený host z našich loňských květnových slavností divadelních, náš milý, nezapomenutelný člověk a velký umělec.

Myslím, že mluvím ze srdce vás všech, když požádám pana předsedu, aby drahému muži tomu tlumočil upřímnou gratulaci k celé té zářivé práci, která v těch sedmdesáti letech leží, a přání, aby dlouhá a dlouhá a šťastná léta žil ještě v osvobozené a krásné československé vlasti. (Výborně! Potlesk.)

Předseda: Samozřejmo, že vyslovenému právě přání podle přání celého tohoto slavného Národního shromáždění vyhovím a že blahopřání k této příležitosti vzácnému našemu básníku pošlu. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Přistoupím k ukončení schůze, a poněvadž obrátili se na mně členové slovenského klubu pan Juriga a celá řada dalších se žádostí a vlastně návrhem, "aby dňa 4. února snem nevydržiaval zasadnutie, leč aby členovia Národného shromaždenia zvláštnym vlakom jeli do Bratislavy z tej príležitosti, keď minister z plnou mocou a z referentmi slávnostne prijde do Bratislavy, starého to sídla Rastislava a Svätopluka", vyhovím tomuto přání, o němž mám za to, že bude přáním nejen členů Slovenského klubu, nýbrž že totéž přání bude chovati asi celá řada členů klubů ostatních, aby se totiž mohli účastniti této slavné události.

Navrhuji, aby příští schůze konala se ve čtvrtek dne 6. února 1919 ve 2 hod. odpoledne s tímto denním pořadem:

1. Zpráva ústavního výboru o návrhu ústavního zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů, tisk 381.

2. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o zřízení horního hejtmanství v Brně, tisk 387.

3. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o státních tajemnících, tisk 301.

4. Zpráva finančního výboru o návrhu posl. Síse a soudr. (č. t. 140), aby bylo vydáno nařízení o zjištění pohledávek, resp. cenných papírů nebo majetkových práv, uložených mimo hranice československé republiky pro příslušníky její, tisk 380.

5. Zpráva zásobovacího výboru o návrhu členů Národního shromáždění posl. Biňovce, Hrdličky a soudr. o povinném odvádění tuků, tisk 361.

6. Zpráva výboru petičního o peticích čís. 4, 13, 15, 16, 18, 19, 26 a 28 a menšinového o petici č. 6, tisk 400.

7. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o přejímání státních úředníků a zřízenců, jakož i úředníků a zřízenců státních podniků a fondů, tisk 424.

Jest snad proti tomuto návrhu, jak pokud se týče dne, tak pokud se týče denního pořadu, nějaká námitka?

Není tomu tak. Prohlašuji jej za přijatý.

Schůze je skončena.

(Konec schůze o 2 hod.s 40 min. odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP