Středa 27. března 1907

šerný a že i dle toho jsem se mohl zachovati, a zmínil se dále, že do ústavu dobřanského konal jsem tři cesty, do ústavu kosmonosského 17 cest.

Pan posl. Dr. Mašek neposlouchal, když jsem řekl, že v ústavu kosmonosském byla revise 6 měsíců trvající minulého roku, která vyžadovala několik mých cest do ústavu tohoto. V ústavu kosmonosském jsem musil dohoniti to, co učiněno nebylo, zakoupení pozemků dle nařízení sl. sněmu, což vyžadovalo také několik cest.

Vytýká se mi drahota při zakoupení ústavu bohnického. Podotýkám, že místo v Bohnicích bylo nejlacinější, místo to má 302 ha a stálo 730. 000 K, ale jiné místo 100 ha by bylo stálo 1, 100. 000 K, tedy tato výčitka je naprosto nesprávná.

Vytýká se mi, velevážení pánové, nešetrnost při stavbě. Promiňte, že při této příležitosti nemohu opomenouti sáhnouti ku věci, ke které nijak sáhnouti bych nechtěl. Nechtěl jsem se dotýkati jednotlivých firem, ale jest povinností mou, jsa k tomu donucen, abych i v této otázce se bránil.

Byla to otázka, o které mluvil v tomto zasedání sl. sněmu p. posl. Krejčík, ohledně zadání prací při ústředním topení v ústavu bohnickém. A tu, velevážení, musím podotknouti předem, že vývody p. řečníka nebyly správný, když pravil, jako zástupce živnostnictva, že vodárna v ústavu bohnickém byla zadána jen jedné osobě. Mám zde seznam, který nebudu předčítat, abych neunavoval slavný sněm, ale dle tohoto seznamu je viděti, že 19 firmám a živnostníkům byla ona stavba rozdělena.

Tato výtka p. posl. Krejčíka byla tedy neoprávněna. Trpěl jsem, velevážení pánové, ohledně této zadávky, kde vyčítalo se mi, že jsem podporoval firmu cizí, firmu německou, a byl jsem za to žurnalistikou naší trhán a urážen po celou řadu měsíců Nebránil jsem se, abych nemusil jisté výtky činiti jednotlivým firmám tuzemským, čili tak nazvaným českým.

Pan posl. Krejčík zmínil se o tom, že firma Heimova není tuzemská. Na druhé straně p. přísedící Adámek podotkl, že v referátu jeho je vždy praktikován způsob, aby dodávka byla činěna jen firmám domácím.

Ale této firmě Heimově bylo při stavbě školy kadaňské, královského zemského to ústavu, zadáno ku návrhu p. přís. Adámka ústřední topení, ohřívání vody, sklenníky a tak dále. (Slyšte!)

Jeden jen z těchto pánů může míti pravdu. Buďto jest pravdou, co pravil pan poslanec Adámek, že vždy zadáváno vše v jeho referátě jen domácím firmám, ale pak nemá pravdu pan poslanec Krejčík, že firma Heim je cizí, a měl-li by pravdu pan poslanec Krejčík, pak nemohla by býti pravdivou slova pana poslance Adámka. Ale pravím zde, pánové, že pan poslanec Adámek pravdu mluvil, poněvadž firma Heimova byla a jest pokládána za tuzemskou. Nejen naše technické oddělení, doznaly to vlastní firmy pražské, které účastnily se tehdy offertního řízení, když s firmou Heim o domácí kartel vyjednávaly.

Jsem povinen to uvésti, poněvadž mi zde byla výtka učiněna se strany pana poslance dra Maška, že nehospodaří se při stavbě ústavu bohnického. Na provedení tohoto ústředního topení byl učiněn rozpočet na 45. 000 K, a když ofertní řízení bylo skončeno, bylo shledáno, že bylo podáno 6 nabídek od firem pražských a nejnižší z nich zněla na 60. 074 K a nejvyšší 65. 348 korun, tedy více než bylo rozpočteno o 15. 074 K až 20. 348 K Když komise stavební o věci se radila, komise, ve které jsem předsedal - podotýkám, že komise bezplatná - ihned bylo vycítěno, že něco se zde děje neobvyklého.

Tento dojem byl sesílen telegramem, který právě došel od firmy Kurz-Rielschel a Henneberg ve Vídni, který zněl:

»Následkem roztětí kartelu slevujeme 30% s naší offerty. «

Následkem toho nebylo jinak možno, než že v této užší komisi stavební a komitétu stavebním bylo jednohlasně stanoveno, aby věc byla vrácena zemskému výboru s návrhem nové offertní řízení vypsati. Předložil jsem onu věc v zemském výboru, a tu bylo jednomyslně usneseno, aby offertní řízení staré bylo zrušeno, a aby nové bylo vypsáno, a výslovně jsem se tázal, zda-li vzhledem na ono nebezpečí kartelní ony firmy vídeňské mají býti taktéž vyzvány; a tu bylo mi jednohlasně přisvědčeno.

Po novém offertním řízení ukázal se výsledek velice překvapující, a sice celá řada českých resp. pražských firem snížila své offerty, tak na př. česko-moravská skoro o 8000, firma Bromovský a Schulz o 12. 648 korun, firma Mašek o 14. 939 K a firma Heimova o 19. 737 K. Toto snížení stalo se po čtrnáctidenní přestávce.

Pan poslanec Krejčík zmínil se o tom, že nejednalo se zde ani o firmy německé, že se zde jednalo o firmy zdejší. Tedy pan poslanec stavěl se na stanovisko internationální, ovšem, samo sebou se rozumí, že v obchodě našeho velkoprůmyslu toto stanovisko internationální vždy bývá zachováváno, když se jedná o jistý výdělek. Zde nejednalo se tak o stanovisko živnostníků opravuji tvrzení pánů, kteří s druhé strany o tom mluvili - zde jednalo se jen o firmy tovární. Jsem povinen dnes, když věc jest znova vytažena, přečísti zde krátký výňatek s odpovědí z prohlášení firmy Heimovy, a prosím, bych mohl prohlášení to, za které zmíněná firma zodpovědnost bére, přečísti. Výňatek ten zní:

»Tři dni před podáním nabídky, když jsme offertu měli vypracovánu, byli jsme od několika firem vyzváni, abychom úhrnný obnos naší offerty upravili as na 67. 000 K. žádost tato odůvodňována byla tím, že slavný zemský výbor dodávku onu přece jen české firmě zadá, kdyby i byla dražší. Rozpočet náš, který vykazoval obnos as 48000 K - měl býti tudíž zvýšen as na 67. 000 K z té příčiny, že si chtěly české firmy objednávku zajistiti za obnos nanejvýš vysoký. Náš pan disponent však vyzvání tomu na žádný pád vyhověti nechtěl, předně označoval přímo jednání to za nesolidní, a za druhé připomenul, že pan inženýr, který obdrží offerty ku zkoušení, zajisté na nepoměrně vysoké ceny, které normální tržní ceně vůbec neodpovídají, bude poukazovati.

Několikrát zdráhal se vyhověti žádosti českých firem ohledně vsazení as K 67. 000 jakožto obnosu offertního, povolil však nátlaku, když pan ředitel Macháček hrozil, že se co poslanec o to zasadí, aby firma naše na žádný pád práci neobdržela, a tak jsme naši offertu dle vyzvání a hrozby českých firem upravili na ca. K 65. 000 -- kterýžto obnos nabídku naši převyšoval o ca. K 17. 000;

Velectění pánové, zde jest pravý opak toho, co tvrdil pan poslanec dr. Mašek, že se nešetří. Postavil jsem se na stanovisko, ne já, ale komité stavební, v kterém jednomyslně bylo usneseno při druhé zadávce, aby ona práce byla rozdělena na dvě části; na dodávku firmě Bromovský, Schulz & Sohr na 24 tisíc a firmě Heim na 23 tisíc K. Návrh ten zem. výborem schválen. Postavil jsem se na stanovisko hájení zemského fondu s jedné strany a na druhé straně jako zástupce lidu drobného, jako zástupce lidu venkovského, který kartelářstvím nesolidním je stále a stále vyssáván, abych se tomuto vyssávání bránil, byť bych i v tomto směru byl osamocen.

Když mne pan dr. Mašek donutil k tomuto prohlášení, musím vzpomenouti, že i jednotlivých zasloužilých našich úředníků panem poslancem Krejčím bylo dotknuto. Byl jmenován pan inž. Pokorný a Vaňouček. Pokud se týče pana inž. Pokorného myslím, že to jest omyl. Ten nemá co činiti s ústavem bohnickým. Jinak má se věc o panu inž. Vaňoučkovi Pokládám tohoto inženýra za klenot v našem oddělení technickém.

Tento má čtyry obory v našem ústavě bohnickém. Má na starosti práci ústředního topení, práci vodárenskou, kanalisaci a osvětlování.

Podotýkám jen tolik, že muž tento má tolik rozsáhlých vědomostí, že se mu v tomto ohledu od osob kompetentních nejlepšího uznání dostalo. Detailní plán a rozpočet na práce při ústředním topení vypracovaný jím v naší kanceláři technické jest jediným v celém Rakousku, neboť v celém Rakousku žádná technická kancelář tyto práce sama nepracuje. Tak na př. vzorný ústav v Edelfingu v Bavořích u Mnichova má poloviční rozsah prací ústředního topení než v Bohnicích a práce ty byly zadány firmě cizí, jistému inženýru za pomoci berlínského professora Ritschela, který za to oddržel 12. 500 marek náhrady.

Při stavbě representačního domu pražského zadány práce ty firmě Štětka společně s tímto berlínským professorem Ritschlem. Náhrada má býti aneb jest, jak se mluví, v obnosu 20. 000 K ustanovena. Tento náš inženýr, který co nejsvědomitěji koná i své povinnosti jiné, postaral se o vodu v ústavě beřkovickém. Pro ústav beřkovický byla učiněna jistou firmou pražskou nabídka, aby provedla vodovod z Vltavy nákladem 80. 000 zlatých. Inženýru Vaňoučkovi se podařilo nalézti a zachytiti vodu nákladem asi 8000 zlatých, tedy s nákladem 10%ním. Tento inženýr odstranil kalamitu vodární jak v našem ústavě v Kosmonosích tak i v Dobřanech, postaral se, aby v ústavě kosmonosském rekonstrukcí kotlů zachycena byla výfuková pára, čímž se ušetří ročně 4000 K na vytápění.

Velectění pánové, jiného nechci tam přičiniti, tolik jen podotýkám, že tato síla byla uznána nejpřednějšími znalci; mělť jsem příležitost zasedati v této komisi a předsedati v ní, kde první kapacity vysokoškolské, profesoři naší techniky, první znalci i jednotlivých továren a hospodářství byli pozváni a kde títo vyslovili se o detailovém projektu pana inženýra Vaňoučka na zavedení ústředního topení v Bohnicích jako o naprosto bezvadném a dokonalém. Podotýkám, že takový inženýr by byl chválen u každé jednotlivé firmy a byl by odměněn u každé korporace, ale u zemského výboru po osmiletém působení svém jest dosud v nejnižší kategorii, jako inženýr-adjunkt, nedočkal se žádné pochvaly, nýbrž byl zde na něho ještě učiněn neoprávněný útok.

Velectění pánové, kdyby tyto poměry takovýmto způsobem šly dále, aby napadán byl jednotlivec, ať autonomní, nebo jednotlivec nejsvědomitější úředník, pak nevedlo by to k dobrým koncům s naším hospodářstvím zemským. (Hlas: Tu se musí zase slyšeti druhá strana; co jsem řekl, za to ručím!)

Pan dr. Mašek zmínil so o tom, že nemělo býti přikročeno ku stavbě nového ústavu, dokud zásady nebyly rozřešeny.

Ptám se. slavný sněme, co by se mělo učiniti s nemocnými, kdyby se mělo čekati, až ty zásady budou rozřešeny. Lituji, že pan dr. Mašek nepřišel s tímto návrhem před 10 lety, už tenkráte zajisté by byl oprávněnější nežli dnes. (Hlas: Jest pravda!)

Pan dr. Mašek zmínil se o tom, že jest třeba, aby Lad stavbou konal odborný dozor odbor lékařský.

Táži se, kdyby tento dozor byl úplně oprávněný, zda-li by byl také úplně všestranným. Takovýto dozor nemůže býti postačitelný a musí býti doplněn znalci stran druhých. Pan posl. dr. Mašek zmínil se o tom, že jsem činil rekriminace oproti svým předchůdcům. Pan posl. dr. Škarda zmínil se o tom, že učiněny byly jisté poklony. Ano! a snad pánové si nemysleli, že po těch hrozných útocích, kterými naše jména po 4 neděle byla po celém světě vláčena jak v časopisech českých tak i v německých, že přijdeme a pánům interpellantům se pokloníme a snad jim ještě políbíme ruku.

My jsme byli povinni oproti sobě, abychom na obranu svou vystoupili a jestliže jsme se na ně obrátili, jestliže nyní páni, kteří útok podnikli, myslí, že byli vehnáni do obrany, nemám nic proti tomu.

My jsme se bránili, my jsme útok odmítli a odmítneme útok každý a vždy. Pan dr. Mašek mi radí, že jsem se měl postarati o rozmnožení lůžek v ústavech.

Když jsem ve své poslední řeči líčil některé obrázky z našeho zemského ústavu pražského, pravil jsem, že v ústavě není ani koutek, kde by se téměř jediný slamník na zemi mohl položiti, a dnes znalec lékař mne žádá, abych se postaral o lůžka.

Jakým způsobem se to má učiniti, to lékařský znalec nedoložil. Souhlasím s tímto panem znalcem, aby referát zdravotní byl předán do rukou lékaře a upřímně a poctivě onen náhled o výměně pronesl jsem již ve své řeči Čtvrteční. Nebudu unavovati slavný sněm, jakým způsobem jsem se do do referátu zdravotního dostal.

Jen jedno řeknu. Byl to kolega pánů mladočeských poslanců, který ke mně přišel, když jsem do zemského výboru tímto slavným sněmem zvolen byl a toto mi řekl:

Měl bych Vám, pane kolego, gratulovati ale lituji Vás; Vy tam budete míli postavení těžké. A to pravím panu dr. Škardovi, který řekl, že jsem byl podporován kolegy z mladočeského tábora vždy a všude, že pánové ti šli ještě dále. Řeknu, kdy šli dále. Když chtěli v časopisech uveřejniti nějakou zprávu, aby referát zdravotní byl k nějaké práci vybídnut.

Velectění pánovo, mně takového vybídnutí nikdy v životě nebylo třeba, já přijal tehdáž, jak jsem již řekl, zdravotní referát s klidem a přesvědčením, že budu pracovati podle nejlepších svých sil. Já jsem, jak svědomí mé mi praví, dostál svým povinnostem; jestliže vzdor poctivé snaze útoky na mne se činily, byl jsem povinován brániti se proti tomuto napadání.

Velevážení pánové, ze srdce lituji toho, že tento slavný sněm náš byl učiněn takovýmto divadlem, z luna našeho tabora vycházejícího jen z ohledů předvolebních. Ale mou vinou to není ani vinou kolegy Práška, když zde oproti těm dvěma autonomním referátům, které nacházejí se v našich rukách agrárních, oproti referátu zdravotnímu a oproti předsednictvu českého odboru rady zemědělské takovéto útoky podniknuty byly a tyto útoky po celou řadu týdnů byly živeny. Nemám, velevážení pánové, žádného jiného přání, než aby v tomto zasedání slavného sněmu království Českého něco podobného bylo výkonem posledním, aby se takové scény vícekráte neopakovaly tak, aby každý jednotlivec, který sem postaven jest, aby pracoval pro dobro lidu, jejž zastupuje, pro dobro království Českého, také těmto pracem plnou silou věnovati se mohl.

Ostatně, velectění pánové, není třeba ani znovu zmínku učiniti, že na všem tom, co ve čtvrteční řeči jsem byl přednesl, také trvám. Nereaguji dále na žádné jiné vývody, poněvadž bych mohl snad ještě dostati se dále, než by bylo příjemno mnohým v tomto slavném sněmu. Tím končím. (Výborně! Hlučný potlesk. )

Nejvyšší maršálek zemský. Prohlašuji rokování za skončené.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Jsou přihlášeni ke krátké faktické poznámce pp. posl. hrabě Bedřich Deym, Jos. Macháček a Sandner.

Zu kurzen tatsächlichen Berichtigungen haben sich zum Worte gemeldet die Herren Abgeordneten: Graf Friedrich Deym, Josef Macháček und Sandner.

Dávám slovo panu poslanci hraběti Bedřichu Deymovi ke krátké věcné poznámce.

Poslanec Dr. hr. Bedřich Deym: Slavný

sněme! Ve včerejší schůzi, ve které jsem nebyl přítomen, promluvil poprvé na kolbišti tohoto starobylého sněmu království Českého nejmladší člen ústavověrného velkostatku hr. František Deyra.

Ale, pánové, také poprvé se stalo, že nositel tohoto historického původu ryze českého jména (Výborně! Potlesk) vyslovil se proti celistvosti a nedílnosti našeho starého království Českého!

Cítil jsem se proto povinen vzdor znamenité odpovědi, které se mu dostalo se strany prince Ferdinanda Lobkovice (Výborně!) dnes již proto ještě vystoupiti a ujmouti se slova, poněvadž v mnohých českých i německých Časopisech omylem moje jméno bylo zaměněno se jménem pana Frant. hraběte Dejma

Co se věci samé týče. konstatuji tímto, že úplně souhlasím s vývody knížete Ferdinanda Lobkovice, (Výborně!)

 Abg. Dr. Hackel ruft: Was sagt er denn beim Schönborn das soll eine tatsächliche Berichtigung sein! Dann müsste er dasselbe auch beim Schönborn und Thun sagen! Abg. Dr. Reiniger ruft: Warum war der Graf nicht gestern hier? Hlasy: Ticho! Abg. Dr. Hackel ruft: Was denn, wir lassen uns nicht niederschreien! Abg. Dr. Kindermann ruft. Wenn wir werden reden wollen, werden wir reden!) jimiž výslovně uvedl, že konservativní velkostatek trvá co nejpevněji a nejrozhodněji na celistvosti a nedílnosti našeho staroslavného království. (Výborně! Potlesk. )

Nechci, pánové, proto pouštěti se do dalších debat, an nemám k tomu ani právo, poněvadž právě dostal jsem slovo pouze k věcné poznámce a nemohu, ačkoliv by to bylo velice vděčným a příjemným úkolem, překročiti jednací řád.

Nemohu však také ukončiti toto své prohlášení, aniž bych zamlčel, že zajisté nejen mne, ale každého upřímného Čecha to zabolelo, když slyšel nositele tak starého historického původu, ryze českého jména, jehož členové dosud vždy věrně se hlásili k národu českému, pak pronesl řeč, která se nikterak nesrovnává s programem státoprávním. (Výborně! Hlučný potlesk. Abg. dr. Hackel ruft: Was heißt denn das, persönlich anrempeln ? ! Warum rempelt er denn nicht den Grafen Schönborn an, der hat auch keinen tschechischen Namen?! Das

soll eine tatsächliche Berichtigung sein, jetzt, wo wir alle nachhause wollen!)

Jsem dále povinen při této příležitosti poukázati na to, že právě v této historické místnosti nebožtík můj děd, hrabě Bedřich Deym (Nepokoj ve sněmovně, volání: Ticho!) jako člen stavovského sněmu a jako vůdce první české státoprávní oposice v létech třicátých dal podnět k našemu státoprávnímu programu.

Jsem jist, že každý, kdo zná moji politickou Činnost a moji politickou minulost, nemohl předpokládati, že snad já to byl, který onu řeč pronesl. Avšak považoval jsem to za svoji národní povinnost slavnostním způsobem prohlásiti zde na půdě tohoto historického starobylého sněmu, že stojím pevně a vždy věrně na našem státoprávním programu, že hájiti jej budu vždy a všude. (Výborně! Abg. Dr. Kindermann ruft: Na, jetzt ist das Vaterland gerettet, jetzt sind wir still! Abg. Dr. Hackel ruft: Ohne diese Erklärung wäre es gar nicht gegangen!)

Pokládal jsem za nutné učiniti toto prohlášení již ve prospěch věci, kterou vždy hájí celá naše strana. (Výborně! Dlouho trvající potlesk. Řečníku se gratuluje. )

Nejvyšší maršálek zemský: Ke krátké věcné opravě přihlásil se pan poslanec Jos. Macháček.

Dávám jemu slovo.

Posl. Josef Macháček: Pan přísedící zemského výboru Žďárský v obhajování činu, že byly zadány práce pro zemské ústavy firmě vídeňské, nikoli české, která zde vůbec žádné dílny nemá a žádných dělníků nezaměstnává, uvedl také moje jméno. Pravil, že jsem se měl pronésti oproti zástupci firmy vídeňské, že jakožto zemský poslanec přičiním se o to, aby práce ze zemských peněz placené nebyly zadávány firmám vídeňským.

Oproti tomuto tvrzení opravuji věcně, že jsem se zástupcem firmy Heimovy v této záležitosti vůbec nejednal, následkem čehož jsem podobného výroku učiniti nemohl. Avšak, velectění pánové, i kdybych tento výrok byl učinil, prohlašuji, že bych se za něj nestyděl, poněvadž jest to v prvé řadě povinností poslanců, a nejen přísedících zemského výboru, působiti, aby veškeré práce placené ze zemských peněz byly zadávány domácím řemeslníkům a živnostníkům, kteří přispívají značnými obnosy na zemské potřeby.

Pánové, to, co se děje v našem království, pokud se týká zadávání prací, není možné v žádné jiné zemi. Není to možné ani v Haliči, ani v Dolních nebo Horních Rakousích. Divím se, že v této věci, tak důležité pro náš průmysl, naše živnostnictvo a dělnictvo, může podobná nepřístojnost se díti, a že může v této věci stávati vůbec nějaká různost v mínění. Tím končím. (Výborně!)

Oberstlandmarschall: Zu einer kurzen tatsächlichen Berichtigung erteile ich das Wort dem Herrn Abgeordneten Sandner.

Abg. Sandner: Hoher Landtag! Wenn Schon alle Vorredner tschechischerseits und so auch der Herr Landesausschußbeisitzer Žďárský behaupten, daß in Dobrzan alles so in Ordnung ist und daß uns jede Berechtigung zu Klagen und Beschwerden abgesprochen wird, so muß ich mich denn doch bewogen fühlen, aus eigener Erfahrung eine tatsächliche Berichtigung vorzubringen.

In meiner Eigenschaft als Gemeindevorsteher von Kirchberg, welche Gemeinde einen Irren in der Irrenabteilung in Straßburg im Elsaß hatte, der auf Gemeindekosten Von Straßburg nach Bregenz und von, da nach Dobrzan geschafft werden sollte, wurde ich vom Gemeindeamte ersucht, diesen Irren in Straßburg abzuholen und nach Dobrzan zu schaffen.

Die Gemeinde ersuchte mich, diesen Irren direkt in Straßburg abzuholen, da die Kosten vielleicht mindere wären, als wenn der Irre aus unsere Kosten von anderer Seite nach Bregenz und dann von uns von Bregenz nach Dobrzan geschafft würde. Ich habe mich dazu herbeigelassen, fuhr nach Straßburg und übernahm den Irren.

Meine Herren, wenn man acht Tage sich auf der Bahn herumschlägt, um einen Irren zu übergeben, ist man gewiß froh, einen solchen Transport loszuhaben.

Ich kam also am achten Tage in die Irrenanstalt in Dobrzan an mit diesem Irren ich habe schon mehrere hintransportiert und bin dort nicht fremd - führte den Mann in die Aufnahmskanzlei und wartete eine Stunde, bevor jemand kam; das war vormittag, 8 Uhr, wo doch gewiß jemand in der Kanzlei sein sollte.

Ich wartete also eine Stunde; dann erst kam ein Herr Ich sprach ihn an und verlangte die Übernahme des Irren Er hörte mich an und gab keine Antwort, wahrscheinlich verstand er mich nicht und ging wieder fort.

Ich wartete noch eine Stunde; dann kam ein zweiter Herr Ich trug ihm ebenfalls meine Bitte vor, er möge den Irren übernehmen, sagte, ich habe eine lange Reise gemacht und sei froh, meine Last los zu werden. Auch dieser Herr verstand mich nicht und ging wieder fort. Nach 21/2 Stunden kam ein Herr, der gebrochen deutsch sprach und den Irren endlich übernahm.

Ich habe mich bei ihm beschwert; in welcher Weise er sich rechtfertigte, habe leider wieder ich nicht verstanden.

Das ist gewiß eine tatsächliche Berichtigung, zu welcher ich mich veranlaßt fühlte. Hiemit schließe ich. (Beifall).

Nejvyšší maršálek zemský Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj posl. dr. Fiedler Slavný sněme! Nelze se diviti, že debata o kapitole této prodloužila se takovým způsobem, ježto jde tu o položky, které v zemském rozpočtu znamenají značné obtížení financi okrouhlou sumou deseti millionů. Hledíc k tomu, bylo by vděčnou úlohou k mnohým podnětům zde přihlížeti; ale ježto musíme projednati celý rozpočet ještě dnes, musím se tohoto úkolu vzdáti. Nicméně musím k jednomu projevu se vrátiti. Ozvalo se při této kapitole jako již dříve při jiných kapitolách zase staré, nám zde již známe heslo, které ozývá se tu někdy ve variacích ostřejších, někdy zase ve variacích mírnějších, heslo totiž po úplném správním rozdělení tohoto království.

Jedno jest při tom nápadno, že na těch stranách, se kterých heslo to stale se ozývá, panují velmi různé náhledy o tom, jak by toto rozdělení mělo býti provedeno Poukazuji jen na různost náhledů, které projevily se během této debaty na straně levé.

Dva řečníci z téhož tábora vysvětlovali nám toto rozdělení se zcela různého stanoviska.

Pan dr. Urban představoval si to jinak než zase pan inženýr Peters, který nechtěl v oboru financí jíti tak daleko jako pan dr. Urban; na pravé straně zase vyslovil se v této příčině jinak pan hrabě Deym, který přeje si úplného rozdělení autonomní i státní správy, kdežto člen téhož klubu pan posl. dr. Jaksch jest toliko pro rozdělení zemského výboru a nic více. Zkrátka, ač pan dr. Jaksch ohrazoval se výslovně proti tomu, aby mu byl pokládán úmysl, že vyslovuje toliko pouhé heslo, přece jen musím mu opáčeti, že to bylo pouhým heslem, jestliže nepředstupuje k nám s určitým návrhem, o kterém by panoval mezi těmi stranami, které toto heslo háji, alespoň co do hlavních zásad určitý souhlas Tohoto souhlasu dle těchto hlasů, které jsme slyšeli, dosud není.

Pan Dr. Jaksch ukázal velice obratným způsobem na obory, ve kterých by toto rozdělení se provedlo ke spokojenosti obou národností. Ze ke spokojenosti Němců, pochopuji, jmenovitě pochopuji, když poukázal na rozdělení university. Je pravda, že Němci mohou s tímto rozdělením býti spokojeni. Státní rozpočet vykazuje pro universitu německou položky zrovna tak vysoké jako pro universitu českou, ba při některé fakultě položky ještě vyšší, než při české universitě, ač rozdíl, co se posluchačstva týče, je velice nápadný.

Neb co se týče rozdělení zemědělské rady, chápu rovněž jeho spokojenost, když správní náklady na udržování této instituce jsou téměř stejné pro obě strany, ač přece oblast, ve které působí německý odbor rady zemědělské jest mnohem menší než oblast ve které působí český odbor zemědělské rady.

Pravi-li se, že by to bylo prostředkem, jak by mohly býti odstraněny veškeré národnostní spory, poukazuji na instituci, o které právě bylo zde mluveno na zemskou školní radu.

Pominuly skutečně národnostní spory rozdělením zemské školní rady ?

Nikoli, pánové, jde-li o zřízení nějaké minoritní školy v uzavřeném území, spory ty vznikají znova a jsou zrovna tak prudké, jakými byly, dokud zemská školní rada byla ještě ústavem jednotným. Přiznávám, že je možno a že snad bylo by dokonce účelno v některých případech, aby některé obory veřejné správy obstarávány byly pro každou národnost zvlášť.

Ale proti čemu musíme se ohraditi a proti čemu musíme stále bojovati, jest tendence, se kterou se myšlenka národnostního rozdělení správy v tomto království vždy vyslovuje, tendence, kterou zřejmě projevil sám včera způsobem příkrým, ba přímo brutálním, pan posl. dr. Trost.

Nejde tu již o nic jiného, než aby český jazyk z německého území byl úplně vyloučen (Souhlas), t. j. aby české menšiny neměly práva užívati tam, pokud jde o obor veřejné správy, svého jazyka a aby byly úplně potlačeny ve svém národnostním rozvoji.

A tato tendence činí každý takový návrh pro nás nemožným. (Výborně! Potlesk. )

Tím končím, žádaje, by rozpočtové položky byly přijaty.

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir übergehen zur Abstimmung.

Žádám pány, aby ráčili zaujmouti svá místa.

Ich ersuche die Herren, ihre Plätze einzunehmen.

(Zvoní. ) Předmětem hlasování je kapitola 6. »Potřeby«, kap. 6. »Úhrady« a čl. VI. »Vyřízení«, pak dodatek k tomuto článku, který byl navržen rozpočtovou komisí v dodatečné zprávě a pak přináležející k těmto položkám petice jak ty, které jsou v generální zprávě tak i v dodatečné zprávě.

Gegenstand der Abstimmung ist das Kapitel 6 des "Erfordernisses", Kapitel 6 der "Bedeckung" und der Artikel VI der "Erledigung", dann der Zusatz zu diesem Kapitel der Erledigung, welcher in dem Nachtragsberichte der Kommission beantragt ist, und die Beschlüsse über die Petitionen, welche zu diesem Kapitel im Generalberichte und im Nachtragsberichte angeführt sind.

Žádám pány, kteří přijímají tyto položky, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diese Positionen annehmen, die Hand zu erheben.

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Zpravodaj posl. dr. Fiedler: Dalším předmětem jednání jsou rozpočtové položky, které obsaženy jsou v části V. pod názvem veřejná bezpečnost. Patří sem kapitoly 7. a 8. rozpočtu, které týkají se ústavů pro veřejnou bezpečnost a pak vojenství.

Navrhuji, aby položky ty, jak pokud jde o potřebu, tak pokud jde o úhrady byly přijaty.

Dále patří sem vyřízení rozpočtu, které je obsaženo v čl. VII. zprávy rozpočtové komise na stránce 45-47 a pak vyřízení petic, které obsaženy jsou v položce 1. na str. 63 zprávy rozpočtové komise.

Dovoluji si činiti návrh, aby všechny tyto položky a návrhy rozpočtové komise byly přijaty.

Landtagssekretär Dr. Haasz (liest): Kapitel 7, Sicherheitsanstalten: "Erfordernis"

k 1, 956. 231, "Bedeckung" k 619. 091 hiezu Erledigung Artikel VII, Seite 45-47.

Erledigung der Petitionen Post 1, Seite 63, Kapitel 8 Militärwesen: "Erfordernis" K 572. 970, "Bedeckung" keine.

Nejvyšší maršálek zemský: K těmto položkám přihlášeni jsou řečníci.

Zu diesen Positionen sind Redner gemeldet:

Contra: Páni poslanci: die Herren Abgeordneten: Dr. Horák a Kalina. - Die Herren Dr. Horák und Kalina.

Dávám slovo panu poslanci dr. Horákovi.

Posl. dr. Horák: Slavný sněme ! Článek VII. obsahuje úpravu právních poměrů dozorců polepšoven a donucovacích pracoven. Je pravda, úprava tato znamená zlepšení hmotného postavení těchto dozorců, avšak přes to ujímám se slova na prospěch tohoto stavu.

Úprava navrhovaná jest nedostatečnou,


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP