Pátek 30. září 1910

Nejvyšší maršálek zemský: Dotaz dra dra Josefa Hliňáka a soudruhů k Jeho Excellenci náměstku krále ohledně zneužívání úřední moci při výkonu tržní policie v Jablonci n. N. a v Příchovicích.

Sněmovní tajemník dr. Haasz: (čte): Vaše Excellenci! Jakkoli § 62 a 68 živnostenského řádu všem návštěvníkům trhu stejná práva zaručují a oprávňují k návštěvě trhů, dovolují si německé obce, vylučovati z návštěvy trhů příslušníky národa českého.

Tak učinila obec Příchovice, která nepřipustila trhovce z Nové Paky na trh a také německá obec Jablonec n. N. stejně chová se k českým návštěvníkům trhu.

Zejména nepřipouští tržní komisař na trhy v Jablonci n. N. místního živnostníka p. Kočího a p. Ferdinanda Hrádka, hřebenáře z Rochlice u Liberce, ačkoli první dokonce je poplatníkem v místě a druhý řadu let jablonecké trhy navštěvoval.

Důvodem opatření tohoto nelze shledati nic jiného, než národní záští, poněvadž oba uvedení jsou dobrými Čechy.

Poněvadž takovým jednáním hrubě porušuje se právo českých trhovců, zaručené jim i státním základním zákonem, tážeme se:

Jsou případy tyto Vaší Excellenci známy?

Hodlá Vaše Excellence se stanoviska dozoru zeměpanského na vykonávání trhů případy tyto vyšetřiti a další zneužívání úřední moci při výkonu tržní policie, jakého dopouští se obce Příchovice a Jablonec n. N., pokud se týče jejich tržní komisaři vůči českým návštěvníkům trhů, zastaviti?

Dr. Hliňák a soudruzi.

lNejvyšší maršálek zemský: Dotaz dra Josefa Hliňáka a soudruhů k Jeho Excell. náměstku krále ohledně porušení práva shromažďovacího policií libereckou.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte):

Vaše Excellenci! Češi liberečtí domáhají se zřízení soukromé české reálky v Liberci. Ačkoliv chtějí učiliště toto zříditi na náklad soukromý, štvou i proti pouhé myšlence této v Liberci všechny německé strany, jakoby se tím Němcům nějak ubližovalo.

Dokonce ani schůze, na nichž má se jednati o této otázce, nepovoluje městský úřad liberecký.

Ba, úřad tento dal policejně oproti všemu zákonu rozehnati násilím i schůzi důvěrnou, která úplně legálně byla svolána na 8. května 1910 do místností besedních. Ač policejnímu komisaři Morchemu, který se strážníky do místností násilně vniknul, bylo poukázáno, že má jedině právo přesvědčiti se, je-li schůze legálně svolána, ač bylo mu poukázáno na jeho naprosto nezákonné jednání. rozpustil tento policejní komisař liberecký schůzi, nepřesvědčiv se vůbec, je-li schůze svolána legálně čili nic, a odepřel dokonce i sepsání protokolu.

Na jeho rozkaz celá spousta strážníků městských násilím účastníky rozehnala, při čemž mnoho stolů bylo převráceno a množství sklenic rozbito; ještě na chodbě strkali strážníci surově do účastníků, kteří klidně ze schůze odcházeli, ano i s poslanci tahali se strážníci a dokonce popadli jednoho z nich pod krkem a smýkali jím. Komisař Morche na protesty účastníků a poslanců vzpupně prohlašoval, že za vše přijímá zodpovědnost a že si za vše zodpoví.

Na toto jednání podána byla ústní i písemná stížnost i k c. k. náměstnictví království Českého v Praze, na niž však dle všech známek dosud proti policii liberecké ničeho se nestalo.

Poněvadž takovým jednáním znovu městská policie liberecká prokázala neschopnost svou k nestrannému hájení bezpečnosti a veřejného řádu v Liberci, kteroužto svojí povinnost, pokud běží o české obyvalelstvo, systematicky neplní, ano zjevně porušuje, nehájíc český majetek ani na nejživějších místech proti útokům ztřeštěně nacionálních elementů v Liberci, - tážeme se:

Jest Vaší Excellenci toto hrubé zneužívání úřední moci policií libereckou známo?

Hodlá Vaše Excellence postarati se o to, aby neslýchaný případ tento náležitě byl vyšetřen a vinníci aby zaslouženého došli trestu?

Hodlá Vaše Excellence postarati se o to, aby konečně i v Liberci policie městská nahražena byla policií státní?

Dr. Hliňák a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Dotaz posl. Václava Choce a soudruhů k Jeho Excell. panu místodržiteli království Českého v příčině zdražování životních potřeb.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Dotaz posl. Václava Choce a spol. k J. E. panu místodržiteli království Českého.

Vůči stále rostoucí drahotě nejnutnějších potřeb živobytných, kterou zaviňuje řádění kartelů a k níž nejen zákonodárství, ale i správa státní napořád lhostejně a nečinně přihlíží, táží se podepsaní:

Jest Jeho Excellence pan místodržitel království Českého ochoten, požádati důtklivě vládu, aby co nejdříve předložila osnovu zákona proti kartelům s vyslovením zásadního dozoru státního na kartely a s uzákoněním kartelových soudů?

Choc a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tyto dotazy Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Ich werde diese Interpellationen an Se. Exzellenz den Herrn Statthalter leiten.

Dále mně byla odevzdána interpellace dra. Jana Zimmera a soudruhů k nejvyššímu maršálku království Českého co předsedovi zemského výboru pro království České ohledně vydávání Zemského věstníku a zařízení, aby i v zemském zákonníku pro království České výnosy zemského výboru uveřejňovány byly.

Sněmovní sekretář dr. Haasz (čte): V VIII. sezení I. výroč. zasedání sněmu král. Českého dne 30. září 1908 podal jsem společně s podepsanými soudruhy k nejvyššímu maršálkovi a předsedovi zemského výboru pro království České interpellaci následujícího znění:

Jak v kruzích právnických vůbec, tak i v kruzích samosprávných zvláště stěžuje se všeobecně do toho, že judikatura nejen různých instancí samosprávných vůbec, jmenovitě ale judikatura zemského výboru pro království České vůbec, zvláště ale ve věcech staveb. řádu, zákona o myslivosti atd. se týkajících jest kolísavou a nestejnoměrnou.

Jeví se za příčinou jednotného úřadování všech úřadů samosprávy potřeba, aby po způsobu jednotlivých ministerstev, zvláště ministerstva justičního, byl vydáván zvláštní úřední věstník zemský, který by obsahoval zásadní rozhodnutí nejen o otázkách, kde jest zemský výbor království Českého poslední stolicí, ale i o těch, kde jest stížnost k c. k. správnímu dvoru soudnímu možna, neboť v celé řadě případů strany další stížnost nepodávají.

V úředních věstnících těch možno též po způsobu v jednotlivých ministerstev obvyklém dávati podřízeným úřadům pokyny, jak se v jednotlivých případech zachovati mají a podle těch jsou povinny se zachovati potud, pokud c. k. nejvyšší soud správní nebo soud říšský v konkretním případě jiné právní zásadě průchod nezjedná.

Mimo to by se při vydávání periodického na př. měsíčního věstníku uspořily různé oběžníky a urychlila agenda zemského výboru, když by věstník obsahoval lhůty k různým podáním a podával praktické pokyny i po případě v příčině vedení agendy manipulační, pokladní i účetní úřadů samosprávných.

Též náklad na Věstník ten byl by lacinější, kdyby přijímal i konkursy v prvé řadě na místa u zemského výboru království Českého, pak i u jiných úřadů samosprávných uprázdněná.

Konečně doporučuje se, aby zemský výbor postaral se o to, aby v zákonníku zemském pro království České uveřejňovány byly též výnosy zemského výboru jak již v jiných zákonnících zemských na př. pro Dolní Rakousy se děje.

Vzhledem k těmto okolnostem táží se podepsaní, jsou-li věci tyto Jeho Jasnosti nejvyššímu maršálkovi co předsedovi zemského výboru známy a co zamýšlí na odstranění jejich zaříditi?

Jelikož ve věci té do dnes, pokud podepsaným známo, ničeho zařízeno nebylo, táží se podepsaní, opakujíce naduvedenou interpellaci k Jeho Jasnosti nejvyššímu maršálkovi, co předsedovi zemského výboru, jaké stanovisko zemský výbor ku věci této zaujímá a co zamýšlí na odstranění závad naduvedených zaříditi.

Dr. Jan Zimmer a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Dohodnu se se zemským výborem stran odpovědi na tuto interpellaci.

Über Beantwortung dieser Interpellation werde ich mich mit dem Landesausschusse ins Einvernehmen setzen.

(Zvoní!) Slavný sněme! Dne 4. října 1910 připadá svátek Jeho Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I., který letos v úplné svěžesti tělesné a duševní slavil též 80té narozeniny.

Žádám slavný sněm, aby mne splnomocnil, bych přednesl nejhlubší blahopřání sněmu u stupňů trůnu. (Souhlas; poslanci povstávají ze svých míst.)

Am 4. Oktober feiert Seine Majestät, unser Allergnädigster Kaiser und König, seinen Namenstag, Seine Majestät, die heuer auch in voller geistiger und körperlicher Rüstigkeit das 80. Lebensjahr erreicht hat.

Ich ersuche den hohen Landtag um die Ermächtigung, die alleruntertänigsten Glückwünsche an die Stufen des Allerhöchsten Thrones übermitteln zu dürfen.

Jelikož Jste ráčili povstati, považuji tento můj návrh za přijatý.

Ich erkläre den Antrag vom hohen Landtag für angenommen.

Die nächste Sitzung kann ich erst im schriftlichen Wege mitteilen.

Nemohu dnes ještě sděliti den příští schůze, udělám to písemně.

Končím schůzi.

Die Sitzung ist geschlossen.

(Konec schůze o 2 hod. 20 min.

Schluß der Sitzung um 2 Uhr 20 Min.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP