Pátek 20. prosince 1918

Byla nadhozena otázka ceny chlebových výrobků, která letošního léta byla velice podstatně rakouskou správou zvýšena. Tato cena není jistě stanovena v duchu sociálním, nýbrž jest výsledkem chladného výpočtu obchodníkova. Bylo počítáno s tím, že bude nutno velice mnoho plodin přivézti z ciziny za ceny podstatně vyšší, a vzhledem k tomu byla cena vykalkulována již se zřetelem na tento dovoz. Pociťuji však, že je nutno, aby již nyní v nejbližší době byl proveden jistý korrektiv aspoň potud, pokud běží o cenu chleba, tedy toho výrobku, kterého nejvíce konsumuje chudý lid. Morava učinila již v té věci jisté opatření a sama za oné doby převratu snížila cenu chlebové mouky z jedné koruny na 80 hal. A tu soudím, že bude žádoucno, aby v tomto smyslu takto snížení cen bylo aspoň sevšeobecněno pro náš celý stát. Tím by bylo možno, aby cena bochníku chleba, který stojí nyní v malém v Praze 1 k 52 h, pro chudé 1 k 30 h a na venkově 1 k 48 h, mohla býti snížena a sice zejména proto také, že rozpětí cenové mezi prodejem ve velkém a malém jak u mouky tak i u chleba jest poměrně značné a neodúvodněné, bylo by pak lze nejméně o 30 až 40 hal. bochník chleba zlevniti pro naše nemajetné obyvatelstvo. (Výborně! Souhlas.)

Jistě že na ústech všech chvěje se otázka, vystačíme-li se svými zásobami. (Hlas: Ale kde pak!) Musím říci zcela otevřeně, že v každém případě jest nutným přívoz z ciziny. A jestliže nám bude vytýkáno, že jsme zvýšili dávku obilní pro obyvatelstvo, že snad také zlepšujeme na účet té celkové kvantity jakost, pak musím říci následovní: Zlepšili jsme tuto dávku ve vědomí, kdybychom to nezvýšili my, že by se to stalo cestou pokoutního obchodu. Chceme, aby se to stalo cestou poctivou, přímou. Cestou pokoutního obchodu nebyli by uspokojeni všichni spotřebitelé, nýbrž jen ti, kteří mohou platiti nesmírné ceny tohoto obchodu pokoutního. Chceme, aby ta celá velká řeka toho zásobování šla normálním, pravidelným, zákonným proudem a ne nějakými vedlejšími oklikami.

V Čechách a snad i na Moravě soudíme, že při loyálním poctivém odvádění kontigentu jsme s to, opatřiti svou spotřebu do polovice května, snad také o něco déle, snad také o něco kratčeji. K uspokojení veřejnosti chci připomenouti, že Čechy odvedly v tomto zásobovacím období 1918-19 již do nynější doby o 5084 vagonů obilí více než roku loňského, ačkoliv nepoužívalo se oněch drakonických starých prostředků, nýbrž provádějí se rekvisice na principu zcela jiném, na principu náležitého osvětlování potřeby celého státu, významu zásobování a apelování na loyalitu našeho venkovského obyvatelstva. (Hlas: Ještě není vymláceno všechno!). Bude třeba, abychom urychlili výmlaty a výkupy obilí. Tu také myslím, že nebude lze pracovati pouze jako dříve fermany a hrozbami, nýbrž v prvé řadě poskytováním náležitých pomůcek k tomu, aby tento výmlat mohl býti včas proveden. Jistě že papírové fermany nepomohou tomu, kdo nemá uhlí a benzinu, aby mohl vymlátiti. Proto méně hluku, méně nezdvořilosti a nařízení, ale více uhlí, pracovníkův a pak podaří se nám také tento úkol.

Pokud se týče potřebného přívozu, je nutno navázati co nejdříve styky s povolanými činiteli zahraničními a jsem přesvědčen, že dohoda, jako v politických věcech, tak také v této důležité hospodářské věci neopustí nás, a mohu ujistiti, že tyto styky také se již navazují. Bude třeba však zejména zahájiti jisté mezinárodní řešení této otázky, zejména pokud se týče zabezpečení dopravních cest a zajištění distribuce a t. zv. temperování těchto dodávek, to jest zabezpečení, aby docházely včas, v příhodnou dobu, tak, jak konsum má toho zapotřebí.

Jisté ztížení problému zásobovacího, pokud se týče obilí, přináší nám otázka, o které také s politické strany bylo zde zmíněno, to jest poměr náš k německému obyvatelstvu v Čechách. Německé okresy, byvše nyní získány pro nás, vracejí se nám naprosto vybrakované a vyhladovělé. Existoval jistý dobrodružný zásobovací úřad německý v Teplicích, který však spočíval jenom v tom, že dva úředníci přeběhli od pražského Obilního ústavu, dali si dotovat ohromné platy, za které naprosto nic nedělali, nýbrž jenom působili zmatek v onom obvodu německém, vybízejíce komisionáře, aby ničeho nevykupovali, vybírali tu a tam zásoby, které náležely českému obilnímu ústavu, ze mlýnův, a když s těmito věcmi byli hotovi, stáli tu naprosto na holičkách. Máme bezpečné informace, že v některých okresích obyvatelstvo německé, když nemělo do čeho kousnout, chodilo do lesův, aby tam sbíralo mech, kterým by se živilo. A to dělo se pod aegidou těchto dvou výtečníků, kteří si dali platit královské platy za tuto péči o německé obyvatelstvo a jeho zásobení.

V německém obvodu pokoutní obchod nabyl neobyčejných rozměrů. Vše je naprosto zdemoralisováno a jest v plném chodu největší desorganisace v zásobování.

Tyto okresy jsou vyčerpány až do dna a bude třeba ovšem nyní z toho, co můžeme získati, ty okresy alespoň v rychlosti nejnutnějším zásobovati, pokud to poměry připouštějí, načež ovšem v principu chceme je zásobovat dále tak, jako ostatní obyvatelstvo.

Chci tu připomenouti dále vzhledem k těmto obtížím v zásobování jednu povinnost a závazek spotřebitelstva, aby ty elementy, které jsou již zásobeny soukromě, vzdaly se nároku na zásobování z veřejných zásob, aby zásobení interessenti šli s cesty těm, kteří zásobeni nejsou, a nenatahovali ruku tam, kde se rozdává hladovým. Také to byl by hřích na bližním, jestliže by tímto způsobem se stěžoval náš problém zásobovací.

Návrh posl. Šamalíka a soudr. směřuje ještě k tomu, aby rekvisiční systém odběru plodin byl zrušen a aby zaveden byl odběr pouze dle kontingentu. Tento návrh se opírá o jisté ustanovení na Moravě, nyní platné, podle kterého v těch okresech, kde kontingent úplně byl splněn, má nastati volnost obchodu. Aplikovati tento princip na celý obvod státní, není příliš snadné, a sice proto, poněvadž tato zásada moravská předpokládá poměry poněkud jinačí, nežli v Čechách. Vyměřování kontingentu v Čechách a na Moravě v německých obvodech dálo se dle velice různých principů, takže není dnes tak snadno možno se rozhodnouti pro to, aby tato zásada byla aplikována v celém území našem.

Kromě toho leží v zásobovacím výboru ještě jeden návrh, který přímo čelí proti této zásadě, a sice kol. Schieszla a soudr., a bude tedy tato otázka ještě řešena v zásobovacím výboru zvláště.

Připomínám, že navržená opatření, o kterých jsem se byl zmínil, značí jistě další krok k zlepšení našeho zásobování. Kdo však od konce války, od očekávaného míru čekal příliš mnoho, čekal na prosté vrácení se předválečných poměrův, aneb dokonce čekal od míru egyptské plné hrnce, ten ovšem nebude snad uspokojen těmito dosavadními výsledky.

Ani ten nynější mír, pánové, není tou kypící ženou s rohem hojnosti, v němž nacházejí se ty nejkrásnější dary přírodní, zlaté ovoce a pohádkové pokrmy, on je spíše chudou ženou s krajícem chleba, která teprve pracně si musí další zlepšení svého živobytí a živobytí své rodiny krok za krokem dobývati.

V první řadě budeme se ovšem opírati o zlepšení a zdokonalení naší domácí výroby samotné, a tu doufám, že nás tato výroba nezklame, že přijde čas, kdy domácí půda, zkypřená prací míru, vydá moře zlatých bohatých klasův a že rolník takto svou tichou prací bude řešiti jednu z největších otázek světa, to jest otázku chleba pro lid, otázku, jejíž význam a dosah poznali jsme tak trpce během války.

Myslím, že již nikdy v dalším vývoji nebude tato otázka chleba již otázkou soukromou, otázkou pouhého soukromého podnikání. Veřejný zájem bude vždycky spjat s otázkou zásobování obyvatelstva touto nejnutnější potravou. A tu přichází k platnosti to, co náš selský myslitel Alfons Šťastný dávno již hlásal v těchto místnostech (Posl. Buříval: Konečně na něj došlo! Chudáček Alfons Šťastný!), který žádal, aby otázka chlebová jakožto otázka veřejno-hospodářská a sociální byla úplně jinak traktována, než jak traktována byla dosud, a aby nebyla vydána v pospas soukromé pouze iniciativě a soukromému podnikání. Tak představujeme si tedy také my řešení této otázky chlebové, jakožto důležité otázky veškerého obyvatelstva, na které celý stát a veřejnost má největší zájem.

Dovoluji si jménem zásobovacího výboru předložiti k schválení tyto návrhy:

Úřad pro zásobování lidu se vyzývá, aby:

1. postaral se o stanovení jednotného zásobovacího plánu pro zásobení mlýnskými výrobky a aby na základě plánu toho

2. přistoupil ke snížení procenta vymílání obilí, t. j. k zlepšení jakosti mlýnských výrobků, a aby

3. upravil jednotně dávku chlebovou a moučnou v celém území státním v té míře a v tom postupu, jak tomu dovolí stav zásob v poměru k potřebě, zejména vzhledem i na žádanou úpravu vymílání obilí;

4. aby zostřenými zákonnými nařízeními a přísným dozorem zajistil dodržování nařízeného procenta vymílání a žádoucí jakost chleba;

5. aby zahájil s urychlením jednání pro zajištění dovozu obilí z ciziny a dal podnět k tomu, by pro distribuci dováženého obilí a k řešení dopravních otázek, spojených s dovozem obilí do různých států, zřízena byla mezinárodní komise;

6. aby urychlení výmlatu a dodávek obilí všem prostředky, zvláště opatřením uhlí, tekutého paliva a zajištěním pracovních sil bylo podporováno;

7. aby nedovolenému vývozu obilí a mlýnských výrobků za hranice státní zostřeným dozorem na hranicích bylo bráněno,

8. aby skutečný stav nezásobených spotřebitelů byl přesně zjištěn a tím neoprávněnému zásobení bylo zabráněno.

Dovoluji si tyto návrhy zásobovacího výboru doporučiti Národnímu shromážděn k schválení. (Výborně! Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): K slovu není nikdo přihlášen. Debata je skončena.

Přistoupím k hlasování.

Žádán pány, aby zaujali svá místa. Kdo s navrženým resolučním návrhem souhlasí, prosím, aby povstal se svého místa. (Stalo se.)

To jest většina. Návrh výboru jest schválen.

Tím tento odstavec denního pořádku je vyčerpán.

Výbory se ustavily takto:

Výbor státně zřízenecký ustavil se ve své schůzi dne 19. prosince 1918 následovně:

Předseda: Brodecký Vilém.

Místopředseda: Dr. Černý Josef.

Zapisovatel: Tučný Alois.

Mírový výbor ustavil se ve své schůzi dne 19. prosince 1918 následovně:

Předseda: Udržal František.

Místopředsedové: Dr. Rambousek František, Prokeš Jan.

Zapisovatelé: Mečíř Karel, dr. Veverka Ferdinand.

Výbor pro vodní hospodářství:

Předsedou: Udržal František.

Místopředsedy: Dr. Halla, Aust, Sonntág.

Zapisovateli: Svoboda František a Hucl Josef.

Výbor pojišťovací sejde se dnes hned po plenární schůzi k ustavující schůzi.

Pan předseda výboru technického mne požádal, aby návrh pana kolegy dra Preisse a soudruhův o zajištění vodních sil, který byl přidělen výboru technickému, mohl býti přidělen výboru pro vodní hospodářství.

Jest snad proti tomuto návrhu námitka? Není! Tím návrh je schválen.

Tím pořad jest vyčerpán a přistoupím k ukončení schůze.

V den příjezdu pana presidenta republiky, totiž zítra, v sobotu, kdy bude také skládati slib ve schůzi Národního shromáždění Československého, lze očekávati veliký nával obecenstva také v ulicích kolem budovy sněmovní. Bude proto nutno, by přístup do těchto ulic byl obmezen.

Žádám tedy, by členové N. S. Č. se všichni legitimovali těm orgánům, jež udržovati budou pořádek okolo budovy a při vchodech do budovy samé.

Zvláště jest naprosto vyloučeno, že by v ten den do chodeb aneb do místnosti v ostatní budově sněmovní, vyhrazených pouze členům N. S., nebo na galerii mohly býti voděny osoby cizí. (Výborně!) Chodby musí v čas příjezdu pana presidenta zůstati vůbec volny.

Přístup na galerii je ve shodě s předsedy klubovním a s vládou tak upraven, že vládě byl vyhrazen jistý počet lístků na sedadla galerie pro hosty, zvláště cizí, a pro representaci.

K témuž účelu vyhrazeny jsou některé vstupenky presidiu, kdežto zbytek byl odevzdán klubům, aby je rozdělily členům Národního shromáždění. To se již jistě stalo.

Pro obmezené místo na galerii, aby se zabránilo přeplnění jejímu, nebo nehodám, které by mohly z toho povstati, jest arci tento počet menší o polovinu, nežli pravidelně.

Dále k informací sděluji:

Pan president bude, až přijede do sněmovny, uveden do salonu presidia aby se mohl zotaviti po namáhavé jízdě, což bude trvati čtvrt, snad půl hodiny, abyste nebyli tím znepokojeni.

Navrhuji, aby příští schůze konala se zítra v sobotu, dne 21. prosince o 2. hod. odpolední s denním pořadem:

Slib presidenta republiky.

Jsou proti tomu námitky? Námitek není, návrh jest schválen.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

(Konec schůze v 6 hod. 43 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP