Sobota 22. června 1901

angerichtete Schaden, woselbst das Wasser tiefe Furchen durch die Felder und Weinberge riss, so dass die Ackerkrumme weggeschwemmt und in die Tiefungen getragen wurde.

Wenn die materiellen Verhältnisse der Landwirte im allgemeinen schon keine erfreulichen sind, so erscheint es leicht begreiflich, dass nach einem derartigen Elementarereignisse einzelne Bewohner in Roth und Elend gerathen müssen, so dass dieselben ihre Äcker, Mühlwerke und Gehöfte aus eigenen Mitteln herzurichten, beziehungsweise, aufzubauen absolut außerstande sind. Es ist daher Pflicht der Landes- und Staatsverwaltung, durch möglichst rasche und ausgiebige Hilfe diese kleinen Besitzer vor ihrem gänzlichen Ruine zu bewahren Deshalb stellen die Gefertigten den Antrag:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

1.   Den am 27. Mai 1901 durch einen Wolkenbruch geschädigten Landwirten, Hausund Mühlbesitzern der vorgenannten Gemeinden im Bezirke Leitmeritz werden zur Linderung der Roth und zum Wiederaufbau ruinierter Gebäude und Mühlwerke aus Landesmitteln entsprechende Unterstützungen bewilligt.

2.   Die k. k. Regierung wird aufgefordert, nach gepflogener Schadenerhebung dem Beschädigten gleichfalls aus Staatsmitteln eine entsprechende Unterstützung zu gewähren, sowie behufs Regulierung des Pokratitzer Wildbaches sofort die nothwendigen Schritte einzuleiten, weil sonst bei Wiederholung eines ähnlichen Falles der Schaden noch weit größere Ausdehnungen annehmen musste.

In formaler Hinsicht wäre dieser Antrag ohne erste Lesung der Budgetcommission zuzuweisen.

Prag, am 22. Juni 1901.

H. Kutscher und Genossen.

Oberstlandmarschall: Ich werde diesen Antrag der geschäftsordnungsmäßigen Behandlung unterziehen.

Naložím a tímto návrhem dle jednacího řádu.

Pan poslanec Teklý a soudr. mně odevzdali dotaz k J. E. panu místodržiteli.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (Čte: ) Dotaz posl. Viléma Teklého a soudr. k Jeho Exc. panu místodržiteli v příčině konfiskace Časopisu "Mladoboleslavské Listy".

Vaše Excelence! V červnovém čísle časopisu "Sokol" vycházejícího v Praze, uveřejněna byla na stránce 133 a 134 úvaha spisovatele V. Kakaně o poměrech českodubských. Ježto jsou "Mladoboleslavské Listy " v okresu českodubském velice rozšířeny a dotčený článek správně poměry tamní líčil, rozhodla se redakce "Mladoboleslavských Listů" k otištění dotčené úvahy. V č. 46. ze dne 15. června t. r. uveřejněno bylo pokračováni Článku, jehož začátek v čís. 45. prošel bez závady, ale pokračováni v čísle 46. narazilo na odpor c. k. státního zastupitelství v Mladé Boleslavi, které dvě časti článku zabavilo Obsah článku nikterak nepopuzuje proti druhé národnosti, jak c. k. návladnictví shledává, nýbrž vyličuje poměry v Čes. Dubě pravidelně dle skutečnosti, aniž by se jediným jen slovem věc přeháněla. Již okolnost, že článek prošel v časopise "Sokol" bezzávadně a že pražské státní zastupitelství nenašlo nejmenší příčiny v některých částech jej potlačiti, jest pádným důkazem, že jednání c. k. státního zastupitelství v Mladé Boleslavi o zabaveni některých částí článku není správné. Vůbec jsou poměry tiskové v Mladé Boleslavi po dlouhou dobu velmi nepříznivé. C. k. státní zastupitelství zabavuje každé slovo, jímž nabádá se náš lid, aby snažil se v ohledu hospodářském postaviti se na vlastní nohy a nepodporoval rozhodné odpůrce národa našeho.

Následkem jeho prakse konfiskační není vůbec možno, aby v čes. časopise mohly se s důrazem odmítnouti útoky výbojných listů německých na českou národnost. Tím veřejné poměry velmi trpí a svoboda tisku stává se naprosto illusorní.

Pročež tážeme se Vaší Exc.: Jest c. k. vláda ochotna jednání c. k. st. zastupitelství v Mladé Boleslavi, jež zákonu odporuje, zameziti a právu průchod zjednati ?

V Praze, dne 21. června 1901.

V. Teklý a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz J. E. p. místodržiteli.

Pan posl. Prášek a soudruzi mi odevzdali dotaz k J. Exc. p. místodržiteli.

Der Herr Abg. Prášek und Genossen haben mir eine Interpellation an Seine Excellenz den Herrn Statthalter überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte: )

Dotaz k J. Exc. panu místodržiteli pro království české podaný poslancem Práškem a soudruhy.

Jest známo všeobecně, že mnohá c. k. hejtmanství neřídí se v jednání svém právem spravedlnosti, nýbrž prostou libovůlí.

Toho dokladem jest i jednání c. k. hejtmanství v Čes. Brodě oproti obecnímu úřadu v Přistoupimi. Správa panství Lichtensteinského dala zaházeti obecní potok č. kat. 579-2 zcela neprávem. Obecní úřad v Přistoupimi, poněvadž zaházením tím výše ležící pozemky v čas povodně jsou ohroženy a dále, poněvadž obec poškozena jsouc tím, že přišla o trávu z potoka, žádala o vyházení strouhy této, opírajíc se o protokol komisionelní ze dne 14. února 1899 č. 4873, žádal za vyházení strouhy této. Komisionelně rozhodnuto, aby tak se stalo. Než občanstvo Přistoupimské marně čeká, že tomuto oprávněnému požadavku vyhověno bude.

C. k. hejtmanství stále prodlužuje lhůtu Lichtenštejnským ku vyházení náhonu č. par. 572/2 a tak míjejí léta, aniž by právu občanstva přistoupimského bylo učiněno zadost.

Jednání hejtmanství roztrpčuje všechno občanstvo zdejší a budí v něm oprávněnou nedůvěru k c. k. hejtmanství v čes. Brodě.

A proto táží se podepsaní:

Jest J. Ex. pan místodržitel království českého ochoten, postarati se o to, aby oprávněna žádosti občanů Přistoupimských bylo vyhověno a c. k. hejt. v Č. Brodě přiměno k tomu, aby podobných přehmatů se nedopouštělo.

V Praze, 22. června 1901.

K. Prášek a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz J. Ex. panu místodržiteli.

Komise školská koná schůzi v úterý dne 25. června, o 9. hod. dopolední.

Die Schulcommission hält ihre Sitzung Dienstag, den 25. Juni, um 9 Uhr vormittags ab.

Příští sezení se bude odbývati v úterý, dne 25. června, o 11. hod. dopolední.

Die nächste Sitzung findet Dienstag, den 25. Juni, um 11 Uhr vormittags statt.

Na denní pořádek kladu následující předměty:

První čtení návrhu p. poslance dra. Schreinera, Vollgrubra, Taschka a soudruhů v příčině školního zahradnictví (číslo tisku XXIII.)

První čtení návrhu posl. J. Albla a soudr. na udělení podpory z prostředků zemských obcím v obvodech okresních hejtmanství Podbořanského, Žateckého a Chomuteckého povodní, krupobitím a trvalým mokrem poškozeným, (číslo tisku XXI).

První čtení návrhu posl. Albla a soudruhů v příčině úplného odepsání bezúročných zápůjček obcím, jakož i jednotlivým majitelům pozemků nebo domů (číslo tisku XXII. ).

Volba jednoho člena komise rozpočtové celým sněmem a volbu jednoho člena komise pro záležitosti zemědělství celým sněmem.

Auf die Tagesordnung der nächsten Sitzung setze ich folgende Gegenstände:

Die erste Lesung des Antrages Schreiner, Vollgruber, Taschek und Genossen, betreffend das Schulgartenwesen. Druck-Nr. XXIII.

Erste Lesung des Antrages Albl und Genossen auf Gewährung der Unterstützung aus Landesmitteln für die durch Überschwemmung geschädigten Gemeinden in den Bezirkshauptmannschaften Podersam, Saaz und Komotau. Druck-Nr. XXI.

Erste Lesung des Antrages Franz Albl und Genossen wegen gänzlicher Abschreibung der nach Maßgabe des Gesetzes vom 10. Juni 1872 den durch die Überschwemmung am 25. Mai 1872 geschädigten Gemeinden, sowie der einzelnen Grund- und Hausbesitzerngewährten unverzinslichen Darlehen. Druck-Nr. XXII.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Schůze skončena ve 3 hodiny 55 minut odpol.

Schluss der Sitzung um 3 Uhr 55 Min. Nachm.

Verifikátoři:

Verificatoren:

Kryf.

Röhling.

Pilz.

Praha. - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP