Sobota 15. dubna 1899

klad na melioraci obnášel méně, nežli stál projekt. (Tak jest!)

Takové lukaře mají vychovávati tyto lukařské školy; nemají to býti žádné akademie a vycházeti z nich nemají inženýři, nýbrž praktičtí lidé, kteří malé meliorace dovedou prováděti samostatně, což jest tím důležitější, poněvadž právě v těchto drobných melioračních velice pokulháváme.

Máme velmi drahé projekty v almarách, ale provádění malých meliorací se nepěstuje valně. Jde o to, aby z těchto meliorací malý člověk, malý rolník, něco měl. Jde nejvíce o hory. Co má rolník v horách dělati? Může nanejvýš obrátiti se k chovu dobytka. S tím jest spojeno pěstování píce a zvelebování chudých horských luk.

Co se stalo dosud pro naše hory? Budu míti příležitost na podobné případy poukázati, které posvítí na poměry ty světlem velice zajímavým.

Z té příčiny zemský výbor s největší ochotou přistoupil na tento projekt zemědělské rady. Důkazem toho jest, že, ač do rozpočta byla vřaděna potřebná položka, zemský výbor zavedl ihned šetření o prvním návrhu, aby školy lukařské byly zřízeny v Praze. A tu musím sděliti s panem předřečníkem, že jsme nevyhledávali pražské louky, nýbrž místo, kde by se škola umístila, a to jsme dosud nenalezli. To bylo hlavně příčinou, která vedla k tomu, že po šetření, které bylo zahájeno zemským výborem, zemský výbor vyslal p. inspektora hospodářského vyučování do Němec, aby vystudoval na místě poměry podobných škol, jenž o výsledku své cesty podal velmi zevrubné a věcné dobré zdání.

To bylo příčinou, že zemský výbor nalezl, že otázka tato nemůže býti řešena tak rychle, nýbrž, že musí předcházeti náležité šetření, kde mají býti školy takové zřízeny. A ještě jedna byla toho příčina. Nemůžeme zřizovati takovéto školy lukařské při našich finančních poměrech sami; a proto zemský výbor trvá na tom, že přispívati musí na zřizování jich aspoň polovinou stát. Jednání to musí býti provedeno dříve, než bude rozhodováno poněvadž by se mohlo státi, že by nám

vláda řekla, když jste věc rozhodli plaťtež, my Vám nic nedáme. To jsou příčiny, proč zemský výbor nemohl dosud učiniti positivného návrhu. Nemohu posud jménem zemského výboru ničeho prohlásiti, ale sám vzhledem k návrhu, který byl učiněn, prohlašuji, že s ním souhlasím, poněvadž dává úplnou volnost akci zem. výboru, a nepraejudikuje k dalšímu jednání s vládou. Dnes nemohu se vysloviti, kde školy tyto budou zřízeny, ale ujišťuji, že zemský výbor s největší ochotou a energií se věci ujme. Ujišťuji pana řečníka přede mnou, že nám bude největším potěšením, když od dneška za rok budeme moli podávati zprávu, že tento projekt byl proveden. (Výborně! Souhlas. )

Nejvyšší maršálek zemský: K slovu se přihlásil dále pan poslanec Udržal.

Poslanec Udržal. Slavný sněme! S upřímnou radostí vítám návrh na zřízení lukařské školy. Jest s podivením, že návrh tento tak pozdě přichází.

Při podnicích zemědělských jedná se zajisté vždy především o výnos, o praktičnost, a tu prosím, pánové, nenapadne nikomu, kdo si chce poříditi pěkný domek účelu odpovídající, laciný domek, aby si pozval nějakého architekta, který dovede postaviti třebas Sv. Vítský dům, nebo kteroukoliv monumentální stavbu; vezme si nějakého zednického mistra, který mu postaví zrovna tak účelně, ba často snad účelněji, to, čeho potřebuje, a v každém případě o dvě třetiny laciněji.

Tak na příště, když budeme míti praktické lukařské mistry, nenapadne, dle mého zdání, nikomu, kdo bude chtíti rozumně poříditi hospodářskou melioraci, nebude-li se ovšem jednati o nějaký velký projekt, při kterém by snad bylo třeba vysokých technických výpočtů, - aby se obrátil na nějakého drahého technika, nýbrž sáhne vždy k tomu, kdo mu to udělá zrovna tak účelně, ale mnohem laciněji.

O tom, velectění pánové, kde by měla býti podobná škola zřízena, bylo by lze snad debatovati.

Prozatím nemůže to býti účelem dnešní naší schůze, Pokud vím se pamatovati, bylo v rozpočtové komisi vysloveno určité stanovisko, aby zmíněná škola byla zřízena v krajině, kde jest nejvíce interessentů lukařských. Naproti tomu uvádělo se a sice s jistou oprávněností, že by zřízení podobné školy dalo se poříditi nejlaciněji tam, kde již jsou potřebné vyučovací síly, a tu se poukázalo na technickou kancelář zemědělské rady, kde jest dosti sil, které by mohly převzíti kontrolu i vedení této školy.

(Přis. zem. výb. posl. Adámek: Ty nemohou vésti ani samy sebe!)

Na učiněnou poznámku nemohu zde reagovati, neboť já, velectění pánové, do jisté míry s tím souhlasím, že za těchto okolností by kontrola úplně vyhovovala svému účelu, a že musilo by býti o to v technické kanceláři postaráno, aby zde byl někdo, kdo by mohl na této škole k blahu našemu působiti.

Ale, jak jsem již řekl, to nemůže býti účelem této schůze, abychom o tom rozhodovali, kde taková škola má býti.

Já proto s potěšením vítám návrh, který zde byl učiněn ku zřízení této školy.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Jelikož nikdo za slovo nežádá, prohlašuji rokování za skončené.

Dávám závěrečné slovo p. zpravodaji.

Zpravodaj posl Teklý: Slavný sněme! Jelikož nikdo proti návrhům komise zemědělské ne pronesl námitek a toliko pan prof. Dr. Čelakovský vyslovil své osobní přání, aby škola ta zřízena byla ve Vys. Mýtě, a poněvadž o místě teprve má se rozhodnouti až po úřadě s vládou a se zemědělskou radou, myslím, že tyto orgány zajisté vezmou na zřetel a v úvahu, zda by Vys. Mýto bylo výhodným místem, kde by se škola ta zříditi měla.

Ale musím jen poopraviti p. Dr. Čelakovského v tom směru, že si nemohu mysliti, že by takový odborný orgán, jako zemědělská rada, mohla vésti dotyčnou školu a že by žáci svá cvičení praktická mohli prováděti v Praze, snad někde na císařské louce. Neboť jsem přesvědčen, že tato škola má býti školou

praktickou, a že Žáci ti mají se cvičiti na oněch místech, kde se meliorace provádí, tedy tam, kde taková práce skutečně jest.

Přimlouvám se za přijetí návrhu, jak jej komise předložila. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt jemand das Wort? Wir gehen zur Abstimmung über.

Přejdeme k hlasování. Dám hlasovati o návrhu komise a nebude snad třeba, abych jej ještě jednou přečetl.

Ich halte es nicht für nothwendig, den Antrag der Commission noch einmal zu verlesen.

Žádám pány, kteří přijímají návrh komise, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche den Commissionsantrag annehmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ift angenommen.

Tím jest denní pořádek vyčerpán.

Die Tagesordnung ist erschöpft.

Páni posl. Fišera a soudruhové mně odevzdali návrh v příčině úpravy vyučování nauce hospodářské na pedagogiích učitelských.

Die Herren Abg. Fišera und Genossen haben mir einen Antrag überreicht, betreffend die Regelung des Unterrichtes in der Landwirthschastslehre an den Lehrerbildungsanstalten.

Žádám, by tento návrh byl přečten.

Sněmovní sekretář Holím (čte): Návrh posl. V. A. Fišery a soudruhů ve příčině úpravy vyučování nauce hospodářské na paedagogiích učitelských.

Sl. sněme! Uvažujíce, že v otázce o přiučování se v hospodářství na škole obecné aneb k této připojené pokračovací škole především a nejvíce rozhoduje způsobilosť učitelstva, kterouž proto dříve zabezpečiti dlužno, než vůbec pomýšleti lze na náležitý rozvoj vyučování tohoto - uvažujíce, že studiu zemědělskému na vzdělávacích ústavech učitelských dosud nedostatečná věnuje se péče a že veškerá opatřeni k účelné nápravě vycházeti musí ze zásady, aby vyučování nauce hospodářské na ústavech dotčených svěřeno bylo skutečným pro úřad ten zkoušeným odborníkům - navrhujeme:

Slavný sněme, račiž se usnésti: "C. k. vláda se vyzývá, aby na paedagogicích učitelských upravilo se vyučování nauce hospodářské a svěřilo se ve směru tom zkoušeným, skutečným odborníkům. "

V    ohledu formálním budiž návrh tento přikázán k předběžné úřadě komisi zemědělské.

V  Praze, dne 15. dubna 1899.

V. A. Fišera a soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Naložím s tímto návrhem dle jednacího řádu.

Ich werde diesen Antrag der geschäftsordnungsmäßigen Behandlung unterziehen.

Páni poslanci Krumbholz a soudruzi odevzdali mně návrh v příčině zrušeni mýt na erárních silnicích.

Die Herren Abg. Krumbholz und Genossen haben mir einen Antrag, betreffend die Aufhebung der ärarischen Straßenbauten, überreicht.

Žádám, by tento návrh byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm(čte): Návrh posl. Václava Krumbholze, Václava Sudy, Josefa Kovaříka a Jana Kůsa v příčině zrušeni mýt na erárních silnicích.

Slavný sněme, račiž se usnésti: C. k. vláda se vyzývá, aby během letošního roku přivedla k uskutečnění vypracovanou předlohu zákona o zrušeni mýt na erárních silnicích tak, aby vybiráni mýtních poplatků od 1. ledna 1900 zrušeno bylo.

V Praze, dne 15. dubna 1899.

Václav Krumbholz a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Naložím s tímto návrhem dle jednacího řádu.

Ich werde diesen Antrag der geschäftsordnungsmäßigen Behandlung unterziehen.

Dovoluji si sděliti, že komise pro revisi zřízení zemského se dnešního dne ustavila a sice následujícím způsobem:

Zvoleni byli za předsedu pan posl. hrabě Buquoy, za místopředsedu pan posl. Dr. Podlipný, za zapisovatele pp. posl. Dr. Mettal a König.

Ich erlaube mir mitzutheilen, boss sich inzwischen die Commission für die Revision der Landesordnung constituirt hat und dass nachstehende Wahlen stattgesunden haben:

Es wurden gewählt: Zum Obmann der Herr Abg. Graf Buquoy, zum Obmannstellvertreter der Herr Abg. Dr. Podlipný und zu Schriftführern die Herren Abg. Dr. Mettal und König.

Komise školská koná schůzi v pondělí dne 17. dubna o 9. hod. dopolední.

Die Schulkommission hält Sitzung Montag, den 17. April, um 9 Uhr Vorm.

Die Commission für landwirthschaftliche Bezirksvorschußkassen hält Sitzung Montag um 10 1/2 Uhr Vorm.

Komise pro hospodářské záložny koná schůzi v pondělí, dne 17. dubna, o 10 1/2 hod. dopolední,

Komise pro práce veřejné koná schůzi v pondělí o 2. hodině odpolední.

Die Commission für öffentliche Arbeiten hält Sitzung Montag um 2 Uhr Nachm.

Příští schůze bude se odbývati v úterý dne 18. dubna o 11. hodině dopolední.

Die nächste Sitzung findet statt Dienstag, den 18. April, um 11 Uhr Vorm.

Na denní pořádek kladu následující předměty.

První čtení zprávy zemského výboru s osnovou stavebního řádu pro král. hl. město Prahu, král. město Plzeň, Budějovice a jich okolí, čís. tiská XCVI.

První čtení návrhu p. Dra Kloučka a soudruhů v příčině pomocné akce pro obce Třtenice, Vrbice a Hradištko, okresu Jičínského, krupobitím postižené, čís. tisku LX.

První Čtení návrhu poslance Dra Dvořáka a soudruhů ohledně potřebných reform zimního hospodářského školství, čís. tisku CXV.

První čtení návrhu poslance Josefa Anýže, Frant. Königa a Josefa Mareše, aby zemským sněmem království Českého vyzvána byla vláda, aby radě říšské předložila návrh na změnu zákona ze dne 10.června 1872 (říšského zákona č. 75) za příčinou úplného odepsání záloh tímto zákonem povolených, čís. tisku XIII.

Dále druhá čtení několika zpráv komisí a sice:

komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě zemského výboru týkající se návrhu poslance dra Dvořáka a soudruhů ohledně prostředků k zamezení tuláctví a proti zlořádům páchaným cikány, číslo tisku CXII.

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru s předlohou návrhu zákona týkajícího se vyměřeni školního příspěvku ze jmění nemovitého v Čechách ležícího, náležejícího však k pozůstalosti mimo Čechy projednávané, čís. tisku CXI.,

komise Živnostenské o zprávě výboru zemského v přičíně zřízeni zemské komise živnostenské pro království České,čís. tisku CXIII.,

a komise pro záležitosti zemědělství s peticí městské rady v Miroticích v příčině přeloženi tamních dobytčích tržišť za město. Netištěná zpráva.

Aus die Tagesordnung der am Dienstag stattfindenden Sitzung setze ich folgende Gegenstände:

Erste Lesung des Berichtes des Landesausschußes mit dem Entwurfe einer Bauordnung für die königliche Hauptstadt Prag, für die königl. Städte Pilsen, Budweis und deren Umgebung. Dr. -Nr. XCVI.

Erste Lesung des Antrages des Abgeordneten Dr. Klouček und Genossen, betreffend eine Hilfsakzion für die durch Hagelschlag betroffenen Gemeinden Třtěnic, Wrbic und Hradištko im Bezirke Jičin. Dr. -Nr. LX.

Erste Lesung des Antrages des Abgeordn. Dr. Dvořák und Genossen, betreffend die noth-

wendigen Reformen des landwirthschaftlichen Winterschulwesens. Dr. -Nr. CXV.

Erste Lesung des Antrages der Abg. Jos. Anýž, Fr. König und Josef Mareš, dem zufolge die Regierung durch den Landtag des Königr. Böhmen aufgefordert werden soll, dem Reichsrathe einen Antrag aus Abänderung des Ges. vom 10. Juni 1872, (R. -G. -Bl. Nr. 75, ) behufs gänzlicher Abschreibung der durch dieses Gesetz bewilligten Vorschüße zu unterbreiten.Dr. -Nr. XIII.,dann zweite Lesungen einiger Commissionsberichte und zwar:der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über den Landesausschußbericht, betreffend den Antrag des Abg. Dr. Dvořák und Genossen in Angelegenheit der Mittel zur Unterdrückung der Landstreicherei und der Zigeunerplage. Dr. -Nr. CXII.,

der Budgetkommission über den Landesausschußbericht mit Vorlage des Gesetzentwurfes, betreffend die Bemessungödes Schulbeitrages von den in Böhmen gelegenen, zu einer außerhalb Böhmen abgehandelten Verlassenschaft gehörigen unbeweglichen Vermögen. Dr. -Nr. CXI.

der Gewerbekommission über den Landesausschußbericht, betreffend die Errichtung einer Landesgewerbekommission für das Königreich Böhmen. Dr. -Nr. CXIII.,

der Landeskulturkommission über die Petition des Stadtrathes in Mirotitz, betreffend die Verlegung der dortigen Viehmärkte außerhalb der Stadt. Ungedr.

Prohlašuji schůzi za skončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

(Schůze skončena ve 2 hod. 10 minut odpoledne.

Schluß der Sitzung um 2 Uhr 10 Min. Nachmittag. )

JUDr. Jak. Scharf, verifikátor. Gustav Pilz, verifikátor. J. Janďourek, verifikátor.

Praha. - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP