Úterý 15. září 1908

hlasovací vydá obecní výbor k volbě oprávněnému lístek nový.

§ 26. Volba děje se odevzdáním lístku hlasovacího do volebního osudí.

Současně se odevzdá předsedovi komise lístek legitimační. Že byl lístek hlasovací odevzdán, napíše se do protokolu vedle jména voličova.

§ 27. Když uplynula doba, do které se mají hlasovací lístky odevzdati, prohlásí předseda volební komise volbu za skončenou a přikročí se ihned k počítání lístků. Když je shledán pravý počet lístků hlasovacích, počnou se lístky jeden po druhém předčítati (skrutinium). Lístky předčítá nahlas předseda komise a dá je každému členu komise k nahlédnutí.

Hlasy počítá každý člen komise zvlášť. Po skončeném předčítání sečtou se hlasy a vyhlásí se výsledek volení.

Vyhlášení děje se nejprvé v místnosti volební před komisí ústné, pak psaným návěstím na budově, kde se volba konala.

§ 28. Nerovnal-li se počet odevzdaných hlasovacích lístků počtu voličů volby se zúčastnivších, jest volba neplatna.

§. 29. Bylo-li na některém lístku hlasovacím více jmen osob napsáno, než se jich má voliti, počítá se jen jméno první.

§ 30. Komise rozhodne většinou hlasů, je-li hlasovací lístek platný či nic.

§ 31. Po ústním vyhlášení výsledku volby podepíší členové volební komise protokol o volbě, přidají k němu všecky lístky legitimační a hlasovací.

Pak předseda komise všecko zapečetí a zašle komisi okresního města volebního okresu.

§ 32. Tato komise sečte výsledky došlé ze všech volebních obcí, sepíše o tom protokol a spolu se všemi spisy zašle hlavní zemské volební komisi do Prahy, za účelem konečného prohlášení zvolených kandidátů.

Vedle toho jest povinna komise svým předsedou zaslati telegraficky konečný výsledek s udáním počtu hlasů každého kandidáta aspoň jednomu dennímu časopisu pražskému.

§ 33. Jak se sestavují komise: Komise volbu řídící skládá se z tolika členů, kolik stran v dotyčném okresu oznámilo v úřední kandidátní listině své kandidáty. Členy ty jmenuje po návrhu volebních výborů té které strany okresní starosta. Mimo to zasedá v komisi zástupce, jmenovaný okresním hejtmanstvím a obce, v níž se volba děje.

Takto sestavená komise volí za sebe předsedu a jeho náměstka.

Předmětem rozhodování komise jsou všecky záležitosti, jež se během volby k rozhodování vyskytnou.

Jednání řídí předseda, v jeho nepřítomnosti náměstek.

Rozhodnutí komise děje se většinou hlasů; předseda neb jeho náměstek hlasuje jen při rovnosti hlasů.

§ 34. Kdo se pokládá za zvoleného: Prohlášení zvolených provede po sečtení všech hlasů zemská volební komise. Tato se skládá z předsedy a 2 místopředsedů, jež jmenuje zemský výbor, dále dvou zástupců místodržitelství a ze zástupců všech stran, které se zúčastnily voleb, ohlásily své kandidáty na úřední kandidátní listině.

Strany jmenují samy členy této komise a sice přísluší právo jmenování předsedovi volebního výboru té které strany.

Nejmenuje-li tento členy komise v čas, učiní tak na místě jeho sám předseda zemské volební komise k návrhu došlému ze členstva voličstva dotyčné strany.

Strany, které na úřední kandidátní listině postavily nejméně 100 kandidátů, mají právo na 4 členy zemské komise, strany s nejméně 50 kandidáty na 2; ostatní strany s menším počtem kandidátů voleb se zúčastnivších bez ohledu na počet mají právo na 1 člena komise.

Samostatným kandidátům nepřísluší právo, jmenovati člena komise, předseda zemské volební komise může však pro více samostatných kandidátů jmenovati jednoho, nanejvýše dva členy komise.

§ 35. Vyhlášení zvolených děje se tímto způsobem:

Nejprvé se zjistí počet všech platných odevzdaných lístků.

Takto povstalé číslo dělí se počtem mandátů, čímž se zjistí základní číslo počtu hlasů pro jeden mandát vypadající.

Po té se určuje, mnoho-li zvolených poslanců přijde na jednotlivé strany. U každé jednotlivé strany sečtou se hlasy, které v celém království na všecky její kandidáty v úřední kandidátní listině uvedené připadly.

Úhrnný počet tento rozdělí se základním číslem počtu hlasů pro jeden mandát vypadající. Takto získané číslo znamená počet zvolených poslanců dotyčné strany.

Při tomto úkonu početním se však hledí pouze na čísla celá.

§ 36. Pokud se zlomků týče, přihlíží se k nim teprve při doplňování celkového počtu mandátů.

§ 37. Vypadne-li na tu kterou stranu méně zvolenců, než bylo kandidátů na úřední kandidátní listině ohlášené, vyhlásí se za zvolené postupně ti, kteří doslali největšího počtu hlasů.

Zjistí-li se však, že by mělo straně dle součtu hlasů jejím kandidátům odevzdaným připadnouti více poslanců, než byla ona v úřední kandidátní listině kandidátů jmenovala, prohlásí se všichni její úředně oznámení kandidáti za zvolené; pokud se pak zbytku týče, rozdělí se tento zbytek poměrně dle zásad v tomto zákoně ustanovených na ostatní strany ve volbách sůčastněné.

§ 38. Když byl zjištěn počet zvolencův na každou stranu připadající, provede se týmže způsobem zjištění u kandidátů samostatných a určí se, kolik zvolenců na ně připadá. Za zvolené pak se prohlásí postupně ti, kteří obdrželi nejvíce hlasů v.

§ 39. Když by počet kandidátů uvedeným způsobem za zvolené přihlášených nedosahoval čísla 300, přistoupí se k doplnění celkového počtu (§ 27. ). To se děje tím způsobem, že se při každé straně při samostatných kandidátech hledí ku zlomkům, nedosahujícím základního čísla počtu na jeden mandát vypadajícího.

Opět se nejprve zjistí dle výše zbývajících hlasů, kolik by každé straně, pokud se týče samostatným kandidátům ještě dodatečně připadlo zvolenců.

Za zvolené pak se prohlašují postupně ti, kteří obdrželi nejvíce hlasů.

§ 40. O prohlášení zvolenců sepíše se zápis a předseda hlavní zemské komise oznámí výsledek voleb c. k. místodržiteli; mimo to zašle výsledek ihned do všech listů pražských.

§ 41. Stížnosti a odvolání: Proti rozhodnutí komisí volebních není před ukončením volby a vyhlášením zvolencův žádného odvolání.

Teprve po vyhlášení zvolenců přísluší každému voliči na zemský výbor stížnost do 14ti dnů.

§ 42. O stížnosti zavede šetření zemský výbor, jenž rozhoduje právoplatně jen tenkráte, stalo-li se usnesení jednohlasně. Jinak musí zemský výbor předložiti spisy k rozhodnutí sněmu.

Došlo-li během děje volebního ke skutkům trestním, musí zemský výbor ihned oznámiti to příslušnému úřadu a vyčkati právoplatného rozhodnutí, jež pak předloží sněmu.

Ukázalo-li by se, že v některém volebním místě, nebo ve volební komisi místní, okresní nebo zemské staly se takové nesprávnosti, že jimi bylo přivoděno nesprávné neb nezákonné vyhlášení jednoho neb více kandidátů, budiž volba v dotyčném volebním okresu zrušena. O zrušení rozhoduje zemský výbor, stalo-li se usnesení jednohlasně, v případě opačném přísluší rozhodnutí sněmu.

Byla-li takovým způsobem volba zrušena, vypíše se ihned volba nová. Po výsledku jejím vykoná zemská volební komise opravu prohlášením zvolených poslancův jen v tom případě, nastala-li novou volbou změna poměrů zúčastněných stran. Je-li výsledek nové volby takový, že se na poměru zúčastněných stran podstatně ničeho nezměnilo, zůstává při prohlášení zvolencův po všeobecných volbách učiněném.

II. Tento zákon nabude platnosti ihned po vyhlášení a provedení jeho ukládá se zemské vládě.

Po stránce formální navrhuji přikázání tohoto návrhu 18ti členné komisi, zvolené z celého sněmu.

V Praze 15. září 1908.

Václav Choc. Dr. Antonín Sobotka. Václav Špirhanzl. Václav Prunar. Dr. Karel Šviha. Dr. Karel Baxa. V. Klofáč. A. Tůma.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádám pány, by ráčili zaujmouti svá místa a položím pak otázku na podporu tohoto návrhu.

Ich ersuche die Herren, die Plätze einzunehmen.

Ich werde die Unterstützungsfrage stellen.

Abg. Wolf: Ich bitte zu entschuldigen, wir müssen doch wissen, worum es sich handelt. Es ist etwas Tschechisches verlesen worden. Wir müssen wissen, was es heißt.

Ich lege entschieden Protest gegen die Unterstützungsfrage ein.

Oberstlandmarschall: Ich habe vielleicht bei Ankündigung des Antrages übersehen, den Inhalt des Antrages in deutscher Sprache mitzuteilen.

Es handelt sich, um den Antrag der Herren Abgeordneten Dr. Baxa, Choc und Genossen auf Einführung des allgemeinen, gleichen und direkten Wahlrechtes für den Landtag des Königreiches Böhmen.

Dovoluji si sděliti, že se nalézá pouze 8 podpisů na tomto návrhu.

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, Welche den Antrag unterstützen, die Hand zu erheben.

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Návrh pánů poslanců Dra Kaftana a Ferdinanda Schillera na přeložení zemské donucovací pracovny na Král. Hradčanech mimo Prahu.

Sněmovní aktuár Dr. Šafařorič (čte): Návrh poslanců Dr. inž. Jana Kaftana, inženýra Ferdinanda Schillera a soudruhů na přeložení zemské donucovací pracovny na Král. Hradčanech mimo Prahu.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

Zemskému výboru se ukládá, aby se jak se byl slavný sněm k návrhu rozpočtové komise z r. 1903 již usnesl - s největším urychlením o přeložení zemské donucovací pracovny z Král. Hradčan mimo Prahu vzhledem k poměrům zdravotním a k naléhavé regulaci IV. části Prahy postaral, k tomu účelu bez průtahu výhodné místo pro nový ústav vyhledal a dotyčnou zprávu slavnému sněmu co nejdříve předložil.

V  ohledu formálním budiž tento návrh přikázán komisi rozpočtové, jakmile tato bude slavným sněmem zvolena.

V  Praze 15. září 1908.

Dr. inž. J. Kaftan, inž. Ferd. Schiller a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance Dra Kaftana a Schillera na neodkladné zahájení regulačních prací na potoku Botiči.

Sněmovní aktuár Bébr (čte): Návrh poslanců Dra inž. Jana Kaftana, inženýra Ferdinanda Schillera a soudruhů na neodkladné zahájení regulačních prací na potoku Botiči.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

Zemskému výboru se ukládá, aby v zemské komisi pro úpravu řek v království Českém z ohledů zdravotních, jakož i z ohledů na škody, rozvodněním potoka Botiče každoročně v sousedních obcích a území Pražském způsobené, vším úsilím naléhal, aby bylo s pokračováním úpravy tohoto potoka od připojení k regulaci, obcí Pražskou k provedení svěřené, tedy od km 0. 702-2. 741 na základě podrobného projektu c. k. místodržitelstvím přepracovaného neprodleně započato, a aby celková, v generálním programu úpravných staveb říčních dle zákonů ze dne 13. února 1903 č. 31, 32 a 33 z z. pro stavební období 19041912 obsažená úprava Botiče z Prahy do Hostivaře byla v ustanovené době bezpečně ukončena.

Po stránce formální budiž návrh tento přikázán bez prvního čtení komisi pro práce veřejné, jakmile bude tato slavným sněmem zvolena.

V  Praze 15. září 1908.

Dr. inž J. Kaftan, inž. Ferd. Schiller a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh posl. Dr. Edvarda Koernera a soudruhů na vydání nového volebního řádu do sněmu království Českého a změnu některých článků zřízení zemského.

Sněmovní tajemník Dr. Haasz (čte): Návrh poslance Dr. Eduarda Koernera a soudruhů, aby vydán byl nový řád volební do sněmu království Českého a změněna některá ustanovení zřízení zemského.

Slavný sněme, račiž se usnésti na následující osnově nového řádu volebního do sněmu království Českého, jakož i na změně dole uvedených ustanovení zřízení zemského.

Návrh tento budiž přikázán 27členné komisi, volené z celého sněmu každou kurií po 9 členech.

Dr. Koerner a soudruzi.

Oberstlandmarschall: Ein Notstandsantrag der Abgeordneten Wüst und Genossen, betreffend eine Anzahl Gemeinden, wegen der im heurigen Sommer anhaltenden Dürre, ferner Insektenfraß, Nässe und Auswinterung.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Notstandsantrag der Abgeordneten Wüst und Genossen, betreffend die Gemeinden Saaz, Fünfhunden, Weinern, Wiedelitz, Lametitz, Klein-Körbitz, Weschitz, Sebeltitz, Libotitz, Radschitz, Pohlig, Drohnitz, Tiefenbach, Dehlau, Neudörfl, Mohlischen, Wilken, Kojetitz, Rodbern, Zettlitz, Gessing, Meckl, Burgstadtl, Rachl, Klein-Schönhof, Seelau, Redenitz, Böhm. -Ruft, Heinersdorf, Harkou, Westrun, Wobern, Männelsdorf, Weiden- Donau, Prödlas, Turtsch, Ahrendorf, Winteritz, Dörfles und Radis wegen der im heurigen Sommer anhaltenden Dürre, ferner Insektenfraß, Nässe und Auswinterung.

Die Landwirtschaft in den Gemeinden Saaz, Fünfhunden, Weinern, Wiedelitz, Lametitz, Klein-Körbitz, Weschitz, Sebeltitz, Liebotitz, Radschitz, Pohlig, Drohnitz, Tiefenbach, Dehlau, Neudörfl, Mohlischen, Wilken, Kojetitz, Rodbern, Zettlitz, Gessing. Meckl, Burgstadtl, Rachl, Klein-Schönhof, Seelau, Redenitz, Böhm. -Ruft, Heinersdorf, Harkau, Westrun, Wobern, Männelsdorf, Weiden-Donau, Prödlas, Turtsch, Ahrendorf, Winteritz, Dörfles und Radis im politischen Bezirke Kaaden, hatten im heurigen Sommer teils durch Dürre, Insektenfraß, Nässe und Auswinterung, sowie auch teilweise durch Hagel zu leiden, wodurch die Ernte beträchtlich eingeschränkt wurde.

Dieser Ausfall in dem Ernteergebnis trifft die Landwirte in den Gemeinden doppelt hart, weil die vorletzten Jahre ebenfalls Elementarereignisse aufzuweisen hatten, wodurch die finanziellen Schäden aus jener Zeit noch nicht wettgemacht sind.

Die Bezirkshauptmannschaft und das Steuerreferat in Kaaden haben Bereits Kenntnis von dem Mtßwachs in den obigen Gemeinden. Es wird deshalb das Verlangen gestellt, daß das Hauptsteueramt in Kaaden bei den obgenannten Steuerträgern Rücksicht übe und diese nicht mit Steuerexekutionen die wirtschaftliche Lage erschweren lasse, daß ferner eine Steuerstundung gewährt und eine gerechte SteuerabschreiBung eintritt. Nachdem die Landwirte in den erwähnten Gemeinden keine Schuld an dem heurigen Mißjahre tragen, so stellen die Gefertigten den Antrag:

"Der hohe Landtag geruhe zur Unterstützung dieser Landwirte eine Unterstützung aus Landesmitteln zu bewilligen, ferner erwarten die Unterzeichneten, daß die Regierung eine Staatssubvention zur Unterstützung dieser Landwirte zur Verfügung stellt.

In formaler Hinsicht wolle dieser Antrag ohne erste Lesung der Budgetkommission zugewiesen werden.

Prag, am 15. September 1908.

Abg. Wüst und Genossen.

Oberstlandmarschall: Notstandsantrag des Herrn Abg. Wüst und Genossen, betreffend Hagelwetter.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Notstandsantrag des Abgeorbneten Wüst und Genossen, betreffend die Gemeinden Burgstadtl, Kleinschönhof, Pröhl, Milsau, Prösteritz, Würgnitz, Willomitz, Wistritz, Tuschmitz, Meretitz, Kunitz, Dobrenz, Radonitz, Tschachwitz, Winteritz, Gestab, Okenau, Weslowitz, Meretitz bei R. Rettna, Klein-Körbitz, Pohlig, Drohnitz, Merzdorf, Melk, Groß- und Kleinspinnelsdorf, Gumitz mit Grün, Gehau, Rosengarten, Männelsdorf, Harkau und Liesen aus Anlaß des im heurigen Sommer stattgefundenen Hagelwetters.

Im Sommer heurigen Jahres wurden die Gemeinden Burgstadtl, Klein-Schönhof, Pröhl, Milfau, Pröfteritz, Würgnitz, Willonitz, Wistritz, Tuschmitz, Flahau, Meretitz, Kunitz, Dobrenz, Radonitz, Tschachowitz, Winteritz, Gestab, Okenau, Weslowitz, Meretitz bei R., Rettna, Klein-Körbitz. Pohlig, Drohnitz, Merzdorf, Melk, Groß- und Klein-Spinnelsdorf, Gumitz mit Grün, Gehan, Rosengarten, Männelsdorf, Harkau und Liesen im politischen Bezirke Kaaden von einem anhaltenden Hagelwetter heimgesucht, wodurch ein Großteil der Feldfrüchte vernichtet wurde.

Die diesbezüglichen Schadenanzeigen wurden bereits an die Bezirkshauptmannschaft in Kaaden erstattet, die kommisssonelle Begehung seitens des Steuerreferates in Kaaden bestätigt die Richtigkeit unserer Angaben.

Dieses Elementarereignis wirft auf die Landwirte in den genannten Gemeinden umso brückender, weil die letzten Jahre Mißjahre teils durch Hagelwetter, Wolkenbrüche, Nässe und Dürre waren. Die Verschuldung des Bauernstandes nimmt deshalb immer mehr und mehr zu, so daß der allgemeine wirtschaftliche Niedergang unaufhaltsam vorwärts schreitet.

In Berücksichtigung, daß der Bauernstand als das Fundament des Staates zu betrachten ist, in Erwägung dessen, daß die Steuerkraft desselben nicht zu den letzten zählt, in weiterer Berücksichtigung, daß die Landwirte jederzeit ihrer Pflicht, gegenüber dem Landes- und Staatshaushalte nachkommen, so schwer ihnen auch die Last wird, so betrachten es die Unterfertigten als Pflicht, daß den durch Elementarereignisse, Hagel und Wolkenbruch, Dürre und Nässe geschädigten Landwirten der Bezirke Kaaden, Duppau, Preßnitz und Weipert auch Gerechtigkeit dadurch widerfährt, daß ihnen eine entsprechende Landes- und Staats-Notstandsubvention zuteil wird.

Außerdem erwarten die Unterzeichneten, daß den betreffenden Landwirten in obigen Gemeinden eine gerechte Grundsteuerabschreibung zuteil, eine Steuer--Stundung gewährt und daß jedwede Steuerexekution seitens des Hauptsteueramtes in Kaaden vermieden wird.

Die Gefertigten stellen deshalb den Atrag:

"Der hohe Landtag geruhe den Landwirten in den eingangs bezeichneten Gemeinden eine entsprechende Notstandsdotation zu bewilligen, weiters wird die Regierung ersucht, eine erhöhte Staatssubvention zur Verfügung zu stellen.

In formaler Hinsicht wolle dieser Antrag ohne erste Lesung der Budgetkommission zugewiesen werden.

Prag, am 15. September 1908.

Abg. Wüst und Genossen.

Oberstlandmarschall: Antrag des Herrn Abg. Wüst, betreffend eine Anzahl von Gemeinden wegen Schaden durch Wolkenbruch.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Notstandsantrag des Abgeordneten Wüst und Gen., betreffend die Gemeinden Triebischl, Zieberle und Zobetitz wegen Hagelschaden, der Gemeinden Kupferberg, Oberhals, Kunau und Bettlern im Bezirke Preßnitz, betreffend Schaden durch Wolkenbruch, ferner der Gemeinde Schmiedeberg im Bezirke Weigert wegen erfolgten Hagelschaden.

Im heurigen Sommer wurden die Gemeinden Triebischl, Zieberle und Zobetitz im Bez. Preßnitz und die Gemeinde Schmiedeberg im Bezirke Weipert vom Hagelwetter betroffen, wodurch die Feldfrüchte arg heimgesucht wurden. Dieses Elementarereignis empfinden die Landwirte in diesen Gemeinden um so schwerer, weil die vorhergehenden Jahre wirtschaftlich ungünstiger Natur waren, außerdem die jetzigen Witterungsverhältnisse Gefahr drohen lassen, daß auch noch die Kartoffeln zu Grunde gehen.

Wolkenbruchartiger Regen hat die Grundbesitzer in den Gemeinden Kupferberg, Oberhals, Kunau und Bettlern im Bezirke Preßnitz, als auch die Gemeinden selbst hart betroffen, Feldfrüchten wurden beschädigt, Felder und Wege zerrissen, welch letztere Wiederherstellung mit großen Auslagen verbunden ist. Die Steuerkraft der Gemeinden und deren Umlagen des Erzgebirges sind ohnehin hoch genug, mit schwerer Mühe können sie bestritten werden.

Elementarereignisse verschärfen die wirtschaftliche Notlage, weshalb finanzielle Unterftützung des Landes und Staates gerechtfertigt erscheint. Ebenso gerechtfertigt ist für die betroffenen Grundbezitzer eine Steuerstundung und Verhütung jeder Steuerexekution, des weiteren eine gerechte Grundsteuerabschreibung.

Die Gefertigten stellen daher den Antrag:

Der hohe Landtag wolle beschließen, den obgenannten Gemeinden ist eine Notstandsunterstützung aus Landesmitteln zu bewilligen, ferner wird die Regierung angegangen, eine Staatssubvention zur Unterstützung der betroffenen Gemeinden zur Verfügung zu stellen.

In formaler Hinsicht wolle dieser Antrag der Budgetkommission ohne erste Lesung zugewiesen werden.

Prag, am 15. September 1908.

Abg. Wüst und Genossen.

Oberstlandmarschall: Antrag des Herrn Abgeordneten Dr. Franz Kindermann und Genossen, betreffs Herstellung neuer Straßenverbindungen in den beiden Gerichtsbezirken Schluckenau-Hainspach.

Landesaktuar Dr. Šafařovic (liest): Antrag der Abgeordneten Dr. Franz Kindermann, Jakob Richter, Robert Hütter und Genossen betreffend die Herstellung neuer Straßenverbindungen in den beiden Gerichtsbezirken Schluckenau und Hainspach.

Schuldenlast und Umlagen der Gemeinden und Bezirke erhöhen sich von Jahr zu Jahr. Bei allen Auslagen für durchgeführte Straßenbauten ist der Gerechtigkeit noch nicht Genüge geleistet. Gleiches Recht für alle! Deshalb ist es Pflicht der beiden Bezirksvertretungen Schluckenau und Hainspach, jenen Gemeinden die nötigen und unentbehrlichen Straßenzüge zu verschaffen, welche sie zum Verkehr unter sich und anderen Gemeinden benötigen. Diese Pflicht drängt um so mehr, als es Gemeinden und Ortschaften betrifft, die beim besten Willen in das Eisenbahnnetz nicht mit einbezogen werden konnten; so die Gemeinden Kaiserswalde, Fürstemwalde, Alt-Grasenwalde-Salmdorf, dann Neudörfel und Neu-Grafenwalde.

Die Gemeinde Herrnwalde, zwar an einem Straßenzuge gelegen, den Bahnhof sogar in unmittelbarer Nähe besitzend, kann diesen horribile dictu! - mangels einer Zufahrtsstraße nicht erreichen, somit nicht benützen.

Der Gemeinde Zeidler fehlt die Verbindung mit Hinterbaubitz, um nicht vom Fremdenverkehr, richtiger Touristenverkehr ausgeschlossen zu bleiben, obschon sonst alle Bedingungen für einen solchen vorhanden sind.

Zur Winterszeit vom Verkehr, bei Feuersgefahr, wie schon des öfteren, mangels geeigneter Zufahrtsstraßen von der Hilfeleistung seitens anderer Gemeinden ausgeschlossen, werfen diese Gemeinden nicht ohne Grund Ungerechtigkeit den anderen vor, weil sie die Umlagen mitwählen mußten und noch mitzahlen müssen für die für andere Gemeinden gebauten Straßen.

Im Staatsvoranschlage für 1908, in den Beratungen desselben im Budgetausschusse des Abgeordnetenhauses wurde der Bau neuer Straßenzüge in Betracht gezogen nicht ohne Berücksichtigung des Vorerwähnten.

Staat und Land müssen den finanziell hochbelasteten Bezirken und Gemeinden hilfreich beispringen, um bestehende Ungerechtigkeiten zu beseitigen.

Deshalb stellen die Gefertigten den Antrag:

Der hohe Landtag volle beschließen:

1.   Der Landesausschuß wird beauftragt Erhebungen in den beiden Gerichtsbezirken Schluckenau und Hainspach über die vorhandene Notwendigkeit der Herstellung neuer Straßenverbindungen und Ausgestaltung des Bezirksstraßennetzes in beiden Bezirken im Verein mit beiden Bezirken zu pflegen.

2.   Über das Ergebnis dieser Erhebungen dem hohen Landtage Bericht zu erstatten mit gleichzeitiger Einstellung der benötigten Quote, ausgiebiger Subventionierung dieser Straßenoder Wegebauten in das Landesbudget.

In formaler Beziehung wird die Zuweisung dieses Antrages ohne erste Lesung an die budgetkommission beantragt.

Prag, am 15. September 1908. Abg. Dr. Kindermann und Genossen.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh posl. Kubra a dra Viškovského ve příčině zřízení zájmových společenstev zemědělských.

Sněmovní aktuár Dr. Bébr (čte): Návrh poslanců Stanislava Kubra, Dr. Karla Viškovského a soudr. v příčině zřízení zájmových společenstev, zemědělských.

Slavný sněme, račiž se usnésti: Zemskému výboru se ukládá, aby slavnému sněmu co nejdříve předložil osnovu zákona na zavedení zájmových společenstev zemědělských ve smyslu říšského zákona ze dne 27. dubna 1902, čís. 91 ř. z., maje zření při tom k poradám a usnesením příslušné komise, v záležitosti této v uplynulém zasedání sněmu učiněným.

V  Praze, 15. září 1908.

Stanislav Kubr, Dr. Karel Viškovský a soudr. Nejvyšší maršálek zemský: Návrh poslance dra Viškovského, Stan. Kubra a soudruhů ve příčině opravy volebního řádu do sněmu království Českého.

Sněmovní aktuár dr. Šafařovič (čte): Návrh poslanců dra Karla Viškovského, Stanislava Kubra a soudruhů v příčině opravy volebního řádu do sněmu království Českého.

Podepsaní podávají následující návrh.

Slavný sněme království Českého, račiž se usnésti:

1.   Budiž zvolena 27členná komise a to po 9 členech z každé kurie sněmovní za účelem jednání o opravě volebního řádu do sněmu království Českého;

2.   takto zvolené komisi budiž uloženo, aby vypracovala osnovu nového volebního řádu pro sněm království Českého dle těchto zásad:

a)  aby aktivní volební právo pro volby sněmovní rozšířeno bylo v ten způsob, by všemu svéprávnému občanstvu dostalo se práva, voliti do sněmu království Českého;

b)  aby provedeno bylo spravedlivé rozvržení, mandátů mezi obě národnosti dle skutečné početní síly obyvatelstva obou národností, zjištěné spravedlivým sčítáním obyvatelstva dle národností;

c)  aby bylo provedeno nové rozdělení volebních okresů, při čemž vzat za základ počet obyvatelstva těch kterých volebních okresů.

V  Praze, dne 15. září 1908.

Dr. Karel Viškovský, Stanislav Kubr a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Nouzový návrh poslance Švehly a soudruhů na poskytnutí podpory zemské i státní postiženému obyvatelstvu živelními pohromami.

Sněmovní tajemník dr. Haasz (čte): Návrh nouzový poslance Ant. Švehly a soudruhů na poskytnutí podpory zemské i státní postiženému obyvatelstvu živelními pohromami.

Slavný sněme! V měsících květnu, červnu a červenci postiženo bylo naše zemědělství těžkými ztrátami. Prudké krupobití, průtrže mračen, záplavy rozvodněných toků poškodily, ba úplně zničily polní úrodu.

Krupobitím bylo ve krajích postižených žito, právě když nalévalo, spřeráženo tak, že nebylo naděje na zotavení. Pšenice rovněž tak utrpěla. Jařiny vymetané spřeráženy, takže nové odnože jen něco slámy, avšak žádného zrna nenasadily. Řepy trpěly tím, že byl chřást zurážen a do země zatlučen. Brambory utrpěly ještě více, poněvadž je chřást jejich křehčí. Píce, která doposud sklizena nebyla, byla zničena úplně, a bahno, stěrk a písek zaplavily ve krajinách postižených lučiny, takže i naděje na otavy úplněj zmizely. Nad to i otavy delším suchem úplně vyhynuly.

Těmito pohromami utrpěli zemědělci značné škody.

Nejtěžší následky bude však míti pro zemědělce, převážně chovem dobytka se živící, neúroda píce. Nedostatkem a drahotou píce bude zemědělec donucen, omeziti počet kusů dobytka užitkového na míru nejnutnější a ostatek odprodati.

Takovéto nucené odprodeje jsou nejenom těžkou ztrátou pro zemědělce, kteří nuceni jsou prodávati za ceny hojnou nabídkou nepoměrně stlačené, nýbrž i veškeré obyvatelstvo; neboť ztenčením počtu dobytka ztenčuje se možnost zásobování obyvatelstva produkty dobytkářskými a nastává přirozeně zdražení těchto produktů. Trvá to pak delší dobu, než opět nastanou poměry normální. V té příčině postačí poukázati na katastrofální přímo rok 1904.

Vzhledem k rozsahu a dosahu živelních pohrom, jimiž bylo zemědělství v království Českém tak těžce postiženo, jeví se býti nutnou pomoc veřejná a to jak země, tak i státu, a navrhují podepsaní:

Slavný sněme, račiž se usnésti takto:

I.   Za účelem poskytnutí podpor obyvatelstvu, poškozenému neobyčejnými pohromami živelními v květnu, červnu a červenci letošního roku, budiž do zemského rozpočtu pro rok 1908 dodatečně vložena přiměřená suma.

Zemskému výboru se ukládá, aby sumu tuto, pokud by nebyla uhražena příjmy na rok 1908 rozpočtenými, opatřil zemskou zápůjčkou. Dále se ukládá zemskému výboru, aby z této povolené sumy poskytoval podpory anebo nezúročitelné zápůjčky pro postižené obyvatelstvo, nebo aby z tohoto povoleného obnosu zaručil zcela nebo z části zúrokování neb splacení zápůjček, kterými by poškozené obyvatelstvo opatřilo si prostředky ke zmírnění následků živelních pohrom.

II.   C. k. vláda se vyzývá, aby rovněž povolila přiměřenou sumu ke zmírnění škod spůsobených zemědělství v království Českém, za stejných podmínek jak výše uvedeno a aby si úhradu tohoto výdaje opatřila zákonným způsobem.

Po stránce formální se navrhuje, aby návrh tento přidělen byl bez prvního čtení k projednání komisi rozpočtové.

V Praze, dne 15. září 1908.

Ant. Švehla a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Naložím s těmito návrhy dle jednacího řádu.

Ich werde diese Anträge der geschästsordnungsmäßigen Behandlung zuführen.

Příští schůze bude se konati zítra ve středu o 11 hod. dopoledne.

Die nächste Sitzung findet Statt morgen, Mittwoch, den 16. September, um 11 Uhr vormittags.

Na denní pořádek kladu tyto předměty;

I.   Zprávy o volbách.

II.   Skládání slibu.

III.    Ustavení sněmu, ustaveni kurií a volba výboru verifikačního.

Auf die Tagesordnung setze ich folgende Gegenstände:

I. Wahlberichte, II. Angelobungen,

III. Konstituierung des Landtages, Konstituierung der Kurien und Wahl des Verifikationsausschusses.

Schůze jest skončena.

Die Sitzung ist geschlossen. (Schluß der Sitzung um 3 Uhr.

Schůze skončena o 3. hod. )

Verifikátoři: - Verifikatoren:

Dr. Jaroslav Princ Lobkovic

Wilhelm Müller.

Jan Dvořák.

Praha - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP