Úterý 18. dubna 1899

25násobným čistým výnosem katastrálním.

5. Mému ministru vnitra ukládám, aby zákon tento uvedl v platnost.

II. Ve formálním ohledu budiž návrh tento přikázán komisi zemědělské.

V Praze, dne 15. duben 1899. Alfons Šťastný, Jan Rataj a J. Novotný.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Naložím s tímto návrhem dle jednacího řádu.

Ich werde diesen Antrag der geschöftsordnungswäßigeu Behandlung unterziehen.

Pan posl. Barták a soudr, mi odevzdali dotaz k J. E. p. místodržitelí.

Die Herren Abgeordn. Barták und Gen. haben mir eine Interpellation an Se. Excell. den Herrn Statthalter überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Dotaz poslance Jana Bartáka a soudruhů k Jeho Excel. p. c. k. místodržitelí království českého.

Vaše Excellence! Obec Újezdec u Křižkův v okrese Jílovském byla v r. 1898 s okolím postižena živelní pohromou v takové míře, že při komisionelním šetření uznáno poškození resp. zničení katastrálního výnosu polovicí až třemi čtvrtinami.

Výpočet slevy daně pozemkové ustanoveními zákona ř. z. z r. 1896 č. 118 ř. z. § 1. odst. 1. a 2, § 17. odůvodněné, však dosud se c. k. z. finančním ředitelstvem v Praze nestal, naopak, c. k. berní úřad v Jílovém vymáhá přísně nedoplatky daní v obci zmíněné, které poplatníci vzhledem k očekávané slevě dané pozemkové nedoplatili a také následkem pohromy živelní ani zapraviti nemohli.

Jelikož takové zacházení s rolnictvem v poměrech nad míru neutěšených se nacházejícím ustanovením zákona naprosto neodpovídá, táží se podepsaní:

Jest Vaše Excellence ochotna, přísné vymáháni nedoplatkův dani z r. 1898 v obci Ujezdci u Křížkův zastaviti a naříditi, aby sleva daně pozemkové poplatníkům téže obce v základě šetření komisionelního příslušíci co nejdříve odepsána byla?

V Praze, 18. dubna 1899.

Jan Barták a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz J. Exc. p. místodržitelí.

Ich werde diese Iuterpellation an Seine Excell. den Herrn Statthalter leiten.

Pan posl. König, Mareš a soudruzi mi odevzdali taktéž dotaz k Jeho Excelenci panu místodržitelí.

Die Herien Abg. König, Mareš und Genossen haben mir gleichfalls eine Interpellation an Se. Excell den Herrn Statthalter überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte: ) Dotaz poslance Königa, Josefa Mareše a soudruhů na Jeho Excellenci pana místodržitele království českého.

Při provádění odepisování pozemkové daně následkem živelních nehod dle zákona ze dne 12. července 1896 č. 118 ř. z. oblíbily sobě c. k. finanční orgánové zvláštní praxi.

Ono na požádání poškozených provede se od úředního vyslance v obci šetření, jak to § 14 zmíněného zákona vyžaduje, týž výslanec uzná nárok na odepisování daní v určité míře za oprávněný, poškození poplatníci očekávají pak zcela určitě, že se jim v placení daní dostane větší či menší úlevy a zatím docházejí začasté trpkého sklámání.

První sklamání záleží již v tom, že třeba i vyšetřeni škod dálo se přede žněmi, tedy v měsíci červenci, nikdy vyřízení žádosti za odepsáni daní nebývá do konce roku provedeno, takže každý postižený všecky daně v roce, v němž živelní pohromou škody utrpěl, zaplatiti musí.

Již tím se stává, že zákon mine se svého účele, neboť týž má přece za účel, aby postiženému poplatníku se dostalo úlevy v placení daní tehdy, kdy hyl postižen, co možná rychle.

Když pak konečně dojde vyřízení v takové záležitosti, tu dostává se poplatníkům pozemkové daně dalšího sklamání.

C. k. okresní hejtmanství pošle obecnímu úřadu seznam poplatníků, kteří se o odpis daně hlásili, s udáním obnosů, které jim případně byly odepsány.

Obecni starosta má seznam ku nahlédnutí vyložiti a zájemníky o tom zpraviti. A tu mnohý poplatník shledá. Že jeho žádosti za odepsání daní buď z části aneb zcela vyhověno nebylo. Nikdy však se nedozví, proč se tak vlastně stalo, neboť důvody částečného aneb úplného odmítnutí žádosti nebývají udány. Tím stává se illusorním právo ku podání stížnosti, které každému postiženému vyhraženo jest.

Tak praktikuje se provádění zákona v mnohých okresích a uvádíme zejména, jak se jedná u c. k. okresního hejtmanství v Královicích. Bylo nám mimo jiné sděleno, že na př. v obci Krašovicích v roce 1897 a 1898. bylo takto jednáno.

Zvláště v roce 1898 utrpělo rolnictvo v zmíněné obci následkem velikého mokra na jaře a nesmírného sucha v letě a v podzimu ohromných škod, tak že v tomto roce byla úplná neúroda v zmíněné obci. V obojích leteoh pak některým poplatníkům daň byla odepsána jen čásečně, někteří vyšli úplně na prázdno. Odvolati se není těmto poplatníkům možno, poněvadž, jak již praveno, nejsou jim známy důvody odmítnutí.

Takovéto jednání c. k. finančních úřadů jest očividným poškozováním strádajího rolnictva a třeba učiniti tomu přítrž.

I táží se podepsaní: Jest Vaše Ex. ochotna, dáti takovéto případy vyšetřiti a o nápravu se postarati?

V Praze, dne 18. dubna 1899.

König a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz J. Ex. p. mistodržiteli.

Ich werde diese Interpellation an Seine Excellenz den Herrn Statthalter leiten.

Pan posl. Březnovský a soudruzi taktéž mi odevzdali dotaz k J. Ex. panu místodržitelí.

Die Herren Abgeordneten Březnovský und Genossen haben mir gleichfalls eine Interpellation an Se. Excellenz den Herrn Statthalter überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Dotaz pohance Březnovského a soudruhů k Jeho Excellenci panu místodržitelí království českého.

Kdo v poslední době pozoruje, kterak velkoněmecký živel v království Českém si razí cestu ve veřejnosti, neupře, že proud ten nebere se ve směru království Českému příznivém, ba ani ve směru rakouském, a což jest nejsmutnější, směr tento proudu velkoněmeckého jest mnohdy podporován c. k. státními úřady, které buď nepochopoitelnou shovívavostí nebo nemístnou nevšímavostí svou činí, že proudy velkoněmeoké stávají se čím dál smělejšími.

Jak daleko smělost tato sahá, viděti z toho, že dodavatelé potřeb kancelářských pro státní pokladnu, kteří tedy ze státu a země zisk mají, výrobky své označují odznaky říše velkoněmecké. Na důkaz toho přikládají podepsaní platební arch c. k. hlavní zemské pokladny v Praze, v němž světlotiskem označeny jsou insignie říšc velkoněmecké, meč, žezlo a německo-císařská koruna.

Zač se to má považovati, jestliže firma tuzemská i na věcech pro c. k. erár určených své velkoněmecké smýšlení takovýmto způsobem drze na jevo staví a přes to od dotyčných státních úřadů ani okřiknutí ani odmítnutí nedoohází.

Trpěli by státní úřadové na podobných věcech znaky království Českého? A přece by to byla věc nevinná, poněvadž království české znamená upevnění mocnářství rakouského proti snahám velkoněmeckým.

Jak tedy mohu zřejmě podporovati označováni odznaky, který mají nepokrytý význam protirakouský ?

Následkem toho táží se podepsaní: Jak se to stalo, že věc tato Vaší Excellence zůstala tajnou ?

Míní-li Vaše Excellence chopiti se prostředků, které by řádění velkoněmeckému aspoň po této stránce prítrž učinily?

V Praze, 18. dubna 1899.

V. Březnovský a soudr.

Nejv. maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz J. Excell. p. místodržiteli.

Ich weide diese Interpellation an Seine Excell. den Herrn Statthalter leiten.

Žádám, aby kurie obcí venkovských vykonala novou volbu jednoho člena komise pro zařízení nových soudů a výsledek aby oznámila.

Ich ersuche, die Curie der Landgemeinden möge die Neuwahl eines Mitgliedes der Com mission für Errichtung neuer Gerichte vornehmen und das Resultat bekannt geben.

Co se týče volby komise, na jejímž zřízení se usnesl slavný sněm dnešního dne, a sice komise pro stavební řád, tedy požádám kurie, by tuto volbu vykonaly po příštím sezení.

Was die Commission betrifft, welche das hohe Haus heute einzusetzen beschlossen hat, der die Bauordnung zuzuweisen ist, werde ich die Curien ersuchen, diese Wahl am Schluße der nächsten Sitzung vorzunehmen.

Komise rozpočtová koná schůzi dnes po sezení sněmu.

Die Bubgetkommission halt Sitzung heute nach der Landtagssitzung.

Die Landeskulturkommission halt Sitzung heute nach der Landtagssitzung

Komise pro záležitosti zemědělské koná schůzi dnes po sezení sněmu.

Komise pro finance zemské koná schůzí dnes po sezení sněmu

Die Commission für die Landesfinanzen halt Sitzung heute nach der Landtagssitzung.

Die Commission für landwirthschaftliche Bezirksvorschußkassen halt Sitzung morgen den 19. April um 9 Uhr Vorm.

Komise pro okresní hospodářské záložny koná schůzí zítra dne 19. dubna o 9. hod. dopolední

Komise pro záležitosti okresní a obecní koná schůzi zítra o 9. hodině dopolední.

Die Commission für Bezirk und Genieindeangelegenheiten halt Sitzung Morgen, um 9 Uhr Vorm

Die Gewerbekommissiou hält Sitzung morgen, um 11 Uhr Vorm.

Komise živnostenská koná schůzi zítra o 11. hod. dopoledni.

Komise školská koná schůzi zítra o 3. hod. odpolední.

Die Schulkommission halt Sitzung morgen, um 3 Uhr Nachmittags.

Die Commission für dte Geschastsordnung halt Sitzung Freitag, den 21. April um 10 Uhr Vorm.

Komise pro jednací řád sněmovní koná schůzi v pátek dne 21. dubna o 10. hodíně dopolední.

Příští schůze se bude odbývati v pátek dne 11. dubna o 11 hodině dopoledni.

Die nächste Sitzung sindet statt, Freitag, den 21. April um 11 Uhr Vorm.

Na denní pořádek kladu následující předměty:

První čtení návrhu poslanců Alfonse Šťastného, Jana Rataje, Josefa Novotného a Karla Práska na změnu zákona zřízení zemského a řádu volení do sněmu království Českého, číslu tisku XCVIII.

Třetí čtení zprávy živnostenské komise v příčině zřízení zemské komise živnostenské pro království české.

Pak druhé čtení několika zpráv komisi, a sice:

Komise rozpočtové o zprávě výboru zemského v příčině schválení změny § 3. stanov musea království Ceského, č. tisku CXXXII,

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru týkající se rozpočtů fondu normálních škol a nadací k němu náležejících na rok 1899 a ohledně účetních závěrek normálního školního fondu a nadací k němu náležejících za rok 1897. č. tisku CXXII.

komise pr. jednací řád sněmovní o zprávě zemského výboru, kterou se předkládají znovu spisy v příčině změny jednacího řádu sněmu království Českého, č. tisku CII,

pak zpráva výboru legitimačního o žadosti okresního soudu v Říčanech za svolení k soudnímu stíhání poslance Jana Bartáka pro přestupek § 314 tr. z., čís. tisku CXXI.

komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě výboru zemského v příčině prohlášeni okresní nemocnice ve Vysokém n. J. za všeobecnou nemocnici veřejnou, č. tiskú CXXIX.

Komise pro záležitosti zemědělství o zprávě zemského výboru s návrhem, aby střední hospodářské školy v království českém byly převzaty do zemské správy, č. tisku CXIV.

Auf die Tagesordnung der freitägigen Sizzung setze ich folgende Gegenstände:

Erste Lesung des Antrages der Abgeordneten Alfons Stastný, Johann Rataj, Josef Novotný und Karl Prášek auf Abänderung der Landesordnung und der Landtagswahlordnung für das Königreich Böhmen. Dr. -Nr. XCIIII

Dritte Lesung des Berichtes der GeroerbeComniission, betreffend Die Errichtung einer Landesgewerbe-Eommission für das Königreich Vöhmen.

Dann zweite Lesungen einiger Conirnissionsberichte, und zwar:

der Vudgetkommission über den Landesausschubericht, betreffend die Genehmigung der Abänderung des § 3 der Statuten des Museums des Königreiches Böhmen. Druck-Nr. CXXXII,

der Budget-Commission über den Landesausschußbericht, betreffend die Voranschläge des Ntorrnalschulfondes und der hiezu gehörigen Stiftungen für das Jahr 1899 und betreffend

die Rechnungsabschlüsse des Normalschulfondes und der zu demselben gehörigen Stiftungen für das Jahr 1897 Druck-Nr. CXXII,

der Commission fin die Geschäftsordnung des Landtages über den Landesausschußbericht, mit welchem die Abänderung der Geschäftsordnung des Landtages des Königreiches Böh-. men betreffenden Akten wieder vorgelegt werden. Druck-Nr CII.,

des Legitimationsausschußes, betreffend das Ansuchen des k. k. Bezirksgerichtes in Řičan um Zuftimmung zur gerichtlichen Verfolgung des Abgeordneten Johann Barták wegen Uebertretung des § 314 St. -B. Dr. -Nr. CXXI,

der Commission für Bezirks- und Gemeinde-Angelegenheiten über den Landesausschußbericht, betreffend die Ertheilung des Oeffentlichkeitsredhtes an dal Bezirkskrankenhaus in Hochstadt. Druck-Nr. CXXIX und

der Landeskultur-Commtssiott über den Landesausschußbericht mit dem Antrage aus Uebernahme der landwirthschaftlichen Mittelschulen im Königreiche Böhmen in die Landesveiwaltung. Diuck-Nr. CXIV.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

(Schůze skončena ve 4 hod. 15 minut odpoledne.

Schluß der Sitzung um 4 Uhr 15 Min. Nachmittag. )

Porak, verifikátor.

Krejčík, verifikátor.

K. Štolc, verifikátor.

Praha. - Rohlíček & Sievers. - Prag


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP