Čtvrtek 18. května 1899

že uplavnění Vltavy v Praze jest možné, vypracoval projekt na svůj náklad a dav jej dotyčnému úřadu při známé anketě Vltavské bez náhrady k disposici.

Než bohužel bylo považováno z jedné strany za příhanu inženýrů státních, že by měly býti prace přístavní a uplavňovací provedeny dle plánů inženýra civilního a českého a usnesli se, že vyhotoví si plány sami.

A výsledek těchto prací jest známý přístav v Holešovicích, ke kterému není přístupu ani po železnici ani po silnici.

Není zde spojení ani s dráhou ani s veřejnými komunikacemi na této živé části, jako jest VII. část král. hl. města Prahy.

Není zde postaráno ani o přístroje překládací a nakládací a tak se stalo, že přístav, který stál 2 mil. zl, leží ladem a sice již téměř 4 roky. Vypočítejte si číslici ztracených úroků za tuto dobu. Za ty úroky mohli jsme míti i stanici zařazovací. Dovoluji si upozorniti, že v tom smyslu jest podána v rozpočtu resoluce, a prosím dotyčné kruhy rozhodující, aby tato resoluce nebyla jen přečtena, anebo vzata pouze blahosklonně na vědomí, nýbrž aby přihlédnuto bylo k tomu, aby resoluce, kterou komise po svém nejlepším vědění a umění navrhuje, byla náležitě uvážena. (Výborně')

Druhá otázka týká týká se uplavnění Vltavy u Nových mlýnů. Také tato otázka vázne již od r. 1890 3. června r. 1890 (Slyšte') usnesl se sněm, že přispěje obnosem až do 2 mil. zl, ku zřízení obchodního a ochranného přístavu a k uplavnění Vltavy uvnitř Prahy.

Byla to velká suma pro král. České vůči jeho financím, sl. sněm učinil to v naději, že budou tyto práce rychle provedeny na prospěch Prahy a tím také na prospěch celého království

Bohužel nestalo se po 9 let v této otázce praničeho, zůstala ležeti a leží doposud. Přičinili jsme se všemožně, abychom tuto otázku přivedli do proudu.

Obec Pražská projevila ochotu, že bude spoluůčinkovati při vyvlastnění mlýnů, které musí býti zakoupeny, aby otázka uplavnění byla rationelně rozřešena.

Obec Pražská projevila ochotu, že chce spolupůsobiti, aby bylo možno využitkovati plochu stavební, která tam po zboření mlýnů povstane. A plocha tato není malá, získalo by se tím asi 15 000 čtverečních sáhů, nečítaje v to plochy na ulice a na náměstí, při cenách v této časti města obvyklých mám za to, že by erár neudělal žádný špatný obchod, kdyby se přičinil, aby otázka uplavnění byla rozřešena co nejdříve.

Velectění panové, jest na nás naléhati, aby konečně s dotčenými majiteli bylo zahájeno jednání, nejsem zde advokátem snad mlynářů, ale, velectění panové, jsou to pražští poplatníci a z toho ohledu a poněvadž mám čest zastupovati také část královské Prahy na tomto sl. sněmu, považuji za svou povinnost Vaši pozornost také k těmto ubožákům obrátiti. Tito ubožáci jsou nyní beze všeho práva, každý ví, že mlýny se zakoupí, z čeho jde, že jest tím stižen úvěr mlynářů a z druhé strany nelze jim zaříditi dle moderních požadavků své mlýny, poněvadž nemohou investovati kapitál, který by se jim nevrátil. (Tak jest')

Neméně stížen jest poměr majitelů mlýnů ku svým pomocníkům a chasníkum mlynářským.

Ti, poněvadž vědí, že sláva mlýnů nebude dlouho trvati, pozbývají chutě k práci, opouštějí mlýny a tak fakticky snad se stane, jest-li stav ten déle potrvá, že mlýn stane se zříceninou a že 38-40 lidí skutečně bude ožebračeno. Mám tedy za to, že již humanita vyžaduje, aby se učinilo této kruté hře konec. Proto apeluji na J. E. p. místodržitele a žádám co nejusilovněji, aby se laskavě přičinil o to, aby jednaní s mlynaři bylo co možná urychleno. Nemůže se mi vytýkati, že by tím utrpěl erár, že by mlynáří činili veliké nároky. Ti jsou dnes v takovém postavení, že budou radí, když se mlýnů zbaví, a pokud jsem měl příležitost se přesvědčiti, a pokud mně bylo možno v požadavky nahlédnouti, mohu říci, že požadavky většího počtu majitelů mlýna nejsou přemrštěny, a, jestli tu a tam bylo více žádáno, budou působiti na ně ostatní a přičiní se, by požadavky jejich octnuly se na takové úrovni, kterou budou se moci spokojiti obě strany. Obrátil jsem se v této záležitosti osobně k J. E,. p. místodržiteli, jenž byl tak laskav, že mi slíbil, že učiní všecko možné, aby záležitost ta byla urychlena.

Co se týče nyní té 3 otázky, uplavnění, kanalisovaní Vltavy, která jest nyní v proudu, dovolil jsem si v komisi rozpočtové podati obraz o stavu věci a výtky, které byly tu i tam činěny, přivésti na pravou míru. Připomínám, že komise byla tak opatrná, že pro každý obor, pro každou čast díla, tedy pro obor strojnický, pro obor hydrotechnický, pro obor voroplavební, pro obor zalesněni, pro obor rybářský, jmenovala zvláštní experty, vynikající odborníky, a že na základě porad s těmito byl projekt vypracován a proveden.

Co se týče plavidel jsou provedeny úplně správně, tak že mohou se hrdé postaviti každému podobnému velikému dílu v Evropě po bok, ano že mnohé i předstihuji

Co se týče vrátek vorových bylo poukazano již na počátku k tomu, že volova propusť v Klecanech má býti pokusný objekt a že se má upraviti tak, jak to voroplavbe bude sloužiti nejlépe.

Že jest možno touto propustí proploutí, dokázali jsme tím, že proplulo prvním dnem bez závady 7 vorů různé délky.

Komise však prohlásila ochotu, propust upraviti tak, jak toho bude zájem voroplavby vyžadovati. Jenom nezapomínejte, velectění panové, že máme hájiti ještě jiných interesů mimo voroplavbu a rybářství, totiž plavbu lodí a finance zeme, poněvadž přispívaj na tyto stavby také země a komise nemůže neobmezeně penězy zemskými a státními vládnouti. Že věc se upraví tak jak bude potřebí, o tom, velectění panové, o tom panové, němůže býti žádných pochybností

Ku konci dovoluji si upozorniti ještě na jednu resoluci a ta se mi zdá býti velmi důležitou. Jednalo se o udělení koncesse k využitkovaní vodní síly našich vodotoků. Jak víte,, vel panové seznalo se v poslední době, jakým velikým a drahocenným statkem jest proudící voda, jejiž sily lze v našich potocích a řekách, zejména v horských částech použiti k přeměně na energii elektrickou a tato opětně na daleká místa rozváděti bez velikých ztrát. Nezapomínejte, velectění panové, že za 20-25 let nebudeme míti hnědého uhlí, jestli se bude tak dolovati jako posud, že nastane otázka, ohlednouti se opětně po jiné baterii, která by nám sílu tu - tyto po milionech letech koncentrované paprsky sluneční nahradila

Upozorňuji na záležitost proto, panové, poněvadž se již předloňského roku jednalo o udělení koncesse soukromým osobám na využitkování vodní sily Vltavy u čertovy Stěny.

Tam pod Čertovou Stěnou lze koncentrovati i za normálního stavu vody 7 až 8 tisíc koňských sil.

Soukromá společnost tato, která se o koncessi uchází, hodlá zříditi tam turbiny, přeměníti síla vodní na energii elektrickou a prodávati ji potom závodům průmyslovým.

Tážu se, velectění pánové, nemohla ten dobrý obchod učiniti země? Jsem přítelem průmyslu, chci, aby byl všude a všemožně podporován, jenže, když země není s to využitkovati té doby silu vodní na svých řekách, tak aspoň ať jest o to postaráno, by koncesse k využitkování vodní sily k účelům soukromým výdělkovým nebyla udělena jako doposud na večné časy, nybrž na jistou dobu eventuelně proti jistému mírnemu poplatku.

Tímto způsobem by bylo možno využitkovati tento dar přírody, který nepopíratelne naleží zemi, a to tím spíše, když, jak jsem pravil, řeku na př. Vltavu hořejší opravuje a udržuje země ze svých prostředků. Stát neposkytuje na úpravu zemských řek ani krejcaru, avšak, když se jedna o koncessi vodní, tu jest to stát, který komanduje, který koncessi uděluje

Také v té věci musí se státi náprava, musí býti toho dbáno a zejména vzhledem k budoucímu velikému dílu, průplavu dunajsko-labskému, aby se na vrchovišti našich řek soustředila voda za dob srážek, kdy vody jest přebytek, v nádržka, zejména na horním toku Vltavy, na Šumavě, odkud by v dobách suchých odtékala, sloužíc voroplavbě k napájení průplavu a také k účelům průmyslovým.

Měl jsem příležitost loňského roka, na Šumavě, kde již po 3 léta tato otázku studuji o důležitosti takových nádržek se přesvědčiti a cítím se povinna vysloviti zde díky Jeho Jasnosti Adolfa knížeti ze Schwarzenbergu, který všemožně tyto snahy podporuje a fedruje a kterému vedle jiných velkých domén jest co děkovati, že mamě na Šumavě ještě souvislé velké lesy a tím i vodu v řekách, na Českém jihu Tím končím a dovoluji sobě slavnému sněmu navrženou resoluci k laskavému schválení odporučiti (Výborně! Potlesk)

Nejvyšší maršálek zemský Není více nikdo k slovu přihlášen

Es ist niemand mehr zum Worte gemeldet

Prohlašuji rokovaní za skončené

Ich erkläre die Debatte für geschlossen

Přejdeme k hlasování

Wir gehen zur Abstimmung über

Předmětem hlasováni jest kapitola XII. potřeby, kap XII. úhrady a čl. XII. vyřízení Pak petice od čís 50-64, jakož i petice, na kterou pan zpravodaj byl poukázal

Gegenstand der Abstimmung ist Kapitel XII. des Erfordernisses, Kapitel XII. der Vedeckungund Artikel XII. der Erledigung

Petitionen Nr. 60-74, sowie die vom Herrn Berichterstatter noch nachträglich hinzugefügte Petitton

Žádám pány, kteří tyto položky přijímají, by vyzdvihli ruku

Ich ersuche die Herren, welche diese Posttionen annehmen, die Hand zu erheben

Jsou přijaty

Sie sind angenommen

Zpravodaj posl. dr. Fořt Slavný sněme!

Předmětem XIII. debaty jest kapitola XIII, týkající se všeobecného etatu pensijního

V Potřebě kapitol této nalézá se suma 15-3 852 zl

Úhrada Náhrada pensijního fondu 1280 zl, vyřízení naléza se pod článkem XIII., petice pak pod čís 65-71

Landtagssekretär Höhm (liest)

Kapitel XIII. Allgemeiner Pensionsetät Erfordernis im Ganzen 153 852 fl

Bedeckung Beitrag des Pensionsfondes 1210 fl

Hiezu Artikel XIII. der Erledigung, dann Petitionen Nr. 65-71.

Nejvyšší maršálek zemský Žádá někdo za slovo k těmto položkám?

Verlangt jemand zu diesen Positionen das Wort?

Tyto položky jsou přijaty

Diese Positionen sind angenommen

Zpravodaj posl. dr. Fořt Předmětem poslední, debaty jest kap XIV To jest otázka Úhrady Vyřízení dotyčné nalézá se pod písmenem A

Dovoluji si k tištěnému zněni tohoto vyřízení podotknouti ještě následujíc Předně dovoluji si jménem komise rozpočtové činiti dodatek k odstavci začínajícímu slovy

"Zbytek těmito berními zdroji neuhrazeny obnosem 2, 925805 zl uhrazen budiž úvěrní operací, a bud dán příkaz následující zemskému výboru aby nejenom uzavřel dotyčnou půjčku obnosem 3, 000000 zl, nýbrž aby zároveň tuto půjčku i se závazky vedlejšími pojistil zástavním právem na královském českém zemském ústavu pro choromyslné v Dobřanech v knihovní vložce čís 3210 náležející zemskému fondu král Českého, a aby vymohl nejvyšší schváleni jak pro vypsáni přirážek, tak i pro uzavření a vtělení této zápůjčky

Návrh můj směřuje k tomu, aby zemskému výboru dán byl přímý příkaz ku hypotekováni a vymožení tohoto nového dluhu a schváleni zanesení této hypotéky

II. dodatek plyne z dosavadních resultátů rozpočtové debaty a zaleží v tom, že se celkem zvýší potřeba následkem dvou položek po 2000 zl, úhrnem 4000 zl, tak že celková potřeba obnášeti bude nyní celkem 22, 390041 zl

Následkem toho ovšem resultuje taktéž zvýšeni neuhrazeného schodku, který čím i bude 2, 929 805 zl

Landtagssekretär Höhm (liest)

Erledigung des Landesvoranschlages für das Jahr 1899

A.

Im Absatze I. ist infolge der 2 beschlossenen Erhöhungen á 2000 fl. die Erhöhung der Gesammtsumme eingetreten und zwar

Die Landesausgaben des Königreiches Böhmen werden für das Jahr 1899 mit der Summe von 22, 390041 fl (um 4 000 fl höher) festgestellt, infolge dessen stellt sich der nicht gedeckte Abgang im Betrage von 2, 929805 fl heraus Die Commission stellt weiter den Antrag und zwar bezüglich des letzten Absatzes, des Alinea 3, diesen Absatz nachstehend zu ergänzen

Dem Landesausschusse wird aufgetragen, zu diesem Behufe ein Landesdarlehen im Betrage von 3, 000000 fl zu contrahieren, dieses Landes-Darlehen sammt Nebenverbindlichkeiten ob der dem Landesfonde des Königreiches Bohmen gehörigen k. k. Landesirrenanstalt in Dobřan (Grundbuchseinlage Z. 2310) pfandrechtlich sicherzustellen und sowohl für die Ausschreibung der Umlagen als für die Ausnahme des Darlehens und dessen Intabulierung die allerhöchste Genehmigung zu erwirken

Nejvyšší maršálek zemský K těmto položkám jsou přihlášení k řeči

Zu diesen Positionen sind zum Worte gemeldet

Kontra pp posl. Adámek a Prášek, pro p. posl. dr. Kramař

Dávám slovo p. posl. Adámkovi

Posl Adámek Slavný sněme! Jménem svých přátel ujímám se slova, abych proti návrhu rozpočtové komise, pokud se týče úhrady schodku, obhajoval prvotní návrh zemského výboru, aby letos přirážka zemská zvyšovaná nebyla Slavná rozpočtová komise ve své zprávě v sytých barvách vylíčila smutný, ano, řekl bych, přímo děsný obraz zemských financi a doufám, že tato záslužná prače netoliko na tomto slavném sněmu nalezla náležitého povšimnutí, ale také v těch kruzích nalezla žádoucího porozuměni, které předem jsou povolány pečovati o trvaly, zdárný vývoj hospodářství království a zemí

Naděje v to, arciť po zkušenostech, kterých jsme v příčině te nabyli, není veliká, ačkoliv pravě v nynější době konečně by mělo již proniknouti v těch kruzích poznání, že hospodářská moc a síla této říše spočívá v hospodářském vývoji a hospodářské síle jednotlivých království a zemí, z nichž toto soustátí jest složeno (Souhlas)

V naší polovici říše vyvinuly se v hospodářství autonomních sboru, v hospodářství království a zemí poměry, které plným právem musí býti prohlášeny za neudržitelné

Hospodářství království českého, jako jiných království a zemí, není Samostatné a neodvislé, ale přímo i nepřímo od státního hospodářství odvislé, a již proto nebylo správné, když se v jenerální debatě vina za zbědované poměry financí zemsých a za neutěšený stav našeho zemského hospodářství svalovala na nás, když se ukazovalo na to, že jako soukromý hospodář, který úplně svobodně hospodaří, toliko my odpovídáme za přibýváni dluhů a za zvyšování přirážek v tomto království, za výsledky zemského hospodářství vůbec

Kdybychom byli samostatným státem a nebyli sevření okovy centralisace, jimiž jsme připoutám k Vídni a kdyby stát neměl rozhodující moci při svalování břemen na toto království, pak by mohlo býti řeči o tom, že jsme zodpovědní za to, co v tomto oboru podnikáme Avšak za nynějších poměrů, když stát stále a stále nová břemena, a to břemena eminetně všestátní, na nás uvaluje a má jen o to péči, aby každý pramen berní byl do poslední jiskry vykořistěn, pak nelze zodpovědnost za zbědované poměry našeho zemského hospodářství v prvé řadě svalovati na nás a na tento slavný sněm

Hlavní toho příčinou jest centralistická soustava, již jsme u veškerém vývoji svém přímo násilně zdržováni a hospodářsky ochuzováni. Obětujeme miliony na školy, drahý a j, avšak ovoce tohoto podnikaní klidí stát, kterýž veškeré prameny berní zabírá a vyčerpává a na naše bedra soustavně stát nová břemena veřejné správy uvaluje, nic toho nedbaje, že jim podléháme, nemajíce k jich podnikaní kromě přirážek k přímým daním jiných vydatnějších příjmů

Poměr našeho zemského hospodářství k státnímu objasňují výpočty, které s uznáni hodnou pečlivostí a pili sestavila a do své zprávy přijala rozpočtová komise Z těchto výpočtů ukazuje se, jak úžasně vzrostly státní příjmy a vydáni a jak proti tomu rostou zemské příjmy a vydání

Tato čísla velmi zřejmě objasňují situaci, ve které se nalézáme Státní příjmy úžasně rostou, v pokladnách státních kápi se přebytky, království a země podléhají rostoucím břemenům přirážek a dluhů Plným pravém z toho dovozuje komise rozpočtová, že tato centralisace při vyhledávaní a vyčerpávaní pramenů berních a decentralisace při uhrazováni rostoucích veřejných potřeb, jest hlavni příčinou zbědovanosti financí našich

Výrok tento musí zajisté každý z nás podepsati a jest dobře, že fakta tato komisi rozpočtovou byla konstatována Z tohoto hlediska zásadního, na které se po stavila rozpočtová komise, musí se při uvažování o úhradě schodku pilně a důsledně hleděti

Z přehledu výdajů financí státních i zemských, který připojila slavná rozpočtová komise ku své zprávě, vychází, že v letech 1868 až 1899 hrubé vydání vzrostlo o 435 mil, tedy o 133 pct Současně vzrostlo zemské vydáni v království českém ze dvou milionů na 22 3 mil, tedy o 20 3 mil. nebo-li 1015 prc (Slyšte!), tedy má osmkráte větší progresí než jako vydání státní

Vlastním příjmem neuhrazený schodek v království Českém, který činil v r. 1868 pouze 1 1/2 mil, v r. 1899 činil již 20 6 mil, tedy o 19 mil. více

Přirozeným vývojem poměrů a přirozeným stoupáním poměrů hospodářských a kulturních zajisté schodek ten bude růsti i dále

Za těchto poměrů stává se arciť otázka uhrazeni schodku velice kritickou Zemsky výbor navrhl, aby schodek letošní byl uhrazen přirážkou 51 pot representující obnos 4 1/2 mil

Rozpočtová komise odchyluje se od návrhu a trvá na tom, že musí býti uhrazen schodek přirážkou a dluhem, ale navrhuje, aby přirážka zvýšena byla na 55 pct Dle toho mají býti dluhy kontrahovány v obnosu, praeliminovaném na 3 miliony zlatých

O nerationelnosti hospodářství přirážkového není sporu Dokud činil náš schodek pouze 1 3, 1 5 nebo 2 mil. zl atd, nebyly arciť přirozeně zemské přirážky tak pociťovány a neměly také žádného vlivu na naše hospodářské poměry, neboť činily tehdá toliko 7 až 10 pot Od té doby se však situace netoliko hospodářství zemského ale také i hospodářství obci a okresů povážlivě změnila

Při posuzováni těchto poměrů musíme především hleděti k tomu, jaké změny nastaly ve veřejném 'živobytí vůbec, posunutím vzájemných poměrů různých kategorii daní, zvláště pak novou úpravou berní

Dávno již minula doba, kdy hospodářství státní a zemské bylo založeno po výtce na přímých daních a na přirážkách k těmto daním

Z rozpočtu státního na rok 1899 lze seznati, že činí dané příme 127 2 milionů, daně nepřímé 347 8 milionů, tedy poměr těchto duní, které dohromady vynášejí 475 milionů, nyní jest 26 2 proc ku 73 8 proc

Z toho poměru vychází, jak nespravedlivé jest, když uhrazeni všech potřeb země, okresů a obcí svaluje se toliko na poplatníky přímých daní, a když z nich se vylučují poplatníci jiných daní, a že jest pronikavá reforma tohoto hospodářství nezbytně potřebnou

Břemena poplatníctva přímých dani v posledních letech úžasně vzrostla a nemohou býti na dále v dosavadní progressí zvyšována, nemáme-li dospěti ku velikým křísím (Souhlas)

Přirážka zemská v letech 1880-1890 vzrostla z 28 proc na 36 proc

V  roku 1898 byla zvýšena z 39 proc na 51 proc, tedy o 12 proc, avšak, velectění pánové, jak vzrostly současně přirážky okresní a obecní?

Přirážky zemské okresní, obecní, místní a školní činily průměrně v roku 1889 82 06 proc, a vynášely 22 26 milionů Kromě toho vynesla obecní přirážka na nápoje 2 miliony zlatých

V  roku 1895 průměr těchto přirážek vzrostl na 93 66 pro., a přirážky tyto vynesly okrouhle 29 milionů

Tedy proti roku 1889 vzrostl průměr těchto veřejných přirážek o 11 6 pro a výnos jejich o 63 mil. zl K tomu se musí připočítati příspěvek na obchodní komory, který činí 185 643 zl a výnos z (dávky nápojové, který činí 3, 614 109 zl

Dávky tyto a přirážky vynesly r. 1895 již 32, 409 577 zl, tedy průměrně 106 proc přímých daní Tato břemena jsou velice nestejně rozdělena a dostupuji namnoze přímo závratné výše Přirážka okresní r. 1895, jež činila průměrně 19 6 proc, dostoupila na výši 51 proc a to v chudém okrese roketnickém, obecní a osadní přirážky, které průměrně vystoupily v tom roku na 18 66 proc, činily také 430 proc (Slyšte!) Obecní přirážky školní činily průměrně 10 16 proc, avšak také 539 proc (Slyšte!)

Nepotřebuji teprve ukazovati na to, jaký vliv má tento úžasný vzestup přirážek k přímým daním na hospodářství a cenu pozemků a na majetek reálni vůbec Důkaz toho nejjasnější naleznete ve statistice exekučních prodejů a to ve vzestupu poplatků za daně v čas neodvedené, ve vzestupu poplatků za exekuce, a nejsmutnější faktum jest, že přibývá exekucí za nezaplacené daně (Tak jest!). Rozpočtová komise uznává také, že každé značnější zvýšeni břemene berního jeví se bytí v účincích svých při reálních daních opravdu konfiskací majetku, (Slyšte!) a vypočítává, že by v nejbližší době podle pravděpodobnosti musila býti zvýšena přirážka zemská alespoň o 30 proc, a toto zvýšení přirážky zemské že by znamenalo úbytek majetkové podstaty v sumě 60, 000000 zl (Slyšte!)

Po těchto vývodech rozpočtové komise mohli bychom právem očekávati, Že se rozhodně opře postupu v této konfiskaci, že se vším důrazem bude hájiti návrh zemského výboru, aby se letos dosavadní zemská přirážka nezvyšovala, tak se však nestalo

Rozpočtová komise arciť tvrdí, že navrhuje pouze mírné zvýšení přirážky o 4 proč, nehledí k tomu, že loni byla zvýšena o 12 proc, tak že by ve dvou letech byla zvýšena o 16 proc. V r. 1874 činila zemská přirážka 17 proc Po výpočtech rozpočtové komise znamená toto zvýšení přirážky zemské v 1 1898 a 1899 o 16 proc úbytek podstaty majetkové asi o 32 millionů (Slyšte!)

Význam tohoto znehodnocení nemovitého majetku nepotřebuji Šíře vykládati, jest to samozřejmo, jaký vliv takové znehodnocení má netoliko pro majitele těchto statků jakož i pro úvěr a j. . Po výtce z tohoto důvodu nemůžeme se přidati k tomu, aby letos byla opět přirážka zemská zvýšena, a to tím méně, poněvadž loňské a to značné zvýšení zemské přirážky o 12 proc ještě ani se hospodářsky nevžilo a neustálilo Při změnách těchto břemen reálního majetku jest potřebí stabilnosti, poněvadž změny takové mají vliv na vývoj hospodářský vůbec. V předešlých letech toho bylo dbáno Ukazuji na příklad, že 39 procentní přirážka trvala po celých 8 let, a tuším, že ohledy, které tenkráte byly rozhodujícími, platí ještě dnes Touto šetrností jsme povinni poplatníkům přímých daní také proto, poněvadž následkem posunutí přirážkové base v posledních letech také všecky přirážky autonomních sborů značně byly zvýšeny

Ku zvýšení přirážky zemské letos také proto přistoupiti nemůžeme, protože dosud není ustáleno také nové rozděleni státních břemen dle poslední reformy berní, zvláště pak daně příjmové a rentové

V tomto slavném sněmu opět a také v tomto zasedáni bylo touženo, že stát nebéře žádného ohledu na hospodářství zemské

Mám za to, že musíme se my vyhnouti stejné výtce a že nesmíme postupovati, aby nám mohly okresy a obce vytýkati, že nebéřeme žádný ohled na jejich hospodářství při opatřováni potřeb země

Tato výtka mohla by se nám činiti tím spíše, poněvadž země není tak svázaná ve svém hospodaření jako okresy a obce, poněvadž země může vyhledávat prameny nových příjmů, může naléhati s větším důrazem na pomoc státu, než obce neb okresy

Kdyby se postupovalo se zvyšováním zemských přirážek do nedozírné výše, jaký by toho byl následek?

Obce a okresy, v jichž správě rozhoduji bezprostřední zástupcové poplatníků, by se ve svém hospodářství, které jest založeno také na těchto přirážkách, uskromňovaly, aby mohly platiti vysoké zemské přirážky, aby přirážky okresní a obecní tyto to možná nejnižší

A toho následkem by bylo, že by ve veškerém pokroku a vývoji našich obcí a okresů nastala velmi povážlivá zastávka (Souhlas )

Čím rychleji stoupají zemské přirážky, tím nesnadnějším se stává opatřovaní potřeb obcí a okresů přirážkami Již nyní s velikými obavami musíme stopovati vzrůstáni dluhů okresů a obcí, jež jsou hospodářsky tak slabými, že nemohou přirážkami své potřeby uhrazovati

Dluhy tyto dostupují již výše milionů, a odpovědnost za takovýto vliv zemského hospodaření na hospodářství obcí a okresů nikterak přijmouti nemůžeme, a proto také z té příčiny nemůžeme letos hlasovati pro zvýšeni přirážky zemské, jak se navrhuje (Souhlas)

Pánové, pro zvýšeni navržených přirážek není ani ten důvod, že bychom byli letos snad něco zvláštního, něco velikého podnikli a vykonali

Vždyť ani platy učitelské nebudou ani částečně upraveny, a žádných velikých investičních výdajů kromě pověstných železnic jsme neučinili Ale i těmito důvody nemohli bychom ospravedlniti ostatní zvýšení přirážek letos, když jsme byli lom přirážku zemskou o 12 proc zvýšili

Nikdo nám nemůže vytýkati lehkovážnost hospodaření na dluh, když nebudeme hlasovati pro zvýšení přirážky letos

Naše zemská přirážka je absolutně a relativně tak vysoká, že není lehkovážností, když nechceme učiniti toto břemeno ještě nesnesitelnějším (Tak jest)

Výše této přirážky dokazuje, že máme plných ohledů k potřebám naši země, a že odpovědnost za to, že musíme uhražovati potřeby země také dluhem, nepadá na nás. Hledíce k hospodářským poměrům v tomto království a jsouc osobě vědomí zodpovědnosti k lidu, kterýž sestupujeme, nemůžeme přistoupiti k tomu, aby zvyšováním přirážek byly letos potřeby země uhrazeny

Komise rozpočtová zrazuje od dělání dluhů, protože není více méně dělání dluhů než prováděni loupeživého hospodaření na ekonomických podmínkách příštího pokolení

Rozpočtová komise ale sama přece navrhuje dělání dluhů.

S těmito povšechnými náhledy slavné rozpočtové komise nemohu souhlasiti

Mam za to, že jest celá řada vydání na podniky, které budou prospívati také příštím pokolením, a tu myslím, že jest zcela spravedlivo, aby ti, kteří pro všecky věky z těchto podniků budou těžiti, také svým časem k uhrazení nákladů, které byly s jich provedením spojeny, přispívali, aby veškeré tyto náklady na nás současníky nebyly svalovány

Z té příčiny tedy myslím, že není oprávněné stanovisko, že by země nemohla a neměla takovýmto způsobem aspoň část břemen přítomnosti svalovati na budoucnost

Kdyby tato zásada měla býti důsledně prováděna, bylo by sotva možné, zdokonalovati komunikace v zemi, upravovati vody, atd. S rozpočtovou komisi tudíž souhlasím v třetím návrhu, že musíme vyhledávati zdroje nových příjmů, a že bych si přál, kdyby v přičíně té byla učinila opatření, aby výsledek tohoto hledání byl poněkud závažnější než návrh, který se činí

Snad by se to bylo podařilo aktivováním mimo parlamentáarní komise neb ankety, která by se touto prací zanášela, poněvadž krátká doba sněmovní nestačí k řešení takovýchto velikých a důležitých problémů Neoddávám se arciť růžové naději ve příliš skvělé výsledky tohoto hledání, poněvadž nám jest zůstaven úkol prohrabovati na poli, které stát dávno sklidil (Výborně) Výsledek takovéhoto pohrabovaní nemůže býti valný a proto marné jest všechno mluvení (Souhlas) Mizérie našich financi zemských a našeho finančního hospodářství spočívá především v soustavě centralistické, kterou trpíme v odvislosti od státního hospodářovi a tím, že toto království České v této polovici říše se pokládá za nevyčerpatelný pramen státních příjmů, aniž by, kteří z těchto pramenů čerpají, pokládali za svou povinnost také pečovati o zdárný vývoj hospodářský a kulturní v této zemi (Vy borně!) Dokud tato soustava potrvá, dotud potrvá mizené našeho zemského hospodářství a z toho plyne, že celá finanční moudrost zemská spočívá v tom, abychom se vší rozhodností opírali se převalování stále nových břemen státních na nás, na nás jest, abychom se stejným důrazem naléhali na stát, aby vykonal oproti král českému ston povinnost, (Výborně!) aby část velkých důchodů, které z království bére, nám vrátil k náležitému opatření všech hospodářských a kulturních potřeb tohoto království (Výborně!) Dokud to se nestane, budeme se potáceti stále v těchto neustálených a neutěšených poměrech.

V jeneralní debatě bylo podotčeno, že zbědovanosti našich zemských financí, zvláště pak vzrůstání dluhů tohoto království nebude míti ca vídeňskou vládu očekávaného účinku, totiž, že ji nevyruší z dosavadního klidu, k účinnému usnadnění sanováni našich financí Oproti tomu na tom trváme, že vídeňské vlády budou naše finance zemské dotud sanovati, pouze lacinými, více neb méně důmyslnými radám", dokud budeme přispíváním vlastních sil se ožebračujíce své hospodářské a kulturní potřeby opatřovati

Namítá se, že hrozí finanční krach

Hrozby tyto by mohli pouze tehdaž účinkovati, kdyby toto království bylo samostatným státem a kdyby hospodářský krach tohoto království neznamenal také krach Rakouska (Tak jest)

Zdárné rozřešení otázky české také po strance hospodářské, nepodlamování ale zachováni naši hospodářské síly jest nad jiné důležitějším zájmem

Mluví-li se o velikosti a o moci této říše, jest to planá frase, když se důrazně nehledí k tomu, aby byla mocnými, hospodářsky silnými také království a země, ze kterých jest toto soustátí složeno

Pánové! Neklamme se, v našem zemském hospodářství trvalá náprava zjednána nebude, dokud nynější soustátí, nynější poměr zemského hospodářství k hospodářství státnímu potrvá, dokud o osudech tohoto království budou rozhodovati tito státníci, kteří toto království pokládali za pouhý obyčejný správní okres, který jest možno spravovati pouze mechanickým vyřízením čišel podacího protokolu (Výborně!)

Naši řídící státníci zapomněli, že toto království je nejslavnější politicko-historická individualita v této polovině říše, a že k jeho spravováni je potřebí něco více než obyčejné byrokratické rutiny, že je potřebí pronikavého sebevědomí, energické, soustavné a prozíravé iniciativy při opatřování všech důležitostí a potřeb tohoto království (Výborně!)

Nestačí, aby toto království spravovali pouze státnici, jichž ctižádost je nenese výše než aby jednou správně bylo zapsáno, kdy přišli a kdy odešli (Výborně!)

Tu nestačí, aby o osudech tohoto království rozhodovali statnící a politikové jichž heslo jest "Co nemůže běžeti, to nechme ležeti " (Výborně!)

Toto království má veliké potřeby a opatření těchto potřeb jest netoliko velice důležito pro náš národ, pro veškeré obyvatelstvo tohoto království, ale náležité opatření těchto potřeb má opravdu životni důležitost pro celou říši

Po nastřádaných zkušenostech neapelluji na J. E. p. místodržitele, aby věci té se ujal, a aby svým vlivem přispěl ku zdárnému řešeni sanovaní financi zemských, jež se stane záhy otázkou kritickou (Výborně!)

Je na čase, aby rozhodující státnici byli upamatováni, že jest jejich povinnosti peěovať, aby stát oproti tomu království plně konal svou povinnost, dokud jest čas, dokud nebude pozdě a končím tím Pánové, již se připozdívá! Budiž těm, kteří tuto povinnost včas nevykonají, odpovědnost lehká!               

Po těchto vývodech prosím, abyste přijali návrh, který jménem svých přátel činím a který se liší od návrhu rozpočtové komise pouze v tom, že navrhuji,


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP