Pátek 31. ledna 1919

Schůze zahájena v 11 hod. 40 min. dopol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: dr. Hajn, Konečný, Udržal.

Zapisovatelé: Bradáč, dr. Slávik, a větší počet členů N. S.

Zástupcové vlády: Členové vlády: Habrman, dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, Stříbrný, dr. Zahradník a ministerský rada dr. Bobek.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Trmal.

Denní pořad

25. schůze Národního shromáždění československého v pátek dne 31. ledna 1919 o 11. hod. dopolední.

1. Druhé čtení návrhu zákona o volebním řádu do obcí republiky československé (tisk 302).

2. Zpravodaj dr. Brabec. Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381).

3. Zpravodaj dr. Weyr. Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o zřízení horního hejtmanství v Brně (tisk 387).

4. Zpravodaj K. Svoboda. Zpráva finančního výboru o návrhu posl. Síse a soudr. na zjištění pohledávek a jiných majetkových práv, uložených mimo hranice republiky (tisk 380).

5. Zpravodaj F. Jirásek. Zpráva výboru zásobovacího o povinnosti odváděti tuky (tisk 361).

6. Zpravodajové Kouša, Cingr, dr. Kubíček, Pik. Zpráva výboru petičního a menšinového o peticích (tisk 400).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění je schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluvili se pro dnešní schůzi:

Churavostí: Bařina (na delší dobu), dr. Bulín (na delší dobu), Heinrich (po celý týden), Kalina, Okleštěk.

Neodkladným zaměstnáním: Brodecký, dr. Vratislav Černý, Čobrda (na celý týden), Ecksteinová, Chlebounová, Klega, Mašek, dr. Medvecký (dva týdny), Měchura, inž. Nekvasil, dr. Syllaba, Šamalík, Ševčík, dr. Stěpánek, dr. Veselý.

Účastí při mírovém jednání v Paříži: Brožík, Dušek, dr. Franke, Hampl, dr. Hnídek, Houdek, Hudec, Laube, Lukeš, dr. Markovič, Mečíř, dr. Preis, Prokeš, dr. Rambousek, dr. Rolíček.

Účastí při mezinárodním sjezdu ve Švýcarech: Bechyně, Edm. Burian, Antonín Němec.

Dodatečně omluveni: Heinrich nemocí od 27. I. 1919, dr. Medvecký od 12. XII. neodkladným zaměstnáním.

Předseda (zvoní): Vážené Národní shromáždění! Poslal jsem k 70. narozeninám vzácného a velikého přítele našeho národa Arnošta Denise blahopřejný telegram, předpokládaje samozřejmý souhlas Národního shromáždění. Včera obdržel jsem poděkovací dopis, který v českém překladu zní:

"Pane presidente! Pan ministr zahraničních věcí republiky Českoslovanské odevzdává mi telegram, který jste mi laskavě zaslal jménem Národního shromáždění. Slova vašeho telegramu jsou zajisté přespříliš lichotivá, ale podobné nadsázky jsou rády přijímány, pocházejí-li od přátel, jejichž náklonnost je nám známa. Co se mne týče, jsem jimi hluboce pohnut a vděčen za ně a prosím vás, abyste sdělil se svými kolegy výraz mých nejvřelejších a nejdojatějších díků. Dobrá věc najde dobré zastance. Mohlo-li mé slovo dojíti jakéhosi ohlasu v srdcích, je to tím, že národ československý svou minulostí, svým utrpením hrdinně snášeným, svým vytrvalým odoláváním zasloužil si sympatii vzdělaného světa. Ve chvíli triumfu strany republikánské Gambetta pravil: "Období hrdinské je skončeno, čas nesnází se začíná." Stejně jako my, nebudete jich ušetřeni; zvítězíte nad nimi, protože se opíráte o slavnou minulost, vede vás podivuhodný zástup myslitelův a mučedníků, za vámi stojí rázný a pracovitý lid, v jediný šik vás pojí budoucnost. Čechy nesmí zapomenouti, že na ně skládá se dnes naděje všeho slovanského světa. Důvěřuji. Skláním se před obětmi vašich dobrovolníků a před oddaností vašeho národa. Živí dovedou již státi se hodnými mrtvých.

Račte přijmouti, pane předsedo, a sděliti svým kollegům ujištění mou vděčností, mou oddaností a mým vroucím přáním rozkvětu a blaha vaší mladé republiky. Arnošt Denis, profesor Sorbonny." (Dlouhotrvající pochvala a potlesk na všech stranách.)

Vážené Národní shromáždění dalo již hlučným potleskem na jevo pocity, jež ono a s ním celý český národ chová k tomuto našemu obhájci a zastanci tam za hranicemi naší vlasti a tomuto nejneohroženějšímu podpůrci našeho národa ve snahách jeho za dobytí samostatnosti. Nemusím snad dokládati, že přání, jež tlumočí tak tklivými slovy jeho dopis, my a s námi celý národ se vynasnažíme uvésti ve skutky. (Pochvala.)

Výboru zemědělskému přikázány byly návrhy čís. 115, 244, 272 a 340.

Předseda výboru toho požádal: aby návrh č. 115 dr. Velicha a soudr., aby bylo zřízeno lesnické oddělení při zemědělské fakultě české vysoké školy technické v Praze, přikázán byl výboru školskému, a resoluční návrhy č. 244 a 272 posl. Pika ke zprávě zemědělského výboru o návrhu dr. Engliše a soudr., aby vydán byl zákon o prozatímní ochraně lesů, přikázány byly výboru ústavnímu a návrh č. 340 posl. Josefa Šamalíka, Vincence Ševčíka, Františka Čapky, Fr. Navrátila, Fr. Bařiny a soudr., aby bylo zabezpečeno zastoupení malorolníků a domkařů v rekvisičních komisích, aprov. radách a jiných úředních korporacích, přikázán byl výboru zásobovacímu.

Jsou proti tomu námitky? Není tomu tak.

Jsou tedy přikázány: výboru školskému návrh č. 115, a resoluční návrhy č: 244 a 272 výboru ústavnímu a návrh č. 340 výboru zásobovacímu.

Výbor pro ochranu uměleckých památek a přírodních krás usnesl se, neustaviti se a nevstupovati v činnost, nýbrž splynouti s výborem kulturním, z toho důvodu, že uskutečněním návrhů Aloise Jiráska a soudr. na ochranu uměl. památek by se existence tohoto výboru stala bezúčelnou a že výbor jiné práce pro tuto dobu nemá. Členové výboru vzdávají se této své funkce (a značná část jich působí ve výboru kulturním).

Jsou proti tomu námitky?

Není tomu tak. - Jest tudíž výbor pro ochranu uměleckých památek zrušen a přikáži agendu jeho výboru kulturnímu.

Myslím, že mohu nad tímto usnesením vysloviti povděk a přání, aby bylo toho následováno, poněvadž zbytečně velký počet výborů, z nichž mnoho bylo zvoleno pro otázky sobě velmi příbuzné, nebyl by postupu prací Národního shromáždění jistě na prospěch. (Hlučný souhlas.)

Přistupuji k dennímu pořádku dnešní schůze, a to k druhému čtení osnovy zákona volebního řádu do obcí republiky československé (ve smyslu § 62. jednacího řádu).

Žádám pana zpravodaje, aby oznámil vyskytnuvší se textové změny.

Zpravodaj posl. dr. Meissner: Vážené Národní shromáždění! Aby byla čistota jazyková v zákonech námi usnesených přesně dodržována, navrhuji, aby provedeny byly tyto změny v předloze. Všude místo "dle" má zníti "podle". Místo slova "předpisů" - "ustanovení" nebo "nařízení", místo "předepsaných" - "ustanovených" nebo "nařízených". Stížnost: místo "proti rozhodnutí" - "do rozhodnutí", místo slova "dotyčný" - "dotčený", místo "zmíněný" - "řečený", místo "jichž" - "jejichž", místo "na to" - buď "pak" nebo "potom", místo "doručiti" - "dodati", místo "docíliti"- "dosáhnouti", místo "bezprostředně" nebo "bezprostřední" - "přímo" neb "přímý", místo "záležitosti" - "věci", místo "jedině" - "jediné", místo "na účet" - "na vrub".

Konečně jsou v předloze některé chyby tiskové, vynechané čárky, nebo jest čárka, kde nemá býti, tedy také to navrhuji k opravě.

Mimo tyto stylistické změny: V § 1. odst. 1. jen přehozená slova "a kteří nejsou tímto zákonem výslovně vyloučeni z práva voliti."

V § 3. "kdož právoplatným výrokem soudním" místo "soudu".

V § 5. místo "zaměstnanci obce" - "zaměstnanci obecní".

V § 11. místo "vypsání voleb" a "vypíše volby" - "rozepsání voleb" a "rozepíše volby".

V § 12. místo "komise sestává" - "se skládá".

V témže § v předposledním odstavci "komise tato dozírá vůbec nad tím, aby úřad šetřil ustanovení daných."

V § 18, místo "nesmí býti nikým ničeho" "nesmí býti nikým nic míněno".

V § 20. poslední odstavec místo "nemá vlivu na platnost" - "nepůsobí".

V § 23. místo "formelní" - "formální". V témže paragrafu v předposledním odstavci místo "kandidátní listina, která ani po tomto řízení nevykazuje předepsaný počet" - "nemá nařízeného počtu podpisů".

V § 27. místo "prohlásí komise bez volby za zvoleny" - "za zvolené".

V § 31. zní odstavec 4. "Nedodané legitimační lístky odevzdá starosta obce za vlastní odpovědnosti příslušné volební komisi, u které může volič žádati v den volby vydání legitimačního lístku, předloze průkazní listinu".

V § 32. První odstavec místo "téže" - "".

Předposlední odstavec: "V obcích, kde práce konceptní obstarává zvláštní úředník, jest tento dalším členem..." - "jest tento úředník".

V § 38. místo slova "uzamčitelné" - "kterou lze zamknouti".

V témže paragrafu 3. odstavec: "Volební komise vezme..." - místo "převezme".

V § 41. místo "v případě, že jde" - "Jde-li o přerušení volby...".

V § 44. místo "neplatný" - "neplatné jsou hlasovací lístky".

V § 47. místo "v případě, že by" - "bylo-li by dělení počtu hlasů".

V § 53. místo slov "kdy protokol o volbě k němu došel..." - "kdy protokol o volbě ho došel".

V § 57.místo "když tito..." - "když oni nemohou...".

V § 58. "...zastupitelstva dvěma nedělitelném celé číslo nejblíže vyšší".

V druhém odstavci místo "...ve lhůtě jím stanovené..." - ve lhůtě od něho stanovené".

V posledním odstavci místo "Ve příčině dalšího řízení" - "O dalším řízení platí".

V § 59. poslední odstavec před slovo "odmítnutí" - ještě "za odmítnutí".

V § 61. místo "Hlasy, které připadly na jiné kandidáty" - "jiným kandidátům".

V § 63. poslední odstavec: "Při užší volbě považují se za zvolené..." místo "za zvoleny".

V § 69. druhý odstavec: "na náklad obce" - "nákladem obce".

To jsou změny, které jsou navrhovány čistě stylisticky.

Předseda (zvoní): Pan zpravodaj přednesl řadu textových změn, přihlížejících k čistotě jazykové. Jsou snad proti nim námitky? Není jich. Přistoupíme k hlasování. Prosím, by pánové zaujali svá místa. (Zvoní.) Kdo souhlasí s osnovou zákona řádu volebního v obcích republiky Československé, včera v prvním čtení přijatou, i s textovými změnami, jež právě pan zpravodaj navrhl, prosím, aby povstal s místa. (Děje se.)

To jest většina. Zákon jest schválen také ve druhém čtení. (Dlouhotrvající potlesk.)

Tím jest tento odstavec denního pořadu vyřízen a přistoupíme k odstavci druhému, jímž jest zpráva ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381).

Pokládám za účelno, aby byla provedena rozprava všeobecná a podrobná. Jsou proti tomu námitky? Není jich. Zahajuji rozpravu všeobecnou a uděluji slovo panu zpravodaji dru Brabcovi.

Zpravodaj dr. Brabec: Slavné Národní shromáždění!

Jakožto referentu ústavního výboru jest mi uloženo, velectěné dámy a pánové, abych vám předložil k uvážení a usnesení návrh zákona, kterým se v souvislosti s novým volebním řádem mění a doplňují některá ustanovení obecních zřízení a městských statutů v Československé republice. Již sám název tohoto zákona a ještě více genesis jeho v souvislosti s novým volebním řádem nasvědčují, že jde o kodifikaci pouze částečnou, že tu nejde tudíž o zákon ucelený, nýbrž pouze o nejnutnější změny a doplňky, kterými by se některá zastaralá a nedostatečná usnesení dosavadních obecních zřízení aspoň poněkud potřebám nynější doby a pro tento okamžik opravila a doplnila. S těchto hledisek dlužno také zákon ten posuzovati, projednávati a o něm se usnášeti. Dosavadní obecní zřízení trpí nesporně jednou velikou vadou: že totiž nečiní se v nich žádného rozdílu mezi obcemi malými, středními městy a velikými městy. My máme jeden a týž zákon pro obce nejrůznější velikosti a přirozeně není možno, aby takový zákon všem těm různým potřebám vyhovoval.

Pokud se v dosavadním zákonodárství takové rozdíly činí, jsou to rozdíly spíše rázu formálního a nejdou nijak k podstatě věci. Bohužel z povahy zákona, který mám čest vám předkládati, jakožto zákona pozměňujícího a doplňujícího, plyne, že i tento zákon bude aspoň z velké části stejná vada provázeti. Jsou tam sice, jak ráčíte z podrobných ustanovení seznati, některé pokusy, abych tak řekl, některé opravy v tomto směru. Celkem nemůže býti zákon pozměňující a doplňující jiné povahy, nežli zákon původní.

Mám za důležito, dotknouti se tady zvláště potřeby kodifikace obecního zřízení. Jelikož zde jde o kodifikaci pouze částečnou - a kodifikace obecního zřízení jest velmi nutná - tedy jsem toho mínění, že musíme v době co možná nejbližší přikročiti k důkladné, systematické kodifikaci veškerého obecního zřízení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP