Úterý 18. června 1901

Žádám, by dotaz tento byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm čte: Dotaz posl. Formánka, Jaroše a soudruhů k Jeho Jasnosti nejvyššímu maršálkovi království Českého co předsedovi zemského výboru.

Zákon o vodních stavbách v severních jednotlivých královstvích a zemích na říšské radě zastoupených byl projednán oběma sněmovnami a došel dne 11. června t. r. císařského schválení.

Tímto se stanoví, že nákladem státním mají se provésti stavby vodní v království Českém, zejména splavnění a regulace řeky Vltavy od Budějovic do Prahy a Labe od Mělníka až k Jaroměři i s je jich přítoky, - ovšem jen tehdy, když země na tyto projektované vodní dráhy se zavážou platiti roční příspěvek, který stačí k zúročení a umoření osminy oněch obligací, jež budou vydány na vystavění oněch částí vodních dráh těchto. Země pak má právo žádati za příspěvek také interessenty.

Zemský tento příspěvek má se odváděti poměrně, dle výdajů státem na stavbu činěných a přestane ihned, jakmile by čisté důchody z vodních cest po dvě léta samy stačily k zúročení a umoření dluhu.

Jelikož pak starost o příspěvky zemí a interressentů spadá na sněmy zemské, které mohou býti nahraženy postoupením pozemků neb provedením některých staveb neb podobně, a jelikož za účelem jednotného vedení staveb má zřízen býti poradní sbor, sestavený z odborníků a interessentů, do něhož polovinu členů jmenuje vláda a polovinu zemské výbory, a jelikož zájem obyvatelstva v dotyčných krajinách a zejména okresích jest o provedení úprav našich řek, zejména našeho středního a hořejšího Labe veliký, a z hospodářských ohledů velice nutný, tedy dovolují si podepsaní činiti zdvořilý dotaz k Vaší Jasnosti a sice:

Hodlá Vaše Jasnost, co předseda zemského výboru království českého, se přičiniti o to, aby tato záležitost sněmu království českého byla ještě v tomto zasedání na prospěch veškerých vrstev obyvatelstva příznivě a co nejdříve vyřízena a tím provedení splavnění a regulace našich hlavních řek nebylo zdržováno.

V Praze, dne 18. června 1901.

Formánek, Jaroš a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odpovím na tento dotaz, dorozuměv se s výborem zemským.

Ich werde auf diese Interpellation so bald als möglich antworten, nachdem ich mich mit dem Landesausschusse ins Einvernehmen werde gesetzt haben.

Než přikročím k ukončení schůze, dovoluji sobě ještě jednou na to upozorniti, že jsem vyzval kurie, aby se ustavily po dnešním sezení.

Bevor ich zum Schlüsse der Sitzung schreite, erlaube ich mir noch einmal darauf aufmerksam zu machen, dass ich die Curien ersucht habe, nach Schluß der Sitzung sich zu konstituieren.

Příští schůze se bude odbývati ve čtvrtek, 20. června o 11. hod. dopolední.

Die nächste Sitzung findet statt Donnerstag, den 20. Juni 11 Uhr vormittags.

Na denní pořádek kladu následující předměty:

První čtení zprávy zemského výboru s rozpočtem zemským na rok 1901 (č. tisku III. ).

První čtení zprávy zemského výboru v záležitosti úpravy platů učitelů při školách obecných a měšťanských (čís. tisku XIV. )

Dále zřízení celé řady komisí, jež, pakli by sl. sněm na tom se usnesl, opět povolati tytéž komise z minulého zasedání, mohly by ihned své práce započíti. Jest to tedy: zřízení komise pro záležitosti hypoteční banky, pro záležitosti zemské banky, výboru legitimačního, zřízení komise petiční, komise pro záležitosti zemědělství, komise pro záležitosti okresní a obecní, komise živnostenské, komise pro veřejné práce.

Pak kladu na denní pořádek ještě volbu výboru verifikačního, který dle stávajícího zvyku má býti pokaždé znovu zvolen.

Auf die Tagesordnung der übermorgigen Sitzung setze ich folgende Gegenstände:

Erste Lesung des Berichtes des Landesausschusses mit dem Landesvoranschlage für das Jahr 1901. Ldtgs. -Z. 26. Druck III.

Erste Lesung des Berichtes des Landesausschusses in Betreff der Regulierung der Lehrergehalte an allgemeinen Volks- und Bürgerschulen. Lbtgs. -Z. 169. Druck XIV, ferner die Einsetzung einer Reihe von Commissionen, welche, falls das hohe Haus beschließen würde, die vorjährigen Commissionen wieder ins Leben zu rufen, sofort ihre Arbeiten beginnen könnten.

Es gelangen daher auf die Tagesordnung:

Einsetzung der Commission für Angelegenheiten der Hypothekenbank,

Einsetzung der Commission für Angelegenheiten der Landesbank,

Einsetzung des Legitimationsausschusses, Einsetzung der Petitions-Cominission, Einsetzung der Landeskulturkommission,

Einsetzung der Commission für Bezirksund Gemeindeangelegenheiten,

Einsetzung der Gewerbecommission,

Einsetzung der Commission für öffentliche Arbeiten.

Schließlich fetze  ich noch auf die Tagesordnung die Wahl des Verificationsausschusses, weil dieser  Ausschuß in der Regel neu gewählt wird.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Schůze skončena o 1 hod. 15 m. Schluß der Sitzung um 1 Uhr 15 Minuten.

Verifikátoři:

Verificatoren:

Freiherr von Brand.

Dr. Leitner.

Udržal.

Praha, - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP